micd84 Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Pod koniec lutego będę robił pilsa niemieckiego. Chciałbym żeby wyszedł klasyczny smak, Warsteiner i Jever to na razie mój punkt odniesienia jeśli chodzi o chmiel. Z niemieckich chmieli w lokalnym sklepie mam dostępne: Magnum, Perle i Tradition. Słyszałem że magnum daje niezbyt przyjemną goryczkę, więc może dać Perle na goryczkę i Tradition na smak i aromat, jak radzicie? Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Zarówno Tradition jak i Perle są chmielami uniwersalnymi, czyli można je stosować zarówno na goryczkę jak i na aromat. Co do Perle używałem go tylko raz na aromat i wydał mi się dość mocno owocowy. Tradition zaś jest bardziej korzenny. Z tego względu, według moich preferencji, wolałby zastosować Perle na goryczkę zaś Tradition na aromat. Ale to kwestia gustu. Z drugiej zaś strony kojarząc smak Jever, goryczka była w nim dość wyraźna i lekko szorstka i wydaje mi, że taka bliska tego co daje Magnum. Edytowane 12 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Magnum daje fajną goryczkę, ale nie wolno jedynie na niej opierać goryczki pilsa - u mnie przynajmniej dało to okropny smak. Zrobiłem 3 pilse i najlepszy wyszedł z 30g Magnuma od początku (warka 55l), a potem to już wg preferencji, na pewno ja bym dodał trochę Perle na goryczkę jeszcze. Edytowane 12 Lutego 2014 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 fajne piwka wychodzą na samym Tradition. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Tak właśnie myślałem czy nie zrobić tylko na jednym chmielu skoro zarówno Perle jak i Tradition są uniwersalne. Przy okazji będę mógł latwiej ocenić czy mi odpowiada i zdecydować na przyszłość. Dzięki wszystkim za rady. A jak z czasami chmielenia? '60, '30, '15 będzie dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Jak dla mnie ok, ewentualnie możesz jeszcze opóźnić ostatnią partię chmielenia na ostatnich 5-10 min a nie 15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ja sypię Magnum na goryczkę, daje bardzo ładną czystą goryczkę ( nie wiem czemu tak co niektórzy myślą), tradition na smak i perle na aromat. Użyłbym jak najbardziej wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Ja w weekend chmieliłem pilsa nastepująco (22l warka): 25g Magnum do zacieru, 5g Magnum 70' 20g Tradition 11' 10g Tradition 6' 10 g Perle 6' 20 g Perle 1' na cichą planuję 40g, któregoś z aromatycznych na tydzień. Celem jest maksymalny aromat chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Sporo, ile to wyjdzie IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 he, he, he. Sporo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 No Magnum ma zawartość alfa-kwasów 12-14%, tu kolega daje go łącznie 30g to chyba nie tak mało jak do wielu piw się daje 30g na goryczke chmielu co ma 4-5% alfa-kwasów. Ale nie mowię że "o kurde, ale będzie super gorzkie" tylko że jak na pils niemiecki gdzie wg klasyfikacji BJCP ma być IBU 25-45 to raczej wyjdzie górna granica widełek tego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Przecież 25g daje do zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się