Wojen Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 W niedzielę 15.02 trochę awaryjnie Black IPA wylądowała na cichej z solidną dawką chmieli. Piwo odfermentowało do 3 Blg. Dziś uwarzyłem: Warka 13/14/15 - Ryżowe AIPA v.3.0 14 Blg IBU 60 Barwa EBC 8,7 Docelowa ilość warki 53 L Zasyp: Pale Ale - 7,0 kg Płatki ryżowe błyskawiczne - 2,8 kg (24%) Pszeniczny - 1,0 kg Carpilis - 0,8 kg Zacieranie: 64-66 oC - 60 min 72 oC - 20 min Bez mashout Wysładzane wodą ok 80oC Chmielenie: Mosaic - 50 g - brzeczka przednia + 70 min Mosaic - 40 g - 40 min Amarillo - 25 g - 30 min Simcoe - 25 g - 0 min Mosaic - 40 g - 0 min Fermentacja American Ale II - gęstwa po Black IPA Drożdże zadane w 18 oC Fermentacja w pokoju ok 19oC Wydajność ok 75%. Wyszło: 46L 14 BLG z czego do fermentora poszło 43 l. Reszta wylana z osadami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Black IPA w kegu i butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Pils i Marcowe zabutelkowane. Tylko 2 tygodnie lagerowania, ale miałem pomoc przy butelkowaniu więc musiałem skorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Porter Bałtycki przelany na cichą. Aromat okrutny, alkohol wali po nosie aż miło, i jest jeszcze taki dziwny zapach, ale może to też od alkoholu. W sumie to nie dziwne bo odfermentował z 23 do 6 BLG . Daje to ok 9,8 % alkoholu!!! Edytowane 24 Lutego 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Wczoraj zabutelkowałem Porter Bałtycki 21L z 90g cukru. Teraz tylko czekać. Ryżowe IPA od niedzieli na cichej, 41L z 220 g Mosaic. Dziś warzę: Warka 14/14/15 - Żytnie AIPA 15,7 Blg IBU 59 Barwa EBC 18,4Docelowa ilość warki 46 LZasyp:Pale Ale - 9,0 kgŻytni - 2,0 kgŻytni karmelowy - 0,5 kgCarpilis - 0,5 kg Monachijski I - 0,65 Czekoladowy ciemny 1200 - 0,05 kg Udział słodów żytnich ok 20% Zacieranie: Słody żytnie w osobnym garnku 45 oC 20 min. Potem podgrzanie do 70oC i dodanie do reszty słodów. W tym samym czasie reszta słodów:64 oC - 60 min72 oC - 20 min79 oC - filtracjaWysładzane wodą ok 80oCChmielenie:Waimea - 50 g - brzeczka przednia + 60 minSimcoe - 20 g - 30 minAmarillo - 20 g - 30 minSimcoe - 20 g - 0 minAmarillo - 20 g - 0 min Na cichą pójdzie Amarillo 100 g + Simcoe 60 g + jeszcze jakiś amerykanin.Fermentacja American Ale II - gęstwa po Ryżowym IPADrożdże zadane w 20 oCFermentacja w ok 16 oCWydajność ok 78%. Do fermentora poszło ok 42L, 4 litry wylane z osadami. Filtracja raczej bezproblemowa, ale na pewno nie taka jak przy zasypie bez żyta. Edytowane 6 Marca 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Małe resume: Ryżowa IPA w kegu i butelkach. Żytnia IPA na cichej planowany rozlew za kilka dni. W planach warzenie: Warka 15/14/15 - RIS 24 Blg IBU 95 Barwa EBC 130 Edytowane 27 Marca 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Ris 26blg i cieńkusz 15 blg uwarzony. Jutro szczegóły. Edytowane 25 Marca 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Warka 15/14/15 - RIS 24 Blg IBU 95 Barwa EBC 130 Planuję ok 30L plus jakiś cieńkusz ale to wszystko wyjdzie podczas warzenia. Zasyp: 11kg Pale Malt (Weyermann) - Weyermann (6,5 EBC, 65,5%) 0,5kg Carpilis - Weyermann (3,9 EBC, 3%) 0,4kg Oats, Flaked - (2 EBC, 2,4%) 0,4kg Barley, Flaked - (3,3 EBC, 2,4%) 1kg Brown Malt - (128,1 EBC, 6%) 0,5kg Caramunich I (Weyermann) - Weyermann (100,5 EBC, 3%) 0,5kg Czekoladowy jasny 400 - (350 EBC, 3%) 0,5kg Czekoladowy ciemny 1200 - (1100 EBC, 3%) 0,5kg Pszenica prażona - (1000 EBC, 3%) 0,5kg Carafa Special II (Weyermann) - Weyermann (817,5 EBC, 3%) 0,5kg Jęczmień prażony - (1000 EBC, 3%) 0,75kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 3%) Chmielenie: 40 g Cascade - FWH +60 min 150g Marynka - FWH + 60min 50g Sybilla - 30 min 50g Lubelski - 30 min 20g Cascade 10min 40g Cascade - 0min Wyszło 27L 26 Blg z czego do fermentora trafiło 23 reszta wylana z osadami schłodzone do 18oC i zadane gęstwą po Żytnim IPA. Fermentacja w 17oC. Z wysłodzin udało się wyciągnąć (po dodaniu 0,5 kg cukru) 25L 15Blg nachmielone SH Centenial. Do fermentora trafiło jakieś 22 L, reszta wylana z osadami. Chmielenie cieńkusza: 1. 30g - FWH + 60 min 2. 20g - 30 min 3. 30g - 0 min Na cichą pójdzie 60-70 g Dodatkowo przed dodaniem cukru z wysłodzin odebrałem 1,5L brzeczki na której rozkręciłem FM13 Irlandzkie ciemności, którym po 12h zadałem cieńkusza. Fermentacja w 17oC. Roboty dużo, mam nadzieje, że efekty wynagrodzą pracę. Nadal podziwiam piwowarów którzy piszą: Zrobiłem już 2 warki z gotowych zestawów, chcę teraz zrobić coś według własnej receptury. Planuję RISa 26BLG, jak myślicie zasyp mam dobry.................................. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 W planach na ten sezon już tylko ostatnia warka za ok 2 tygodnie. Będzie to Coffie stout 45L podzielony na trzy 15L warki zadane trzema rodzajami specjalnie zamówionej kawy. Kawa dodawana będzie po przelaniu gorącej brzeczki do fermentorów i przetrzymana przez 10-15 minut, potem odfiltruję kawę i schłodzę poszczególne partie. Fermentacja na FM 13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Wysłodziny po RISie w kegu i butelkach, wyszedł rasowy stout, nie chmieliłem na zimno, nie chciałem zabić ładnych aromatów kawy i czekolady. Ris jeszcze na burzliwej zszedł do 9 BLG. Dzisiaj w garze Coffie Stout. Szczegóły jak znajdę trochę czasu templariusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka 16/14/15 - Coffie Stout v.2.0 15,5 Blg IBU 40 Barwa EBC 60Docelowa ilość warki 50 LZasyp:Pale Ale - 8,9 kg Brown Fawcett - 1,0 kg Monachijski II - 1,0 kg Pale chocolate Fawcett - 0,5 kg Jęczmień palony - 0,5 kg Czekoladowy 400 - 0,25 kg Płatki jęczmienne - 0,4 kgZacieranie:62 oC - 60 min72 oC - 10 min76 oC - filtracjaChmielenie:Gotowanie 75 minMarynka - 50 g - 60 minCentenial - 30 g - 60 minFuggles - 100 g - 30 minWyszło 50L 15,5 blg, wydajność 83,5 % - drobne śrutowanie. 50L gorącej brzeczki przelane do trzech fermentorów 2x17 i 16 L w każdym z wiader wspane po 100 g kawy rozdrobnionej w blenderze. Tak potrzymane 10 min i schłodzenie każdej parti do ok 50 oC, po czym dochłodzenie każdego z fermentorów do 21 oC przelanie bez osadów do docelowych wiader i zadanie drożdży FM Irlandzkie ciemności (gęstwa po wysłodzinach z RISa). Fermentacja w 17-18 oC. Użyte kawy to: 1.Nepal Mount Everest. 2. Kenia. 3. Sumatra. Oczywiście w każdym fermentorze inna kawa. Kawy kupiłem w palarni kawy, były palone kilka, kilkanaście dni przed warzeniem i rozdrobnione tuż przed zalaniem brzeczką. Nie przewiduje dodawania kawy w innych etapach. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Ris przelany na cichą. Wyszło ok 21L, do których wrzuciłem 40g płatków dębowych mocno opiekanych i 20g średnio opiekanych moczonych w whiskey. Zszedł z 26Blg do 7,5-8. Czuć dużą ilość palonych słodów, mocno czekoladowy, bardzo mocno, alkohol jest ale jak na 11% to całkiem przyjemny. Potrzymam 10-14 dni na cichej bo nie wiem ile wniosą mi te płatki. Potem do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Coffie Stout w butelkach, nie mierzyłem ile zszedł, w smaku wydawało się, że dobrze odfermentował, wrażenia z dodanie kawy za 2-3 tygodnie. Ris również w butelkach z 26blg szedł do 7,5 więc bardzo ładnie, w tym przypadku wrażenia za parę miesięcy. W sobotę 25.04 uwarzyłem już definitywnie ostatnią warkę w sezonie. Był to Witbier uwarzony na Karpackie Bitwy Piwowarskie. Warka 17/14/15 - Witbier BLG 11,5 IBU 17 Barwa EBC 6 Docelowa ilość warki 37 L Zasyp: Pilzneński - 4,8 kg Pszenica niesłodowana - 3,8 kg Zacieranie: 52 oC - 10 min 64-62 oC - 60 min 72 oC - 10 min 76 oC - filtracja Chmielenie: Gotowanie 60 min Styrian Goldings - 50 g - 60 min Centenial - 10 g - 60 min Skórki: pomarańczy 90g, mandarynki 20g, cytryny 20g - 10 min Koledra: 20g - 10 min Po zakończeniu gotowania wszystkie dodatki włącznie z chmielem wyciągnięte (wszystko w osobnych woreczkach muślinowych). Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbierzną do 18oC. Wyszło 37L 11,5 blg, do fermentora poszło 35l, 2-3 litry wylane z osadami. Zadane 12h starterem (1,7L) FM 20 Białe waloniki. Lag 16-18h. Fermentacja w 17-18 oC. Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka 17/14/15 - Witbier 11,5 Blg IBU 17 Barwa EBC 6 coś ci się sekwencja zinvalidowała Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Kopiuj wklej. Tyle roboty że w środę piszę o warzeniu z soboty. Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) I jeszcze zarymowałem. Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) Witbier w kegu i butelkach (34x0,5). Na razie trochę siarą daje. Odfermentował do 2,5Blg. Wynika z tego, że sezon 2014/2015 uznaję za zakończony. Jak znajdę trochę więcej czasu to zrobię podsumowanie i opiszę plany na kolejny sezon Edytowane 11 Maja 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Jestem ciekaw jak tam Twój Coffee Stout? Zwłaszcza efektów z dodania różnych ziaren, ale myślę, że są to subtelne różnice. Szkoda, ze tylko po 100g kawy dałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Testowaliśmy Wojena piwo na warsztatach, wszystkie 3 opcje. Dla mnie zdecydowanie najlepiej w smaku objawiła się pozycją nr 3 (nie wiem czy zgadza się z opisami w recepturze), przyjemny kawowy aromat (kawy, nie fusów), w smaku kwaśność na minimalnym poziomie, dobry rodzaj kawy do piwa. W każdym razie różnice w poszczególnych kawach były spore, nr 2 zdaje się był najbardziej kwaśny i to była naprawdę spora różnica w poziomie kwaśności z porównaniu z nr 3. Edytowane 26 Maja 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Wojen chętnie bym spróbował twojego! Może wymiana? Szczerze obstawiałbym, ze Kenia dała by najlepsze efekty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Kenia była najlepsza, tak mówili wszyscy. Nie widzę problemu z wymianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 A która to była ta najbardziej kwaśna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Nepal Mount Everest Edytowane 27 Maja 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Czas na małe podsumowanie sezonu 2014/2015. Uwarzyłem od początku września do końca kwietnia ok 700L i 18 warek. Było średnio Za sukces muszę uznać przesiadkę na nowy sprzęt i jego szybkie opanowanie, wiązało się to jednak z kilkoma warkami, które w odczuciu pozostawiły wiele do życzenia. Było kilka piw kiepskich, kilka średnich i kilka udanych. Teraz trochę bardziej szczegółowo. 37. Red AIPA - trudno napisać coś dobrego o tym piwie.38. Ryżowa AIPA - lepiej niż pierwsza warka, ale jedno z najsłabszych piw sezonu, dużo estrów, zatarte na zbyt słodko, słaba goryczka i nikły aromat chmielu, mdłe w smaku.39. Pale Ale - apteka40. Coffie Stout - jak na pierwsze próby z kawą uważam to piwo za całkiem udane, bardzo szybko wypite, troszkę zbyt popiołowe i puste/mineralne w smaku.41. Pale Ale - fajne proste ale.42. FES - bardzo udana warka, jeden z moich ulubionych styli. Bardzo pijalne.43. Brown Porter - jak wyżej, jeden z moich faworytów w sezonie, choć mogło być lepiej.44. Czeska Desitka - jeszcze nie wiem jak smakuje, dwa kegi czekają na plenerową imprezę.45. Pils - mocna, może za mocna goryczka i aldehyd octowy, ale nie zawsze, jeden keg z mocnym jabłuszkiem, drugi praktycznie bez. Butelki też, raz jest, raz do nie ma. Mimo to piwko dobre na letnie upały.46. Marcowe - nie jest źle, aczkolwiek dopiero zaczynam pić tą warkę więc nie mam jeszcze wyrobionej opinii.47. Black AIPA - zbyt estrowe, ale smaczne i pijalne. Piwo miało zły okres, zwłaszcza w butelkach, ale po 2-3 tygodniach znowu zrobiło się całkiem przyjemne.48. Porer Bałtycki - już nie jest zły, ale to piwo musi poczekać na ocenę przynajmniej do jesieni.49. Ryżowe AIPA v.3.0 - lepsze od v2.0 ale daleko mu do 1.0. Znowu estry, mydlany aromat Mosaica. 50. Żytnie AIPA - puki co to piwo mi nie smakuje, zbyt estrowe, nieprzyjemny alkohol i słaba ale szorstka goryczka, piwo leżakuje, może się trochę ułoży.51. RIS - czekamy 52. Stout 15 blg (cieńkusz po RISie) - wypiłem 4 butelki i jak na wysłodziny to całkiem udane piwo. 53. Coffie stout v 2.0 - długo by dyskutować. Piwo mi smakuje, we wszystkich wersjach, choć inni najbardziej cenią Kenie. W przyszłym sezonie użyję tego gatunku kawy, ale zmienię ponownie zasyp i sposób zadania kawy. 54. Witbier - fajny orzeźwiający, trochę goździkowy. W przyszłym sezonie powtórka, żałuję że zapomniałem o tym stylu na ponad 2 lata. Kolejny sezon zacznę pewnie dopiero w październiku. Całe szczęście piwa powinno wystarczyć Edytowane 16 Czerwca 2015 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Po długiej przerwie uzupełniam zapiski z aktualnego sezonu. Warka #55 1/15/16 - Bitter BLG 12 IBU 31 Barwa EBC 13 Warzenie 05.09.2015 - piwo na Karpackie Bitwy Piwowarów DomowychDocelowa ilość warki 54 LZasyp:Pale Ale - 9,0 kgCarpilis - 1,0 kgCaramunich I - 0,5 kg Zacieranie:65 oC - 70 mingrzanie do 72 oC - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oCChmielenie:Gotowanie 60 minChallenger - 50 g - 60 minEKG - 25 g - 30 min Fuggles - 25 g - 30 minEKG - 75g - 0 min Fuggles - 75 g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 18oC. Wyszło 54L 12 blg, Fermentor I 22L - US05 Fermentor II 24L - FM10 Fermentacja w 18oC Uwagi: Piwo wyszło średnie. W jeden dzień odebranie surowców, starter, śrutowanie i warzenie, rano zadanie startera, to nie mogło się udać. US - 05 do tego po terminie. Na bitwach piwo zajęło 2 miejsce. Warka #56 2/15/16 - American Brown Ale BLG 12,5 IBU 38 Barwa EBC 46 Warzenie 05.11.2015 - piwo na Karpackie Bitwy Piwowarów DomowychDocelowa ilość warki 56 LZasyp:Pale Ale - 9,0 kg Czekoladowy Jasny - 1,0 kgCarpilis - 0,7 kgCoffie Light - 0,5 kg Płatki jęczmienne - 0,4 kg Carafa II - 0,3 kg Zacieranie:66 oC - 70 mingrzanie do 76 oC - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oCChmielenie:Gotowanie 60 minGalaxy - 40 g - 60 minAmarillo - 50 g - 20 min Simcoe - 55 g - 0 min Amarillo - 50 g - 0 min Citra - 75 g - 0 min + na cichą mieszanka Citra+Simcoe+AmarilloBrzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC. Wyszło 56L 12,5 blg, Fermentor I 30L - FM 52 Fermentor II 23L - FM13 Fermentacja w 16oC 10 dni, w 20oC 5 dni. Cicha w 20oC - 7 dni. Piwo na FM13 wyszło lepsze, pełniejsze lepiej zbalansowane, wersja na FM 52 była mocno chmielowa, za mocno. Wersja na FM52 wygrała bitwę na KBPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się