Skocz do zawartości

Browar Wojen


Rekomendowane odpowiedzi

W niedzielę 15.02 trochę awaryjnie Black IPA wylądowała na cichej z solidną dawką chmieli. Piwo odfermentowało do 3 Blg.

 

Dziś uwarzyłem:

 

Warka 13/14/15 - Ryżowe AIPA v.3.0 14 Blg IBU 60 Barwa EBC 8,7

 

Docelowa ilość warki 53 L

 

Zasyp:

 

Pale Ale - 7,0 kg

Płatki ryżowe błyskawiczne - 2,8 kg (24%)

Pszeniczny - 1,0 kg

Carpilis - 0,8 kg

 

Zacieranie:

 

64-66 oC - 60 min

72 oC - 20 min

Bez mashout

Wysładzane wodą ok 80oC

 

Chmielenie:

 

Mosaic - 50 g - brzeczka przednia + 70 min

Mosaic - 40 g - 40 min

Amarillo - 25 g - 30 min

Simcoe - 25 g - 0 min

Mosaic - 40 g - 0 min

 

 

 

 

Fermentacja American Ale II - gęstwa po Black IPA

Drożdże zadane w 18 oC

Fermentacja w pokoju ok 19oC

 

Wydajność ok 75%.

 

Wyszło: 46L 14 BLG z czego do fermentora poszło 43 l. Reszta wylana z osadami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porter Bałtycki przelany na cichą. Aromat okrutny, alkohol wali po nosie aż miło, i jest jeszcze taki dziwny zapach, ale może to też od alkoholu. W sumie to nie dziwne bo odfermentował z 23 do 6 BLG :). Daje to ok 9,8 % alkoholu!!!

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj zabutelkowałem Porter Bałtycki 21L z 90g cukru. Teraz tylko czekać.

Ryżowe IPA od niedzieli na cichej, 41L z 220 g Mosaic.

 

Dziś warzę:

 

Warka 14/14/15 - Żytnie AIPA  15,7 Blg IBU 59 Barwa EBC 18,4

Docelowa ilość warki 46 L

Zasyp:

Pale Ale - 9,0 kg
Żytni - 2,0 kg
Żytni karmelowy - 0,5 kg
Carpilis - 0,5 kg

Monachijski I - 0,65

Czekoladowy ciemny 1200 - 0,05 kg

 

Udział słodów żytnich ok 20%

Zacieranie:

 

Słody żytnie w osobnym garnku 45 oC 20 min. Potem podgrzanie do 70oC i dodanie do reszty słodów.

W tym samym czasie reszta słodów:

64 oC - 60 min
72 oC - 20 min
79 oC - filtracja
Wysładzane wodą ok 80oC

Chmielenie:

Waimea - 50 g - brzeczka przednia + 60 min
Simcoe - 20 g - 30 min
Amarillo - 20 g - 30 min
Simcoe - 20 g - 0 min
Amarillo - 20 g - 0 min

 

Na cichą pójdzie Amarillo 100 g + Simcoe 60 g + jeszcze jakiś amerykanin.




Fermentacja American Ale II - gęstwa po Ryżowym IPA
Drożdże zadane w 20 oC
Fermentacja w ok 16 oC

Wydajność ok 78%.

 

Do fermentora poszło ok 42L, 4 litry wylane z osadami.

 

Filtracja raczej bezproblemowa, ale na pewno nie taka jak przy zasypie bez żyta.

 

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Małe resume:

Ryżowa IPA w kegu i butelkach.

Żytnia IPA na cichej planowany rozlew za kilka dni.

W planach warzenie:

Warka 15/14/15 - RIS 24 Blg IBU 95 Barwa EBC 130

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 15/14/15 - RIS 24 Blg IBU 95 Barwa EBC 130

 

Planuję ok 30L plus jakiś cieńkusz ale to wszystko wyjdzie podczas warzenia.

 

Zasyp:

  • 11kg Pale Malt (Weyermann) - Weyermann (6,5 EBC, 65,5%)
  • 0,5kg Carpilis - Weyermann (3,9 EBC, 3%)
  • 0,4kg Oats, Flaked - (2 EBC, 2,4%)
  • 0,4kg Barley, Flaked - (3,3 EBC, 2,4%)
  • 1kg Brown Malt - (128,1 EBC, 6%)
  • 0,5kg Caramunich I (Weyermann) - Weyermann (100,5 EBC, 3%)
  • 0,5kg Czekoladowy jasny 400 - (350 EBC, 3%)
  • 0,5kg Czekoladowy ciemny 1200 - (1100 EBC, 3%)
  • 0,5kg Pszenica prażona - (1000 EBC, 3%)
  • 0,5kg Carafa Special II (Weyermann) - Weyermann (817,5 EBC, 3%)
  • 0,5kg Jęczmień prażony - (1000 EBC, 3%)
  • 0,75kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 3%)

 

Chmielenie:

  • 40 g Cascade - FWH +60 min
  • 150g Marynka - FWH + 60min
  • 50g Sybilla - 30 min
  • 50g Lubelski - 30 min
  • 20g Cascade 10min
  • 40g Cascade -  0min

Wyszło 27L 26 Blg z czego do fermentora trafiło 23 reszta wylana z osadami schłodzone do 18oC i zadane gęstwą po Żytnim IPA. Fermentacja w 17oC.

 

Z wysłodzin udało się wyciągnąć (po dodaniu 0,5 kg cukru) 25L 15Blg nachmielone SH Centenial. Do fermentora trafiło jakieś 22 L, reszta wylana z osadami.

 

Chmielenie cieńkusza:

 

1. 30g - FWH + 60 min

2. 20g - 30 min

3. 30g - 0 min

Na cichą pójdzie 60-70 g

 

Dodatkowo przed dodaniem cukru z wysłodzin odebrałem 1,5L brzeczki na której rozkręciłem FM13 Irlandzkie ciemności, którym po 12h zadałem cieńkusza. Fermentacja w 17oC.

 

Roboty dużo, mam nadzieje, że efekty wynagrodzą pracę.

 

Nadal podziwiam piwowarów którzy piszą: Zrobiłem już 2 warki z gotowych zestawów, chcę teraz zrobić coś według własnej receptury. Planuję RISa 26BLG, jak myślicie zasyp mam dobry.................................. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W planach na ten sezon już tylko ostatnia warka za ok 2 tygodnie. Będzie to Coffie stout 45L podzielony na trzy 15L warki zadane trzema rodzajami specjalnie zamówionej kawy. Kawa dodawana będzie po przelaniu gorącej brzeczki do fermentorów i przetrzymana przez 10-15 minut, potem odfiltruję kawę i schłodzę poszczególne partie. Fermentacja na FM 13.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wysłodziny po RISie w kegu i butelkach, wyszedł rasowy stout, nie chmieliłem na zimno, nie chciałem zabić ładnych aromatów kawy i czekolady. Ris jeszcze na burzliwej zszedł do 9 BLG.

Dzisiaj w garze Coffie Stout. Szczegóły jak znajdę trochę czasu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 16/14/15 - Coffie Stout v.2.0 15,5 Blg IBU 40 Barwa EBC 60

Docelowa ilość warki 50 L

Zasyp:

Pale Ale - 8,9 kg

Brown Fawcett - 1,0 kg

Monachijski II - 1,0 kg

Pale chocolate Fawcett - 0,5 kg

Jęczmień palony - 0,5 kg

Czekoladowy 400 - 0,25 kg

Płatki jęczmienne - 0,4 kg


Zacieranie:

62 oC - 60 min
72 oC - 10 min
76 oC - filtracja


Chmielenie:
Gotowanie 75 min
Marynka - 50 g - 60 min
Centenial - 30 g - 60 min
Fuggles - 100 g - 30 min


Wyszło 50L 15,5 blg, wydajność 83,5 % - drobne śrutowanie.

 

50L gorącej brzeczki przelane do trzech fermentorów 2x17 i 16 L w każdym z wiader wspane po 100 g kawy rozdrobnionej w blenderze. Tak potrzymane 10 min i schłodzenie każdej parti do ok 50 oC, po czym dochłodzenie każdego z fermentorów do 21 oC przelanie bez osadów do docelowych wiader i zadanie drożdży FM Irlandzkie ciemności (gęstwa po wysłodzinach z RISa). Fermentacja w 17-18 oC.

 

Użyte kawy to:

 

1.Nepal Mount Everest.

2. Kenia.

3. Sumatra.

 

Oczywiście w każdym fermentorze inna kawa. Kawy kupiłem w palarni kawy, były palone kilka, kilkanaście dni przed warzeniem i rozdrobnione tuż przed zalaniem brzeczką. Nie przewiduje dodawania kawy w innych etapach.

 

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ris przelany na cichą. Wyszło ok 21L, do których wrzuciłem 40g płatków dębowych mocno opiekanych i 20g średnio opiekanych moczonych w whiskey. Zszedł z 26Blg do 7,5-8. Czuć dużą ilość palonych słodów, mocno czekoladowy, bardzo mocno, alkohol jest ale jak na 11% to całkiem przyjemny. Potrzymam 10-14 dni na cichej bo nie wiem ile wniosą mi te płatki. Potem do butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Coffie Stout w butelkach, nie mierzyłem ile zszedł, w smaku wydawało się, że dobrze odfermentował, wrażenia z dodanie kawy za 2-3 tygodnie.

Ris również w butelkach z 26blg szedł do 7,5 więc bardzo ładnie, w tym przypadku wrażenia za parę miesięcy.

W sobotę 25.04 uwarzyłem już definitywnie ostatnią warkę w sezonie. Był to Witbier uwarzony na Karpackie Bitwy Piwowarskie.

 

 

Warka 17/14/15 - Witbier BLG 11,5 IBU 17 Barwa EBC 6

 

Docelowa ilość warki 37 L

 

Zasyp:

Pilzneński - 4,8 kg

Pszenica niesłodowana - 3,8 kg

 

Zacieranie:

 

52 oC - 10 min

64-62 oC - 60 min

72 oC - 10 min

76 oC - filtracja

 

 

Chmielenie:

Gotowanie 60 min

Styrian Goldings - 50 g - 60 min

Centenial - 10 g - 60 min

Skórki: pomarańczy 90g, mandarynki 20g, cytryny 20g - 10 min

Koledra: 20g - 10 min

 

Po zakończeniu gotowania wszystkie dodatki włącznie z chmielem wyciągnięte (wszystko w osobnych woreczkach muślinowych).

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbierzną do 18oC.

Wyszło 37L 11,5 blg, do fermentora poszło 35l, 2-3 litry wylane z osadami.

Zadane 12h starterem (1,7L) FM 20 Białe waloniki. Lag 16-18h. Fermentacja w 17-18 oC.

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witbier w kegu i butelkach (34x0,5). Na razie trochę siarą daje. Odfermentował do 2,5Blg.

Wynika z tego, że sezon 2014/2015 uznaję za zakończony. Jak znajdę trochę więcej czasu to zrobię podsumowanie i opiszę plany na kolejny sezon :)

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Testowaliśmy Wojena piwo na warsztatach, wszystkie 3 opcje. Dla mnie zdecydowanie najlepiej w smaku objawiła się pozycją nr 3 (nie wiem czy zgadza się z opisami w recepturze), przyjemny kawowy aromat (kawy, nie fusów), w smaku kwaśność na minimalnym poziomie, dobry rodzaj kawy do piwa.

 

W każdym razie różnice w poszczególnych kawach były spore, nr 2 zdaje się był najbardziej kwaśny i to była naprawdę spora różnica w poziomie kwaśności z porównaniu z nr 3.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Czas na małe podsumowanie sezonu 2014/2015. Uwarzyłem od początku września do końca kwietnia ok 700L i 18 warek.

 

Było średnio :)   Za sukces muszę uznać przesiadkę na nowy sprzęt i jego szybkie opanowanie, wiązało się to jednak z kilkoma warkami, które w odczuciu pozostawiły wiele do życzenia.

Było kilka piw kiepskich, kilka średnich i kilka udanych. Teraz trochę bardziej szczegółowo.

37. Red AIPA - trudno napisać coś dobrego o tym piwie.
38. Ryżowa AIPA - lepiej niż pierwsza warka, ale jedno z najsłabszych piw sezonu, dużo estrów, zatarte na zbyt słodko, słaba goryczka i nikły aromat chmielu, mdłe w smaku.
39. Pale Ale - apteka
40. Coffie Stout - jak na pierwsze próby z kawą uważam to piwo za całkiem udane, bardzo szybko wypite, troszkę zbyt popiołowe i puste/mineralne w smaku.
41. Pale Ale - fajne proste ale.
42. FES - bardzo udana warka, jeden z moich ulubionych styli. Bardzo pijalne.
43. Brown Porter - jak wyżej, jeden z moich faworytów w sezonie, choć mogło być lepiej.
44. Czeska Desitka - jeszcze nie wiem jak smakuje, dwa kegi czekają na plenerową imprezę.
45. Pils - mocna, może za mocna goryczka i aldehyd octowy, ale nie zawsze, jeden keg z mocnym jabłuszkiem, drugi praktycznie bez. Butelki też, raz jest, raz do nie ma. Mimo to piwko dobre na letnie upały.
46. Marcowe - nie jest źle, aczkolwiek dopiero zaczynam pić tą warkę więc nie mam jeszcze wyrobionej opinii.
47. Black AIPA - zbyt estrowe, ale smaczne i pijalne. Piwo miało zły okres, zwłaszcza w butelkach, ale po 2-3 tygodniach znowu zrobiło się całkiem przyjemne.
48. Porer Bałtycki - już nie jest zły, ale to piwo musi poczekać na ocenę przynajmniej do jesieni.
49. Ryżowe AIPA v.3.0 - lepsze od v2.0 ale daleko mu do 1.0. Znowu estry, mydlany aromat Mosaica.

50. Żytnie AIPA - puki co to piwo mi nie smakuje, zbyt estrowe, nieprzyjemny alkohol i słaba ale szorstka goryczka, piwo leżakuje, może się trochę ułoży.
51. RIS - czekamy

52. Stout 15 blg (cieńkusz po RISie) - wypiłem 4 butelki i jak na wysłodziny to całkiem udane piwo.

53. Coffie stout v 2.0 - długo by dyskutować. Piwo mi smakuje, we wszystkich wersjach, choć inni najbardziej cenią Kenie. W przyszłym sezonie użyję tego gatunku kawy, ale zmienię ponownie zasyp i sposób zadania kawy.

54. Witbier - fajny orzeźwiający, trochę goździkowy. W przyszłym sezonie powtórka, żałuję że zapomniałem o tym stylu na ponad 2 lata.

 

Kolejny sezon zacznę pewnie dopiero w październiku. Całe szczęście piwa powinno wystarczyć :)

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Po długiej przerwie uzupełniam zapiski z aktualnego sezonu.

 

 

Warka #55 1/15/16 - Bitter BLG 12 IBU 31 Barwa EBC 13

 

Warzenie 05.09.2015 - piwo na Karpackie Bitwy Piwowarów Domowych

Docelowa ilość warki 54 L

Zasyp:
Pale Ale - 9,0 kg
Carpilis - 1,0 kg
Caramunich I - 0,5 kg

Zacieranie:

65 oC - 70 min
grzanie do 72 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC


Chmielenie:
Gotowanie 60 min
Challenger - 50 g - 60 min
EKG - 25 g - 30 min

Fuggles - 25 g - 30 min
EKG - 75g - 0 min

Fuggles - 75 g - 0 min


Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 18oC.

Wyszło 54L 12 blg,

Fermentor I 22L  - US05

Fermentor II 24L - FM10

Fermentacja w 18oC

 

Uwagi: Piwo wyszło średnie. W jeden dzień odebranie surowców, starter, śrutowanie i warzenie, rano zadanie startera, to nie mogło się udać.

US - 05 do tego po terminie. Na bitwach piwo zajęło 2 miejsce.

 

 

 

Warka #56 2/15/16 - American Brown Ale BLG 12,5 IBU 38 Barwa EBC 46

 

Warzenie 05.11.2015 - piwo na Karpackie Bitwy Piwowarów Domowych

Docelowa ilość warki 56 L

Zasyp:
Pale Ale - 9,0 kg

Czekoladowy Jasny - 1,0 kg
Carpilis - 0,7 kg
Coffie Light - 0,5 kg

Płatki jęczmienne - 0,4 kg

Carafa II - 0,3 kg

Zacieranie:

66 oC - 70 min
grzanie do 76 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC


Chmielenie:
Gotowanie 60 min
Galaxy - 40 g - 60 min
Amarillo - 50 g - 20 min

Simcoe - 55 g - 0 min

Amarillo - 50 g - 0 min

Citra - 75 g - 0 min

 

+ na cichą mieszanka Citra+Simcoe+Amarillo

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC.

Wyszło 56L 12,5 blg,

Fermentor I 30L  - FM 52

Fermentor II 23L - FM13

Fermentacja w 16oC 10 dni, w 20oC 5 dni.

Cicha w 20oC - 7 dni.

 

Piwo na FM13 wyszło lepsze, pełniejsze lepiej zbalansowane, wersja na FM 52 była mocno chmielowa, za mocno.

Wersja na FM52 wygrała bitwę na KBPD

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.