FurioSan Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Hell Yeah! Wojen odpalił swój konglomerat. Miłej recyrkulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 No już 5 warek w sezonie za mną. Dziś 70L owsianki uwarzyłem ale nie mam siły na zapiski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #57 3/15/16 - FES BLG 15,5 IBU 52 Barwa EBC 75 Warzenie 20.11.2015Docelowa ilość warki 64 LZasyp:Pale Ale - 7,0 kg Munich I - 2,0 kg Pszeniczny - 2,0 kg Czekoladowy Jasny - 1,5 kg Carafa II - 0,8 kg Jęczmień palony - 0,3 kg Płatki jęczmienne - 0,4 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Zacieranie:62 oC - 30 min 66 oC - 30 min 72 oC - 15 mingrzanie do 76 oC - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 60 minGalaxy - 60 g - 60 min Chinook - 50 g - 30 minChallenger - 50 g - 10 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC. Wyszło 64L 15,5 blg , Fermentor I 45 L- FM 13 Fermentor II 16 L - FM 52 Reszta została w osadach. Fermentacja w 14oC 6 dni, w 19oC 7 dni. Cicha w 20oC - 7 dni. Dodałem za mało kredy albo za dużo ciemnych słodów, chociaż zawsze daje podobne ilości, przez co piwo wyszło trochę zbyt palone, zwłaszcza na FM 52 gdzie troszkę płycej odfermentowało. Ogólnie całkiem fajne piwo, ale mogło być lepiej zbalansowane, poczekamy jak będzie za kilka tygodni. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #58 4/15/16 - Ryżowe IPA BLG 15 IBU 54 Barwa EBC 6,5 Warzenie 25.11.2015Docelowa ilość warki 59 LZasyp:Pils - 10,0 kg Płatki ryżowe kleikowane - 3,0 kg Pszeniczny - 1,25 kg Carpilis - 1,0 kg Zacieranie:65 oC - 60 min 72 oC - 10 mingrzanie do 76 oC - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 60 minMarynka - 50 g - 60 min Simcoe - 50 g - 60 minChinook - 25 g - 30 min Amarillo - 25g - 15 min Simcoe 25g + Cascade 50 g + Chonook 20 g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC. Wyszło 59L 15 blg , Fermentor I 32 L- FM 52 Fermentor II 24 L - FM13 Reszta została w osadach. Fermentacja w 14oC 7 dni, w 19oC 7 dni. Cicha w 19oC - 7 dni. - z mieszanką Chonnok, Mosaic, Somcoe. Pierwsze piwo na wodzie RO, celowałem w profil Yellow Balanced, ale nie miałem tak dokładnej wagi (teraz już mam) i możliwe, że wyszło Malty. Piwo jest klarowne, ma ładny aromat, ale w smaku jest mocno pełne, słodkie a dość dobre odfermentowało i ta pełnia to na 95% od wody. Ogólnie brak balansu i taka goryczka nie za fajna. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Warka #59 5/15/16 - Stout Owsiany BLG 15,2 IBU 38 Barwa EBC 65 Warzenie 09.12.2015Docelowa ilość warki 69 LZasyp:Pils - 12,0 kg Płatki owsiane - 1,6 kg Carred - 1,0 kg Czekoladowy jasny - 1,0 kg Coffie - 0,5 kg Czekoladowy Fawcett - 0,5 kg Jęczmień palony - 0,35 kg Carafa II - 0,3 kg Zacieranie:64 oC - 60 min 72 oC- 15 mingrzanie do 76 oC - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 70 minMarynka - 150 g - 60 min Fuggles - 50 g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC. Wyszło 69L 15,5 blg , Fermentor I 43 L- FM 13 Fermentor II 19 L - FM13 Reszta została w osadach. Fermentacja w 13oC 5 dni, w 19oC 9 dni. Cicha w 20oC - 7 dni. Dopiero rozlane więc trzeba poczekać na ocenę, piwo weźmie udział w ćwierćfinale Karpackich Bitw Piwowarów Domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Warka #60 6/15/16 - Peated Porter BLG 15,8 IBU 38 Barwa EBC 42 Warzenie 23.12.2015Docelowa ilość warki 51 LZasyp: Medium Peated Fawcett - 7 kgPale Ale - 4,0 kg Brown - 1,0 kg Płatki owsiane - 0,8 kg Caraamber - 0,5 kg Coffie Light - 0,5 kg Carafa II - 0,22 kg Czekoladowy (500EBC) - 0,15 kg Zacieranie:60 oC - 15 min 65 oC - 30 min 72 oC- 20 mingrzanie do 76 oC - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 60 minSybilla - 100 g - 60 min Lubelski - 100 g - 30 minFuggles - 50 g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC. Wyszło 51L 15,8 blg , Fermentor I 47 L- FM 13 Reszta została w osadach. Fermentacja w 12oC 5 dni, w 19oC .............. dni. Cicha w 19oC - ............. dni. Pobrałem próbkę po 10 dniach fermentacji i zapowiada się ciekawe piwo, wyraźnie czuć słód Pated zarówno w aromacie i smaku. Poczekamy zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Warka #61 7/15/16 - RIS BLG 22,5 IBU 87 Barwa EBC 100 Warzenie 23.12.2015Docelowa ilość warki 31 LZasyp:Pale Ale - 12,0 kg Coffie - 1,0 kg Caramunich II - 1,0 kg Carpilis - 1,0 kg Czekoladowy - 1,0 kg Pszenica prażona - 0,5 kg Płatki jęczmienne - 0,8 kg Cukier - 0,5 kg Zacieranie:62 oC - 30 min 66 oC - 30 min 72 oC- 30 mingrzanie do 78 oC - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 120 minSimcoe- 115 g - 60 min Iunga - 75 g - 30 minCascade - 50 g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC. Wyszło 34L 22,5 blg , Fermentor I 31 L- FM 52 Reszta została w osadach. Fermentacja w 12oC 5 dni, w 19oC ............ dni. Cicha w ...oC - .......... dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) No to wracamy. Po kilku miesiącach przerwy uwarzyłem kilka warek na lato. Ze zmian w browarze to zakupiłem nowy śrutownik walcowy typu Patryk. Zasobnik wykonałem osobno, wchodzi do niego ok 10 kg słodu. Fajnie to działa, muszę przy kolejnej warce drobniej ześrutować bo wydajność miałem na poziomie 75% a filtracja była bezproblemowa. W planach jeszcze jedna warka jakiegoś Pale Ale i do niej ześrutuję bardzo drobno i zobaczę jak to się odbije na filtracji i wydajności. A wygląda on tak Kolejna zmiana to zakup termometrów zarówno tych naklejanych na fermentory, jak również chińskich, które przyklejam na fermentor. Na prawdę fajna sprawa, końcówka względnie wodoodporna więć używam również do innych celów, np. wkładam do wylotu rurki z chłodzenia brzeczki i mierzę temp. po schłodzeniu. Polecam http://www.ebay.com/itm/222006450888?_trksid=p2060353.m2749.l2649&var=520877443811&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Poniżej zapis receptur z dwóch pracowitych dni 19 i 20.04.2016 (po dwie warki dziennie). Warka #62 8/15/16 - OTMEAL/COFFIE STOUT BLG 13,5 IBU 32 Barwa EBC 60 Warzenie 19.04.2016Docelowa ilość warki 48 LZasyp:Pils Bruntal - 9,0 kg 76,9% Płatki owsiane - 1,2 kg 10,3% (opiekane 1 dzień wcześniej przez 20 min w 180oC) Coffie - 0,5 kg 4,3 % Karmelowy 600 - 0,5 kg 4,3% Cafara specjak III - 0,5 kg 4,3% Zacieranie:66-68 oC - 40 min 72 oC - 30 min 76 oC- filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 70 min Iunga - 70 g - 60 minEKG - 50 g - 5 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC. Po odebraniu 25L do fermentora do pozostałej części gorącej brzeczki wrzucone 50g kawy Ethiopia (Kawa Rzeszowska). Dalsze chłodzenie i odebranie 18L brzeczki z kawą. Wyszło 25L + 18L + 5L osadów 13,5 blg , Oba fermentory zadane gęstwą S04 i wstawione do 15oC Start fermentacji po kilku godzinach, temp. fermentacji 16-16,5 oC - 14 dni. W planach dodanie do wersji kawowej 100g kawy na 2 dni cichej przed rozlewem. Warka #63 9/15/16 - MILD BLG 9,9 IBU 19,1 Barwa EBC 31 Warzenie 19.04.2016Docelowa ilość warki 50 LZasyp:Pils Bruntal - 6,5 kg 80,7 % Brown - 0,5 kg 6,2 % Płatki jęczmienne - 0,4 kg 5,0% Czekoladowy 500 Fawcett - 0,25 kg 3,1 % Crystal Fawcett - 0,25 kg 3,1% Cafara II - 0,15 kg 1,9 % Zacieranie:70-68 oC - 60 min 76 oC- filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 70 min Citra - 25 g - 60 minEKG - 30 g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC. Wyszło 45L + 5L osadów 9,9 blg , musiałem dolać trochę wody przed końcem gotowanie bo za dużo odparowało. Fermentor 45L zadany 2L 36godzinnym starterem z dwóch saszetek Mangrove Jack's - Newcastle Dark Ale M03 Start fermentacji po kilku godzinach, temp. fermentacji 16-16,5 oC - 10 dni. Po 4 dniach fermentacja powoli zwalnia, dużo siarkowodoru naprodukowały drożdżaki. 20-21oC - 4 dni. Rozlew przy 3 blg ? Warka #64 10/15/16 - WITBIER BLG 12,6 IBU 16,7 Barwa EBC 6,8 Warzenie 10.04.2016Docelowa ilość warki 50 LZasyp:Pils Bruntal - 5 kg 42 % Pszenica niesłodowana - 6 kg 50,4 % Diastatyczny - 0,5 kg 4,2 % Płatki jęczmienne 0,4 kg 3,4 % Skórki pomarańczy - 100 g Zacieranie:65 oC - 90 min 74 oC- filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 70 min Citra - 25 g - 60 minCentenial - 50 g - 0 min Dodatki - w kilku siateczkach, wyciągnięte po 10 min gotowania: kolendra indyjska 35g, skórki pomarańczy 250g, skórki cytryny 50g, skórka grejpfruta 40g, kminek 1g, rumianek 1 torebka (3 minuty). Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 18oC. Ogromny przełom i tragedia z hop stopperem. Po schłodzeniu 20L po prostu odmówił posłuszeństwa i zaczęła się tragedia, ale jakoś poszło. Wyszło 45L + 5L osadów 12,6 blg. Fermentor 45L zadany starterem FM 20 Białe Walonki. Starter zrobiony ze 150 ml gęstwy. Start fermentacji po kilku godzinach, temp. fermentacji 18 oC. Po 2 dniach spadła do 16,5, nie mam jak podnieść a nie chcę wstawiać do 20-21 oC do mieszkania. EDIT po 10 dniach wstawione do 20-21 oC - 4 dni i rozlew przy 3 BLG. Warka #65 11/15/16 - APA BLG 11,6 IBU 37 Barwa EBC 6,8 Warzenie 20.04.2016Docelowa ilość warki 50 LZasyp:Pils Bruntal - 8,0 kg 86,5 % Wiedeński - 1,0 kg 10,8 % Carared - 0,25 kg 2,7% Zacieranie:68-66 oC - 80 min 76 oC- filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 70 min Vic Secret - 40 g - 40 minSybilla - 50 g - 20 min Vic Secret - 50g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC. Wyszło 45L + 5L osadów 11,6 blg. Fermentor 45L zadany gęstwą US05 Start fermentacji po kilku godzinach, temp. fermentacji 16-16,5 oC. Drożdże wyszły z fermentora po 2 dniach. Po 10 dniach przeniesione na 3 dni do 20 oC. Przelanie na cichą i po 2 dniach dodanie 100 g Vic Secret. Edytowane 17 Maja 2016 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Poprzednie 4 warki w kegach i butelkach a dziś uwarzona ostatnia warka w sezonie 2015/16 w domu. Będą jeszcze dwie w sobotę ale o tym niżej. Dziś piwo z resztek magazynowych, głównie na cele typu `To kiedy przyniesiesz to piwo do spróbowania?` Warka #66 12/15/16 - PALE ALE BLG 12,7 IBU 25 Barwa EBC 15,4 Warzenie 12.05.2016Docelowa ilość warki 61 LZasyp:Pale Ale - 9,0 kg Czekoladowy 250 - 0,3 kg Carared - 0,75 kg Płatki owsiane - 0,45 kg Cukier - 0,5 kg Ekstrakt suchy - 0,5 kg Zacieranie:66 oC - 50 min 72 oC- 20 min - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 70 min Citra - 40 g - 60 minSybilla - 50 g - 20 min Po schłodzeniu do 75oC dodane to co było w zamrażarce: Vic Secret - 10g, EKG - 10 g, Centennial - 50g Iunga - 55g Citra - 10g Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 18oC. Wyszło 54L + 7L osadów 12,7 blg. Fermentor I 35L zadany gęstwą US05 Fermentor II 10L zadany gęstwą MJ M03 Fermentor III 8L zadaby gęstwą FM20 Wszystko wstawione do piwnicy do 17oC Fajnie poszło 6 godzin z posprzątaniem W sobotę natomiast Akcja Beczka III. Warzymy u Wichury ponad 220L Portera, celujemy w 20Blg. Biorę swoją aparaturę po raz pierwszy poza dom. Recepturę wrzucę niebawem. Edytowane 17 Maja 2016 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) Warka #67 i #68 13-14/15/16 - PORTER - AKCJA BECZKA BLG 20 IBU 38 Barwa EBC 66 Warzenie 14.05.2016Docelowa ilość warki 2x 60-65 LZasyp:Pils - 17,0 kg Coffie 500 Ebc 1,5 kg Carafa I - 0,45 kg Pszenica prażona - 0,15 kg Ekstrakt płynny 1,7 kg Zacieranie:67 oC - 80 min 72 oC- 10 min - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 70-80 min Zeus 15% - 75 g - 60 min Receptura do korekty po warzeniu. Edytowane 17 Maja 2016 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Warzysz jutro u siebie czy u Wojtka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 U Wojtka, wybierasz się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Tak, będę koło południa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 No to po akcji. Lekko nie było, a dokładnie to były problemy z filtracją i to duże. Dodanie łuski ryżowej do drugiej warki bynajmniej nie pomogło a mam wrażenie że było dużo gorzej. Rekordowy dla sprzętu zasyp, ponad 19 kg i śruta której nie znam dały się we znaki. Niestety trzeba było zwłaszcza przy drugiej warce kilkukrotnie przepychać instalację bo dużo młuta przechodziło przez FD i zapychało pompki. Przydały się nieużywane zazwyczaj zawory i obejścia na instalacji bo można było trochę uprościć obiegi i ułatwić filtrację. Obie warki zacierane w około 65-67oC przez 70-80 minut. Przy pierwszej był wygrzew do 72 a później do 76oC. Przy drugiej tylko do 70oC. Udał się uzyskać - warka I - 63L 19,6 Blg (78%) - warka II - 71 L 18,9 Blg (85%) Do tego trzeba dołożyć dwie warki Wojtka. Czas pracy od 9:40 do 19:00. Czas liczony od wlania wody do posprzątania. Dużo czasu zajęło zagrzanie wody do pierwszej warki, prawie godzina. WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Fermentujecie w piwnicy czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 To jest porter na US05 Fermentuje w 16 oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) Witbier z Browaru Wojen, zapach wyraźnie kolendrowy, delikatnie owocowy, w smaku lekkie, cytrusowe, nutka słodowa, finisz rześki i wytrawny. Bardzo smaczny Witbier! Białe Walonki robią robotę. Edytowane 25 Maja 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Musiałeś mocno butelką wstrząsnąć bo u mnie jest klarowny jak koncerniak w butelce. Dzięki za recenzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) A to lany z kega był więc nie było co wstrząsać. Choć fakt te 0,5l nalałem z końca PET. Edytowane 25 Maja 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) No to po akcji. Lekko nie było, a dokładnie to były problemy z filtracją i to duże. Dodanie łuski ryżowej do drugiej warki bynajmniej nie pomogło a mam wrażenie że było dużo gorzej. Rekordowy dla sprzętu zasyp, ponad 19 kg i śruta której nie znam dały się we znaki. Niestety trzeba było zwłaszcza przy drugiej warce kilkukrotnie przepychać instalację bo dużo młuta przechodziło przez FD i zapychało pompki. Przydały się nieużywane zazwyczaj zawory i obejścia na instalacji bo można było trochę uprościć obiegi i ułatwić filtrację. Obie warki zacierane w około 65-67oC przez 70-80 minut. Przy pierwszej był wygrzew do 72 a później do 76oC. Przy drugiej tylko do 70oC. Udał się uzyskać - warka I - 63L 19,6 Blg (78%) - warka II - 71 L 18,9 Blg (85%) Do tego trzeba dołożyć dwie warki Wojtka. Czas pracy od 9:40 do 19:00. Czas liczony od wlania wody do posprzątania. Dużo czasu zajęło zagrzanie wody do pierwszej warki, prawie godzina. Mam pytanie co do twoich garów bo wyglądają jak robione samemu, czy faktycznie wykonałes je we własnym zakresie? Edytowane 25 Maja 2016 przez arti1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Zrobiłem rysunki i według nich zrobiłem gary ale nie sam oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 A to lany z kega był więc nie było co wstrząsać. Choć fakt te 0,5l nalałem z końca PET. A no tak to to z warzenia co w pecie wziąłem. Michałowi dałem w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Zrobiłem rysunki i według nich zrobiłem gary ale nie sam oczywiście.Pamietasz może jak grubej blachy użyłeś? I czy koszt był niższy niż kupionych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Wszystko z 2 mm. Wyszły pancerne, można na dno dać 2 mm na ścianki 1,5 i pewnie też będzie ok. O kosztach się nie wypowiem bo to po znajomośc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się