Skocz do zawartości

Browar Wojen


Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...

Warka #57 3/15/16 - FES BLG 15,5 IBU 52 Barwa EBC 75

 

Warzenie 20.11.2015

Docelowa ilość warki 64 L

Zasyp:
Pale Ale - 7,0 kg

Munich I - 2,0 kg

Pszeniczny - 2,0 kg

Czekoladowy Jasny - 1,5 kg

Carafa II - 0,8 kg

Jęczmień palony - 0,3 kg

Płatki jęczmienne - 0,4 kg

Płatki owsiane - 0,4 kg

 

Zacieranie:

62 oC - 30 min

66 oC - 30 min

72 oC  - 15 min
grzanie do 76 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 60 min
Galaxy - 60 g - 60 min

Chinook - 50 g - 30 min
Challenger - 50 g - 10 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC.

Wyszło 64L 15,5 blg ,

Fermentor I 45 L- FM 13

Fermentor II 16 L - FM 52

Reszta została w osadach.

Fermentacja w 14oC 6 dni, w 19oC 7 dni.

Cicha w 20oC - 7 dni.

 

Dodałem za mało kredy albo za dużo ciemnych słodów, chociaż zawsze daje podobne ilości, przez co piwo wyszło trochę zbyt palone, zwłaszcza na FM 52 gdzie troszkę płycej odfermentowało. Ogólnie całkiem fajne piwo, ale mogło być lepiej zbalansowane, poczekamy jak będzie za kilka tygodni.

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #58 4/15/16 - Ryżowe IPA BLG 15 IBU 54 Barwa EBC 6,5

 

Warzenie 25.11.2015

Docelowa ilość warki 59 L

Zasyp:
Pils - 10,0 kg

Płatki ryżowe kleikowane - 3,0 kg

Pszeniczny - 1,25 kg

Carpilis - 1,0 kg

 

Zacieranie:

65 oC - 60 min

72 oC - 10 min
grzanie do 76 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 60 min
Marynka - 50 g - 60 min

Simcoe - 50 g - 60 min
Chinook - 25 g - 30 min

Amarillo - 25g - 15 min

Simcoe 25g + Cascade 50 g + Chonook 20 g - 0 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC.

Wyszło 59L 15 blg ,

Fermentor I 32 L- FM 52

Fermentor II 24 L - FM13

Reszta została w osadach.

Fermentacja w 14oC 7 dni, w 19oC 7 dni.

Cicha w 19oC - 7 dni. - z mieszanką Chonnok, Mosaic, Somcoe.

 

Pierwsze piwo na wodzie RO, celowałem w profil Yellow Balanced, ale nie miałem tak dokładnej wagi (teraz już mam) i możliwe, że wyszło Malty. Piwo jest klarowne, ma ładny aromat, ale w smaku jest mocno pełne, słodkie a dość dobre odfermentowało i ta pełnia to na 95% od wody. Ogólnie brak balansu i taka goryczka nie za fajna.

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #59 5/15/16 - Stout Owsiany BLG 15,2 IBU 38 Barwa EBC 65

 

Warzenie 09.12.2015

Docelowa ilość warki 69 L

Zasyp:
Pils - 12,0 kg

Płatki owsiane - 1,6 kg

Carred - 1,0 kg

Czekoladowy jasny - 1,0 kg

Coffie - 0,5 kg

Czekoladowy Fawcett - 0,5 kg

Jęczmień palony - 0,35 kg

Carafa II - 0,3 kg

 

 

Zacieranie:

64 oC - 60 min

72 oC- 15 min
grzanie do 76 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 70 min
Marynka - 150 g - 60 min

Fuggles - 50 g - 0 min
 

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC.

Wyszło 69L 15,5 blg ,

Fermentor I 43 L- FM 13

Fermentor II 19 L - FM13

Reszta została w osadach.

Fermentacja w 13oC 5 dni, w 19oC 9 dni.

Cicha w 20oC - 7 dni.

 

Dopiero rozlane więc trzeba poczekać na ocenę, piwo weźmie udział w ćwierćfinale Karpackich Bitw Piwowarów Domowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #60 6/15/16 - Peated Porter BLG 15,8 IBU 38 Barwa EBC 42

 

Warzenie 23.12.2015

Docelowa ilość warki 51 L

Zasyp:

Medium Peated Fawcett - 7 kg
Pale Ale - 4,0 kg

Brown - 1,0 kg

Płatki owsiane - 0,8 kg

Caraamber - 0,5 kg

Coffie Light - 0,5 kg

Carafa II - 0,22 kg

Czekoladowy (500EBC) - 0,15 kg

 

Zacieranie:

60 oC - 15 min

65 oC - 30 min

72 oC- 20 min
grzanie do 76 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 60 min
Sybilla - 100 g - 60 min

Lubelski - 100 g - 30 min
Fuggles - 50 g - 0 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC.

Wyszło 51L 15,8 blg ,

Fermentor I 47 L- FM 13

Reszta została w osadach.

Fermentacja w 12oC 5 dni, w 19oC .............. dni.

Cicha w 19oC - ............. dni.

 

Pobrałem próbkę po 10 dniach fermentacji i zapowiada się ciekawe piwo, wyraźnie czuć słód Pated zarówno w aromacie i smaku. Poczekamy zobaczymy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #61 7/15/16 - RIS BLG 22,5 IBU 87 Barwa EBC 100

 

Warzenie 23.12.2015

Docelowa ilość warki 31 L

Zasyp:
Pale Ale - 12,0 kg

Coffie - 1,0 kg

Caramunich II - 1,0 kg

Carpilis - 1,0 kg

Czekoladowy  - 1,0 kg

Pszenica prażona - 0,5 kg

Płatki jęczmienne - 0,8 kg

Cukier - 0,5 kg

 

Zacieranie:

62 oC - 30 min

66 oC - 30 min

72 oC- 30 min
grzanie do 78 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 120 min
Simcoe- 115 g - 60 min

Iunga - 75 g - 30 min
Cascade - 50 g - 0 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC.

Wyszło 34L 22,5 blg ,

Fermentor I 31 L- FM 52

Reszta została w osadach.

Fermentacja w 12oC 5 dni, w 19oC ............ dni.

Cicha w ...oC - .......... dni.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

No to wracamy. Po kilku miesiącach przerwy uwarzyłem kilka warek na lato. Ze zmian w browarze to zakupiłem nowy śrutownik walcowy typu Patryk. Zasobnik wykonałem osobno, wchodzi do niego ok 10 kg słodu. Fajnie to działa, muszę przy kolejnej warce drobniej ześrutować bo wydajność miałem na poziomie 75% a filtracja była bezproblemowa. W planach jeszcze jedna warka jakiegoś Pale Ale i do niej ześrutuję bardzo drobno i zobaczę jak to się odbije na filtracji i wydajności. A wygląda on tak

 

m8jl9e.jpg

 

Kolejna zmiana to zakup termometrów zarówno tych naklejanych na fermentory, jak również chińskich, które przyklejam na fermentor. Na prawdę fajna sprawa, końcówka względnie wodoodporna więć używam również do innych celów, np. wkładam do wylotu rurki z chłodzenia brzeczki i mierzę temp. po schłodzeniu. Polecam http://www.ebay.com/itm/222006450888?_trksid=p2060353.m2749.l2649&var=520877443811&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poniżej zapis receptur z dwóch pracowitych dni 19 i 20.04.2016 (po dwie warki dziennie).

 

 

Warka #62 8/15/16 - OTMEAL/COFFIE STOUT BLG 13,5 IBU 32 Barwa EBC 60

 

Warzenie 19.04.2016

Docelowa ilość warki 48 L

Zasyp:
Pils Bruntal - 9,0 kg 76,9%

Płatki owsiane - 1,2 kg 10,3% (opiekane 1 dzień wcześniej przez 20 min w 180oC)

Coffie - 0,5 kg 4,3 %

Karmelowy 600 - 0,5 kg 4,3%

Cafara specjak III - 0,5 kg 4,3%

 

Zacieranie:

66-68 oC - 40 min

72 oC - 30 min

76 oC- filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 70 min

Iunga - 70 g - 60 min
EKG - 50 g - 5 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC.

 

Po odebraniu 25L do fermentora do pozostałej części gorącej brzeczki wrzucone 50g kawy Ethiopia (Kawa Rzeszowska).

Dalsze chłodzenie i odebranie 18L brzeczki z kawą.

Wyszło 25L + 18L + 5L osadów 13,5 blg ,

Oba fermentory zadane gęstwą S04 i wstawione do 15oC

 

Start fermentacji po kilku godzinach, temp. fermentacji 16-16,5 oC - 14 dni.

 

W planach dodanie do wersji kawowej 100g kawy na 2 dni cichej przed rozlewem.

 

 

Warka #63 9/15/16 - MILD BLG 9,9 IBU 19,1 Barwa EBC 31

 

Warzenie 19.04.2016

Docelowa ilość warki 50 L

Zasyp:
Pils Bruntal - 6,5 kg 80,7 %

Brown - 0,5 kg 6,2 %

Płatki jęczmienne - 0,4 kg 5,0%

Czekoladowy 500 Fawcett - 0,25 kg 3,1 %

Crystal Fawcett  - 0,25 kg 3,1%

Cafara II - 0,15 kg 1,9 %

 

Zacieranie:

70-68 oC - 60 min

76 oC- filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 70 min

Citra - 25 g - 60 min
EKG - 30 g - 0 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC.

Wyszło 45L + 5L osadów 9,9 blg , musiałem dolać trochę wody przed końcem gotowanie bo za dużo odparowało.

Fermentor 45L zadany 2L 36godzinnym starterem z dwóch saszetek Mangrove Jack's - Newcastle Dark Ale M03

 

Start fermentacji po kilku godzinach, temp. fermentacji 16-16,5 oC - 10 dni. Po 4 dniach fermentacja powoli zwalnia, dużo siarkowodoru naprodukowały drożdżaki.

 

20-21oC - 4 dni. Rozlew przy 3 blg ?

 

 

 

 

 

 

 

Warka #64 10/15/16 - WITBIER BLG 12,6 IBU 16,7 Barwa EBC 6,8

 

Warzenie 10.04.2016

Docelowa ilość warki 50 L

Zasyp:
Pils Bruntal - 5 kg 42 %

Pszenica niesłodowana - 6 kg 50,4 %

Diastatyczny - 0,5 kg 4,2 %

Płatki jęczmienne 0,4 kg 3,4 %

Skórki pomarańczy - 100 g

 

Zacieranie:

65 oC - 90 min

74 oC- filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 70 min

Citra - 25 g - 60 min
Centenial - 50 g - 0 min

 

Dodatki - w kilku siateczkach, wyciągnięte po 10 min gotowania: kolendra indyjska 35g, skórki pomarańczy 250g, skórki cytryny 50g, skórka grejpfruta 40g, kminek 1g, rumianek 1 torebka (3 minuty).

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 18oC. Ogromny przełom i tragedia z hop stopperem. Po schłodzeniu 20L po prostu odmówił posłuszeństwa i zaczęła się tragedia, ale jakoś poszło.

Wyszło 45L + 5L osadów 12,6 blg.

Fermentor 45L zadany starterem FM 20 Białe Walonki. Starter zrobiony ze 150 ml gęstwy.

 

Start fermentacji po kilku godzinach, temp. fermentacji 18 oC. Po 2 dniach spadła do 16,5, nie mam jak podnieść a nie chcę wstawiać do 20-21 oC do mieszkania.

 

EDIT po 10 dniach wstawione do 20-21 oC - 4 dni i rozlew przy 3 BLG.

 

 

 

Warka #65 11/15/16 - APA BLG 11,6 IBU 37 Barwa EBC 6,8

 

Warzenie 20.04.2016

Docelowa ilość warki 50 L

Zasyp:
Pils Bruntal - 8,0 kg 86,5 %

Wiedeński - 1,0 kg 10,8 %

Carared - 0,25 kg 2,7%

 

Zacieranie:

68-66 oC - 80 min

76 oC- filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 70 min

Vic Secret - 40 g - 40 min
Sybilla - 50 g - 20 min

Vic Secret - 50g - 0 min

 

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16oC.

Wyszło 45L + 5L osadów 11,6 blg.

Fermentor 45L zadany gęstwą US05

 

Start fermentacji po kilku godzinach, temp. fermentacji 16-16,5 oC. Drożdże wyszły z fermentora po 2 dniach.

 

Po 10 dniach przeniesione na 3 dni do 20 oC. Przelanie na cichą i po 2 dniach dodanie 100 g Vic Secret.

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Poprzednie 4 warki w kegach i butelkach a dziś uwarzona ostatnia warka w sezonie 2015/16 w domu. Będą jeszcze dwie w sobotę ale o tym niżej.

 

 

Dziś piwo z resztek magazynowych, głównie na cele typu `To kiedy przyniesiesz to piwo do spróbowania?`

 

Warka #66 12/15/16 - PALE ALE BLG 12,7 IBU 25 Barwa EBC 15,4

 

Warzenie 12.05.2016

Docelowa ilość warki 61 L

Zasyp:
Pale Ale - 9,0 kg

Czekoladowy 250 - 0,3 kg

Carared - 0,75 kg

Płatki owsiane - 0,45 kg

Cukier - 0,5 kg

Ekstrakt suchy - 0,5 kg

 

Zacieranie:

66 oC - 50 min

72 oC- 20 min - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 70 min

Citra - 40 g - 60 min
Sybilla - 50 g - 20 min

Po schłodzeniu do 75oC dodane to co było w zamrażarce:

Vic Secret - 10g,

EKG - 10 g,

Centennial - 50g

Iunga - 55g

Citra - 10g

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 18oC.

Wyszło 54L + 7L osadów 12,7 blg.

Fermentor I 35L zadany gęstwą US05

Fermentor II 10L zadany gęstwą MJ M03

Fermentor III 8L zadaby gęstwą FM20

 

Wszystko wstawione do piwnicy do 17oC

 

Fajnie poszło 6 godzin z posprzątaniem :)

 

 

W sobotę natomiast Akcja Beczka III.

Warzymy u Wichury ponad 220L Portera, celujemy w 20Blg. Biorę swoją aparaturę po raz pierwszy poza dom.

Recepturę wrzucę niebawem.

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #67 i #68 13-14/15/16 - PORTER - AKCJA BECZKA BLG 20 IBU 38 Barwa EBC 66

 

Warzenie 14.05.2016

Docelowa ilość warki 2x 60-65 L

Zasyp:
Pils - 17,0 kg

Coffie 500 Ebc 1,5 kg

Carafa I - 0,45 kg

Pszenica prażona - 0,15 kg

Ekstrakt płynny 1,7 kg

 

 

Zacieranie:

67 oC - 80 min

72 oC- 10 min - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 70-80 min

Zeus 15% - 75 g - 60 min

 

Receptura do korekty po warzeniu.

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to po akcji. Lekko nie było, a dokładnie to były problemy z filtracją i to duże. Dodanie łuski ryżowej do drugiej warki bynajmniej nie pomogło a mam wrażenie że było dużo gorzej.

Rekordowy dla sprzętu zasyp, ponad 19 kg i śruta której nie znam dały się we znaki.

Niestety trzeba było zwłaszcza przy drugiej warce kilkukrotnie przepychać instalację bo dużo młuta przechodziło przez FD i zapychało pompki. Przydały się nieużywane zazwyczaj zawory i obejścia na instalacji bo można było trochę uprościć obiegi i ułatwić filtrację.

 

Obie warki zacierane w około 65-67oC przez 70-80 minut. Przy pierwszej był wygrzew do 72 a później do 76oC. Przy drugiej tylko do 70oC. Udał się uzyskać

- warka I - 63L 19,6 Blg (78%)

- warka II - 71 L 18,9 Blg (85%)

Do tego trzeba dołożyć dwie warki Wojtka.

 

Czas pracy od 9:40 do 19:00. Czas liczony od wlania wody do posprzątania. Dużo czasu zajęło zagrzanie wody do pierwszej warki, prawie godzina.

 

2jdp0nn.jpg

 

2cgzcdi.jpg

 

2vkhh93.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witbier z Browaru Wojen, zapach wyraźnie kolendrowy, delikatnie owocowy, w smaku lekkie, cytrusowe, nutka słodowa, finisz rześki i wytrawny. Bardzo smaczny Witbier! Białe Walonki robią robotę.

 

post-3232-0-49261500-1464171208_thumb.jpg

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to po akcji. Lekko nie było, a dokładnie to były problemy z filtracją i to duże. Dodanie łuski ryżowej do drugiej warki bynajmniej nie pomogło a mam wrażenie że było dużo gorzej.

Rekordowy dla sprzętu zasyp, ponad 19 kg i śruta której nie znam dały się we znaki.

Niestety trzeba było zwłaszcza przy drugiej warce kilkukrotnie przepychać instalację bo dużo młuta przechodziło przez FD i zapychało pompki. Przydały się nieużywane zazwyczaj zawory i obejścia na instalacji bo można było trochę uprościć obiegi i ułatwić filtrację.

 

Obie warki zacierane w około 65-67oC przez 70-80 minut. Przy pierwszej był wygrzew do 72 a później do 76oC. Przy drugiej tylko do 70oC. Udał się uzyskać

- warka I - 63L 19,6 Blg (78%)

- warka II - 71 L 18,9 Blg (85%)

Do tego trzeba dołożyć dwie warki Wojtka.

 

Czas pracy od 9:40 do 19:00. Czas liczony od wlania wody do posprzątania. Dużo czasu zajęło zagrzanie wody do pierwszej warki, prawie godzina.

 

2jdp0nn.jpg

 

2cgzcdi.jpg

 

2vkhh93.jpg

Mam pytanie co do twoich garów bo wyglądają jak robione samemu, czy faktycznie wykonałes je we własnym zakresie? Edytowane przez arti1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.