Skocz do zawartości

Browar Wojen


Rekomendowane odpowiedzi

Ruszam z nowym sezonem. Drobne zmiany w browarze, HERMS uproszczony do granic możliwości. Wyrzuciłem wszystkie rurki, zaworki, złączki które nie były mi potrzebne więc mam teraz połowę mniej armatury, co znacznie ułatwia składanie i mycie. Dorobiłem się też dwóch skrzyń na fermentację więc mam nadzieję na poprawę jakości fermentacji i na pewno wrócę do lagerów bo tego mi latem brakowało :)

 

Warka #69 1/16/17 - APA BLG 12,5 IBU 30 Barwa EBC 7,2

 

Warzenie 25.09.2016

Docelowa ilość warki 52 L

Zasyp:
Pils  - 8,0 kg 81,6 %

Wiedeński - 1,5 kg 15,3 %

Carared - 0,25 kg 3,1 %

 

Zacieranie:

67-66 oC - 40 min

72 oC - 20 min

74 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 65 min

Vic Secret - 30 g - 40 min
Vic Secret - 25 g - 15 min

Vic Secret - 40g - 0 min

Citra - 20g - 0 min

Mosaic - 20g - 0 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 20oC.

Wyszło:

 

Fermentor I 22L zadany starterem MJ M03. Starter 1L bez mieszadła z dwóch saszetek. I tu niestety problem bo do gotowego startera oczywiście zakrytego chwilę przed zadaniem weszła muszka owocówka. Usunąłem ją sterylną łyżką i zaryzykowałem dodając do brzeczki. Zobaczymy czy muszka coś wniesie do gotowego piwa :)

 

Fermentor II 27L zadany starterem 2L WLP 0002

 

Wydajność ponad 85%.

 

Oba fermentory wsadzone do skrzyń i chłodzone. Po 4 godzinach 18oC, po 15 godzinach 15,3 oC.

Termometry a dokładnie czujniki umieściłem bezpośrednio w piwie poprzez otwór pod rurkę fermentacyjną. Po 15 godzinach piana jest ale taka nie do końca drożdżowa, nie bulka ale możliwe, że powietrze uchodzi przez mini nieszczelność pomiędzy rurką a przewodem do czujnika. Zobaczymy po kolejnych kilku godzinach. W planach fermentacja od 15 do 18 oC, potem cicha w 18 oC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj APA przelana na cichą.

 

Fermentacja burzliwa 11 dni od 14,5-15 oC - 4 dni, 16-17 - 3 dni, do 18-18,5 oC  - 4dni.

 

Fermentor I z M03 zszedł do 3 Blg, czuć wyraźnie siarkę jeszcze, na cichą poszło 20g Vic Secret, 10g CItra, 10g Mosaic.

 

Fermentor II z WLP002 zszedł do 3,5-4, aromat wyraźnie owocowy, piwo czyste w smaku, zapowiada się lepiej niż na M03. Na cichą poszło 30g Vic Secret, 20g CItra, 10g Mosaic.

 

Ześrutowałem też słody na warkę nr 70 Sweet Stout, warzenie piątek lub sobota. Zakładam zacieranie na bardzo słodko bo w planach brak użycia laktozy, jeżeli już to przy rozlewie. Piwo na II Karpackie Bitwy Piwowarów Domowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #70 2/16/17 - Sweet Stout BLG 13,7 IBU 24 Barwa EBC 64

 

Warzenie 07.10.2016

Docelowa ilość warki 55 L

Zasyp:
Pils- 9,0 kg 73,2 %

Monachijski II - 1,0 kg 8,1 %

Płatki owsiane (opiekane) - 0,8 kg 6,5 %

Pszenica prażona - 0,6 kg 4,9 %

Karmelowy 600 - 0,5 kg 4,1 %

Carafa Special II - 0,4 kg 3,3 %

 

Zacieranie:

70 oC - 70 min

76 oC - 20 min - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 75 min

Zeus - 40 g - 60 min
Zeus - 10 g - 0 min

Lubelski 20 g - 0 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 20oC.

 

Wyszło: 55L 13,7 BLG

 

Fermentor I 16,5L zadany gęstwą MJ M03.

 

Fermentor II 35L zadany gęstwą WLP 0002.

 

Wydajność 80%.

 

Oba fermentory wsadzone do skrzyń i chłodzone. Po 12 godzinach 15oC.

 

Ogólnie warzenie bezproblemowe.

 

Wrzucam jeszcze kilka zdjęć z warzenia:

 

 

1zdbzer.jpg

 

2qimzdj.jpg

 

2w3rx3d.jpg

 

rtnfqx.jpg

 

29wl9o8.jpg

 

2ih6poh.jpg

 

i4e8up.jpg

 

24cf4ia.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zapiski z pracowitego weekendu

 

21.10.2016 - piątek warzenie `ala` Porter Angielski, wyczyściłem magazyn z prawie wszystkich słodów.

 

Warka #71 3/16/17 - Porter Angielski BLG 13,2 IBU 28 Barwa EBC 50

 

Warzenie 21.10.2016

Docelowa ilość warki 42 L

Zasyp:

Wiedeński - 3,5 kg 38,5 %
Pils- 2,0 kg 22,0 %

Monachijski II - 1,0 kg 11,0 %

Carared - 0,4 kg 0,7 kg 7,7%

Coffie (500) - 0,5 kg 5,5 %

Caraaroma - 0,4 kg 4,4 %

Caramunich - 0,4 kg 4,4 %

Chocolate (500) - 0,2 kg 2,2 %

Płatki owsiane (opiekane) - 0,4 kg 4,4 %

 

Zacieranie:

68 oC - 60 min

72 oC - 20 min

76 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 70 min

Mosaic - 12 g - 60 min
EKG - 50 g - 60 min

EKG - 20 g - 30 min

EKG - 30g - 0 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 19oC.

 

Wyszło: 42L 13,2 BLG

 

Fermentor I 38L zadany gęstwą WLP 002

 

Reszta została w osadach

 

Wydajność 87%.

 

Fermentor włożony do skrzyni. Po 12 godzinach 15,5 oC, po 24 godzinach 17oC, po 48 godzinach jakoś mi szybko uciekło do 20oC, staram się utrzymać 19-20oC przez kolejne dni.

 

22.10.2016  - sobota

 

Warka #72 4/16/17 - RIS BLG 23 IBU 95 Barwa EBC 106

 

Warzenie 22.10.2016

Docelowa ilość warki 30 L

Zasyp:
Pils- 6,0 kg 49,2 %

Monachijski II - 3,0 kg 11,0 %

Carared - 0,4 kg 0,7 kg 24,6 %

Caraaroma - 0,6 kg 4,9 %

Caramunich I - 0,6 kg 4,9 %

Płatki jęczmienne - 0,4 kg 3,3 %

Płatki żytnie - 0,4 kg 3,3 %

Carafa Specjak III - 0,8 kg 6,6%

Pszenica prażona - 0,4 kg 3,3%

Cukier - 0,45 kg

Ekstrakt słodowy - 0,7kg

 

Zacieranie:

62 oC - 15 min

67 oC - 40 min

70 oC - 20 min

76 oC - 10 min - filtracja

 

Wysładzanie (tylko 5-7L) wodą 82 oC
 

Chmielenie:

Gotowanie 100 min

Vic Secret - 100 g - 60 min
Lubelski - 50 g - 0 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 17oC.

 

Wyszło: 30L 23 BLG

 

Fermentor I 25L zadany gęstwą US05

 

Reszta została w osadach

 

 

 

Fermentor włożony do skrzyni. Po 12 godzinach 15,5 oC, tak trzymam puki co.

 

23.10.2016 - niedziela

 

Rozlew warki #70 - Sweet Stout

 

Fermentor I 16,5L wlany do kega

 

Fermentor II 35L :

 

13L do kega

 

11L do butelek 40g cukru

 

10L do butelek z dodatkiem 150g laktozy i 40g cukru.

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Wczoraj uwarzona kolejna warka, jeżeli chodzi o wybicie to rekordowa, po gotowaniu ok 74l brzeczki :)

 

Warka #73 5/16/17 - Pils BLG 11,8 IBU 29 Barwa EBC 6

 

Warzenie 18.11.2016

Docelowa ilość warki 74 L

Zasyp:
Pils - 12,0 kg 90,6 %

CarpilisI - 1,0 kg 7,5 %

Carahell - 0,25 kg 1,9 %

 

Zacieranie:

63 oC - 30 min

68 oC - 20 min

72 oC - 20 min

75 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 75 min

Zeus - 50 g - 60 min
Saaz - 50 g - 20 min

Saaz - 50 g - 0 min

 

 

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną oraz starą chłodnicą zanurzeniową jednocześnie.

 

Wyszło:

 

74L 11,8 BLG

 

Fermentor I 12L zadany starterem 1L FM13 Irlandzkie ciemności - taki duży starter pod kolejne warki. Schłodzone do 18 oC, po 10h 16 oC, po 3 dniach podniesione do 17 oC, po 5 do 19oC.

 

Fermentor II 21 L zadany starterem 2L FM 30 Bohemska Rapsodia. Schłodzone do 14 oC, po 10h 10 oC, po 20h 9,5 oC i tak trzymane.

 

Fermentor III 35 L zadany gęstwą W34/70. Schłodzone do 12 oC, po 10h 10 oC, po 20h 7,5 oC i tak trzymane.

 

Reszta została w osadach.

 

Wydajność 86%.

 

Czekamy na efekty.

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #74 6/16/17 - Rye Stout BLG 16,4 IBU 45 Barwa EBC 74

 

Warzenie 26.11.2016

Docelowa ilość warki 52 L

Zasyp:
Pils- 8,0 kg 59,3 %

Monachijski II - 2,0 kg 14,8 %

Żytni - 1,0 kg 7,4 %

Crystal Rye - 1,0 kg 7,4 %

Jęczmień palony - 1,0 kg 7,4 %

Chocolate (500) - 0,5 kg 3,7 %

 

 

Zacieranie:

66 oC - 30 min

68 oC - 20 min

72 oC - 20 min

76 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 70 min

Marynka - 100 g - 60 min
Lubelski - 56 g - 20 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 18,5 oC.

 

Wyszło: 52L 16,4 BLG

 

Fermentor I 25L zadany gęstwą FM 13 Irlandzkie Ciemności

 

Fermentor II 25L zadany gęstwą WLP028 Edinburg Scottish Ale

 

Reszta została w osadach

 

Wydajność 87%.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #75 7/16/17 - Munich Dunkel BLG 12,3 IBU 19 Barwa EBC 31

 

Warzenie 08.12.2016

Docelowa ilość warki 53 L

Zasyp:
Monachijski II - 8,0 kg 74,8 %

Wiedeński - 2,0 kg 18,7 %

Caraaroma - 0,25 kg 2,3 %

Caramunich I - 0,25 kg 2,3 %

Carafa II - 0,20 kg 1,9 % (dodana przed filtracją)

 

Zacieranie:

65 oC - 40 min

72 oC - 30 min

75 oC - filtracja

 

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 75 min

Marynka - 40 g - 60 min
Hallertauer Mittelfrueh - 20 g - 15 min

Hallertauer Mittelfrueh - 20 g - 0 min

 

 

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną oraz starą chłodnicą zanurzeniową jednocześnie do 12oC

 

Wyszło:

 

53L 12,3 BLG

 

Fermentor I 24L zadany gęstwą FM 30 Bohemska Rapsodia.

 

Fermentor II 24 L zadany gęstwą W34/70.

 

 

Oba fermentory wsadzone do skrzyń, po 10 godzinach ok 9-10 oC

 

 

Poza tym:

- RIS w butelkach, przy rozlewie dodana łyżka zdrowej świeżej gęstwy FM13 co poskutkowało nagazowaniem po tygodniu od zabutelkowania.

- Pils przelany na cichą i wstawiony niestety z braku laku do 14 oC. Za parę dni butelkowanie i wywiozę go na wieś do ok 4oC. Zapowiada się fajnie.

- Rye Stout kończy burzliwą. WLP028 wybrały się na wycieczkę 3 dnia fermentacji więc trzeba było trochę posprzątać i dać nową czystą pokrywę. Fermentowałem obie wersje 2 dni w 17 oC potem 2 dni w 18oC później w okolicach 20oC.

 

Muszę trochę piw zabutelkować i wywieźć na leżakowanie bo ciasno się robi w piwnicy. Jak to ogarnę to warzę Owsianego Stouta i kolejnego Pilsa.

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #76 8/16/17 - Oatmeal Stout BLG 13,7 IBU 30 Barwa EBC 70

 

Warzenie 16.12.2016

Docelowa ilość warki 56 L

Zasyp:
Pils- 8,0 kg 67,8 %

Owsiany bez łuski  - 1,0 kg 8,5 %

Płatki owsiane - 0,8 kg 6,8 %

Jęczmień palony - 1,0 kg 8,5 % (dodany po godzinie zacierania)

Chocolate (500) - 0,5 kg 4,2 %

Karmelowy 600 - 0,5 kg 4,2 %

 

 

Zacieranie:
 

68 oC - 60 min

72 oC - 10 min

74 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 75 min

Zeus - 45 g - 60 min
Lubelski - 45 g - 5 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16 oC.

 

Wyszło: 56L 13,7 BLG Wydajność 87%

 

Fermentor I 32L zadany gęstwą FM 13 Irlandzkie Ciemności

 

Fermentor II 22,5L zadany gęstwą WLP028 Edinburg Scottish Ale

 

Reszta została w osadach. Modyfikacja hopstopera i osadów prawie wcale :)

 

Fermentacja na początku w 17oC później rosnąco do 20.

 

 

Poza tym:

 

Rye Stout przelany na cichą, do jednego z fermentorów powędruje 100 g płatków dębowych lekko opiekanych na max 14 dni. Płatki zalane wrzątkiem i wlane razem z wodą po wychłodzeniu.

 

Pils rozlany do butelek i kega i wywieziony na lagerowanie w 4 oC.

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #77 9/16/17 - Pils BLG 12 IBU 35 Barwa EBC 9,3

 

Warzenie 29.12.2016

Docelowa ilość warki 68 L

Zasyp:
Pils - 10,0 kg 81,6 %

Munich I - 1,0 kg 16,3 %

Caramunich II - 0,25 kg 2 %

 

Zacieranie:

66 oC - 60 min

72 oC - 20 min

76 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 80 min

Iunga - 50g - 60 min

Zeus - 10g - 60 min

Amarillo - 10g - 60 min
Hallertauer Mittelfrueh - 50 g - 15 min

Hallertauer Mittelfrueh - 50 g - 0 min

Iunga - 30g - 0 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną oraz starą chłodnicą zanurzeniową jednocześnie.

 

Wyszło:

 

68L 12 BLG

 

Fermentor I 46 L zadany gęstwą FM 30 Bohemska Rapsodia. Schłodzone do 10 oC.

 

Fermentor II 18 L zadany gęstwą W34/70. Schłodzone do 10 oC.

 

Reszta została w osadach.

 

Wydajność 86%.

 

Było mega dużo osadu i chmielin co utrudniło pracę hopstopera ale jakoś poszło.

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #78 10/16/17 - Porter Angielski BLG 13,0 IBU 28 Barwa EBC 50

 

Warzenie 05.01.2017

Docelowa ilość warki 48 L

Zasyp:
Pils - 6,0 kg 65,2%

Brown - 1,5 kg 16,3%

Owsiany - 0,5 kg 5,4%

Crystal - 0,5 kg 5,4%

Chocolate (500) - 0,4 kg 4,3%

Carafa II - 0,3 kg 3,3%

 

 

 

Zacieranie:

68 oC - 60 min

72 oC - 20 min

76 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 78-80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 70 min

Iunga - 25 g - 60 min

Marynka - 15 g - 60 min

Challenger - 20 g - 20 min

Challenger - 30 g -20 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 17,5 oC - lodowata woda w kranie to i chłodzenie 45 L chyba w 20 min :)

 

Wyszło: 45L 13,0 BLG

 

Fermentor I 45L zadany gęstwą FM13

 

Reszta 2-3 L została w osadach

 

Wydajność 90%.

 

Fermentor włożony do piwnicy ok 12-13 oC i owinięty matą grzewczą, nastawiona temp. 17 oC.

 

Czas pracy <5 godzin.

 

Na razie przerwa, w planach pod koniec lutego AIPA i na wiosnę Witbier i pewnie to będzie wszystko w tym sezonie. Piwnica pełna fermentrów (7 szt.), trzeba to ogarnąć powoli.

Edytowane przez Wojen
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No to mnie dopadło. Zaczęło się od Sweet Stout, piwo z obu fermentorów wyszło totalnie mętne, podobnie Porter na gęstwie. Piwa wyglądały jak błoto, poza tym marna szybko opadająca piana i brak balansu w piwie, zwłaszcza, że powinny wyjść dość pełne patrząc ja zacierałem. Na pierwszy rzut oka, smak i armat trudno coś wywnioskować ale jak nie wiadomo o co chodzi to zakażenie. Niby nic wielkiego, pić się da ale piwa mocno średnie w kierunku słabych. Standardowo jak zawsze NaOH, starsan, co jakiś czas domestos i Oxi na zmianę i warzymy dalej. Lagery i Ris klarowne i fajne nie ma się do czego przyczepić. Jedziemy z kolejnymi stoutami Żytni, w miarę ok, owsiany też ale tu już po cichej coś mi nie pasowało, piwa znacząco straciły w stosunku do tego co było po burzliwej, aż wreszcie kolejny Porter przy przelewaniu na cichą błoto jak poprzednio. Szkoda bo w owsianym zauważyłem lekkie zmętnienie i znowu marną pianę i brak balansu dopiero przy butelkowaniu kiedy Porter już kończył burzliwą. Decyzja zapadła wymieniam fermentory na nowe. Szkoda bo nie wiem co to za robaczki, obstawiam na jakiegoś tlenowca. Zastanawia mnie też czy lagery i Ris są zakażone, bo z jednej strony żaden z lagerów nie przekroczył 12-13 oC a Ris ma trochę procentów i robaczki może siedzą w środku tylko warunków nie mają. Było by szkoda tych warek bo wyszły naprawdę poprawne i oznak zakażenia brak, piwa klarowne jak koncerniaki. W każdym razie jestem podłamany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze, możesz zrobić test stabilności (jeszcze wykluczenie chłodnicy) - do sterylnego słoika zalej po rant brzeczki bezpośrednio z chłodzenia, zostaw na kilka dni i patrz co się dzieje (najlepiej jeśli słoik jest w miarę pełny bez powietrza) - jeśli coś ruszy w 1-2 dobie to znak że brzeczka łapie już coś z chłodzenia, powinno kilka dni wytrzymać bez zmian. Robiłem sobie swego czasu takie testy na swoich warkach.

 

Dwa, wiadra co już stwierdziłeś, stare wiadra możesz zostawić na kwasy.

 

Trzy, wymieniłbym drobny sprzęt (wężyki, syfony, rurki, sprzęt pomiarowy) lub zostaw go sobie pod kątem kwasów które może będziesz robił w przyszłości.

 

Cztery - dużo warek w szybkim czasie, jak miałem taki okres też się zdarzyły problemy, ciężko też w natłoku warek o wyłapanie infekcji, zazwyczaj się dowiadujesz jak już sporo wiader po fermentacji lub w butelkach, można zrobić jakiś błąd i nawet tego nie zanotować w pamięci.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O chłodnicy też pomyślałem, zresztą co kilka warek puszczam w zamkniętym obiegu jakąś chemię. Zrobię test na 3 warce porteru, która mnie czeka niestety.

Dużo warek i przelewanie z jednego fermentora do drugiego więc trudno dojść co, jak i kiedy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chłodnicę przeciwbieżną czy wymiennik też warto czyścić "odwrotnie", podłączając wejście i wyjście zmiennie, mi parę razy wyleciał dodatkowy syf na takim myciu.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowe fermentory zakupione, przelałem do nich ostatni fermentor 45L z Pilsem z warki #77, oznak infekcji brak, piwo poprawnie odfermentowało i w smaku też wszytko ok. Zakupiłem słody na kolejną warkę, trzecie podejście w tym sezonie do English Porter, znowu na FM13. Warzenie pewnie w przyszłym tygodniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Trzecie podejście do Porteru w tym sezonie :)

 

Warka #79 11/16/17 - Porter Angielski BLG 11,8 IBU 26 Barwa EBC 51

 

Warzenie 11.02.2017

Docelowa ilość warki 34 L

Zasyp:
Pils - 4,0 kg 62,5%

Brown - 1,5 kg 15,6%

Płatki owsiane - 0,4 kg 6,3%

Crystal - 0,5 kg 7,8%

Chocolate (500) - 0,4 kg 4,7%

Carafa II - 0,16 kg 3,1%

 

 

 

Zacieranie:

62 oC - 10 min

68 oC - 50 min

74 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 70 min

Marynka - 30 g - 60 min

Challenger - 20 g - 20 min

Challenger - 30 g -0 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16 oC

 

Wyszło: 34L 11,8 BLG

 

Fermentor I 28L zadany 2L starterem FM13

 

Do dwóch słoików wlałem brzeczkę i będę patrzył czy coś się rozwinie w ciągu kilku dni.

Trochę za mało odparowałem bo do gotowania poszło 40L 10 Blg a finalnie celowałem w 13 więc powinienem odparować jeszcze ze 3 litry ale 11.8 blg też będzie. Szkoda tylko bo nie miałem co zrobić z kilkoma litrami brzeczki w kotle więc poszło w kanał.

 

Wydajność 85%.

 

Fermentacja od 14,5 oC powoli do 18oC

 

Czas pracy <5 godzin.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #80 12/16/17 - AIPA BLG 15 IBU 50 Barwa EBC 13,7

 

Warzenie 18.02.2017

Docelowa ilość warki 50 L

Zasyp:

Pale Ale - 10 kg 66,7 %

Wiedeński - 2 kg 13,3 %
Pils - 1,0 kg 6,7 %

Pszeniczny - 1 kg 6,7%

Caraamber - 0,5 kg 3,3 %

Ekstrakt suchy  - 0,5 kg 3,3 %

 

Zacieranie:

65 oC - 30 min

68 oC - 60 min

72 oC - filtracja

 

Wysładzanie wodą 80 oC
 

Chmielenie:
Gotowanie 75 min

Amarillo - 50 g - 60 min

Marynka - 15 g - 60 min

Amarillo - 25 g - 20 min

Citra - 25 g - 20 min

Mosaic - 25 g - 20 min

Vic Secret - 50 g - 0 min
Citra - 25 g - 0 min

Amarillo - 25 g - 0 min

Mosaic - 25 g - 0 min

 

Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 10oC (hopstoper strasznie się zapchał, filtracja powolna i przechłodziłem brzeczkę).

 

Wyszło:

 

Fermentor I 19L

Fermentor II 16L

Fermentor III 11 L

 

Wszystkie zadane gęstwą FM 52

 

Reszta w osadach, nie było ich strasznie dużo ale za to bardzo drobne, mączaste co zaowocowało zatkaniem hopstopera.

 

Wszystkie zadane gęstwą FM 52

 

Fermentacja w 13 oC - trochę nisko ale wszystkie fermentory po 12 h ładnie fermentują.

 

Wydajność 63%.

 

Wszystko szło pięknie więc poszedłem na obiadek do salonu a tam nie wiedzieć czemu z pompki spadł wężyk i po paru minutach łazienka pływała w ok 10-15L gęstej zatartej brzeczki pewnie blisko 20 blg. Masakra, nigdy mi się coś takiego nie przytrafiło, bywały drobne komplikacje, czasem coś rozlałem ale takiej akcji to nie miałem. Jak już mi się coś przytrafiało to zawsze jak kombinowałem, a w tym sezonie to byłem z siebie dumny, że tak czysto w łazience zawsze przy warzeniu a tu taki zonk. W każdym razie zamiast 60L 16 blg mam 50L 15 blg i to po podratowaniu się ekstraktem.

 

Do fermentora z 10l po kilku dniach burzliwej dodam pulpę z mango, na cichą pójdzie druga porcja pulpy.

 

Z testu stabilności brzeczki po poprzedniej warce jestem zadowolony. Po 7 dniach nic a nic, zapach i smak jak bym prosto z garnka zlał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #77 - Pils - 4 miejsce jako najlepsze piwo zlotowe

Warka #79 - Porter Angielski - 4 miejsce w kategorii English Brown

Warka #80 - AIPA - 4 miejsce w kategorii IPA

Wszytko na II Zlocie Piwowarów Domowych i V Karpackim Konkursie Piw Domowych.

 

Kto nie był niech żałuje i już rezerwuje czas za rok.

 

https://www.facebook.com/Karpackie.WP

http://karpackiewp.pl/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.