Wojen Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Ruszam z nowym sezonem. Drobne zmiany w browarze, HERMS uproszczony do granic możliwości. Wyrzuciłem wszystkie rurki, zaworki, złączki które nie były mi potrzebne więc mam teraz połowę mniej armatury, co znacznie ułatwia składanie i mycie. Dorobiłem się też dwóch skrzyń na fermentację więc mam nadzieję na poprawę jakości fermentacji i na pewno wrócę do lagerów bo tego mi latem brakowało Warka #69 1/16/17 - APA BLG 12,5 IBU 30 Barwa EBC 7,2 Warzenie 25.09.2016Docelowa ilość warki 52 LZasyp:Pils - 8,0 kg 81,6 % Wiedeński - 1,5 kg 15,3 % Carared - 0,25 kg 3,1 % Zacieranie:67-66 oC - 40 min 72 oC - 20 min 74 oC - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 65 min Vic Secret - 30 g - 40 minVic Secret - 25 g - 15 min Vic Secret - 40g - 0 min Citra - 20g - 0 min Mosaic - 20g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 20oC. Wyszło: Fermentor I 22L zadany starterem MJ M03. Starter 1L bez mieszadła z dwóch saszetek. I tu niestety problem bo do gotowego startera oczywiście zakrytego chwilę przed zadaniem weszła muszka owocówka. Usunąłem ją sterylną łyżką i zaryzykowałem dodając do brzeczki. Zobaczymy czy muszka coś wniesie do gotowego piwa Fermentor II 27L zadany starterem 2L WLP 0002 Wydajność ponad 85%. Oba fermentory wsadzone do skrzyń i chłodzone. Po 4 godzinach 18oC, po 15 godzinach 15,3 oC. Termometry a dokładnie czujniki umieściłem bezpośrednio w piwie poprzez otwór pod rurkę fermentacyjną. Po 15 godzinach piana jest ale taka nie do końca drożdżowa, nie bulka ale możliwe, że powietrze uchodzi przez mini nieszczelność pomiędzy rurką a przewodem do czujnika. Zobaczymy po kolejnych kilku godzinach. W planach fermentacja od 15 do 18 oC, potem cicha w 18 oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 6 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Wczoraj APA przelana na cichą. Fermentacja burzliwa 11 dni od 14,5-15 oC - 4 dni, 16-17 - 3 dni, do 18-18,5 oC - 4dni. Fermentor I z M03 zszedł do 3 Blg, czuć wyraźnie siarkę jeszcze, na cichą poszło 20g Vic Secret, 10g CItra, 10g Mosaic. Fermentor II z WLP002 zszedł do 3,5-4, aromat wyraźnie owocowy, piwo czyste w smaku, zapowiada się lepiej niż na M03. Na cichą poszło 30g Vic Secret, 20g CItra, 10g Mosaic. Ześrutowałem też słody na warkę nr 70 Sweet Stout, warzenie piątek lub sobota. Zakładam zacieranie na bardzo słodko bo w planach brak użycia laktozy, jeżeli już to przy rozlewie. Piwo na II Karpackie Bitwy Piwowarów Domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 8 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Warka #70 2/16/17 - Sweet Stout BLG 13,7 IBU 24 Barwa EBC 64 Warzenie 07.10.2016Docelowa ilość warki 55 LZasyp:Pils- 9,0 kg 73,2 % Monachijski II - 1,0 kg 8,1 % Płatki owsiane (opiekane) - 0,8 kg 6,5 % Pszenica prażona - 0,6 kg 4,9 % Karmelowy 600 - 0,5 kg 4,1 % Carafa Special II - 0,4 kg 3,3 % Zacieranie:70 oC - 70 min 76 oC - 20 min - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 75 min Zeus - 40 g - 60 minZeus - 10 g - 0 min Lubelski 20 g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 20oC. Wyszło: 55L 13,7 BLG Fermentor I 16,5L zadany gęstwą MJ M03. Fermentor II 35L zadany gęstwą WLP 0002. Wydajność 80%. Oba fermentory wsadzone do skrzyń i chłodzone. Po 12 godzinach 15oC. Ogólnie warzenie bezproblemowe. Wrzucam jeszcze kilka zdjęć z warzenia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Zapiski z pracowitego weekendu 21.10.2016 - piątek warzenie `ala` Porter Angielski, wyczyściłem magazyn z prawie wszystkich słodów. Warka #71 3/16/17 - Porter Angielski BLG 13,2 IBU 28 Barwa EBC 50 Warzenie 21.10.2016Docelowa ilość warki 42 LZasyp: Wiedeński - 3,5 kg 38,5 %Pils- 2,0 kg 22,0 % Monachijski II - 1,0 kg 11,0 % Carared - 0,4 kg 0,7 kg 7,7% Coffie (500) - 0,5 kg 5,5 % Caraaroma - 0,4 kg 4,4 % Caramunich - 0,4 kg 4,4 % Chocolate (500) - 0,2 kg 2,2 % Płatki owsiane (opiekane) - 0,4 kg 4,4 % Zacieranie:68 oC - 60 min 72 oC - 20 min 76 oC - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 70 min Mosaic - 12 g - 60 minEKG - 50 g - 60 min EKG - 20 g - 30 min EKG - 30g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 19oC. Wyszło: 42L 13,2 BLG Fermentor I 38L zadany gęstwą WLP 002 Reszta została w osadach Wydajność 87%. Fermentor włożony do skrzyni. Po 12 godzinach 15,5 oC, po 24 godzinach 17oC, po 48 godzinach jakoś mi szybko uciekło do 20oC, staram się utrzymać 19-20oC przez kolejne dni. 22.10.2016 - sobota Warka #72 4/16/17 - RIS BLG 23 IBU 95 Barwa EBC 106 Warzenie 22.10.2016Docelowa ilość warki 30 LZasyp:Pils- 6,0 kg 49,2 % Monachijski II - 3,0 kg 11,0 % Carared - 0,4 kg 0,7 kg 24,6 % Caraaroma - 0,6 kg 4,9 % Caramunich I - 0,6 kg 4,9 % Płatki jęczmienne - 0,4 kg 3,3 % Płatki żytnie - 0,4 kg 3,3 % Carafa Specjak III - 0,8 kg 6,6% Pszenica prażona - 0,4 kg 3,3% Cukier - 0,45 kg Ekstrakt słodowy - 0,7kg Zacieranie:62 oC - 15 min 67 oC - 40 min 70 oC - 20 min 76 oC - 10 min - filtracja Wysładzanie (tylko 5-7L) wodą 82 oC Chmielenie: Gotowanie 100 min Vic Secret - 100 g - 60 minLubelski - 50 g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 17oC. Wyszło: 30L 23 BLG Fermentor I 25L zadany gęstwą US05 Reszta została w osadach Fermentor włożony do skrzyni. Po 12 godzinach 15,5 oC, tak trzymam puki co. 23.10.2016 - niedziela Rozlew warki #70 - Sweet Stout Fermentor I 16,5L wlany do kega Fermentor II 35L : 13L do kega 11L do butelek 40g cukru 10L do butelek z dodatkiem 150g laktozy i 40g cukru. Edytowane 23 Listopada 2016 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 19 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 (edytowane) Wczoraj uwarzona kolejna warka, jeżeli chodzi o wybicie to rekordowa, po gotowaniu ok 74l brzeczki Warka #73 5/16/17 - Pils BLG 11,8 IBU 29 Barwa EBC 6 Warzenie 18.11.2016Docelowa ilość warki 74 LZasyp:Pils - 12,0 kg 90,6 % CarpilisI - 1,0 kg 7,5 % Carahell - 0,25 kg 1,9 % Zacieranie:63 oC - 30 min 68 oC - 20 min 72 oC - 20 min 75 oC - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 75 min Zeus - 50 g - 60 minSaaz - 50 g - 20 min Saaz - 50 g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną oraz starą chłodnicą zanurzeniową jednocześnie. Wyszło: 74L 11,8 BLG Fermentor I 12L zadany starterem 1L FM13 Irlandzkie ciemności - taki duży starter pod kolejne warki. Schłodzone do 18 oC, po 10h 16 oC, po 3 dniach podniesione do 17 oC, po 5 do 19oC. Fermentor II 21 L zadany starterem 2L FM 30 Bohemska Rapsodia. Schłodzone do 14 oC, po 10h 10 oC, po 20h 9,5 oC i tak trzymane. Fermentor III 35 L zadany gęstwą W34/70. Schłodzone do 12 oC, po 10h 10 oC, po 20h 7,5 oC i tak trzymane. Reszta została w osadach. Wydajność 86%. Czekamy na efekty. Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Warka #74 6/16/17 - Rye Stout BLG 16,4 IBU 45 Barwa EBC 74 Warzenie 26.11.2016Docelowa ilość warki 52 LZasyp:Pils- 8,0 kg 59,3 % Monachijski II - 2,0 kg 14,8 % Żytni - 1,0 kg 7,4 % Crystal Rye - 1,0 kg 7,4 % Jęczmień palony - 1,0 kg 7,4 % Chocolate (500) - 0,5 kg 3,7 % Zacieranie:66 oC - 30 min 68 oC - 20 min 72 oC - 20 min 76 oC - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 70 min Marynka - 100 g - 60 minLubelski - 56 g - 20 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 18,5 oC. Wyszło: 52L 16,4 BLG Fermentor I 25L zadany gęstwą FM 13 Irlandzkie Ciemności Fermentor II 25L zadany gęstwą WLP028 Edinburg Scottish Ale Reszta została w osadach Wydajność 87%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Warka #75 7/16/17 - Munich Dunkel BLG 12,3 IBU 19 Barwa EBC 31 Warzenie 08.12.2016Docelowa ilość warki 53 LZasyp:Monachijski II - 8,0 kg 74,8 % Wiedeński - 2,0 kg 18,7 % Caraaroma - 0,25 kg 2,3 % Caramunich I - 0,25 kg 2,3 % Carafa II - 0,20 kg 1,9 % (dodana przed filtracją) Zacieranie:65 oC - 40 min 72 oC - 30 min 75 oC - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 75 min Marynka - 40 g - 60 minHallertauer Mittelfrueh - 20 g - 15 min Hallertauer Mittelfrueh - 20 g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną oraz starą chłodnicą zanurzeniową jednocześnie do 12oC Wyszło: 53L 12,3 BLG Fermentor I 24L zadany gęstwą FM 30 Bohemska Rapsodia. Fermentor II 24 L zadany gęstwą W34/70. Oba fermentory wsadzone do skrzyń, po 10 godzinach ok 9-10 oC Poza tym: - RIS w butelkach, przy rozlewie dodana łyżka zdrowej świeżej gęstwy FM13 co poskutkowało nagazowaniem po tygodniu od zabutelkowania. - Pils przelany na cichą i wstawiony niestety z braku laku do 14 oC. Za parę dni butelkowanie i wywiozę go na wieś do ok 4oC. Zapowiada się fajnie. - Rye Stout kończy burzliwą. WLP028 wybrały się na wycieczkę 3 dnia fermentacji więc trzeba było trochę posprzątać i dać nową czystą pokrywę. Fermentowałem obie wersje 2 dni w 17 oC potem 2 dni w 18oC później w okolicach 20oC. Muszę trochę piw zabutelkować i wywieźć na leżakowanie bo ciasno się robi w piwnicy. Jak to ogarnę to warzę Owsianego Stouta i kolejnego Pilsa. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Warka #76 8/16/17 - Oatmeal Stout BLG 13,7 IBU 30 Barwa EBC 70 Warzenie 16.12.2016Docelowa ilość warki 56 LZasyp:Pils- 8,0 kg 67,8 % Owsiany bez łuski - 1,0 kg 8,5 % Płatki owsiane - 0,8 kg 6,8 % Jęczmień palony - 1,0 kg 8,5 % (dodany po godzinie zacierania) Chocolate (500) - 0,5 kg 4,2 % Karmelowy 600 - 0,5 kg 4,2 % Zacieranie: 68 oC - 60 min 72 oC - 10 min 74 oC - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 75 min Zeus - 45 g - 60 minLubelski - 45 g - 5 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16 oC. Wyszło: 56L 13,7 BLG Wydajność 87% Fermentor I 32L zadany gęstwą FM 13 Irlandzkie Ciemności Fermentor II 22,5L zadany gęstwą WLP028 Edinburg Scottish Ale Reszta została w osadach. Modyfikacja hopstopera i osadów prawie wcale Fermentacja na początku w 17oC później rosnąco do 20. Poza tym: Rye Stout przelany na cichą, do jednego z fermentorów powędruje 100 g płatków dębowych lekko opiekanych na max 14 dni. Płatki zalane wrzątkiem i wlane razem z wodą po wychłodzeniu. Pils rozlany do butelek i kega i wywieziony na lagerowanie w 4 oC. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Warka #77 9/16/17 - Pils BLG 12 IBU 35 Barwa EBC 9,3 Warzenie 29.12.2016Docelowa ilość warki 68 LZasyp:Pils - 10,0 kg 81,6 % Munich I - 1,0 kg 16,3 % Caramunich II - 0,25 kg 2 % Zacieranie:66 oC - 60 min 72 oC - 20 min 76 oC - filtracja Wysładzanie wodą 80 oC Chmielenie:Gotowanie 80 min Iunga - 50g - 60 min Zeus - 10g - 60 min Amarillo - 10g - 60 minHallertauer Mittelfrueh - 50 g - 15 min Hallertauer Mittelfrueh - 50 g - 0 min Iunga - 30g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną oraz starą chłodnicą zanurzeniową jednocześnie. Wyszło: 68L 12 BLG Fermentor I 46 L zadany gęstwą FM 30 Bohemska Rapsodia. Schłodzone do 10 oC. Fermentor II 18 L zadany gęstwą W34/70. Schłodzone do 10 oC. Reszta została w osadach. Wydajność 86%. Było mega dużo osadu i chmielin co utrudniło pracę hopstopera ale jakoś poszło. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Warka #78 10/16/17 - Porter Angielski BLG 13,0 IBU 28 Barwa EBC 50 Warzenie 05.01.2017Docelowa ilość warki 48 LZasyp:Pils - 6,0 kg 65,2% Brown - 1,5 kg 16,3% Owsiany - 0,5 kg 5,4% Crystal - 0,5 kg 5,4% Chocolate (500) - 0,4 kg 4,3% Carafa II - 0,3 kg 3,3% Zacieranie:68 oC - 60 min 72 oC - 20 min 76 oC - filtracja Wysładzanie wodą 78-80 oC Chmielenie:Gotowanie 70 min Iunga - 25 g - 60 min Marynka - 15 g - 60 min Challenger - 20 g - 20 min Challenger - 30 g -20 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 17,5 oC - lodowata woda w kranie to i chłodzenie 45 L chyba w 20 min Wyszło: 45L 13,0 BLG Fermentor I 45L zadany gęstwą FM13 Reszta 2-3 L została w osadach Wydajność 90%. Fermentor włożony do piwnicy ok 12-13 oC i owinięty matą grzewczą, nastawiona temp. 17 oC. Czas pracy <5 godzin. Na razie przerwa, w planach pod koniec lutego AIPA i na wiosnę Witbier i pewnie to będzie wszystko w tym sezonie. Piwnica pełna fermentrów (7 szt.), trzeba to ogarnąć powoli. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 No to mnie dopadło. Zaczęło się od Sweet Stout, piwo z obu fermentorów wyszło totalnie mętne, podobnie Porter na gęstwie. Piwa wyglądały jak błoto, poza tym marna szybko opadająca piana i brak balansu w piwie, zwłaszcza, że powinny wyjść dość pełne patrząc ja zacierałem. Na pierwszy rzut oka, smak i armat trudno coś wywnioskować ale jak nie wiadomo o co chodzi to zakażenie. Niby nic wielkiego, pić się da ale piwa mocno średnie w kierunku słabych. Standardowo jak zawsze NaOH, starsan, co jakiś czas domestos i Oxi na zmianę i warzymy dalej. Lagery i Ris klarowne i fajne nie ma się do czego przyczepić. Jedziemy z kolejnymi stoutami Żytni, w miarę ok, owsiany też ale tu już po cichej coś mi nie pasowało, piwa znacząco straciły w stosunku do tego co było po burzliwej, aż wreszcie kolejny Porter przy przelewaniu na cichą błoto jak poprzednio. Szkoda bo w owsianym zauważyłem lekkie zmętnienie i znowu marną pianę i brak balansu dopiero przy butelkowaniu kiedy Porter już kończył burzliwą. Decyzja zapadła wymieniam fermentory na nowe. Szkoda bo nie wiem co to za robaczki, obstawiam na jakiegoś tlenowca. Zastanawia mnie też czy lagery i Ris są zakażone, bo z jednej strony żaden z lagerów nie przekroczył 12-13 oC a Ris ma trochę procentów i robaczki może siedzą w środku tylko warunków nie mają. Było by szkoda tych warek bo wyszły naprawdę poprawne i oznak zakażenia brak, piwa klarowne jak koncerniaki. W każdym razie jestem podłamany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 wpisujemy miasta? [*]?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Ale awatara byś na czarno-białego mógł chociaż zmienić w ramach solidarności. Teraz na zlocie będziesz błoto pił bez piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Po pierwsze, możesz zrobić test stabilności (jeszcze wykluczenie chłodnicy) - do sterylnego słoika zalej po rant brzeczki bezpośrednio z chłodzenia, zostaw na kilka dni i patrz co się dzieje (najlepiej jeśli słoik jest w miarę pełny bez powietrza) - jeśli coś ruszy w 1-2 dobie to znak że brzeczka łapie już coś z chłodzenia, powinno kilka dni wytrzymać bez zmian. Robiłem sobie swego czasu takie testy na swoich warkach. Dwa, wiadra co już stwierdziłeś, stare wiadra możesz zostawić na kwasy. Trzy, wymieniłbym drobny sprzęt (wężyki, syfony, rurki, sprzęt pomiarowy) lub zostaw go sobie pod kątem kwasów które może będziesz robił w przyszłości. Cztery - dużo warek w szybkim czasie, jak miałem taki okres też się zdarzyły problemy, ciężko też w natłoku warek o wyłapanie infekcji, zazwyczaj się dowiadujesz jak już sporo wiader po fermentacji lub w butelkach, można zrobić jakiś błąd i nawet tego nie zanotować w pamięci. Edytowane 23 Stycznia 2017 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 O chłodnicy też pomyślałem, zresztą co kilka warek puszczam w zamkniętym obiegu jakąś chemię. Zrobię test na 3 warce porteru, która mnie czeka niestety. Dużo warek i przelewanie z jednego fermentora do drugiego więc trudno dojść co, jak i kiedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Chłodnicę przeciwbieżną czy wymiennik też warto czyścić "odwrotnie", podłączając wejście i wyjście zmiennie, mi parę razy wyleciał dodatkowy syf na takim myciu. Edytowane 23 Stycznia 2017 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Dobra rada, zastosuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Nowe fermentory zakupione, przelałem do nich ostatni fermentor 45L z Pilsem z warki #77, oznak infekcji brak, piwo poprawnie odfermentowało i w smaku też wszytko ok. Zakupiłem słody na kolejną warkę, trzecie podejście w tym sezonie do English Porter, znowu na FM13. Warzenie pewnie w przyszłym tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Trzecie podejście do Porteru w tym sezonie Warka #79 11/16/17 - Porter Angielski BLG 11,8 IBU 26 Barwa EBC 51 Warzenie 11.02.2017Docelowa ilość warki 34 LZasyp:Pils - 4,0 kg 62,5% Brown - 1,5 kg 15,6% Płatki owsiane - 0,4 kg 6,3% Crystal - 0,5 kg 7,8% Chocolate (500) - 0,4 kg 4,7% Carafa II - 0,16 kg 3,1% Zacieranie:62 oC - 10 min 68 oC - 50 min 74 oC - filtracja Wysładzanie wodą 80 oC Chmielenie:Gotowanie 70 min Marynka - 30 g - 60 min Challenger - 20 g - 20 min Challenger - 30 g -0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 16 oC Wyszło: 34L 11,8 BLG Fermentor I 28L zadany 2L starterem FM13 Do dwóch słoików wlałem brzeczkę i będę patrzył czy coś się rozwinie w ciągu kilku dni. Trochę za mało odparowałem bo do gotowania poszło 40L 10 Blg a finalnie celowałem w 13 więc powinienem odparować jeszcze ze 3 litry ale 11.8 blg też będzie. Szkoda tylko bo nie miałem co zrobić z kilkoma litrami brzeczki w kotle więc poszło w kanał. Wydajność 85%. Fermentacja od 14,5 oC powoli do 18oC Czas pracy <5 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Warka #80 12/16/17 - AIPA BLG 15 IBU 50 Barwa EBC 13,7 Warzenie 18.02.2017Docelowa ilość warki 50 LZasyp: Pale Ale - 10 kg 66,7 % Wiedeński - 2 kg 13,3 %Pils - 1,0 kg 6,7 % Pszeniczny - 1 kg 6,7% Caraamber - 0,5 kg 3,3 % Ekstrakt suchy - 0,5 kg 3,3 % Zacieranie:65 oC - 30 min 68 oC - 60 min 72 oC - filtracja Wysładzanie wodą 80 oC Chmielenie:Gotowanie 75 min Amarillo - 50 g - 60 min Marynka - 15 g - 60 min Amarillo - 25 g - 20 min Citra - 25 g - 20 min Mosaic - 25 g - 20 min Vic Secret - 50 g - 0 minCitra - 25 g - 0 min Amarillo - 25 g - 0 min Mosaic - 25 g - 0 min Brzeczka schłodzona chłodnicą przeciwbieżną do 10oC (hopstoper strasznie się zapchał, filtracja powolna i przechłodziłem brzeczkę). Wyszło: Fermentor I 19L Fermentor II 16L Fermentor III 11 L Wszystkie zadane gęstwą FM 52 Reszta w osadach, nie było ich strasznie dużo ale za to bardzo drobne, mączaste co zaowocowało zatkaniem hopstopera. Wszystkie zadane gęstwą FM 52 Fermentacja w 13 oC - trochę nisko ale wszystkie fermentory po 12 h ładnie fermentują. Wydajność 63%. Wszystko szło pięknie więc poszedłem na obiadek do salonu a tam nie wiedzieć czemu z pompki spadł wężyk i po paru minutach łazienka pływała w ok 10-15L gęstej zatartej brzeczki pewnie blisko 20 blg. Masakra, nigdy mi się coś takiego nie przytrafiło, bywały drobne komplikacje, czasem coś rozlałem ale takiej akcji to nie miałem. Jak już mi się coś przytrafiało to zawsze jak kombinowałem, a w tym sezonie to byłem z siebie dumny, że tak czysto w łazience zawsze przy warzeniu a tu taki zonk. W każdym razie zamiast 60L 16 blg mam 50L 15 blg i to po podratowaniu się ekstraktem. Do fermentora z 10l po kilku dniach burzliwej dodam pulpę z mango, na cichą pójdzie druga porcja pulpy. Z testu stabilności brzeczki po poprzedniej warce jestem zadowolony. Po 7 dniach nic a nic, zapach i smak jak bym prosto z garnka zlał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Warka #77 - Pils - 4 miejsce jako najlepsze piwo zlotowe Warka #79 - Porter Angielski - 4 miejsce w kategorii English Brown Warka #80 - AIPA - 4 miejsce w kategorii IPA Wszytko na II Zlocie Piwowarów Domowych i V Karpackim Konkursie Piw Domowych. Kto nie był niech żałuje i już rezerwuje czas za rok. https://www.facebook.com/Karpackie.WP http://karpackiewp.pl/ WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Kto nie był niech żałuje i już rezerwuje czas za rok. doprowadziłeś mnie do łez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Artur chyba zrobimy też nagrody za 4 miejsce - z warunkiem - zdobycie minimum dwóch takich miejsc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Ważne, że poziom trzymam równy, rok temu też 4 miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Pils był u mnie na drugim/trzecim miejscu po tym, co wygrał, czyli Zest Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się