WiHuRa Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Ładna eta i kontreta z wszystkimi informacjami. Na początek ... gushing, dobrze że byłem blisko zlewu;) Ale piwo nie jest przegazowane. W piwie na dnie jest sporo różnych śmieci, tak jakby pozostałości pod drożdżach, drobinki słodu (?) Kolor: słomkowy, lekko jakby "zabrudzony", mętne (pyliste drożdże grodziskie) Piana: biała, marna, właściwie jest tylko na zdjęciu, nie ma nawet kożuszka, może piwo się jeszcze nie nasyciło gazem (stąd gushing) i dlatego także brak piany ? Aromat: dominuje fenol (goździk), te drożdże widać go produkują bo u mnie też było sporo, pod fenolem słód i niewielka nuta chmielu Smak: fenolowy, kwaskowy, odczucie w ustach lekkie i orzeźwiające, wytrawny i trochę pusty finisz, średnia krótka goryczka Wrażenia ogólne: Drożdże grodziskie średnio nadają sie na kolscha, są zbyt fenolowe. Piwo ma dobrą pijalność i spełnia zdanie lekkiego, niezobowiązującego piwa. Pod koniec przeszkadza troszkę zbyt wysoka kwaskowość na finiszu. Edytowane 19 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) To zwykły sikacz na lato, ale coś spaprałeś z nalewaniem: http://www.piwo.org/...ge/5217-kolsch/ piana chwilkę się trzyma Piwo jest bardzo klarowne i nie wychodzi. Zmętniłeś pewnie w drodze a te przeklęte grodzisze nie osiadają mocno. Przy nalewaniu piwo jest klarownie tylko przy pierwszym przechyle butelki, następny przechył powoduje mętność do bólu. Więcej grodziszy nie wezmę, są do bani zwyczajnie. Edytowane 19 Lutego 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Ja nie zmętniłem, gushing wszystko zbęłtał. Szklankę przed degustacją zawsze myje także tu też nic na pianę nie mogło wpłynąć. Edytowane 19 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Może wziąłeś tą butelkę? http://www.piwo.org/...100#entry260060 No dostała troszkę w pi..ę pobełtała się w aucie przez 30 km Drugą sprawdzałem przed włożeniem do skrzynki. Chyba że butelka trefna jakaś.. kwaskowate...? Edytowane 19 Lutego 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Być może, był tylko jeden. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Wezmę na najbliższe spotkanie, choć takiego sikacza chyba szkoda... Ogólnie była to próba drożdży i nie polecam. Edytowane 19 Lutego 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Trza było mówić zanim wziąłem z depozytu Ogólnie piwo było poprawne, wypiłem całe i to dość szybko. Kwaskowość nie taka jak w infekcji, tylko taka "pszeniczna" albo od kwasu mlekowego Fakt faktem, że te drożdże są takie ło. Edytowane 19 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Mariusz, daj link jakie drożdże użyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Drożdże do dupy. strasznie słabo flokują. Dlatego dzwoniłem do Cię czy te drożdże ze skosów są jakieś inne, bo do tego piwka miałem od Ciebie i znasz je przecież, opinie masz podobną. Na początku w piwku w aromacie było jabłko, ale znikło, no może lekko przebija jeszcze. Pszenica była w zasypie. Edytowane 19 Lutego 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Z ciekawości, schładzasz piwa z depozytu przed wypiciem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Zawsze. Górniaki pije w 10-12°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) U mnie też delikatny gushing ale piwo klarowne. Piana szybko znika do zera, co trochę dziwi bo w składzie słód pszeniczny. W aromacie fenole jak z pszeniczniaka. W smaku wytrawne, wysycenie średnie i kwaskowość przyjemna ale trochę ściagajaca taka cytrynowa. Na upalny dzień pewnie sprawdzi się w 100%. Nie wiem czy tak powinien smakować kolsch bo nigdy nie piłem, ale wyobrażałem sobie coś innego, takiego lekkiego lagera ale z delikatnymi aromatami drożdży górnej fermentacji. To piwo mi smakuje, wypił bym duszkiem w pierwszy ciepły dzień wiosny, taki jak to rano 3oC i człowiek w kurtce zimowej wychodzi a po południu w koszulce cały mokry wraca. Daję 7/10 jak na kolsch i 8/10 jak na lekkie piwko na lato. Edytowane 20 Lutego 2014 przez Wojen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Hehe, na ta chwilę to piwo smakować nie powinno. To zwykły sikacz jest, a grodziszy już raczej nie ściągnę chyba że do samego Grodzisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Co ciekawe to wszystkie aromaty i smaki w tym piwie w miarę do siebie pasują. To trochę tak ja pszeniczne na WB06 klarowne, wytrawne, ale tu czuć ładny aromat goździka, który po paru tygodniach w pszeniczniaku na WB06 ulatuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się