milkmaster Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Witam, Żona zażyczyła sobie, żeby uwarzyć Witbier'a. No więc ok, będzie witbier Po tej warce z kolei chciałbym uwarzyć coś mocniejszego korzystając z pozostałej gęstwy. Jetem mało doświadczonym piwowarem i używam póki co tylko drożdży suchych. Po analizie wielu wątków na forach w sprawie drożdży do witbier'a póki co doszedłem do wniosku, że - brewfarm blanche odpada, bo nierzadko ludzie narzekają na nie i też nie wiem do czego mógłbym ich później użyć oprócz saison'a (a chciałbym coś jednak mocniejszego) - s-33 nadały by się do wit'a i np. do tripla ludzie tego szczepu używają (czyli już coś fajnego).. tylko nie wiem czy ten tripel by miał coś wspólnego z triplem? - t-58 - mało popularny do wit'a ale też niektórzy mówią, że się sprawdza. Skłaniam się wstępnie do tej opcji i chciałbym użyć ich później do jakiegoś dubbel'a z dodatkiem rodzynek może. Co myślicie o tej opcji? Te t-58 będą ok i do wibier'a i do dubbel'a? Czy może sensowniej celować w jakąś inną konfigurację? Proszę więc o propozycję jakich drożdży użyć do tego witbier'a i do czego je później wykorzystać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 http://www.piwo.org/topic/6995-drozdze-do-witbiera-s-33-vs-brewferm-blanche/page__hl__+witbier%20+dla%20+zaawansowanych#entry150360 http://www.piwo.org/topic/257-witbier-dla-zaawansowanych/page__hl__%2Bwitbier+%2Bdla+%2Bzaawansowanych Ogólnie jak nie masz innego wyboru to lepiej T-58 powstało kilka na nich belgijskich piw w rzemieślniczych browarach. Ogólnie s-33 to mega neutralne drożdże nie dadzą ci takiego rasowego witka ani tripla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Nie robiłem jeszcze witka, ale z sucharów belgijskich kiedyś ktoś na czacie pozytywnie wypowiadał się o Mangrove Jack's Belgian Ale. Nie pamiętam czy chodziło wtedy o Wita czy ogólnie o belgi, ale podsuwam to jako wskazówkę, bo sam słabo orientuję się w tych klimatach (poza tym, że bardzo lubię te piwa ). http://www.piwo.org/topic/10873-mangrove-jacks-belgian-ale-m27/ Edytowane 21 Lutego 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 biały ipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 wity srity + biala ipa = ipa sripa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 wity srity + biala ipa = ipa sripa ? O_o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się