Sojer Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Pierwszy raz widzę w konstrukcji mieszadła łańcuch. Jaką on pełni rolę? Wydatnie wspomoże mieszanie zacieru? Może ma poruszać zacier przy samym dnie? Jak myślicie? Też mnie zaciekawił ten łańcuch i dlatego podzieliłem się linkiem. Zastanawiam się jak dałby sobie radę przy wmontowanym filtratorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Te łańcuch może znacznie zmniejszać groźbę przypalenia zacieru. Ja zacieram obecnie w garze z płaskim dnem i wystarcza dobrze wyregulowana odległość mieszadła, ale po przejściu na kega (gdzie keg dno jest po ściętym stożku) może znacznie pomóc! Edytowane 3 Stycznia 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Już znalazłem fajny łańcuch. Kupowałem u tego sprzedającego, nie mam zastrzeżeń. http://allegro.pl/lancuch-nierdzewny-6mm-a4-aisi316-raksa-50950-i2031420771.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 A tak wygląda mieszadło po zamontowaniu do garnka. I proszę mnie nie bić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 A tak wygląda mieszadło po zamontowaniu do garnka. I proszę mnie nie bić Pełna pokrywka (bez 'klapki zasypowej') chyba jest mało praktyczna? No i cena, za którą można zmajstrować sobie niezły minibrowar z założeniem płytek na ścianach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Mogli chociaż dać miedziany ten łańcuch. Łańcuch widziałem już na mieszadle, w Niemczech w małym browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Pełna pokrywka (bez 'klapki zasypowej') chyba jest mało praktyczna? No i cena, za którą można zmajstrować sobie niezły minibrowar z założeniem płytek na ścianach No tak. Za 8500 zł da się zmajstrować bardzo ładny browar i zainwestować w parę kegów po pepsi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 wydaje mi się że miedziane łańcuchy były też w instalacji do warzeni pilsnera urquella w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Co myślicie o takiej końcówce mieszadła? http://allegro.pl/smiglo-wentylatora-300-mm-i2107738941.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 to nie to. mieszadło musi mieszać, od dołu by się nie przypalało. To śmigiełko byłoby dobre do napedu motorówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Co myślicie o takiej końcówce mieszadła? http://allegro.pl/sm...2107738941.html Tak wyglądało moje pierwsze mieszadło Do do normalnych zasypów jak najbardziej nada, obroty nie powinny być zbyt wysokie ok. 30rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 (edytowane) to nie to. mieszadło musi mieszać, od dołu by się nie przypalało. To śmigiełko byłoby dobre do napedu motorówki Myślę, że do garnka lidlowskiego w którym grzałka jest akurat na wysokości łopat tego śmigła, byłoby idealne. Edytowane 10 Lutego 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Tak wyglądało moje pierwsze mieszadło Do do normalnych zasypów jak najbardziej nada, obroty nie powinny być zbyt wysokie ok. 30rpm To akurat jak dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Co myślicie o takiej końcówce mieszadła? http://allegro.pl/sm...2107738941.html W wersji "light" mojego browaru czyli Lidl z mieszadłem mam dokładnie takei mieszadło przy dnie + drugie identyczne a o polowę mniejszej średnicy w środku gara. Kosztuje toto 4 zł w sklepie z akcesoriami dla wentylacji, i jest wykonane a aluminium. Sprawdza się idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 W wersji "light" mojego browaru czyli Lidl z mieszadłem mam dokładnie takei mieszadło przy dnie + drugie identyczne a o polowę mniejszej średnicy w środku gara. Kosztuje toto 4 zł w sklepie z akcesoriami dla wentylacji, i jest wykonane a aluminium. Sprawdza się idealnie. To śmigło o połowę mniejsze ssie czy tłoczy zacier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 To śmigło o połowę mniejsze ssie czy tłoczy zacier? Oba ssą zacier ku górze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Ja mieszam ręcznie więc może się nie znam. Ale miałem inne wyobrażenia o mieszadłach. Było wiele różnych zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 (edytowane) Myślę, że do garnka lidlowskiego w którym grzałka jest akurat na wysokości łopat tego śmigła, byłoby idealne. Tak, też zaczynałem od tych garnków i to mieszadło tam się sprawowało dobrze. Miałem to maksymalnie duże, wchodzące do garnka. edit Mój garnek był ogrzewany od dołu. Edytowane 10 Lutego 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Myślę, że do garnka lidlowskiego w którym grzałka jest akurat na wysokości łopat tego śmigła, byłoby idealne. Większość jest ogrzewana od dołu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 mieszadło powinno pompować brzeczkę do góry, wtedy jest wydajniejsze - można spróbować też podgiąć łopatki żeby miały większy kąt natarcia. ja mam grzanie z boku. W nowym garnku też będę miał z boku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo503 Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Witam, zrobiłem mieszadło na silniczku od wycieraczek i zacierałem % śrutę zbożową 10kg w 30 litrach wody, spokojnie daje radę choć się grzeje .Jeśli ktoś potrzebuje silnik 12v Boscha to posiadam 4 szt. do opchnięcia . Silniki używane, więcej info na PW. Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Witam. Z czego macie wykonane śmigło (łopatę) do mieszania? W każdym budowlanym sklepie są płaskowniki z ocynku albo miedzi. Z tego co czytałem ocynk i miedź jest fatalna do kontaktu z brzeczką. Na złomie nie mają kwasówki, nierdzewki, na alldrogo też nie znalazłem takiej blachy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Tylko z nierdzewki. Szukaj aż znajdziesz. W każdym większym mieście jest sklep z niedzewką. Np. w Żywcu jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 fitting od kega dobrze przerabia się na mieszadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 (edytowane) Jako wał, czy klepać na łopaty? Edytowane 23 Marca 2012 przez mrblaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi