Drapichrust Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Aby nie zakładać nowego tematu, odkopię stary:) W dniu wczorajszym przelałem na cichą Lagera 11,5 BLG. Zebrałem gęstwę drożdżową i bez przemywania w litrowym słoiku włożyłem do lodówki (3/4 słoika). Same drożdże bez piwa. W piątek mam zamiar warzyć Portera Bałtyckiego 20 BLG. Dziś rano zerknąłem na słoik, jak by się rozwarstwiła gęstwa. W górze krem, po środku pięciomilimetrowy pasek z ciemniejszym płynem a na dole cała reszta. Kolorem się nie różnią, przygotowałem sobie wodę do przemycia ale nie zdążyła wczoraj ostygnąć. Dziś będę chciał te drożdże przemyć. Tylko czy warto? Czy nie lepiej odmierzyć ten krem i wrzucić do fermentatora z Porterem? Próbowałem obliczyć w http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlile mam zadać gęstwy. Jeżeli wszystko dobrze wprowadziłem to wychodzi mi ok 300 ml. Może mnie ktoś sprawdzić czy dobrze liczę? Do Lagera użyłem dwie saszetki drożdży S-23. Pierwszy raz pobrałem i pierwszy raz chcę zadać gęstwę, więc proszę o wyrozumiałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Nie wiem czy dobrze liczysz, ale zdecydowanie zbierz krem. To co niżej to jakaś martwota. Przemycie nic ci tak na prawdę nie da w tej chwili bo wzburszysz to co i tak martwe i odseparowane.Takie moje doświadczenie po 15 warkach, ale może chłopaki mają inne zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Nie wiem czy dobrze liczysz, ale zdecydowanie zbierz krem. To co niżej to jakaś martwota. Przemycie nic ci tak na prawdę nie da w tej chwili bo wzburszysz to co i tak martwe i odseparowane.Takie moje doświadczenie po 15 warkach, ale może chłopaki mają inne zdanie. Tak tylko ile tego kremu. Całość wystarczy? Dla pewności zrobiłem zdjęcie jak wygląda teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Najlepiej zadaj tą środkową warstwę, tą jasną pod piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Nie wiem ile litrów robisz, ale na 20L wychodzi 300ml więc chyba dobrze. Nigdy nie warzyłem takiego mocnego piwa, a tym bardziej dolniaka, więc poza tym co mówi kalkulator nic więcej ci nie pomogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Najlepiej zadaj tą środkową warstwę, tą jasną pod piwem.Tyle, że nie rozwarstwiło się to tak. A ciemniejsza warstwa jest tylko efektem zakrzywienia dna słoika. W rzeczywistości nie widać różnicy.A jak by tak zadać całość? Czytałem, że niektórzy tak robią. Wystarczy mi tyle na ok 20BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 (edytowane) Też tak miałem. Piana po tygodniu opadła i ja dawałem tylko drożdże z dolnej warstwy. Tak na oko tej dolnej jest z 200 ml. Zaś ta górna to żywe pracujące drożdże. W tym momencie są mocno spienione więc ciężko jest powiedzieć jak to przeliczyć na czystą gęstwe bez bombelkow powietrza. Edytowane 4 Lutego 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Też tak miałem. Piana po tygodniu opadła i ja dawałem tylko drożdże z dolnej warstwy. Tak na oko tej dolnej jest z 200 ml. Zaś ta górna to żywe pracujące drożdże. W tym momencie są mocno spienione więc ciężko jest powiedzieć jak to przeliczyć na czystą gęstwe bez bombelkow powietrza.Przeczytałem w innej dyskusji i była tam rada aby dać całość. Po lekkim piwie w porterze nie powinno być niechcianych smaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) Przeczytałem w innej dyskusji i była tam rada aby dać całość. Nie zdaje się raczej całości, lepiej jest wydzielić jak najczystszą część, zwłaszcza że chcesz je zadać do mocnego piwa, które z kolei również po fermentacji będzie pewnie długo leżakować. Dla takiego piwa kondycja drożdży jest bardzo istotna, będzie istotna również przy leżakowaniu piwa. W takiej gęstwie jest sporo "śmieci", nie tylko martwe drożdże, ale i chmieliny, osad z brzeczki, białka itp, te śmieci zazwyczaj są albo cięższe od drożdży (szybciej opadają na dno) albo lżeszje (pływają na wierzchu piwa). Żeby je oddzelić i zobaczyć warstwy musisz zlewać gęstwe z większą ilość piwa lub też dolać sterylnej wody. Edytowane 5 Lutego 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) Tak, jak bliżej się przyglądać widać różnicę między jasnymi drożdżami a szarymi umarlakimi. A co robić z tym kremem nad płynem? Dawać czy nie? Zadałem te drożdże. Tzn, zebrałem krem z góry. Był mocno zbity. Również zebrałem jasne drożdże pod płynem. Wyszło tego ok 200ml. I tu pojawiają się moje obawy. Czy gęstwy nie jest za mało? Według tego co udało mi się wyliczyć to powinno być 300ml. Dodam, że brzeczkę dość mocno napowietrzyłem. Nawet dwa razy. Raz podczas przelewania do fermentatora i wystawieniu na zewnątrz celem obniżenia temperatury do zadania drożdży (za pomocą chłodnicy zszedłem do 25 st.C). Następnie przed samym zadaniem gęstwy (jakieś 3 godziny później). Edytowane 5 Lutego 2016 przez Drapichrust Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 (edytowane) Odświeżę temat i ja, jutro planuję uwarzyć Dubbla 16*P na gęstwie po Trappist Single 12*P. Kalkulator https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ liczy mi 330 mld komórek, czyli przy gęstości 1 mld komórek na ml gęstwy. Ale zjeżdżamy na dół wspomnianej strony, i tam mamy (po przetłumaczeniu): Cytat Gęstwa drożdżowa (Yeast Slurry): Domyślna gęstość gęstwy to 1 mld komórek / ml ..... niektóre źródła mówią, że jest to nawet 5 mld komórek / ml .... Co jest tą gęstwą? Ten biały krem powstały po osadzeniu się poszczególnych warstw ma w sobie ten 1 do nawet 5 mld komórek na mililitr czy cała ta papka, która pozostała po zdekantowaniu piwa? Jeśli przyjmiemy do obliczeń, że ten biały krem ma 1 mld/ml, a w rzeczywistości ma 10 mld/ml bo to najczystsza i najzdrowsza frakcja gęstwy to wyjdzie z tego niezły overpitching (no bo 1 mld to miała mieć cała gęstwa przed sedymentacją poszczególnych frakcji). Edytowane 14 Grudnia 2019 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się