Marek Opublikowano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Czas na zacieranie. Na początek gotowy zestaw. Postawiłem na "coś jakby Grodziskie" czyli a'la Grodziskie. Zobaczymy jak to będzie. Myślę, że dobrze Na razie czekam na przesyłkę. Jedyny problem jest taki, że będę musiał pożyczyć kocioł warzelny bo póki co takiego nie mam... dam radę Uwaga do brewkitów WES. W ich przypadku warto dawać na cichą fermentację. Ostatnim razem pominąłem ją i po siedmiu dniach burzliwej przelałem piwo do butelek. Jest w nich sporo osadu. To pewnie przez to, że dają 11gram drożdży czyli o 4 gramy więcej niż np coopersy. Przy coopersach można swobodnie pominąć cichą. Piwo i bez niej wychodzi klarowne i z minimalną ilością osadu na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marter22 Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Zrobiłem dokładnie tak samo czekam na przesyłkę . I bede próbowal zacierać zestaw skompletowany gar z LIDLA po porzeróbkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 3 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Jakie to przeróbki? podaj jakieś parametry tego kotła z lidla i cenę również Sprzęt dotarł, surowce także. Garnek pożyczony od kolegi, który pożyczył ze szkolnej kuchni ... Jutro zrobię wkład filtracyjny z fermentatora. Nawiercę 2 razy więcej dziur niż to jest w filtratorach z browamatora. Wiertło 1,5mm. Burzliwą fermentację planuję przeprowadzić w fermentatorze z kranikiem, cichą również. Pojemnik do cichej w drodze do browaru Osowa A teraz muszę się dowiedzieć co to jest wysładzanie, w dodatku w 3 etapach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 http://www.piwo.org/forum/t1511-Wysladzanie.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 3 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 czytam, czytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas30w Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 "Jutro zrobię wkład filtracyjny z fermentatora. Nawiercę 2 razy więcej dziur niż to jest w filtratorach z browamatora. Wiertło 1,5mm." Ja zrobiłem dużo, dużo więcej , a i tak leciało bardzo wolno. Wiertło dobierałem wielkością otworów oryginalnych. Gdybym wiedział , że oplot tak łatwo zrobić , wkładu bym nawet nie zamawiał. Za głupi wężyk dałem 10 zł i ok. 20min. czasu na wykonanie , rezultat znakomity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Wiertło 1,5mm. chyba za grubo, weź najcieńsze wiertło jakie masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Może być wiertło 1,5 mm ja takim wierciłem. Mam nawiercone ok 1200 otworów. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 5 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Dzięki za rady! Zrobiłem około 260 otworów wiertłem 1,5 mm i filtrowało aż miło. W razie czego dowiercę. Wczoraj zacierałem po raz pierwszy tak jak pisałem, Grodziskie. Piwo zniknęło ze strony browamatora, nie wiem czy na stałe czy chwilowo. Podaje charakterystykę: 20 litrów 8 °Blg - słód wędzony Weyermann 1,5 kg - słód pszeniczny jasny Weyermann 1,0 kg - chmiel aromatyczny Lubelski 50 g (granulat) - drożdże Safbrew S-33 10g Zacieranie: 5 litrów wody - 37 C - 30 min, + 2 litry wody - 50 C - 20 min, + 3 litry wody - 70 C - 30 min, + 2 litry wody - 75 C - 30 min. wysładzanie w 3 etapach wodą o temp 72 C 1 - 6 litrów wody, 2 - 4 litry wody, 3 - 3 litry wody. gotowanie 90 minut, dodając pierwszą dawkę chmielu (30g) od początku gotowania, drugą (20g) po 20 minutach gotowania. Teraz pytania Jak mierzyć temperaturę? tzn kiedy termometr pokazuje poprawną temperaturę? kiedy kocioł jest zakryty czy odkryty? pod przykryciem temp rosła i na odwrót. Co znaczy gotować 90 min? liczyć czas od rozpoczęcia wrzenia czy podgrzewania do wrzenia? czekałem wczoraj do wrzenia Czy filtrując zlewać do kotła cały zacier czy nie przelewać tego co pozostało poniżej kranika? Wczoraj część tego co jest poniżej poziomu kranika przelałem a 1 litr poszedł w kanał bo wydał mi się mało wartościowy. teraz tego żałuje, nie wiem czy słusznie. Po gotowaniu zostało 18 litrów, dolałem 2 litry wody i wyszło 7,5 °Blg. Może to brakujące 0,5 °Blg to przez wylanie 1 litra filtratu? Ogólnie podobało mi się bardzo. Zacząłem o 18ej skończyłem gotować o 1:10. O 17.30 zadałem drożdże sypiąc na powierzchnię brzeczki. Mam nadzieję, że nie pożałuję braku startera. Piwo chłodziło się w kuchni pod przykryciem więc mam nadzieję, że nie złapało jakiegoś "zła". Nie chłodziłem brzeczki w wannie bo musiałbym chodzić nocą po piętrach, chłodnic nie posiadam. No to tyle. Dodam jeszcze, że brzeczka pachnie przednie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Teraz pytania Jak mierzyć temperaturę? tzn kiedy termometr pokazuje poprawną temperaturę? kiedy kocioł jest zakryty czy odkryty? pod przykryciem temp rosła i na odwrót. Co znaczy gotować 90 min? liczyć czas od rozpoczęcia wrzenia czy podgrzewania do wrzenia? czekałem wczoraj do wrzenia Czy filtrując zlewać do kotła cały zacier czy nie przelewać tego co pozostało poniżej kranika? Wczoraj część tego co jest poniżej poziomu kranika przelałem a 1 litr poszedł w kanał bo wydał mi się mało wartościowy. teraz tego żałuje, nie wiem czy słusznie. Po gotowaniu zostało 18 litrów, dolałem 2 litry wody i wyszło 7,5 °Blg. Może to brakujące 0,5 °Blg to przez wylanie 1 litra filtratu? 1) Ponoś w każdym miejscu jest inna. Ja mam z góry pomiar i cały czas się miesza, a gdy jest podgrzewane trzeba mieszać - są widoczne różnice w temp. 2) Gotować 90' znaczy warzyć 90' - ogólnie jest przyjęte 60' ale coraz więcej praktyk jest przy 90'. 3) Ja zlewam cały, wszystko jest i tak wymieszane (rozumiem po zacieraniu przenosisz do filtratora-powinno się wszystko). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas30w Opublikowano 5 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Jak mierzyć temperaturę? tzn kiedy termometr pokazuje poprawną temperaturę? kiedy kocioł jest zakryty czy odkryty? pod przykryciem temp rosła i na odwrót. Podczas zacierania nie używam przykrywki na gar i tak nie za dużo wyparuję, temp. mierzę na środku nie mieszając . Co znaczy gotować 90 min? liczyć czas od rozpoczęcia wrzenia czy podgrzewania do wrzenia? czekałem wczoraj do wrzenia Podczas chmielenie przykrywam gar przykrywką i czekam aż się zagotuję od czasu do czasu mieszając , dopiero jak zacznie się gotować liczę czas (wystarczą maleńkie bąbelki). Czy filtrując zlewać do kotła cały zacier czy nie przelewać tego co pozostało poniżej kranika? Wczoraj część tego co jest poniżej poziomu kranika przelałem a 1 litr poszedł w kanał bo wydał mi się mało wartościowy. teraz tego żałuje, nie wiem czy słusznie. Ja przechylałem cały fermentator aby zostawić jak najmniej , zlewam jak leci do 1,5-2 Blg , oczywiście próbkę studzę do 20°C. Ale najlepiej jak wypowiedzą się eksperci, ze mnie taki raczkujący amator ( może przy okazji sam coś się nauczę ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Wyczytałem, że szybkie chłodzenie jest lepsze niż takie jak zastosowałem (paręnaście godzin w piwnicy). Pomyśle nad przyspieszeniem tego procesu. Czy szum po chmieleniu zbierać wysterylizowaną łyżką czy przelać wszystko do fermentatora? Ja przelałem wszystko acha, gotować 90 min = wrzeć 90 min. Nie za mocno nie za słabo z uchyloną pokrywą, no nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Wyczytałem, że szybkie chłodzenie jest lepsze niż takie jak zastosowałem (paręnaście godzin w piwnicy). Pomyśle nad przyspieszeniem tego procesu. Czy szum po chmieleniu zbierać wysterylizowaną łyżką czy przelać wszystko do fermentatora? Ja przelałem wszystko acha, gotować 90 min = wrzeć 90 min. Nie za mocno nie za słabo z uchyloną pokrywą, no nie? Ja przelewam całość (łącznie z chmielem co pozostał). A chłodzenie to trzeba szybko ześć poniżej 80°C a potem już powoli można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Jeszcze raz dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Kolejne pytanie. Dlaczego wysładzanie jest podzielone na etapy? czy nie mogę od razy wlać 13 litrów wody i czekać aż wszystko zleci? no i jak poznać koniec etapu? jak woda osiągnie poziom talerzyka to wtedy dolewać kolejną porcję wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wypij Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 (edytowane) etapy dlatego, żeby wyciągnąć jak najwięcej cukru z młóta. Pomyśl, w czym łatwiej rozpuścisz cukier, w czystej wodzie czy w syropie? Koniec etapu zależy od metody wysładzania, przy wysładzaniu ciągłym po prostu spuszczasz brzeczkę przednią aż prawie odsłonisz młóto, po czym ciągle dolewasz wody w tempie takim samym jak upuszczasz. Wtedy koniec wysładzania określasz albo pomiarem gęstości brzeczki (poniżej 2 °Blg już nie warto wysładzać) albo kończysz wcześniej jak odbierzesz wystarczającą ilość brzeczki. Ja stosuję wysładzanie porcjami. Spuszczam całą brzeczkę przednią 'do sucha'. Potem nalewam kolejną porcję wody, mieszam, czekam parę minut na opadnięcie łusek i powtarzam proces. Przy filtrze z oplotu wężyka można się tak bawić. Edytowane 6 Lipca 2009 przez Wypij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 No i wszystko jasne. W wodzie cukier cukier się lepiej rozpuszcza Teraz jeszcze bardziej żałuję, że wylałem litr filtratu o gęstości około 4-5 Blg Następnym razem będzie lepiej. Póki co zapach wokół fermentatora jest przecudny :] ciekawe jak będzie dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Grodziskie w butelkach Wyszło 38 butelek 0,5 litra z tego 5 z samego dna (przechylałem fermentator do ostatniej kropli). musiałem lać trochę więcej do butelek bo w fermentatorze było niby 20 litrów... albo mam źle wyskalowany fermentator:) po 6 dniach cichej piwo zeszło do 3 Blg z 7,5 początkowego. W smaku łagodne, da się wyczuć zbożowy aromat. Nie wiem czy tak miało być, w każdym razie mi odpowiada. konsumpcja za 3 tygodnie. Teraz czekam na przesyłkę i zabieram się z piwo pod roboczą nazwą Espenkruger. Tak zwała się przez wieki wiocha w której mieszkam. Mieli nawet karczmę zdaję o tej samej nazwie (Espenkrug) Może czas na etykiety? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Grodziskie w butelkach no to czekam na przesyłkę do konkursu www.grodziskie.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 A wyśle! Ahoj przygodo!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 (edytowane) Surowce w domu i jak Bóg pozwoli to dziś uwarzę piwo osowskie vel kaszubskie vel espenkruger (nie mogę się zdecydować na nazwę, którą wybrać?) skład: Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 4 kg Chmiel goryczkowy Marynka - granulat 30 g Drożdże Safale US-05 saszetka 11,5 g warzenie: do 14 litrów wody o temp. 71 °C wsypię słód. 60 minut potrzymam w temp. 65 °C. wysładzanie wodą o temp. 75 °C aż do 2 °Blg filtratu. Gotowanie 70 minut z 30 gr Marynki w kotle. Po raz pierwszy będę warzyć w swoim garze jaki znalazłem w piwnicy. Niestety pojemność sporo mniejsza niż 30 litrów. Zobaczymy jak to wyjdzie. Edytowane 28 Lipca 2009 przez Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Cześć. Jak masz mały garnek to 4 kg słodu możesz spokojnie zatrzeć w 10-12 l wody. Chmielić możesz na dwa garki lub na 2 razy. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Gar ma pojemność całkowitą 22,5l. A nie mogę chmielić w jednym garnku a w drugim po prostu gotować nadwyżkę? Nie mam 2 skarpet do chmielu Potem to wszystko bym wymieszał w fermentatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 (edytowane) Cześć Gar ma pojemność całkowitą 22,5l.A nie mogę chmielić w jednym garnku a w drugim po prostu gotować nadwyżkę? Nie mam 2 skarpet do chmielu Potem to wszystko bym wymieszał w fermentatorze. jak będziesz gotował bez chmielu nie wytracą ci się osady na gorąco, bo do tego są potrzebne żywice chmielowe ... jak masz blisko zaleć do Biedronki, podkolanówki damskie kosztują 3 zł tylko nie kup czarnych. Inna sprawa ze granulat luźno rzucony do brzeczki ładnie osadza się na dnie po wychłodzeniu wiec ja zadnych woreczków nie stosuje do chmielania. Edytowane 22 Lipca 2009 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Gar ma pojemność całkowitą 22,5l. Spokojnie możesz gotować 20L warkę w takim garnku. Jeżeli wysłodzisz więcej niz 22L, trzymaj wysłodki w osobnym garnku i dolewaj w miarę jak się będzie wygotowywać zawartość gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się