Marek Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 dzięki, znów czegoś się dowiedziałem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) Wszystko szło elegancko do momentu filtracji i wysładzania. Nawiercę więcej otworów W stosunku do zamieszczonego przepisu zmieniłem czas chmielenia z 90 minut na 70. Wyszło 21 litrów, 11 Blg. p.s. Musiałem poprosić mamę o dodanie drożdży gdyż brzeczka nie wystygła do czasu mojego wyjazdu. Niestety zapomniałem podkreślić żeby nie zatrzaskiwała pokrywy nieźle się zdziwiłem jak po swoim powrocie zobaczyłem rozdęty fermentator na szczęście wytrzymał, uchyliłem pokrywę i po sprawię. Było o krok od wybuchu ufff. Edytowane 28 Lipca 2009 przez Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Cześć Wszystko szło elegancko do momentu filtracji i wysładzania. Nawiercę więcej otworów rozumiem że używasz kadzi filtracyjnej z BA? ja ostatnie odszedłem od filtratora z oplotu na rzecz filtratora z rurki KO nawinietego w kształt ślimaka i grubszego śrutowania Niestety zapomniałem podkreślić żeby nie zatrzaskiwała pokrywy nieźle się zdziwiłem jak po swoim powrocie zobaczyłem rozdęty fermentator na szczęście wytrzymał, uchyliłem pokrywę i po sprawię. Było o krok od wybuchu ufff. fermentatory wytrzymują sporo ja na ten przykład zrobiłem na odwrót, wystawiłem fermentator z gorącą brzeczką do chłodzenia na mróz, no i się wklęsł, ale po wpuszczeniu do niego powietrza wrócił do swoich normalnych kształtów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Wszystko szło elegancko do momentu filtracji i wysładzania. Nawiercę więcej otworów ...i to jest dobra myśl. U mnie po dowierceniu nowych otworów znikły wszelkie problemy z filtracją Za każdym razem muszę wręcz zmniejszać przepływ. Wcześniej bywało różnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Po 11 dniach spróbowałem Grodziskiego. Wiem, że za wcześnie ale nie mogłem wytrzymać. Wziąłem piwo ze zlewkami z dna fermentatora. Mimo tego uważam, że wyszło pyszne. Pierwsze moje zacierane piwo i wg mnie udane w 100%. Jeszcze nigdy nie piłem podobnego piwa. Ciekawe jak będzie smakować za 2 tygodnie hmmmm No i ciekawe co na to żuri na konkursie, o ile przeboleję wysyłkę 4 piw na konkurs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Ja zabieram się za grodzisza w piątek,jestem bardzo ciekaw tego piwka.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Działaj bo warto. Zapomniałem dodać, że moje piwo ma lekko zbożowy posmak. Czy to wada, czy to normalne? Mi nie przeszkadza ale ciekaw jestem czy to wynik jakiegoś błędu... pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 http://www.piwo.org/forum/t776-15A-Weizen-Weissbier.html chyba znalazłem odpowiedź, o ile Grodziskie można podciągnąć nieco pod Weizen/Weissbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Po 5 dniach zlałem moje Osowskie na cichą przy 2 Blg z 11 Blg początkowych. Piwo smakuje wielce obiecująco. Wyczułem delikatny owocowy posmak coś jak z gumy do żucia Nie wiem czy to dobrze ale mi się podoba. Bardzo się zdziwiłem kiedy po 5 dniach fermentacji w pojemniku było 5-10cm piany. Co prawda mało uwarzyłem do tej pory ale czegoś takiego nie widziałem Chyba czas zacząć zbierać gęstwę bo aż żal było wylewać taką ilość drożdżyków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Właśnie wyczytałem, że zastosowane drożdże cechują się neutralnym smakiem. Ciekawe skąd mi się te owoce wzięły .... Może to przez to, że spróbowałem zlewek z samego dna pełnych osadów a przedtem wypiłem byle jakiego Coopersa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Jaka była temperatura fermentacji? Drożdże górnej fermentacji mają to do siebie, że produkują sporo estrów, które pachną owocami. Im wyższa temperatura fermentacji tym zapach bardziej intensywny. Jeśli chodzi o tą pianę, to US-05 mają to do siebie, że na powierzchni fermentującego piwa tworzą gruby kożuch, który nie opada mimo, że fermentacja zakończyła się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Cześć. Ja fermentowałem #11 na US-5 w 14°C. Piwo moim zdaniem wyszło neutralne w smaku. W Twoim wypadku, o ile tem. fermentacji była wyższa różne niuanse mogą sie w piwie pojawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 przez całą fermentację miałem 20 stopni, teraz cicha też w takiej sie odbywa Czyli wychodzi, że to przez temp fermentacji. To tak przy okazji mam pytanie. Skoro podają zakres fermentacji przy tych drożdżach 15-24 C to wydawało mi się, że optymalna jest po środku zwłaszcza do "normalnego" piwa a rozumiem, że tak nie jest ? Czyli do każdego typu piwa oprócz wyboru konkretnego szczepu drożdży powinienem też patrzeć na zakres temperatur właściwy do rodzaju piwa ? pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 To tak przy okazji mam pytanie. Skoro podają zakres fermentacji przy tych drożdżach 15-24 C to wydawało mi się, że optymalna jest po środku zwłaszcza do "normalnego" piwa a rozumiem, że tak nie jest ? Czyli do każdego typu piwa oprócz wyboru konkretnego szczepu drożdży powinienem też patrzeć na zakres temperatur właściwy do rodzaju piwa ? Niestety, musisz to wybadać eksperymentalnie dla własnego browaru, drozdże mogą się zachowywać u każdego odrobinę inaczej - zależy ile zadałeś i w jakiej temperaturze, jak napowietrzyłeś, czy są wahania temperatury dzień-noc, jak mierzyłeś te 20* - w powietrzu; w fermentorze; czy bujałeś fermentorem itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Do stu tysięcy kroćset par beczek dynamitu !!! toż to bardziej skomplikowane od teorii względności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Do stu tysięcy kroćset par beczek dynamitu !!! toż to bardziej skomplikowane od teorii względności A gdzie tam, wyszło za bardzo owocowe = następnym razem fermentuj 2 stopnie niżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 (edytowane) po 5 dniach cichej musiałem z fermentatora spuścić gaz bo był tak naładowany. Jeszcze tak nie miałem żeby piwo na cichej tak mocno fermentowało zlewałem przy 2 °Blg. może się czymś zakaziło i dzikuny dają czadu? drożdże US-05 Edytowane 1 Sierpnia 2009 przez Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 To nie fermentacja, a raczej wraz ze wzrostem temperatury, młode piwo się odgazowuje. Sprawdź balling i smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Jutro chce zlać do butelek i wszystkiego się dowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zlałem w niedzielę. Faktycznie to nie fermentacja tylko wygazowywanie się piwa. Nadal było 2 Blg. Obawiam się, że tym razem mogą być granaty ;/ no zobaczymy. Póki co prawdopodobnie długo nic nie uwarzę. Browar ulega czasowemu (mam nadzieję) zawieszeniu pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Czy wypada spróbować 2 dniowe piwo? (2 dni od zabutelkowania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Czy wypada spróbować 2 dniowe piwo? (2 dni od zabutelkowania) Próbuj, próbuj, jak najczęściej. Ja w tym celu butelkuję parę małych testowych buteleczek np. po soczku tymbarka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 heh, nie wpadłem na taki pomysł mam tylko duże butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Witam! Po długiej przerwie staram się wrócić do warzenia i uruchomić ponownie browar. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie sprawnie:) Na dzień dobry zakupiłem gar 29 litrów i alta wersję śrutowaną Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Witam! Warka nr 8 - alt - zestaw browamatora instrukcja: 30 min w temp 50c 30 min w temp 64c 30 min w temp 70c podgrzać do 75c i filtrować. gotowanie - 65g chmielu dodać w 15 min gotowania, 35g chmielu na ostanie 5 min. praktyka: 13 litrów wody podgrzałem z rozpędu do 61 stopni. po dodaniu 4,3 kg słodu temp. spadła do 56 stopni. mała skucha. Ciężko było schłodzić więc dolałem 1 litr zimnej wody. Po jakiś 10 minutach udało się zejść do 50 stopni i od tej pory liczyłem 30 minut na przerwę białkową. Każda kolejna przerwa trwała tyle ile było podane w instrukcji. Nie było tez żadnych problemów z utrzymaniem stabilnej, przepisanej temperatury. Filtrowanie trwało około godziny, podzielone zostało na 2 etapy. Najpierw 5 litrów wody o temp. 72 stopni, potem 4 litry w tej samej temp. Wyszło jakieś 20 litrów brzeczki. Po gotowaniu w fermentatorze pojawiło się około 18 litrów brzeczki 15 Blg. Dodałem 3 litry wody mineralnej (lekko gazowanej bo innej nie miałem, trząsłem butelką żeby gazu się pozbyć). I tu pytanie czy woda gazowana może zmasakrować piwo? W końcu w pojemniku pojawiło się około 21 litrów brzeczki 13 Blg. Wrzuciłem blingometr odkażony wcześniej desprejem czy jak to się pisze;p Nie wysechł do końca i się zastanawiam czy te parę drobin odkażacza może mieć jakiś wpływ na piwo:] Początek warzenia miał miejsce o 10ej a koniec przed 17tą W trakcie poszło parę herbatek z rumem, i ze 2 piwa;) w mojej piwnicy jest dość chłodno:) Chłodzenie brzeczki naturalne bez wspomagania poza mrozem za oknem. I tak trwało kilka godzin. W podsumowaniu napiszę, że najgorzej jest utrzymać zalecaną temp fermentacji czyli 16 stopni. Farelka i inne cuda i w końcu się udało ale trzeba czuwać Drożdże zadałem o 5 rano do brzeczki o temp. około 18,5c. O 19ej brzeczka miała temp poniżej 17 stopni. Mogę już wyczuć początek fermentacji. Na koniec dodam, że jestem zadowolony z gara, którego kupiłem w jednym z popularnych sklepów internetowych;p Emalia, bardzo stabilny jeśli chodzi o temperatury. W następny łikend też coś uwarzę Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się