nikitechi Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Cześć, przymierzam się do warzenia 3-go piwka, chciałbym aby wyszedł w miarę belgian pale ale. Robie wg receptury dori z wiki, 20L. Drożdże jakich użyję to Safbrew T-58. Jeśli chodzi o chmielenie, to do wyboru mam magnum i east kent goldings. Moglibyście polecić jak użyć tych chmieli? W jakiej proporcji i jakim czasie? Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Co robisz według receptury Dori? Chmiele inaczej, drożdże inne, a zasyp? Belgi bez odpowiednich drożdży to ściema. Tu muszą być dobre drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikitechi Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 heh wg receptury zostaje zasyp oraz zacieranie. Nadal czekam na podpowiedzi co do gotowanie chmielu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 W tym piwie całą robotę robią, jak wspomniał kolega Fidel, odpowiednie drożdże (czytaj płynne). Co do użycia chmielu Magnum oraz EKG, to zrobił bym tak, że Magnum dodał bym na 60 min. gotowania w ilości ok. 20g. Następnie na smak i aromat EKG na powiedzmy 10 min przed końcem gotowania w ilości 20g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Safbrew T-58 to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie do tego stylu, ale niech się wypowiedzą osoby bardziej doświadczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikitechi Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Wiem, że nie są najlepsze, ale nie bede robił piwa na konkurs, a nie mialem możliwości zakupu płynnych drożdży:) Myślę, że na nie też przyjdzie czas:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Ja robiłem recepturę dori z t-58 i efekt był moze nie taki jak na płynnych ale jeśli to Twoja 3 warka to nie słuchaj "fachowców" i rób swoje na suchych, na płynne przyjdzie czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikitechi Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Tak właśnie uważam, że szkoda by 40zł spuścić w toalecie w razie wpadki, która z moim nikłym doświadczeniem jest możliwa na każdym etapie. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co do chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Ja bym 60 min gotował i tak: - w 5min dał 20g Magnum - w 40min 30g Goldingsa - ewentualnie coś na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 - ewentualnie coś na zimno 1. Po co na zimno chmiel do Belgian Pale Ale ? Nie wszystkie piwa się chmieli na zimno, rzekłbym nawet, tylko niektóre. 2. Czy ktoś z Was policzył goryczkę z tych chmieli, które proponujecie koledze? IMHO, przy tym co proponujecie to wyjdzie super gorzkie piwo jak na BPA, a takie ono nie powinno być. Koledzy piszecie te porady z praktyki, czy tylko eksperymentujecie teoretycznie na cudzym piwie? Myślę, że lepiej byłoby nic nie pisać niż coś co mija się z i z teorią i praktyką. Ludzie czytają niejednokrotnie forum bezkrytycznie i potem powielają zaczytane informacje jako "pewne i sprawdzone bo doświadczony tak napisał", a takimi one nie są. Prosiłbym więc o zweryfikowanie i ew. poprawę swoich propozycji co by dla potomności i wyszukiwarek pozostały poprawne informacje. St. Anger i Shooter 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikitechi Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Dobra to jak zmniejszyć goryczkę? Dać mniej magnum czy na krótszy czas gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Wiki.piwo.org - znajdź toolkit - i policz IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Ponieważ BPA to piwo łagodnie chmielone i na goryczkę, na smak i na aromat, z Twoich chmieli wybrałbym EKG. Poczytaj wiki o chmieleniu http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie Użyj jakiegoś kalkulatora lub programu (darmowy BrewTarget) do obliczenia goryczki. Chmiel EKG przy zawartości 5% ak. można użyć: 20g 60' 20g 30' 10g 15' to Ci da przy warce 20l ok 25 IBU goryczki. Powodzenia w czytaniu i warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikitechi Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Tak też zrobię. Czytam już od jakiś 3 miesięcy, no ale w praktyce pojawia się wiecej pytań niż to co się wyczyta:) Dzieki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 też myślę, że nie ma co się czepiać czy to płynne czy nie, ale jeśli to nie są płynne, surowce nieco inne, technologia inna to nie rozumiem dlaczego nazwać to belgian pale ale po prostu jak wyjdzie to będzie to smaczny bezstylowiec. Niestety w suchych nie mamy pełnego odzwierciedlenia płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Mogę Cię zapewnić, że użycie 20g chmielu Magnum na goryczkę na początku gotowania nie sprawi, że piwo będzie się charakteryzować poziomem IBU znanym z takich styli jak IPA Czy AIPA. Wręcz rzekłbym, że IBU będzie na poziome absolutnie akceptowalnym dla Belgian Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Koledzy piszecie te porady z praktyki, czy tylko eksperymentujecie teoretycznie na cudzym piwie? Myślę, że lepiej byłoby nic nie pisać niż coś co mija się z i z teorią i praktyką. Ludzie czytają niejednokrotnie forum bezkrytycznie i potem powielają zaczytane informacje jako "pewne i sprawdzone bo doświadczony tak napisał", a takimi one nie są. Prosiłbym więc o zweryfikowanie i ew. poprawę swoich propozycji co by dla potomności i wyszukiwarek pozostały poprawne informacje. Aż prosi się o odpowiedź. Tak, robiłem 2xBPA wg receptury Dori i chmieliłem podobnie jak napisałem Koledze Marysiek! Nie rób z siebie Bóg wie kogo a z innych debili. Mogę Cię zapewnić, że użycie 20g chmielu Magnum na goryczkę na początku gotowania nie sprawi, że piwo będzie się charakteryzować poziomem IBU znanym z takich styli jak IPA Czy AIPA. Wręcz rzekłbym, że IBU będzie na poziome absolutnie akceptowalnym dla Belgian Pale Ale. DOKŁADNIE! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Co do drożdży, to jakiś czas temu konsultowałem sprawę z Dori, która, jak powszechnie wiadomo, na belgach się zna . Wg. niej T-58 będą się nadawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Tak, robiłem 2xBPA wg receptury Dori i chmieliłem podobnie jak napisałem Koledze Marysiek! Nie rób z siebie Bóg wie kogo a z innych debili. Chyba się nie rozumiemy, albo nie chcesz przyjąć do wiadomości co napisałem. Skład słodów do piwa jest jak najbardziej ok jednak przy takim chmieleniu, które zaproponowałeś niestety spowoduje przechmielenie piwa w stylu BPA (a o takie piwo było pytanie). Dori chmieliła innymi chmielami, o innej zawartości ak. Ja nie pisałem o tym, że piwo wyjdzie złe tylko, że nie będzie to BPA. Oczywiście abstrahuję od faktu czy komuś odpowiada smak goryczki wprowadzanej przez chmiel Magnum do piwa. Ja osobiście nie dał bym tego chmielu do takiego piwa, ale to już moja prywatna opinia. St. Anger 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Dorzucę cegiełkę . Jeśli jest receptura a na dodatek sprawdzona (Grand Champion) nic bym nie zmieniał. Jednego czynnika czyli wody się nie dopasuje ale to w tym stylu nie jest bardzo istotne, to nie lager czy czarne itp. Ze względów oczywistych (ostra krytyka) zastrzegam, że ja bym tak zrobił. Kupiłem w tamtym roku gotowca ale weszła mi infekcja więc bardzo szybko wypite zostało. Czasami dostaję na wymianę BPA i mi smakują. U mnie ten styl zamieniony został na Bittera i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się