slawi Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) witam robie pierwsze piwko z zacieraniem przepis (Full Aroma Hops , Carlberg) 6dni trwa już burzliwa blg spadło do 5 ale jeszcze bulka ,i tu pytanie przelewac na cichą czy poczekać ? Edytowane 17 Marca 2014 przez slawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) Temat wałkowany setki razy kolego: http://www.piwo.org/...__+rurka +bulka http://www.piwo.org/topic/4936-nie-bulka-czy-fermentacja-jeszcze-trwa-mala-porada/page__hl__bulkni%C4%99cie http://www.piwo.org/...na +fermentacja http://www.piwo.org/topic/11190-fermentacja-wtorna/page__hl__bulkni%C4%99cie http://www.piwo.org/...rka +nie +bulka http://www.piwo.org/...ulka#entry79660 http://www.piwo.org/topic/7439-rozterki-mlodego-piwowara/page__st__20__hl__bulkni%C4%99cie#entry172640 http://www.piwo.org/...ulka#entry75446 http://www.piwo.org/...ulka#entry10581 Polecam też lekturę dokładną: http://www.wiki.piwo...ieg_fermentacji powinno ci to rozjaśnić. I podam jeszcze na tacy, rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji!!! Tylko zmiana ilości cukru może ci określić czy piwo zakończyło już pracę. Ogólnie trzymaj około 7-10 dni i przelej na cichą, lub jeżeli ekstrakt (blg) przez 3 dni się nie zmienia to na cichą. Edytowane 17 Marca 2014 przez Undeath leepa79, Wilkor i Tezi 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Undeath, u mad? U so mad bro plus za Spocka Slawi - moja dobra rada - przyswój sobie linki które zapodał kolega Undeath, a wszystkim będzie żyło się lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) http://www.piwo.org/...ulka-co-zrobic/ świeżynka w tym temacie.... Edytowane 17 Marca 2014 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 ok sporo czytalem ale wiecie stresik jest do tej pory robiem tylko same wina, nie liczac jednego piwa z brew kitu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 ok sporo czytalem ale wiecie stresik jest do tej pory robiem tylko same wina, nie liczac jednego piwa z brew kitu A czymś rurka bulgaturka różni się w winiarstwie od tej z piwowarstwa? Na tej samej zasadzie działają i tu i tu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 no tak ale przy robieniu wina obowiazuja troche inne procedury nie jest az tak wazne kiedy przelewasz na cicha bo i tak w balonie stoji przynamniej kilka miesiecy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Tutaj też nie jest aż tak ważne aby nie wcześniej niż blg się ustabilizuje. Więcej, w ogóle nie trzeba przelewać na cicha;) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 ok czekam bo na razie to jeszcze pracuje powoli ,a robil ktos z was juz ten przepis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 teraz przymierzam sie do tego:Pils (Mgliste), Andrzej Smyk (anteks) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Ja się na razie trzymam zasady- Blg JUŻ nie spada niżej [pierwszy pomiar ,drugi za dwa dni] zlewam z nad osadu wtedy kiedy chcę zebrać gęstwę [ja na razie zlewam bez względu czy chcę ,czy nie-tak sobie myślę ,ze piwo będzie bardziej klarowne] i przestawiam do chłodniejszego pomieszczenia na cichą-7-10dni.Możesz wypracować sobie swój sposób-ważne ,by efekt był ten sam. [ Jeżeli chodzi o tę nieszczęsną rurkę to ja ostatnio w ogóle nie słyszałam bulgotania ,a wiadro naprawdę szczelnie zakryte pokrywą, tylko piana w wiadrze mówiła o tym ,ze fermentacja się jednak odbywa,no i pomiar cukromierzem po siedmiu dniach] U mnie Full Aroma Hops na cichej ,ale zapowiada się na całkiem udane [normalne, nie udziwnione hamerykańskimi chmielami piwko] Edytowane 19 Marca 2014 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 17 stopni moze byc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 17 stopni moze byc? 17 stopni to za dużo dla drożdży dolnej fermentacji. Lepiej coś górnej znajdź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 ale jesli chodzi o to mgliste to luzik mam stara lodowke musze tylko termostat przerobic zeby miec wiekszy zakres reg. temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 dopisze do tego tematu co by nie robic zamieszania na forum dzisiejszej nocy robilem mgliste wszystko bylo by ok wazenie spoko, chlodzenie tez, drozdze dodalem przy temp. brzeczki 15 stopni no i wyjazd z piwem do zimnego garazu temp. 7(docelowo bedzie w piwnicy temp okolo 10 ale o 2 w nocy nie chcialo mi sie juz)no i tu maly zonk, jak tylko balon dostal niska temperatura cofnelo wode do srodka i wpadla do srodka mala kropelka. czy zdazylo wam sie tak kiedys i wyszla z tego infekcja? jak robilem wino zdazylo mi sie raz i mimo ze drozdze z jakiegos powodu nie wystartowaly(wino akacjowe) nic sie zlego nie stalo a jak to wyglada z piwem? ps. rurka bylo tylko wyplukana pod kranem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Na dwoje babka wróżyła: albo się zakazi, albo się nie zakazi - zależy co było w tej wodzie Z tego, co koledzy pisali na forum, czasem przez nieuwagę takie coś się zdarza (przeważnie przy podniesieniu fermentora do góry bez wyjęcia rurki - wówczas dno zapada się nieco pod ciężarem nastawu i wciąga do środka fermentora powietrze - a że na drodze jest rurka, to...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 balon szklany a tak na magrinesie po jakim czasie powinien wystartowac lager? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 szybkie pytanie bo w przepisie nie pisze po burzliwej ile czasu lagerowac to piwo i czy stosowac dodatkowo cicha . i czy w butelkach jek bedzie to tez musi byc w 10 stopniach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) szybkie pytanie bo w przepisie nie pisze po burzliwej ile czasu lagerowac to piwo i czy stosowac dodatkowo cicha . i czy w butelkach jek bedzie to tez musi byc w 10 stopniach ? Nie ma to wielkiego znaczenia. Możesz zastosować cichą, ale możesz też wydłużyć burzliwą. Osobiście jestem zwolennikiem leżakowania (lagerowania) wszystkich piw. Każde, które po burzliwej leżakowałem było dokładnie takie jakie być powinno. Nie jest tajemnicą, że piwa w większej objętości dojrzewają szybciej i lepiej. Ja bym pozbył się drożdży (zlał na cichą) i dał mu dojrzeć w wiadrze kilka tygodni. Edytowane 27 Marca 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 dzieki za opdpowiedz tak zrobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się