Swiezy Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Witam zacne grono piwowarów domowych . Z racji zbliżających się Świąt (wprawdzie nie te Święta ale co tam:)) postanowiłem popełnić: Warka Nr 5 Christmas Ale - 14.03.2014 Pilzneński - 2,44 kg Pale Ale - 2 kg Cara Crystal - 0,4 kg Carafa i Jęczmień palony - po 0,12 kg jednego i drugiego Płatki Owsiane - 0,4kg Dodatki: - łyżeczka kolendry, cynamonu, gałki m., imbiru, 30 śliwek suszonych (na podnoszenie temp. do wysładzania) - 20 goździków (ostatnie 15 min gotowania ) - 10 owoców jałowca (ostatnie 15 min gotowania ) - skórki z 3 pomarańczy (ostatnie 15 min gotowania ) - 400g rodzynek (ostatnie 15 min gotowania ) - 740g miodu sztucznego, celowo sztuczny żeby dał tylko aromat (ostatnie 15 min gotowania ) Chmiel: - Marynka (30g) na 70 min - Lubelski (30g) 20 min Drożdze: US 05 Płatki od początku Słody do 57C i 15 min 65 C - 30min 73 C - 30 min Po ostatniej przerwie słody palone + przyprawy i śliwki, 10 minut przerwy i wygrzew do 76-77 C P.S. Jakby ktoś myślał o dodatkach typu rodzynki i owoce jałowca to radzę nie wrzucać luzem tak jak ja to zrobiłem bo zatykają rurkę . Piwo sobie fermentuje i pachnie na pół pokoju, bardzo przyjemny aromat . Do refermentacji użyje 160g cukru waniliowego. Wyszło 21 L, blg przed miodem i rodzynkami 13,5 a po dodatkach 17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 To raczej Easter Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Tak apropo sztucznego miodu, on również zawiera cukry proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Do refermentacji cukru waniliowego czy wanilinowego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 mniej goździków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 mniej goździków E, tam. Do świąt się ułoży! Jak nie do tegorocznych, to przyszłych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Wanilinowego . Co do miodu sztucznego - czytałem że naturalny nie daje takiego aromatu więc dlatego poszedł sztuczny, bo chodziło mi głównie o aromat . Miałem świadomość tego że ma dużo cukru, mam nadzieję tylko, że przez to piwo się nie nagazuje zbyt mocno już podczas fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 E, tam. Do świąt się ułoży! Jak nie do tegorocznych, to przyszłych Dokładnie, to piwo i tak z reguły pije się tylko przez kilka dni w roku, więc często ostają się butelki do następnych Świąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Że tak zapytam , ono się nie zepsuje do następnych Świąt ? Rozumiem, że mam trzymać w temperaturze 10-12 stopni ? Czy musi być niżej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 A dlaczego by się miało zepsuć? Jeśli infekcji żadnej nie było to w butelkach już nie złapie. Im piwo mocniejsze tym powinno przyjemniej się starzeć. Temperatura 10-12 stopni powinna być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Spokojnie rok można trzymać. W dodatku spory dodatek palonych słodów podwyższa odporność na objawy starzenia, jak choćby utlenianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, czy można zbierać drożdże z tego Christmas Ale ? Chodzi mi o to czy nie przejdą one tymi aromatami i nie dadzą tych zapachów/smaków do innych piw. Ewentualnie z racji tego ze to US - 05 czy można chociaż z piany zebrać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Chodzi mi o to czy nie przejdą one tymi aromatami i nie dadzą tych zapachów/smaków do innych piw. Po zebraniu gęstwy z dna fermentora możesz ją przepłukać przegotowaną, ostudzoną wodą. Pytanie jest jeszcze takie, czy warto zbierać gęstwę z sucharów, koszt nieduży, a ryzyko infekcji całkiem spore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 a ryzyko infekcji całkiem spore Dokładnie takie samo jak przy zbieraniu gęstwy z płynnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Dobra Panowie,ale do metirum. Że tak zapytam wprost . Przejdą aromaty do innych piw z tej gęstwy czy nie ? Bo faktycznie lepiej wyrzucić niż robić goździkowe piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Dobra Panowie,ale do metirum. Że tak zapytam wprost . Przejdą aromaty do innych piw z tej gęstwy czy nie ? Bo faktycznie lepiej wyrzucić niż robić goździkowe piwa Przepłucz gęstwę i nic nie przejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Jeśli masz mieć wątpliwości to po prostu zadaj nową saszetką drożdży. W końcu suche aż tyle nie kosztują by aż tak się nad tym zastanawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się