grzegorz 2409 Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Pilsner 15 0 Blg Zestaw surowców na 25 litrów piwa 5,4% alk. Skład słód Pilzneński Strzegom - 4,5kg - słód Wiedeński - 0,5kg - słód Monachijski Typ I - 0,2kg - słód Karmelowy 30 - 0,2kg - chmiel Rubin (CZ) - 10 0g Saflafer w-34/70 Zacieranie: 50 - 20' 64 - 30' 70 - 30' 76 - 10' Chmielenie 60 rubin-50g Cmielenie na zimno rubin-50g Fermentacja: - burzliwa w temp. 9-15 C (ok. 7 dni) - cicha w temp. 5-10 C (ok. 7 do 14dni) Zestaw zakupiony w jednym ze sklepow internetowych. Chcialbym zwerfikowac podana recepture. Jest to moja trzecia warka (pierwsza z zacieraniem) a wiec ciezko cos wybrac na poczatku. Dzieki wszyskim za sugestje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 15 BLG? dla mnie dużo, celowałbym w 12 max 13. z 12 na pewno te drożdze sobie poradzą z 15 jako pierwsze piwo bez gęstwy lub startera może być ciężko. za długa przerwa białkowa ja bym zrobił max 10 min. co do odmiany chmielu się nie wypowiem bo nie znam ale schemat chmielenia moim zdaniem idiotyczny. tylko goryczka i na cichą ? ludzie to jest pils czemu wszystko chcecie chmielić tak jak amerykańce. Popatrz na schematy chmielenia pilsów na wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 z 15 jako pierwsze piwo bez gęstwy lub startera może być ciężko. Bez przesady, uwodnione sucholce bez problemu przerobiły mi 14,5blg. No, ale lżejsze pilsy wg. mnie wychodzą lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 dziwne... ten 'sklep' sprzedaje ten chmiel z opisem: Aromat: krzenny, ziemisty.Zastosowanie do piw: Pale Ale, IPA, Double IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz 2409 Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 dziwne... ten 'sklep' sprzedaje ten chmiel z opisem: Aromat: krzenny, ziemisty.Zastosowanie do piw: Pale Ale, IPA, Double IPA Wczesniej byl rowniez do pilsnerow . A pozatym maja ten chmiel w skladnikach jednego z pilsnerow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz 2409 Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Teraz mam pytanie co moge w tej recepturze zmienic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Tak patrze, że ma 1% alko więcej niż wzorzec. Rzuć okiem tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Ja bym przede wszystkim zmienił gęstość początkową na mniejszą, chmielenie rozłożył na 60,15, 5 (+może na 0), goryczka jaka lubisz ale raczej kolo 30 ibu, no i ja bym wyrzucił karmel z pilsa ale to juz bardzo subiektywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Teraz mam pytanie co moge w tej recepturze zmienic wywalić wiedeński, wywalić karmelowy, nie robić przerwy w 50stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Zamiast wiedeńskiego dałbym zakwaszający. Chmiel zmieniłbym na Saaz. Chmieliłbym na goryczkę, smak i aromat. Zacieranie uprościłbym 20'- 64° i 40'- 72°. Poza tym skład nie jest zły. Fermentacja na pewno trwać będzie dłużej, cichej nawet miesiąc się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz 2409 Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Zamiast wiedeńskiego dałbym zakwaszający. Chmiel zmieniłbym na Saaz. Chmieliłbym na goryczkę, smak i aromat. Zacieranie uprościłbym 20'- 64° i 40'- 72°. Poza tym skład nie jest zły. Fermentacja na pewno trwać będzie dłużej, cichej nawet miesiąc się przyda. Tylko chciałbym wykorzysta ten chmiel (rubin) szkoda żeby się zmarnował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho_gd Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Witam, mam już rozlanego tego "pilsnera" uważam że chmielenie na zimno było tu zupełnie zbyteczne - ogólnie piwo smakuje jak owocowe, kolorem zupełnie Urquela nie przypomina . Najlepsze Pilsy wychodziły mi z samego Pilzneńskiego + marynka i coś na aromat (saaz) okolice 12Blg. >>> czasem trzeba trochę poeksperymentować żeby dojść do tej właściwej receptury... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Witam, mam już rozlanego tego "pilsnera" uważam że chmielenie na zimno było tu zupełnie zbyteczne - ogólnie piwo smakuje jak owocowe, kolorem zupełnie Urquela nie przypomina . Najlepsze Pilsy wychodziły mi z samego Pilzneńskiego + marynka i coś na aromat (saaz) okolice 12Blg. >>> czasem trzeba trochę poeksperymentować żeby dojść do tej właściwej receptury... Napisz ile tej marynki i saaz i w której minucie warzenia. I czy saaz wystarczy na 30 min przed końcem. Na warke 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się