karczmarz Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Ostatnio obejrzałem film przedstawiciela Wyeasta, który na pytanie "co daje overpitching" odparł, że głównie w piwach pszenicznych zadanie brzeczki większą ilością drożdży niż zalecane pozwala wydobyć goździki (cloves). Ja w swoich weizenach nigdy nie czułem goździków, więc tym bardziej mnie ta wypowiedź zainteresowała. Z reguły stosuję underpitching, o którym również była mowa, że pozwala na uzyskanie aromatów bananów, co zawsze osiągam. Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Duży underpitching nie tylko w pszeniczniakach daje banany, Dagome o tym pisał że miał banana w bitterze, ja również w zwykłym ale miałem dość silnego banana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Mi się sprawdza taki schemat. Uwodniona paczka kangurów i lekki starter 10 godz. Brzeczka 46l. schłodzona do 16stC i fermentacja 18-19stC Piwo zbalansowane. Czyli wychodzi na to że jednak mniej drożdży niż więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 overpitching też często skutkuje aldehydem octowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Może dlatego wychodzi więcej goździka, bo banan go wtedy nie przykrywa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Sam goździk jest przede wszystkim zależny od ilości kwasu ferulowego, a na to wpływa jakość słodu, temperatura i pH słodowania oraz pH zacieru i przerwa ferulikowa w odpowiedniej temperaturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 A czy przy RISie da się przedawkować ilość gęstwy? Nie chciałbym dać za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Ciężko jest ale da się, np. jak dasz 10l gęstwy na 20l risa:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) bart3q czemu? Wyjdzie Ci dry ris. Nie no żartuję oczywiście. Ale stosunek 1:10 gęstwy drożdżowej do objętości warki jest ok. A największe znaczenie i tak ma żywotność i "rozpędzenie" drożdży na poprzednich warkach. Nie przykładam bardzo dużej wagi do deklarowanej tolerancji na alkohol, bo Wyeast 1332 Northwest Ale, które mają deklarowaną tolerancję do 10% odfermentowały mi risa z 27 do 4blg. Stosunek to 2L gęstwy na 18L warkę. To było trzecie pokolenie, które poleżało 2 tygodnie w lodówce. Edytowane 24 Listopada 2014 przez Pyjotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 czym mierzyłeś? nie ma areometru który przy takim rozrzucie pomiaru dałby miarodajny wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Licząc po winiarsku to ma: poprawkę na alkohol 4,8 blg, blg końcowe rzeczywiste 8,8 i 12,5% alkoholu w tym risie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 fajnie wyliczyłeś szkoda że sam pomiar może być z czapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Liczyłem aerometrem z browamatora starego typu. Racja, rozstrzał może być trochę za duży. O niepoprawnym działaniu aerometru nie ma mowy, bo go zawsze skaluję. Edytowane 25 Listopada 2014 przez Pyjotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Ile trwała fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Burzliwa dwa i pół tygodnia, a cicha pięć. Wiem, że nie powinienem tak długo trzymać w plastikowym fermentatorze, ale na szczęście nie czuć plastikowych posmaków. Chyba płatki dębowe uratowały. Będzie do spróbowania w jakimś z krakowskich depozytów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Liczyłem aerometrem z browamatora starego typu. Racja, rozstrzał może być trochę za duży. O niepoprawnym działaniu aerometru nie ma mowy, bo go zawsze skaluję. taki prosty areoetr wyskalowany od 0 będzie w tak stężonej brzeczce pokazywał cuda, profesjonalny areometr ma np 0,5m długości i skale 0-20 a nawet i do 18 sprawdzałem taki areometr za 10zł z termocukromierzami 0-7blg 7-14 i daje nieźle odjechane wyniki i to jeszcze niepowtarzalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Może nie do końca w temacie ale zapytam. Skąd mam wiedzieć ile saszetek drożdży wrzucić do brzeczki? Tak na przykładzie będę niebawem warzył IIPA jakieś 18 Blg, 25 litrów. Czy wystarczy jedna saszetka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Chociażby stąd: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html W preferencjach jednostki Plato i litry, zakładka dry yeast Edytowane 25 Listopada 2014 przez MichalW Pinhead 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Liczyłem aerometrem z browamatora starego typu. Racja, rozstrzał może być trochę za duży. O niepoprawnym działaniu aerometru nie ma mowy, bo go zawsze skaluję. taki prosty areoetr wyskalowany od 0 będzie w tak stężonej brzeczce pokazywał cuda, profesjonalny areometr ma np 0,5m długości i skale 0-20 a nawet i do 18 sprawdzałem taki areometr za 10zł z termocukromierzami 0-7blg 7-14 i daje nieźle odjechane wyniki i to jeszcze niepowtarzalne Wiem, że chcąc to zrobić profesjonalnie powinienem mieć trzy aerometry, o takie: http://www.browamato...9&grupa_p=6 http://www.browamato...6&grupa_p=6 http://www.browamato...6&grupa_p=6 Jak będę miał cztery stówy na zbyciu to się pokuszę, na razie niestety muszę bazować na tym co mam. Edytowane 25 Listopada 2014 przez Pyjotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Dzięki wielkie Michał! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Czy zadanie pełnej paczki (11.5g) suchuch drożdży (przeznaczonych do 20-30l brzeczki) do warki 11l to jest znaczący overpitching? Czy przekroczenie o 100% może powodować aldehyd octowy? Pytam, bo dostałem sporo aldehydu w jedym z moich ostatnich piw i szukam przyczyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 To na pewno nie jest znaczący overpitching. Ośmieliłbym się strzelić że to może by nawet odpowiednia ilość drożdży, zależy jak to zadałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Zrobiłem rehydratację na kilkadziesiąt minut przez zadaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Dla porównania z tymi 2 litrami gęstwy - uwarzyłem dziś RIS-a. Na dwa fermentory po 21 litrów brzeczki o ekstrakcie 24,5 Blg użyłem 2 razy po 120 ml gęstwy mientkijanek i Mariusz_CH 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Wiele osób pisze, że po zlewaniu piwka na cichą od razu do tego fermentora z gęstwą leją nową brzeczkę. Zastanawia mnie jak te piwa wychodzą i czy po skończonej fermentacji gęstwy jest dużo więcej niż po pierwszym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się