cml Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Jako, że lager w naszym browarze to dosyć czasochłonna inwestycja i blokowanie sprzętu prośba do piwowarów, którzy próbowali Tyskie Ryżowe o sugestie jak wg nich mogłaby wyglądać receptura na zbliżone piwo - nie chcemy już strzelać kulą w płot Alkohol: 4,5%, 11blg. Ja myślę czymś takim: - pilzneński 70% - płatki ryżowe błysk. 24% - kukurydza (?) 6% Odczytuję ten styl jako standard american lager. Chmiele ? Drożdże ? S-23 / W3470? Serdeczna prośba do dyskutantów o niepodnoszenie tematu "koncerniaków" ani pytań w stylu "dlaczego ty to robisz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Chmiele ? Z tego co pamiętam, był tam sorachi ace. Podejrzewam, że na smak i aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Zamiast płatków stosowaliśmy ryż biały długoziarnisty, podczas kleikowania zmiksowany blenderem. Praktycznie bezproblemowa filtracja. Chmieliliśmy niemieckimi chmielami. Możemy odszukać recepturę w zapiskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 myślałem o niemieckich chmielach (mittelfruh) - recepturę poproszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Idea spoko, piwo może ta fajne wyjść, tylko byle drozdze były bez tendencji do zostawiania siarki w aromacie piwa, bo to częsta wada tego typu piw. Ja zrezygnowalbym z kukurydzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Idea spoko, piwo może ta fajne wyjść, tylko byle drozdze były bez tendencji do zostawiania siarki w aromacie piwa, bo to częsta wada tego typu piw. poleciłbyś jakieś konkretne? niekoniecznie suchary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Chmiele ? był tam sorachi ace. Ja dałbym głowę że tam była dobra kolendra indyjska, niewielka ilość - piłem piwo Indus Pride, lager aromatyzowany kolendrą i miał dokładnie tą nutę co Ryżowe tylko mocniejszą. Wcześniej też myślałem że to chmiel amerykański, może to jednak chmiel?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 myślałem o niemieckich chmielach (mittelfruh) - recepturę poproszę Obiecana receptura Nasz Warka 125 warzona 09.03.2013 Plizneński Optima 3,2 kg Carapils 0,4 kg Ryż biały długoziarnisty 1,0 kg Ryż kleikowany z dodatkiem termostabilnej alfa-amylazy i zmiksowany blenderem czas ok 40min dodanie reszty, ustabilizowanie temp. na 62 - 30 min, 72 - 30, 78 - 5 min. Marynka (8,5aa) 30g na 60 min, Perle (6,0aa) 15g - 15min. Hallertau Mittelfrüh (4,0aa) na studzenie. drożdże gęstwa S-23 Wybicie i gęstość nie zapisane w notatkach. Piwo wyszło bardzo jasne w sumie nie złe, ale bez rewelacji, nie weszło na stałe do naszej "oferty". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 anmar - kleikowany w jakiej temperaturze? Czy po prostu rozgotowywany przez 40 min. W jakim celu zmiksowany blenderem - czy rozgotowanie nie wystarczy? planuję ryżowego górniaka, jednak posiadam tylko drożdże odłożone na czarną godzinę: S-33 i Gozdawa PAY7. Może połowicznie w temacie ale nie chcę tworzyć n-ego tematu. Które drożdże polecacie? Pewnie ani na jednych ani na drugich nie zostanie osiągnięta wytrawność, którą podobno daje ryż w zasypie. Świdnicki Browar Domowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 (edytowane) anmar - kleikowany w jakiej temperaturze? 1.Czy po prostu rozgotowywany przez 40 min. W jakim celu zmiksowany blenderem - czy 2.rozgotowanie nie wystarczy? 1.Tak. 2. ? My zrobiliśmy tak. 3. S-33 i Gozdawa PAY7 nie używaliśmy tych drożdzy. Edytowane 25 Marca 2014 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 (edytowane) planuję ryżowego górniaka, jednak posiadam tylko drożdże odłożone na czarną godzinę: S-33 i Gozdawa PAY7. Może połowicznie w temacie ale nie chcę tworzyć n-ego tematu. Które drożdże polecacie? Pewnie ani na jednych ani na drugich nie zostanie osiągnięta wytrawność, którą podobno daje ryż w zasypie. robiliśmy właśnie ryżowego górniaka w następujący sposób: pale ale 70%, płatki ryżowe błysk 24%, carapils 6% chmielone brewers gold oraz saaz zacierane 64st 60min, 72st 15st i mashout drożdże wyeast american ale II 1272 fermentowane w 15st pierwsze degustacje pozytywnie - ale trzeba poczekać jeszcze miesiąc na nie gdyż dopiero zabutelkowano Edytowane 25 Marca 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 W ile mniej wiecej IBU celować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 W ile mniej wiecej IBU celować? 20 jeśli chcesz robić podobne do tego powyżej - ale ja bym dorzucił tak do 30 następnym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się