wena Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 DZIADEK ja jestem trochę młodszy i również na etapie takim, że robię tylko to co sprawia mi przyjemność. Wracając do swojej działalności - to jak już było trzeba inwestować i pilnie bardzo pilnie wszystkiego pilnować. Ale jak pisałem wcześniej potrzebne jest również dużo szczęścia aby osiągnąć sukces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Po 10 latach pracy praktycznie na swoim, choć we współpracy, nie umiałbym iść na siódmą do roboty i siedzieć tam 8h w jednym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 JACEK bo pracujesz w terenie. Ja jak pracowałem na budowach to też miałem nienormowany czas pracy - robiłem co chciałem i kiedy chciałem. Ale bywało tak, że nikt mnie nie poganiał i siedziałem po 12-14 godzin. A dzień biurowy w piątek również nie mogłem wysiedzieć przy biurku. Całe szczęście, że mieliśmy w śasiedztwie 2 knajpy i można było wyskoczyć na piwo. Co w dzisiejszych czasach jest nie do pomyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Całe szczęście, że mieliśmy w śasiedztwie 2 knajpy i można było wyskoczyć na piwo. Co w dzisiejszych czasach jest nie do pomyślenia. Noo, praca w terenie jest fajna, ale tylko latem. W Bambergu gdy poszliśmy do Faesli na śniadanie hehe o 12.00 to widzieliśmy, że przychodzili budowlańcy na jedno. Zresztą naszym gdy jest upalne lato i mają jakąś ciężką robotę to na koniec kumpel potrafi kupić im zgrzewkę piwa. Ale to się rzadko zdarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Wena.Ale czasach lat 60-90 trzeba było mysleć i kom binować,teraz "bułka z masłem"pomysł+chęć +troche kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 JACER ja nie jestem budowlańcem - całe szczęście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 W środę przyszedł na świat nowy piwowar w mojej rodzinie, tzn. ponownie zostałem tatusiem. I teraz się zastanawiam jakie piwo uwarzyć na tą okazję. Chcę uwarzyć coś mocnego, co zabutelkuję i będę otwierał na jego 1,2,3,... urodziny. Tylko co uwarzyć? Porter Bałtycki, Belgian Strong, Barley Wine, jakiś potrójny ?Imperial IPA? albo Imperial Stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 W środę przyszedł na świat nowy piwowar w mojej rodzinie, tzn. ponownie zostałem tatusiem. I teraz się zastanawiam jakie piwo uwarzyć na tą okazję. Chcę uwarzyć coś mocnego, co zabutelkuję i będę otwierał na jego 1,2,3,... urodziny. Tylko co uwarzyć? Porter Bałtycki, Belgian Strong, Barley Wine, jakiś potrójny ?Imperial IPA? albo Imperial Stout? Ja nawarzyłem porteru bałtyckiego, już niedługo otworzę pierwszą buteleczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Cześć W środę przyszedł na świat nowy piwowar w mojej rodzinie, tzn. ponownie zostałem tatusiem. Gratki Scooby Ja bym warzył Imperial Stout chyba będziesz musiał zrobić ankietę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Najpierw gratulacje. Niech sie dobrze chowa i wyrośnie następca Tatusia Piwowara. Ja lubię portera więc doradzam Ci wg mojego gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Gratuluję syna!!! Niech wasza rodzina żyje w zdrowiu i szczęściu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 No i przyjmij też moje gratulacje. Co byś nie uwarzył na pewno będzie smaczne ale by się na długo utrzymało to zabutelkować musisz coś konkretnego i mocnego i tyle. Sam dokonaj wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Gratulacje jak będzie miał na imię? Jak sie urodziły moje pociechy to kupiłem wino Tokaj ASU z tego rocznika? Mam zamiar je wypić wspólnie z nimi (dziećmi) w ich wieczory kawalerskie. Niestety piwa jeszcze wtedy nie warzyłem. Ja też bym Ci radzę portera bałtyckiego lub nastaw dwie Warki i co rok otworzysz nie jedno a dwa piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Gratulacje! Niech zdrowo rośnie następca głównego piwowara!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 gratulacje sam mam dwie córeczki i wiem jakie dzieci to skarby POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Gratulacje scooby A mój synek właśnie skończył "oczko" czyli 21 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Z dziećmi to tak; jak są małe to tak sie je kocha, żeby się je zjadło. jak urosną to się żałuje, że się ich nie zjadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Dzięki wszystkim za życzenia. Synek ma na imię Matthew i warkę urodzinową uwarzyłem dzisiaj. Jest on moim trzecim małym piwowarem, dwa starsze mają 19 i 3 lata. Warka urodzinowa to co prawda nie Porter Bałtycki, ale Imperial Porter (wiem, że nie ma jeszcze tej kategorii w BJCP, chyba będą musieli dodać po moim wyczynie ). Gęstość mi wyszła 1.090, czyli 22 Plato, 75 IBUs, użyłem na to 24 lbs słodów, czyli prawie 11 kg. Użyłem na to chmieli Centennial, Willamette i Cascade. Wlałem to na gęstwę z US-05 po innym piwie, które przeniosłem do kega. Po 15 min rurka fermentacyjna już pyka jak szalona . Na wszelki wypadek mam 2 inne piwa w fermentacji burzliwej z US-05. Gdy te drożdże się objedzą i przestaną pracować, to po tygodniu przeleje piwo na następna gęstwę z młodszymi, bardziej żarłocznymi drożdżami. Mam nadzieję że 3 gęstwy mi wystarczą, nawet na takie ?duże? piwko ;D Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Dzięki wszystkim za życzenia. Synek ma na imię Matthew i warkę urodzinową uwarzyłem dzisiaj. Jest on moim trzecim małym piwowarem, dwa starsze mają 19 i 3 lata. Gratulacje, bo w sumie jakoś nie złożyłem, od razu. Warka urodzinowa to co prawda nie Porter Bałtycki, ale Imperial Porter (wiem, że nie ma jeszcze tej kategorii w BJCP, chyba będą musieli dodać po moim wyczynie ). A co sprawia, że nie można go nazwać Russian Imperial Stoutem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Pewnie można by to nazwać ?Imperial Stout? i chyba jeżeli bym to wystawiał na konkurencjach piwowarskich, to w tej kategorii. Tyle że wg. mnie Stout ma więcej słodów palonych (roasted) a Porter ma więcej słodów czekoladowych, przez co inny smak. W zasadzie z receptury jest to po prostu podwójny Robust Porter, tylko że chmielony jak IPA Wzorowałem się na niektórych przykładach mikro-browarów, np: http://www.flyingdogales.com/Beer-Specialty-Gonzo.aspx Może zacznę osobny temat o tym piwku. Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Właśnie jestem po pierwszej ?degustacji? bittera, piwo posmakowało mi strasznie, chyba za sprawą solidnego chmelenia chmielem cascade i chalenger. Ps. dołączam się of course do gratulacji dla scooby_brew całe szczęśce że jutro wolne... Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Scooby! Gratulacje dla Mamy i dla Ciebie oczywiście - Zdrowie Matthew (przegapiłem, bo do tego wątku daawno nie zaglądałem - chodzę spać razem z 10-miesięczną córą ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Chmielowa samoobrona (02-04-2010) We wtorek, 30 marca 2010 r., stu kilkudziesięciu rolników manifestowało w stolicy przeciwko polityce wielkich koncernów piwowarskich oraz rządu. Do niedawna Polska była potęgą w produkcji aromatycznych szyszek stosowanych przy wytwarzaniu piwa, jednak obecnie międzynarodowe korporacje piwne, które zdominowały nasz rynek, nie chcą ich skupować od krajowych plantatorów za uczciwe ceny ? oferują im po 1 zł za kg chmielu. Niemieccy rolnicy specjalizujący się w uprawie tej rośliny otrzymują po 10 euro/kg, a sektor jest wspierany przez państwo, czego tak brakuje u nas. Widocznie komuś zależy, aby zniszczyć polską produkcję chmielu ? przekonuje NSZZ Rolników Indywidualnych ?Solidarność?, organizator protestu. Listy w obronie rolników uprawiających chmiel zostały złożone na ręce przedstawicieli jednego z koncernów oraz w Ministerstwie Rolnictwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 I to jest właśnie polityka Unii, która dokładnie wie, że Polska ma niezły potencjał, ale dla nich i tak mamy stać się głównie odbiorbą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 I to jest właśnie polityka Unii, która dokładnie wie, że Polska ma niezły potencjał, ale dla nich i tak mamy stać się głównie odbiorbą Żadna tam polityka UE, tylko pazerność polskich rolników i ich oderwanie od rzeczywistości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się