uups Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 (edytowane) Unia to my reszta zależy od rządów danych państw Edytowane 3 Kwietnia 2010 przez uups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Unia to my reszta zależy od rządów danych państw Unia to organizm powołany do życia przez kilka silnych krajów, reszta, tak jak My, to tylko tereny, które wykorzystują do własnych celów. @Kopyr ale nie możesz nie widzieć dysproporcji między sytuacją rolników w Polsce i innych krajach na zachodzie. Owszem, w Polsce jest znacznie więcej rolników, niże w tamtych krajach, ale cóż każdy, w tym ja i Ty, dąży do tego, żeby było lepiej, a jak widać taką różnicę poziomów życia to się człowiek dopomina o swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Unia to my reszta zależy od rządów danych państw Unia to organizm powołany do życia przez kilka silnych krajów' date=' reszta, tak jak My, to tylko tereny, które wykorzystują do własnych celów. @Kopyr ale nie możesz nie widzieć dysproporcji między sytuacją rolników w Polsce i innych krajach na zachodzie. Owszem, w Polsce jest znacznie więcej rolników, niże w tamtych krajach, ale cóż każdy, w tym ja i Ty, dąży do tego, żeby było lepiej, a jak widać taką różnicę poziomów życia to się człowiek dopomina o swoje.[/quote'] Zacznijmy od tego, że ja uważam, że system dopłat w UE jest chory i Polska nie powinna blokować jego zniesienia. Po drugie polskie rolnictwo mogłoby spokojnie konkurować jakością z zachodnim, gdyby potrafiło. To jest niestety analogicznie jak z małymi browarami. Nie da się wygrać z niemieckim/francuskim/holenderskim rolnikiem ceną, trzeba wygrać jakością. Konieczne jest zrzeszanie się rolników w grupy producenckie. U nas to niestety wygląda tak, że gościu ma 7ha i jest rolnikiem. On nie jest żadnym rolnikiem, on jest chłopem, względnie hobbystą. Jeżeli nastawi się na jakąś ciekawą niszę, to da radę, ale jeśli chce zasiać żyto i posadzić ziemniaki no to kurde nie może się to udać. Co do samego chmielu. Niestety ale mści się sytuacja sprzed 3 lat, kiedy był kryzys. Rolnicy pozrywali umowy, bo na rynku można było ugrać więcej. No to z niepoważnymi ludźmi się więcej interesów nie prowadzi. Inna sprawa, że rynek chmielu za sprawą koncernów idzie też w stronę patologiczną. Prym wiodą odmiany supergoryczkowe, które są przerabiane na ekstrakt chmielowy. Ten problem dotyka nie tylko polskich rolników. W Niemczech ich chmielarze usiłują wyrobić markę dla chmielu Hallertau. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 tu akurat masz rację w kwestii mentalności polskiego rolnika, inna rzecz to to o czym pisałem, że w Polsce rolników jest znacznie więcej a to wiąże się ze znacznym rozdrobnieniem gospodarstw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Hura, hura, hura!!! Znów mam pracę Z tej okazji przefarbowałam się na fioletowo, a aby to uczcić otworzyłam oryginalnego Doppelbocka Weny z żywieckiego konkursu Pycha Teraz się cieszę, ale pewnie za kilka tygodni będę Wam płakać, że nie wyrabiam śpiąc po 4h z przerwami i nie mając czasu na warzenie piwa... Minął pierwszy miesiąc pracy i faktycznie czasami płakać mi się chce z niewyspania, ale ogólnie jest OK. Niestety czasu na warzenie, ani na udzielanie się na forum praktycznie nie mam, mając "baaardzo nienormowany czas pracy" i dziecko które rzadko zasypia przed 23cią. Mam jednak nadzieję, że uda mi się to wszystko jakoś poukładać Dobrze że chociaż w piwnicy zgromadziłam dość pokaźne zapasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmi Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Widzę, że nie tylko ja nie śpię po nocach:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Hura' date=' hura, hura!!! Znów mam pracę Z tej okazji przefarbowałam się na fioletowo, a aby to uczcić otworzyłam oryginalnego Doppelbocka Weny z żywieckiego konkursu Pycha [/quote']Teraz się cieszę, ale pewnie za kilka tygodni będę Wam płakać, że nie wyrabiam śpiąc po 4h z przerwami i nie mając czasu na warzenie piwa... Minął pierwszy miesiąc pracy i faktycznie czasami płakać mi się chce z niewyspania, ale ogólnie jest OK. Niestety czasu na warzenie, ani na udzielanie się na forum praktycznie nie mam, mając "baaardzo nienormowany czas pracy" i dziecko które rzadko zasypia przed 23cią. Mam jednak nadzieję, że uda mi się to wszystko jakoś poukładać Dobrze że chociaż w piwnicy zgromadziłam dość pokaźne zapasy Chyba rzeczywiście brakuje Ci czasu, bo jak policzyłem to w marcu napisałaś tylko 34 posty No ale odbijesz to sobie na urlopie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Przekichane, dobrze że Janusz bierze się za warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Cześć Janusz to raczej się zajmuje Oliwką jak mamcia w pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Jeszcze chwila i Oliwka sama weźmie się za warzenie :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Spokojnie wszystko się poukłada i będzie dobrze. Początki są zawsze trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 ludzie moja kochana żona kupiła mi taboret gazowy i Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann 5kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 ludzie moja kochana żona kupiła mi taboret gazowy i Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann 5kg Ale Ty jesteś małodomyślny. Przecież Twoka Żona chce , abyś uwarzył jej jakieś piwo specialnie dla niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 piwo to już sobie wybrała Ala grodziskie najbardziej jej posmakowało no i paczka czeka uwarzę jak skończę pracować na nocną zmianę to za 5 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Ala grodziskie najbardziej jej posmakowało Bardzo mądra kobieta , bierz się za warzenie i http://www.piwo.org/2010/04/4-konkurs-piwowarow-domowych-prawie-jak-grodzisz/ Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 pewnie ze mądra wie co dobre . ostatnio starsza córeczka stojąc przy kalendarzu i sobie liczy pytamy sie co liczysz Tosiu . Tosia odp piwko będziemy robić taką mam kochaną rodzinkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 pewnie ze mądra wie co dobre . ostatnio starsza córeczka stojąc przy kalendarzui sobie liczy pytamy sie co liczysz Tosiu . Tosia odp piwko będziemy robić taką mam kochaną rodzinkę Też bym tak chciał. A moje warzenie wciąż przekłada się na później. W połowie marca Weronika łapnęła ospę. W święta zaczęła gorączkować i ni z tego, ni z owego w poniedziałek miała prawie 40°C. I wyskoczyło zapalenie płuc. Od wtorku leży w szpitalu i tak sobie mieszkam na oddziale dziecięcym wymieniając się z żoną na nocnych dyżurach... W sumie mógłbym uwarzyć dziś w nocy, ale starter niezrobiony, a do tego mam parę dokumentów do opracowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) cześć od dziś jestem posiadaczem taboretu gazowego jutro odpalam i zacieram grodzisza następne zamówione to Dortmunder 13°Blg czy robił ktoś z was to piwko ? a teraz zaginam do roboty 3zmiana:ble: Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez zbyszek73 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Cześć Dortmunder - moje marzenie po wypiciu onego od Ignaca. Zmysłowe piwo delikatne i rześkie Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Dortmunder 13°Blg popełniłem go już dwa razy piwko superowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Moim zdaniem świetne piwko Włąściwie nie wiem czy w Cieszynie dostałem go od Ciebie czy od Ignaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 W kuchni ruszył właśnie starter z 3068, a ja siedzę i bawię się w literata tworząc dokumenty dla konserwatora zabytków... Na wszelki wypadek nie chwytam piwa. Do tego musiałem wrzucić trochę do kominka, bo zaczęło mi się robić chłodno. Mam nadzieję, że macie ciekawsze zajęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 ja zgłębiam tajniki chemii organicznej dla zaawansowanych do jutrzejszego egzaminu... to jest bardzo ciekawe do momentu, w którym masz zdać egzamin z tego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 witam właśnie wróciłem z roboty dzięki za info ze dortmunder to smaczne piwko ale dziś warze grodzisza po raz drugi posmakował żonie to jej podziękuje za taboret smacznym piwkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Cześć Dortmunder - moje marzenie po wypiciu onego od Ignaca. Zmysłowe piwo delikatne i rześkie Polecam. ...o swoim pierwszym Dortmunderze wyraziłem się nieelegancko, że damskie... wyleżało się i teraz sam sobie wydzielam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi