Neptune Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Powoli przymierzam się do uwarzenia RISa. Wymyśliłem sobie taki przepis... Pale Ale 3kg Wędzony 45ppm 2kg Pszeniczny 1kg Pszeniczny Czekoladowy 0,5kg Płatki Jęczmienne 0,4kg Jęczmień Palony 0,1kg Płynny ekstrakt jasny 2,2kg (dysponuję tylko 30l garnkiem) 100g Simcoe 50g Citra 50g Mosaic ... i mam wątpliwości: - Czy ktoś próbował jak wychodzi połączenie wędzonego słodu z amerykańskimi chmielami? - Jakie drożdże, najlepiej suche podołają takiemu ekstraktowi i takiemu stężeniu alkoholu (wg brewtarget 10,5%)? - Słyszałem, że można wsypać dwie paczki takich zwykłych drożdży S-04/05 i powinny dać radę - Co myślicie o dodaniu papryczek chili, ziaren kawy, kakaa, lub płatków dębowych? Jeśli tak, to w jakiej ilości owe papryczki i jak je oporządzić przed dodaniem (i kiedy dodawać)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) Pierwsze pytanie jakie się nasuwa, to co zostanie z tej ameryki po roku-dwóch leżakowania? Bo pewnie będziesz chciał go pić wcześniej, tylko czy jest sens? Takiemu stężeniu spokojnie podołają S-04, ale jako gęstwa po lżejszym piwie - zrób jakiegoś bittera (jak masz ciśnienie na amerykę to amerykańskiego bittera ) czy stouta i gęstwę zebraną z tego piwa w całości, na świeżo, zadaj do brzeczki RISa. Kawę i kakao (może lepiej łuskę kakaową - kakałszale) zwykle widuję w przepisach gotowane przez ostatnich 15 minut, chili pewnie na burzliwą, płatki na cichą? Edytowane 26 Marca 2014 przez jaras FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Ja bym dał trochę więcej palonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) Z takim zasypem to wyjdzie ci raczej wędzone Barley wine. Ja u siebie w ten weekend na 8,5 kg słodów, czarnego ziarna dałem prawie kilogram i wcale ta palność nie powalała. Co do amerykańskich chmieli i wędzonki, to Kopyr chyba u siebie na blogu takiego risa robił, ale efektami się jeszcze nie chwalił z tego co wiem. Edytowane 26 Marca 2014 przez Keleris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 a) więcej palonego b) wyjdzie CI trochę mniej niż 20 l c) paczka sucharów śmiało wystarczy, acz gęstwa to dobry pomysł d)jak dałeś wędzony, to już sobie daruj więcej eksperymentów na raz, wędzonka w RIS to fajny pomysł, niejaki kolega bnp wprawdzie twierdzi, że RIS to taki piwny bigos, aliści nie jest to zapewne ostatni RIS w życiu więc spokojnie... e) no właśnie, bnp się zna, prześledź jego posty f) Jak czujesz, że nie wydzierżysz rok czekać i wytrąbisz wcześniej, to możesz dać amerykańskie, jak masz cierpliwość do leżakowania pierwszego RISa w życiu to śmiało marynka i lubelski tyż zadziałają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 nie znam się, ale chętnie zapytam: nie powinien uzupełnić zasypu o jakieś ciemniejsze karmelowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Dziękuję wszystkim za dobre rady Jęczmienia palonego mam 0,35kg + 0,5 czarnej pszenicy da już chyba odpowiednią ilość paloności? Odpuszczę papryczki i inne dodatki, zostawię za to płatki z beczki po sherry (wędzonka + beczka po sherry w whisky dają fenomenalne rezultaty, więc mam nadzieję, że tutaj też). Zostawię też amerykańce, bo o ile na pewno zachomikuję kilka butelek na przynajmniej rok, to u mnie przerób jest taki, że większość butelek na pewno nie przetrwa takiego okresu czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 RIS to taki piwny bigos Takie w sumie sprzątanie magazynów RIS 30L 21BLG + Milk Stout 15L 12BLG Zasyp: 5kg pale 3,8kg monach ciemny 1kg cara gold 20EBC 0,5kg biscuit 0,5kg kawowy 250EBC 0,5kg brown 0,5kg special B 0,4kg palony jęczmień + 0,1kg do wysładzania cienkusza 0,22kg black 0,19kg czekoladowy 0,15kg pszeniczny czekoladowy 0,03kg carafa special I Mash in: 26L, 53°C wszystkie poza pale 52°C - 10' 69°C - dodanie pale 68°C->66°C - 140' 72°C - 10' 76°C - 5' Mash out: 34L 80-90°C Aurora 30g - FWH Target 40g - 60' Mech irlandzki 5g - 15' chmielenie cienkusza analogicznie, ino waga składników odpowienio 20 i 10g + 500g laktozy gęstwa S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Można by bardziej nachmielić, wydajności pogratulować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Bardzo ładny zasyp. Chyba wszytkie palone na rynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 - Jakie drożdże, najlepiej suche podołają takiemu ekstraktowi i takiemu stężeniu alkoholu (wg brewtarget 10,5%)? - Słyszałem, że można wsypać dwie paczki takich zwykłych drożdży S-04/05 i powinny dać radę - Co myślicie o dodaniu papryczek chili, ziaren kawy, kakaa, lub płatków dębowych? Jeśli tak, to w jakiej ilości owe papryczki i jak je oporządzić przed dodaniem (i kiedy dodawać)? Drożdże - każde Jedna paczka wystarczy, jeśli użyjesz gęstwy po słabszym piwie. To w sumie lepsze, niż dawanie dwóch paczek. Papryczki chili - na ostatnie 10-15 minut gotowania. Najlepiej wędzone, nie świeże. Staraj się pozbyć ogonków, jeśli nie chcesz baaardzo mocnej pikantności nie dawaj ziaren oraz wytnij żeberka. Norma? Nie istnieje. Zależnie od Twoich preferencji i od tego, jak mocna jest słodowa baza piwa - od 15 do X gram.Kakao - też gotowanie, można spróbować dać na whirpool. Ma tłuszcz, więc lekko bije w pianę. Możesz, jak sugeruje jaras, dać kakałszale. Płatki? Leżakowanie na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) wydajności pogratulować Przepisane z notatek co nie znaczy, że prawdziwe. Sam się zaczynam zastanawiać, czy gdzieś tam jakiś fakap nie poszedł po pijaku. Czego jestem pewien, to że na dzień dzisiejszy mam jeszcze dwie pełne skrzynki RISa i jedną Milka, a już swoje napróbowałem/poczęstowałem... edit: do Milka mógł pójść jakiś domowy syrop kandyzowany (pewnie czerwony) dla podbicia blg... Edytowane 26 Marca 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 S-04 mają trudności z nagazowaniem mocnych piw, polecił bym jednak US-05, chociaż sam robiłem barleywina na S-04 i profil smakowy super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Jako, że zbliża się 20 warka w Browarze Wuja Wania to mam ochotę na coś specjalnego Myślę, że RIS dobrze pasuje na jubileuszowe piwo Zacieram w LIDLu więc zasyp słodu niestety dość ograniczony. Przebrnąłem przez wiele receptur i wymyśliłem coś takiego. Celuje w blg pomiędzy 23 a 24. Zacieranie Strzegom Pilzneński - 3,5kg Strzegom Monachijski - 1,3kg Strzegom Pszeniczny - 1kg Strzegom Karmelowy 600 - 400g Weyermann Wędzony - 400g Strzegom Jęczmień Prażony - 200g Weyermann Carafa II - 200g 64C - 40 minut 72C - 20 minut Gotowanie 90 minut. 90 minut - WES Bursztynowy 1,7kg 60 minut - 80g Challanger 20 minut - 30g EKG Drożdże S04 Co Wy na to? Edytowane 28 Marca 2014 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Pozwolę sobie dołączyć do tematu. Rozlałem 13 litrów RISa głównie w butelek 330ml. Zostało mi jeszcze 5 litrów piwa, czekam na majówkę i bączki po Lubelskim. Co mogę dodać do piwa na tym etapie żeby je urozmaicić? Mam trochę mrożonych papryczek Naga Morich. Dobry pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 i ja robię przymiarkę pod pierwszego RISa. Recepturę oparłem o zacieranie wyprzątniętego z magazynu słodu oraz zamierzam wzmacniać ekstraktem. Jak na razie roboczo zrobiłem coś takiego: monach II 3kgpilzneński 2kgwhisky Bruntal 1kgwiedeński 1kgmelanoidynowy 1kgkarmelowy 600 0,25kgcarafa III special 0,15kgpszenica palona 0,15kgzacieranie:wsyp wszystkich słodów do 62 st. C65 st. C 70'mash outgotowanie 90'chmielenie:Magnum 75g 60'ekstrakt bursztyn WES 1,7kg 11'Lublin 40g 6'podsumowując:70 IBU, 25 blg, 10,5% alk. na cichą plan zadania płatków dębowych amerykańskich średnio opiekanych. Czy projekt tej receptury jest w porządku, czy może pozmieniać udziały ziarna palonego? Proszę o opinie, po zaakceptowaniu przepisu zajmę się projektem wody, ponieważ mam fatalną (więcej w temacie tu) do warzenia stoutów więc muszę posilić się demineralizowaną i zestawem soli. No ale trzeba zacząć od dobre receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Palonych to dużo za mało moim zdaniem. Ja bym dał 10-15 %.Za mało słodu pils a za dużo pozostałych, może wyjść za słodki i słabo odfermentuje. Ibu celuj bliżej 90. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) no faktycznie, 10-15% zasypu? nie za dużo? tutaj sugerują od 5-8% zasypu Edytowane 8 Maja 2015 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Chocolate malt and roasted barley will provide the core flavors in the stout and should each make up 5% to 8% of the total grain bill. Słód czekoladowy i palony jęczmień dostarczają podstawowych aromatów w stoutach i każdy powinien mieć udział 5%-8% łącznego zasypu. Czyli 10-16%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) ahhh ślepy jestem... "should each make up"... nie mam niestety żadnego słodu czekoladowego, jakieś sugestie? edit: no i się okazało, że z ziarna pow. 1000 EBC mam tylko 300g pszenicy palonej oraz 380 carafy III special... da radę z tych składników ukręcić galantego Ryśka? Edytowane 8 Maja 2015 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się