Maszat Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Witam. Chciałbym uwarzyć 2 wędzone piwa jedno jasne drugie ciemne na drożdżach górnej fermentacji oto pytania 1. Jaki słód wędzony powinienem użyć aby wędzonka była wyczuwalna słyszałem że słód ze steinbacha jest bardzo dobry ale w moim sklepie jest tylko wayerman i słód wędzony cherry briess ? 2. Jasne piwo chciałbym zrobić w stylu koźlaka wędzonego jednak warunki nie pozwalają mi na dolną fermentacje zatem jakie drożdże możecie polecić aby wyszedł bez stylowiec jednak przypominający piwo stylowe jakim jest koźlak wędzony, temp w mojej piwnicy to 17-18 st. Zawsze używałem drożdży z fermentis i najlepsze doświadczenia jeśli chodzi o czysty profil drożdży to dawały us-05 jednak może jakieś inne sugestie. 3. Jakie drożdże polecicie do ciemnego wędzonego piwa zasypu użyję jak do Smoked Portera. Wielkie dzięki za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Kolejny wątek pod który się podpinam :-) Chciałbym, aby mój bezstylowiec miał delikatny aromat dymny. Ile dać słodu wędzonego do warki 20-litrowej. Naprawdę delikatnie ma być dymione ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Jasne piwo chciałbym zrobić w stylu koźlaka wędzonego koźlak jest jasny? eeee? toś mnie zaskoczył, chyba masz słabe rozeznanie w stylach możesz zrobić coś w al'a Maibock, gdzie część słodu pilzneńskiego zastąpisz słodem wędzonym, co do ilości słodu wędzonego to zależy od tego jakiego producenta wybierzesz, bo intensywność wędzenie jest bardzo różna. Drożdże suche jakie bym polecił, to Danstar Nottingham, albo US-05, jest jeszcze cała paleta drożdży płynnych, które się nadadzą. Jaki słód wędzony powinienem użyć aby wędzonka była wyczuwalna Oba słody dają różne efekty, na początek użył bym wayerman'a w ilości >50% później biress'a w ilości <30% efekty są diametralnie różne. Jak dla mnie najlepszy jest jednak Steinbach. Jakie drożdże polecicie do ciemnego wędzonego piwa zasypu użyję jak do Smoked Portera. j.w. Ile dać słodu wędzonego do warki 20-litrowej. Naprawdę delikatnie ma być dymione ;-) To zależy jakiego, gdzieś jest wątek o słodach wędzonych. Obecnie przetestowałem chyba wszystkie dostępne słody wędzone (jak już wspominałem) efekt jest różny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Mi ostatnio podeszła wędzonka z Bestmalza, jest bardzo fajna bukowo olchowa, użyłem go do Smoked Porter i Koźlaka wędzonego, i bardzo mi się podobają jej efekty... nie jest tak szynkowa jak Steinbach ale na słodach wędzonych doradzam nie oszczędzać bo to nie ma sensu. Koźlaka wędzonego nie podrobisz na ale-sowych drożdżach, jest on czysty w smaku, ale możesz zrobić jakieś jasne Pale Ale 16 blg z dodatkiem wędzonki. Odradzam na pewno mieszanie wędzonki z Weizenbockiem jakby przyszedł taki pomysł, stężenie fenoli może dać ci dziwny efekt, piłem raz taki wynalazek i do najsmaczniejszych nie należał. Możesz do ciemnego piwa użyć tych samych drożdży co do jasnego - zebrać gęstwę po jasnym piwie i dodać do następnej warki. Wydaje mi się też Danstar Nottingham będą lepsze, bo 17-18C dają piwa mniej estrowe i bardziej czyste w profilu. Chciałbym, aby mój bezstylowiec miał delikatny aromat dymny. Ile dać słodu wędzonego do warki 20-litrowej. Naprawdę delikatnie ma być dymione ;-) Tylko pytanie którego słodu wędzonego? Bestmalza dałnym 300-400 g, Steinbacha mniej z 200 g na bardzo delikatną wędzonkę... Niestety to też ciężko powiedzieć Churchill każdy ma inny próg sensoryczny i smak, dla jednego będzie delikatna dla drugie bardzo mocna już przy tych ilościach... Niestety będziesz to musiał raczej metodą prób i błędów przeprowadzić i sprawdzić jaki efekt Cię zadowala. Edytowane 28 Marca 2014 przez Undeath Churchill_MD i santa 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 3. Jakie drożdże polecicie do ciemnego wędzonego piwa zasypu użyję jak do Smoked Portera. US04 albo US05. Co do słodu, to jakiś czas temu uwarzyłem stouta z dodatkiem słodu whisky. Efekt był rewelacyjny. Jednakże po 6 miesiącach wędzonka znacząco zelżała. Nie mniej jednak gorąco polecam ten słód. Podajże Bestmalz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 www.piwo.org/topic/12395-jak-uzyskac-wedzonke-ala-schlenkerla-rauchweizen/ zerknij na ten temat. WiHura o wędzonkach sporo pisał, wyszukaj Jego tematy. Ten o torfie jest ciekawy. Moja wędzonka taka na wiosnę akurat wyszła, też zobacz. Wędzone ostatnio modne są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Tylko pytanie którego słodu wędzonego? Bestmalza dałnym 300-400 g, Steinbacha mniej z 200 g na bardzo delikatną wędzonkę... Niestety to też ciężko powiedzieć Churchill każdy ma inny próg sensoryczny i smak, dla jednego będzie delikatna dla drugie bardzo mocna już przy tych ilościach... Taka ilość słodu wędzonego w piwie ala koźlak może być w ogóle niewyczuwalna. Myślę, że jak kolego spróbuje od 1 kg wayerman'a, to uzyska coś, co bym nazwał delikatną wędzonką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Ja będę teraz robił coś takiego: RauchBock Gęstość początkowa: 16,2 P Goryczka: 25,7 IBU (Tinseth) Barwa: 36,8 EBC (Morey) Castle Malting Smoked Słód 3,000 kg Strzegom - Monachijski II Słód 2,500 kg Castle Malting Crystal Słód 250,000 g Castle Malting Special B Słód 250,000 g Weyermann - Caraamber Słód 250,000 g Brewers Gold 7,6% 10,000 g 60,000 min Iunga 10,0% 20,000 g 60,000 min W34/70 gęstwa Ale na efekty poczekamy jakieś 3-4 miesiące. CM wędzony bukiem wg specyfikacji. Jeżeli coś jasnego lekko wędzonego to Grodziskie Edytowane 28 Marca 2014 przez jackson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Tylko pytanie którego słodu wędzonego? Bestmalza dałnym 300-400 g, Steinbacha mniej z 200 g na bardzo delikatną wędzonkę... Niestety to też ciężko powiedzieć Churchill każdy ma inny próg sensoryczny i smak, dla jednego będzie delikatna dla drugie bardzo mocna już przy tych ilościach... Taka ilość słodu wędzonego w piwie ala koźlak może być w ogóle niewyczuwalna. Myślę, że jak kolego spróbuje od 1 kg wayerman'a, to uzyska coś, co bym nazwał delikatną wędzonką. Olo doczytaj to do Churchilla było, który chce delikatną wędzonkę w bezstylowcu Edytowane 28 Marca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się