pan_czarny Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Mam pewien problem z moim kegiem. Trwa w nim teraz refermentacja (zaczęła się czwarta doba). Po dodaniu syropu cukrowego zaryglowałem go CO2 i wypuściłem powietrze. Po jakimś czasie postanowiłem sprawdzić, czy jest szczelny. Wpuściłem co2, ciśnienie wyniosło 1 bar. Odłączyłem butlę, zostawiłem na 12h, potem znowu podpiąłem sprzęt - reduktor pokazał mi ciśnienie w wysokości 0,8 bara (mniej więcej). To by wskazywało na nieszczelność, ale pomyślałem - skoro to początek refermentacji, może gaz po prostu rozpuścił się w piwie i stąd spadek? Jak myślicie? Temperatura przechowywania - ok. 16-17 st. C, keg wydawał się być szczelny - nie syczał, nie przeciekał. Uszczelki wcześniej zostały zdjęte i nasmarowane wazeliną (również w zaworkach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) ale pomyślałem - skoro to początek refermentacji, może gaz po prostu rozpuścił się w piwie i stąd spadek? Jak myślicie? Temperatura przechowywania - ok. 16-17 st. C, keg wydawał się być szczelny - nie syczał, nie przeciekał. Uszczelki wcześniej zostały zdjęte i nasmarowane wazeliną (również w zaworkach). Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie Gaz zawsze się rozpuszcza w piwie stąd ubytek! Ja nawet już nie dodaję cukru do refermentacji w kegu tylko nagazowuje sztucznie piwo jest to wygodniejsze i masz mniej mętnego piwa. Robię tak że daje mu 2 bary zostawiam na tydzień potem ewentualnie dobijam do ciśnienia wyszynkowego czyli w zależności od piwa 0,8 do 2 barów Edytowane 28 Marca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 dzięki uprzejme. Mam nadzieję, że chodzi o to, bo jednak szkoda warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Zdecydowanie stawiam na to, że ubytek CO2 masz już w piwie Może nie jest to zbyt poprawne, ale ja keg mam pod stałym ciśnieniem tak więc nie widzę tych ubytków. Tak jak #Undeath nie refermentuje piwa w kegu, a nasycam go tylko gazem z butli. Do nasycania podnoszę ciśnienie. W trakcie wyszynku zmiejszam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipap Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Cześć, Dołączam się do wątku bo mam problem podobnej treści. Buduję kegerator, mam zakegowane dwa piwa. Jedno refermentowałem w kegu. Drugie postanowiłem nagazować z butli. Butla CO2 3kg, taka dość mała ale nie najmniejsza. Ciśnienie w butli pełnej było pow. 50 barów. Ustawiłem na wyjściu ciśnienie ok 1 bara. Po tygodniu nagazowywania manometr butlowy wskazywał poniżej 40 barów. Pytanie czy to wskutek nieszczelności czy o prostu spadek w butli jest efektem rozpuszczenia się gazu w piwie. Nie wiem na ile starcza taka butla stąd niepewność. Nie mam żadnych ewidentnych nieszczelności, Nic nie syczy, sprawdzałem tez wodą z mydłem. Ale po odpięciu złączki z kega odkręciłem gaz aby manometry się wypełniły i zostawiłem tak na 24h. Po tym czasie wskazania zeszły do zera i na wejściu i wyjściu. Oznacza to nieszczelność jakąś minimalną chyba. Czy też to normalna sprawa taka upływność układu? Proszę o jakąś poradę. Jeśli nieszczelność to gdzie najprawdopodobniej szukać jej? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Masz 3 miejsca, 2 zawory i pokrywa. Zacznij od wymiany uszczelek, jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Spokojnie, też tak mam, a butla 1,5 kg wystarcza mi na rok. Pełna butla ma 50 bar, później bardzo długo wskazuje 40 bar. Jeśli ciśnienie zacznie spadać w szybkim tempie, oznacza to, że kończy się gaz. Przeczytaj ten temat: http://www.piwo.org/topic/13940-reduktor-co2-cala-prawda/page__hl__reduktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 A moze prosty test z wsadzeniem kega do wanny z wodą i sprawa się wyjaśni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się