Jump to content

Piwo Miodowe


Maryush

Recommended Posts

Właśnie popijam Ciechana Miodowego, bardzo smaczne piwo.. Myślę, że moim kobietom też by posmakowało, ale w wersji domowej, oczywiście ;) Zatem moje pytanie.. czy ktoś z Was wie jak uwarzyć piwo o podobnym smaku i aromacie? Czy samo dodanie miodu do refermentacji da taki efekt? Bo są głosy, że miód jest fermentowany w całości i nie pozostawia miodowych posmaków.. Jaki rodzaj piwa jest bazą, do zrobienia miodowego? Czyżby Pils?

Link to comment
Share on other sites

Takiego jak Ciechan nie zrobisz, bo to jest piwo pasteryzowane. Miód do piwa miodowego, to IMO po pierwsze miód sztuczny, po drugie miód gryczany.

Link to comment
Share on other sites

Hmm.. a gdyby zrobić tak: zabutelkować z dodatkiem miodu do refermentacji (z nadwyżką), co kilka-kilkanaście dni sprawdzać nagazowanie. Jak będzie OK, to butelki w gar z gorącą wodą (jak przetwory owocowe) pasteryzacja i miodowe gotowe ;) dobrze kombinuję?

Link to comment
Share on other sites

Takiego jak Ciechan nie zrobisz, bo to jest piwo pasteryzowane. Miód do piwa miodowego, to IMO po pierwsze miód sztuczny, po drugie miód gryczany.

To jest to, czego potrzebują piwowarzy domowi! Sztuczny miód gryczany! ;)

Link to comment
Share on other sites

Takiego jak Ciechan nie zrobisz' date=' bo to jest piwo pasteryzowane. Miód do piwa miodowego, to IMO po pierwsze miód sztuczny, po drugie miód gryczany.[/quote']

To jest to, czego potrzebują piwowarzy domowi! Sztuczny miód gryczany! ;)

Nie no generalnie miód sztuczny, a jeśli już prawdziwy, to tylko gryczany. Tak sądzę.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ja zrobilem "miodnik" jakis czas temu. Jest zdecydowanie miodowy... Tyle, ze slody calkowicie zastapilem miodem

 

- 600g miodu

- woda do 5l obj. w sumie

 

najpierw trzeba zagotowac, zbierajac szumowiny. Jak sie wyszumi to dopelniam do 5l i zaczynam chmielenie, normalnie jak w przypadku zwyklego piwka - ilosc chmielu wg upodoban. Ja dalem ok. 25g marynki i 30g lubelskiego.

 

nastepnie do PET-a po wodzie mineralnej, tydzien burzliwej, potem 2 tygodnie cichej i 2 tyg. lezakowania w butelkach. Pysznosci!! :beer:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dziś dostałem na urodziny m.in Ciachana Miodowego. Jak go otworzyłem to intensywnie się spienił (dziwne - kiedyś czegoś takiego nie zauważyłem), a potem na dnie butelki znalazłem duuużo osadu drożdżowego.. To jak to jest z tą pasteryzacją Ciechana Miodowego? W dodatku ekspedientka w sklepie podobno ostrzegała, żeby ostrożnie otwierać to piwo..

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.