Maryush Posted July 8, 2009 Share Posted July 8, 2009 Właśnie popijam Ciechana Miodowego, bardzo smaczne piwo.. Myślę, że moim kobietom też by posmakowało, ale w wersji domowej, oczywiście Zatem moje pytanie.. czy ktoś z Was wie jak uwarzyć piwo o podobnym smaku i aromacie? Czy samo dodanie miodu do refermentacji da taki efekt? Bo są głosy, że miód jest fermentowany w całości i nie pozostawia miodowych posmaków.. Jaki rodzaj piwa jest bazą, do zrobienia miodowego? Czyżby Pils? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted July 8, 2009 Share Posted July 8, 2009 Takiego jak Ciechan nie zrobisz, bo to jest piwo pasteryzowane. Miód do piwa miodowego, to IMO po pierwsze miód sztuczny, po drugie miód gryczany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted July 8, 2009 Author Share Posted July 8, 2009 Hmm.. a gdyby zrobić tak: zabutelkować z dodatkiem miodu do refermentacji (z nadwyżką), co kilka-kilkanaście dni sprawdzać nagazowanie. Jak będzie OK, to butelki w gar z gorącą wodą (jak przetwory owocowe) pasteryzacja i miodowe gotowe dobrze kombinuję? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted July 8, 2009 Author Share Posted July 8, 2009 Albo druga wersja - serwować Pilsa z miodem, tak jak serwuje się z np. sokiem malinowym.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted July 8, 2009 Share Posted July 8, 2009 Takiego jak Ciechan nie zrobisz, bo to jest piwo pasteryzowane. Miód do piwa miodowego, to IMO po pierwsze miód sztuczny, po drugie miód gryczany. To jest to, czego potrzebują piwowarzy domowi! Sztuczny miód gryczany! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted July 8, 2009 Share Posted July 8, 2009 Takiego jak Ciechan nie zrobisz' date=' bo to jest piwo pasteryzowane. Miód do piwa miodowego, to IMO po pierwsze miód sztuczny, po drugie miód gryczany.[/quote']To jest to, czego potrzebują piwowarzy domowi! Sztuczny miód gryczany! Nie no generalnie miód sztuczny, a jeśli już prawdziwy, to tylko gryczany. Tak sądzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted July 8, 2009 Share Posted July 8, 2009 Wiem, nabijam się. No ale jakby tak zrobić sztuczny miód z ziaren gryki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceemte Posted August 17, 2009 Share Posted August 17, 2009 Ja zrobilem "miodnik" jakis czas temu. Jest zdecydowanie miodowy... Tyle, ze slody calkowicie zastapilem miodem - 600g miodu - woda do 5l obj. w sumie najpierw trzeba zagotowac, zbierajac szumowiny. Jak sie wyszumi to dopelniam do 5l i zaczynam chmielenie, normalnie jak w przypadku zwyklego piwka - ilosc chmielu wg upodoban. Ja dalem ok. 25g marynki i 30g lubelskiego. nastepnie do PET-a po wodzie mineralnej, tydzien burzliwej, potem 2 tygodnie cichej i 2 tyg. lezakowania w butelkach. Pysznosci!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted October 1, 2009 Author Share Posted October 1, 2009 Dziś dostałem na urodziny m.in Ciachana Miodowego. Jak go otworzyłem to intensywnie się spienił (dziwne - kiedyś czegoś takiego nie zauważyłem), a potem na dnie butelki znalazłem duuużo osadu drożdżowego.. To jak to jest z tą pasteryzacją Ciechana Miodowego? W dodatku ekspedientka w sklepie podobno ostrzegała, żeby ostrożnie otwierać to piwo.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seta Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 Poczytaj ostatnie wpisy: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=45581&page=5 Potrafi wybuchnąć w sklepie na półce i rozwalić kilka sąsiednich butelek! Najprawdopodobniej za słabo je spasteryzowali... Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 15, 2010 Share Posted May 15, 2010 Znalazłem ciekawy artykuł o piwach miodowych, zawiera nawet tabelkę do jakich piw jakie miody stosować; niestety, miody głównie amerykańskie http://www.honey.com/images/downloads/beer.pdf jest tam też trochę receptur np: http://www.honey.com/nhb/recipes/recipe-details/?RecipeID=1332 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted May 15, 2010 Share Posted May 15, 2010 Trochę receptur na piwo z miodem jest też na beertools. Pełen przekrój jeśli chodzi o style. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now