Maryush Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Właśnie popijam Ciechana Miodowego, bardzo smaczne piwo.. Myślę, że moim kobietom też by posmakowało, ale w wersji domowej, oczywiście Zatem moje pytanie.. czy ktoś z Was wie jak uwarzyć piwo o podobnym smaku i aromacie? Czy samo dodanie miodu do refermentacji da taki efekt? Bo są głosy, że miód jest fermentowany w całości i nie pozostawia miodowych posmaków.. Jaki rodzaj piwa jest bazą, do zrobienia miodowego? Czyżby Pils? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Takiego jak Ciechan nie zrobisz, bo to jest piwo pasteryzowane. Miód do piwa miodowego, to IMO po pierwsze miód sztuczny, po drugie miód gryczany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Hmm.. a gdyby zrobić tak: zabutelkować z dodatkiem miodu do refermentacji (z nadwyżką), co kilka-kilkanaście dni sprawdzać nagazowanie. Jak będzie OK, to butelki w gar z gorącą wodą (jak przetwory owocowe) pasteryzacja i miodowe gotowe dobrze kombinuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Albo druga wersja - serwować Pilsa z miodem, tak jak serwuje się z np. sokiem malinowym.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Takiego jak Ciechan nie zrobisz, bo to jest piwo pasteryzowane. Miód do piwa miodowego, to IMO po pierwsze miód sztuczny, po drugie miód gryczany. To jest to, czego potrzebują piwowarzy domowi! Sztuczny miód gryczany! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Takiego jak Ciechan nie zrobisz' date=' bo to jest piwo pasteryzowane. Miód do piwa miodowego, to IMO po pierwsze miód sztuczny, po drugie miód gryczany.[/quote']To jest to, czego potrzebują piwowarzy domowi! Sztuczny miód gryczany! Nie no generalnie miód sztuczny, a jeśli już prawdziwy, to tylko gryczany. Tak sądzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Wiem, nabijam się. No ale jakby tak zrobić sztuczny miód z ziaren gryki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Ja zrobilem "miodnik" jakis czas temu. Jest zdecydowanie miodowy... Tyle, ze slody calkowicie zastapilem miodem - 600g miodu - woda do 5l obj. w sumie najpierw trzeba zagotowac, zbierajac szumowiny. Jak sie wyszumi to dopelniam do 5l i zaczynam chmielenie, normalnie jak w przypadku zwyklego piwka - ilosc chmielu wg upodoban. Ja dalem ok. 25g marynki i 30g lubelskiego. nastepnie do PET-a po wodzie mineralnej, tydzien burzliwej, potem 2 tygodnie cichej i 2 tyg. lezakowania w butelkach. Pysznosci!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 1 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Dziś dostałem na urodziny m.in Ciachana Miodowego. Jak go otworzyłem to intensywnie się spienił (dziwne - kiedyś czegoś takiego nie zauważyłem), a potem na dnie butelki znalazłem duuużo osadu drożdżowego.. To jak to jest z tą pasteryzacją Ciechana Miodowego? W dodatku ekspedientka w sklepie podobno ostrzegała, żeby ostrożnie otwierać to piwo.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Poczytaj ostatnie wpisy: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=45581&page=5 Potrafi wybuchnąć w sklepie na półce i rozwalić kilka sąsiednich butelek! Najprawdopodobniej za słabo je spasteryzowali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Znalazłem ciekawy artykuł o piwach miodowych, zawiera nawet tabelkę do jakich piw jakie miody stosować; niestety, miody głównie amerykańskie http://www.honey.com/images/downloads/beer.pdf jest tam też trochę receptur np: http://www.honey.com/nhb/recipes/recipe-details/?RecipeID=1332 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Trochę receptur na piwo z miodem jest też na beertools. Pełen przekrój jeśli chodzi o style. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się