pippo Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Witam, niedługo będę w posiadaniu gęstwy Wyeast 3944 Belgian Witbier, postanowiłem wykorzystać ją do dwóch mini-warek (10-12l) Dubbela i Tripela. Proszę o ocenę i ewentualne poprawki, to moje pierwsze receptury Dubbel: Pilzneński - 3,7 kg (82%) Caramunich I - 0,3 kg (7%) Monachijski I - 0,2 kg (4%) Special B - 0,15 kg (3%) Pszeniczny - 0,15 (3%) Chmiel Hallertau Mittelfruh 30g na 60min wg wskazañ Brewtarget: Blg 17,2; ABV 6,8; IBU 20,1; EBC 30,2 Tripel: Pilzneñski - 3,5 kg (73%) Monachijski I - 0,8 kg (17%) Cukier - 0,5 kg (10%) Chmiel Hallertau Mittelfruh 40g na 60min wg wskazañ Brewtarget: Blg 19,9; ABV 7,9; IBU 24; EBC 10,1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Do dubbla też łychę cukru, zaszalej . JEst taki słód, który mi się podoba w belgach: carabelge. A nie to deczko carared, tak z 5%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pippo Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 też zwykłego cukru do tego Dubbela ? Ten carabelge zamiast jakiegoś, czy dodać do reszty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Czytałeś ten temat o drożdżach 3944? http://www.piwo.org/topic/1024-wyeast-3944-belgian-witbier/#entry39294 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Pewnie tak z deczko 5% cukru. A przydałby się kandyzowany. Nie masz przypadkiem pożywki dla drożdży? Zawsze to jakieś dodatkowe aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) z niezłym skutkiem zamiast karmelizowanego albo kandyzowanego dawałem demerarę. Carabelge zamiast innych "cara". Dobrze też uczynisz, jeśli prześledzisz co o belgijskich piwach napisała na swoim blogu Dori i wszyskie Jej uwagi przyjął, jakby dochodziły z gorejącego krzewu. Godzina warzenia pięć godzin lektury. Najważniejsza proporcja rozwoju. Edycja: choć jak widzę po odświeżeniu sobie wskazanego bloga, to najwidocznej go czytałeś komponując recepturę. Więc na pewno będzie dobrze Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Proszę o ocenę i ewentualne poprawki, to moje pierwsze receptury Poczytaj http://blog.homebrewing.pl/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Jeżeli ten zasyp na dubbla jest na 10 l to wyjdzie z tego jakiś mocarz - nie wiem jaką wydajność sobie założyłeś w BT. Pomijając to - część karmelowych bym wywalił, zamiast tego dodał cukru kandyzowanego ciemnego, np. http://www.cukier-krolewski.pl/nasze-produkty/cukier-kandyz-kruszony# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Do Tripl'a bym dał więcej cukru, albo właśnie demerara albo kandyzowanego jasnego i przyprawy. I niżej odfermentował, bo przy 7,9% to taki mini-tripel, tripelek , jednak żeby miał powyżej 8 przy takim ekstrakcie początkowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pippo Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Dzięki wszystkim za rady. Blog Pani Doroty - lektura niezwykle interesująca wygląda na to, że muszę zmienić grzybki olo333 - ustawiłem 12l warkę na 70% wydajności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 brakło mi monachijskiego pod dubbel, czy mogę zastąpić go wiedeńskim czy może zostawić następującą bazę pod postacią pilzneńskiego i pale ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się