WiHuRa Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Filtrujesz tym wkładam filtracyjnym z BA ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Tak. Wypaliłem w nim dodatkowe szczeliny o szerokości 1mm, długości 15-20mm. Do tej pory mnie nie zawiódł przy słodach śrutowanych w BA, ale zamówiłem część słodów specjalnych w AlePiwo i były one znacznie drobniej ześrutowane (zapomniałem dodać uwagi o grubości śrutowania), przez co skończyło się tak, jak pisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Wcześniej czy później czeka Cię zmiana filtratora. To wiadro co rusz będzie Ci robić psikusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 To akurat zauważyłem. Problemy pojawiają się przy używaniu dużych ilości słodów karmelowych (np. Lekkie Letnie) lub przy zbyt drobno zmielonych słodach (np. Porter Czekoladowy). Niestety, priorytetem jest wymiana kapslownicy, bo przy dzisiejszym rozlewaniu i butelkowaniu Malinowego, narzeczonej spodobało się kapslowanie , a Greta do najwygodniejszych nie należy. Dopiero potem będę kombinował z nowym filtratorem - możliwe, że wypalę więcej otworów, a jak to nie pomoże to rozglądnę się za czymś nowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) 18. Miód po Porterze Czekoladowym, gr000by Fermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 21 Brzeczka nastawna w litrach: 26 Baza piwna z osadem drożdżowym 17. Porter Czekoladowy, drożdże Fermentis Saflager S-23 – 9,5l Dodatki miód rzepakowy 3,5l rozrobiony na gorąco wodą do 21 BLG Mieszanie baza piwna z osadem + rozrobiony miód do objętości 26l Fermentacja 12 dni burzliwa, 12-15°C 7 dni cicha, 12-15°C Rozlew BLG końcowe 1. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Z czystej ciekawości wrzuciłem dzisiaj cukromierz do #18., ponieważ inny nastaw na tym miodzie sobie nie radzi (pierwotnie nastaw miał być miodem pitnym), ale wynik ~5 BLG mówi sam za siebie. S23 radzą sobie doskonale z miodem, jak tak dalej pójdzie to będę mógł mieszać przefermentowany miód z porterem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 #13 KarmeLLove v1.0 Barwa: Ciemno brązowe, nieprzejrzyste. Piana: Piana mała, szybko znika. Aromat: Mocno słodowy, karmelowy, lekkie rodzynki. Smak : Treściwe piwo, o mocno karmelowym, lekko miodowym smaku. Zdecydowana, przyjemna i niezalegająca goryczka. Alkoholowy finisz. Ogólne wrażenia: Pełne piwo, o przyjemnej goryczce. Szybko i przyjemnie się pije. Nagazowanie średnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Butelkowanie z Reginą to sama przyjemność. Bączki, szpilki 0,33, wszelkie półlitrówki - po prostu bajka. Zabutelkowałem nią #15. Porter Bałtycki Mocny. Samemu piwu nic nie można zarzucić, oprócz tego, że wymaga dłuuuuugiego nagazowywania - co najmniej pół roku. Dlatego wyląduje w kącie na samym dole wieżyczki krat z porterami . Po środzie warzę kolejny porter - wersję karmelową. Nie obejdzie się bez zabawy z zacieraniem na raty, ale połączę przyjemne z pożytecznym - będę porządkował swój grajdołek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 #17. Porter Czekoladowy złapał jakąś infekcję - dzisiaj pojawiła się cieniutka biała błonka na powierzchni . Musiałem coś mu "wpuścić" do fermentatora jak wrzucałem cukromierz. Niestety, wyjeżdżam dzisiaj i wracam jutro, więc nie uratuję już tego piwa dzisiaj. Z tego powodu prawdopodobnie zmienię plan co do tego piwa - zleję go ile się da i mocno zapasteryzuję przez doprowadzanie do 90°C. Następnie wleję je do fermentatora i zostawię do schłodzenia, zobaczyć czy coś się jeszcze wykluje. Jak piwo pozostanie nietknięte, to jak #18. Miód po Porterze Czekoladowym nie będzie zainfekowany (brak objawów do końca czasu kwarantanny porteru, ma ok. 11% alkoholu, to może nic mu się nie stało) to doleję go do porteru w stosunku 1:1, żeby zbić ekstrakt końcowy do 4-5 BLG. Mieszankę pozostawię na kilka dni, żeby sprawdzić czy drożdże nie znajdą czegoś jadalnego i zabutelkuję - pójdzie jako pierwsze do spożycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Wrzucam zdjęcia #17. i #18 przed zlewaniem. Na porterze błonka już zrobiła się bardzo wyraźna, a na miodzie dopiero zaczęły pojawiać się małe plamki. Zlałem 15l porteru i 17l miodu przez kranik (bardzo klarowne, smak i zapach OK) i spasteryzowałem przez podgrzanie do 80°C, po czym przelałem do fermentatora i wiaderka zdezynfekowanych StarSanem do ostygnięcia. Jak do soboty/niedzieli nic się nie wykluje - leci do butelek z glukozą i gęstwą do refermentacji. Swoją drogą, mikstura przed pasteryzacją miała ciekawy smak, bez jakiegokolwiek większego wpływu infekcji - głównemu spijaczowi porteru smakował . Jak pacjent ożyje po tej operacji to będę zadowolony. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 W ramach rekompensaty za problemy z #17. i #18. postanowiłem sobie odpalić butelkę z dość wiekowego już Porteru Bałtyckiego Mocnego (#3.). Butelka prosto z piwniczki (15°C), zawartość testowana ze szklanicy Leżajska. Barwa: Czarne, klarowne, praktycznie nieprzejrzyste ze względu na bardzo ciemną barwę. Piana: Niewielka, cały czas utrzymuje się podczas picia. Aromat: Czekolada, kawa, karmel, śliwki suszone. Smak: Bardzo treściwe piwo. Dominuje nienachalna, ale intensywna słodycz, karmel, gorzka czekolada z solidną dawką kawy. Pojawiają się nuty suszonych owoców i herbaty. Wyczuwalna delikatna kwasowość od słodów palonych. Goryczka chmielowo-palona, w sam raz kontruje słodycz wynikającą z dodatku cukru na początku fermentacji. Doskonale grzeje. Nagazowanie średnio-mocne, piwo wolno odgazowuje się. Kładzie na łopatki - >11% robi swoje. honeyglass 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) 17-18. PorteroMiód Czekoladowy, gr000by Fermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 21 Brzeczka nastawna w litrach: 32 Mieszanie 17. Porter Czekoladowy (BLG 10) – 15l 18. Miód po Porterze Czekoladowym (BLG 1) – 17l Po zmieszaniu pasteryzacja przez podgrzanie do 80°C i pozostawienie do ostygnięcia w fermentatorze w zimnym pomieszczeniu. Refermentacja Drożdże Fermentum Mobile FM30 Bohemska Rapsodia – gęstwa. Dodane 150ml luźnej, płukanej gęstwy po 3 dniach od pasteryzacji. Rozlew BLG końcowe 5, zabutelkowałem 32 litry. Refermentacja glukoza 7g/l. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) 19. Porter Karmelowy, gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 24Brzeczka nastawna w litrach: 25 Słody i dodatki słód pilzneński 0,5kg słód pale ale 5,0kg słód monachijski I 1,0kg słód monachijski II 1,0kg słód caramunich II 1,0kg słód caraaroma 1,0kg słód karmelowy ciemny Litovel 1,0kg słód czekoladowy 1200 0,2kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg cukier 1,0kg Chmiele Marynka 70g Sybilla 40g Drożdże Fermentis Saflager S-23 2 paczki Zacieranie - słody karmelowe, palone i płatki wrzucone do 9l wrzącej wody z dodatkiem temostabilnej alfa‑amylazy, po 30 minutach dolane 9l wrzącej wody – około 120 minut w 80-90ºC - po ochłodzeniu do 66ºC – dodany słód pilzneński – około 60 minut w 60-66ºC - wysładzanie 14l wody 100ºC, w 2 porcjach (filtracja w worku filtracyjnym do zacierów – zbyt drobno ześrutowane słody zatykały otwory w filtratorze) - słody jasne (pale ale i monachijskie) wsypane do 25l filtratu (XX BLG) 50ºC - 5 minut w 55ºC - 40 minut w 64-65ºC - 30 minut w 70ºC - podgrzanie do 76-77ºC, 10 min przerwy - wysładzanie 18l wody 75ºC, w 3 porcjach Chmielenie Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno) - 60 min 70g chmielu goryczkowego Marynka - 20 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla + cukier + płaska łyżka mchu irlandzkiego Fermentacja 14 dni burzliwa, 10-14°C Rozlew BLG końcowe 10. IBU 38 (Tinseth) Kolejna "męcząca" warka, na szczęście kończę już drobno śrutowane słody. Wysładzanie szło opornie, zrezygnowałem z czekania na klarowny filtrat i z wysładzania na cienkusz. Osadu po burzliwej znów będzie sporo - ale mam już plan na niego, powinno się to zgrać z kolejnym warzeniem porteru (wersja standardowa zasypu, słody grubo śrutowane) i wykorzystaniem cienkusza.#17-18. PorteroMiód bardzo ładnie się nagazował przez 3 dni. Chyba przesadziłem z gęstwą do refermentacji, w każdej butelce jest osad, raz większy, raz mniejszy, na razie dość luźny, ale bez tendencji do mieszania się z piwem. W smaku piwo jest dość słodkie i czekoladowe. Postaram się go powtórzyć za rok, bo aktualnie mam w planach jeszcze inne lagery. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) 20. Porter Bałtycki, gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 20Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody i dodatki słód pale ale 5,0kg słód monachijski I 1,0kg słód monachijski II 1,0kg słód caramunich II 1,0kg słód caraaroma 1,0kg słód czekoladowy 1200 0,3kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg Chmiele Marynka 60g Sybilla 40g Drożdże Fermentis Saflager S-23 2 paczki Zacieranie - słód czekoladowy ekstrahowany 2x1,75l+4x0,35l letniej wody, dodane do wody zaciernej - całość wsypana do 26l wody 55ºC - 10 minut w 55ºC - 45 minut w 64-66ºC - 40 minut w 72-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 10 min przerwy - wysładzanie 19l wody 78ºC, w 3 porcjach + wysładzanie 20l wody 78ºC na cienkusz Chmielenie Czas gotowania 120 minut (bardzo mocno) - 60 min 60g chmielu goryczkowego Marynka - 20 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla + płaska łyżka mchu irlandzkiego Fermentacja 21 dni burzliwa, 10-12°C 7 dni cicha, 10-12°C Rozlew BLG końcowe 8, zabutelkowałem 21 litrów. IBU 49 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7g/l. Moja najszybsza warka porteru (7h warzenia ze sprzątaniem po sobie). W końcu odkryłem główny powód problemów z filtracją - za niska temperatura mash out'u. Po podgrzaniu do 77-78°C zamiast 76°C (jak od jakiegoś czasu miałem w zwyczaju) wszystko poszło tak jak należy. Cienkusz będzie dość treściwy, patrząc po uzysku brzeczki na porter, aczkolwiek taki był plan - zrobić lżejszy porter w standardowym zasypie. Kolejny będzie jeszcze lżejszy (17-18 BLG), z większym udziałem słodów karmelowych - tak na koniec serii porterów bałtyckich.Cienkusz jutro będzie bazą do kolejnego piwa - będzie to totalny bezstylowiec, warzony w ramach czyszczenia składziku ze słodami. Powinien wyjść jakiś lekki, ciemny lager, wykorzystam do niego gęstwę z osadem po Porterze Karmelowym. Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) 21. Ciemny Dolniak Czekoladowy, gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 15Brzeczka nastawna w litrach: 27,5 Słody i dodatki słód pilzneński 3,5kg słód czekoladowy 400 0,4kg słód czekoladowy 1200 0,05kg płatki jęczmienne błyskawiczne 1,0kg Chmiele Marynka 40g Sybilla 60g Drożdże Fermentis Saflager S-23 2 paczki (gęstwa i osad po Porterze Karmelowym – 5 z 12l, 10 BLG) Zacieranie - słód czekoladowy 1200 ekstrahowany 4x0,35l letniej wody, dodane do wody zaciernej - całość wsypana do 20l wody 50ºC (w tym 18,5l cienkusza 5,5 BLG po poprzednim porterze) - 5 minut w 55ºC - 30 minut w 64-66ºC - 30 minut w 72-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 15 min przerwy - wysładzanie 29l wody 76ºC, w 5 porcjach, część ostatniej porcji odebrana na cienkusz Chmielenie Czas gotowania 80 minut (bardzo mocno) - 60 min 40g chmielu goryczkowego Marynka - 20 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla - 2 min 20g chmielu aromatycznego Sybilla Fermentacja 7 dni burzliwa, 10-12°C 14 dni cicha, 10-12°C Rozlew BLG końcowe 5,5, zabutelkowałem 21 litrów. IBU 38 (Tinseth) Refermentacja cukier 7,5g/l. Bezproblemowa warka. Mimo drobno śrutowanego słodu czekoladowego 400 i sporego dodatku płatków jęczmiennych, filtracja i wysładzanie poszły bardzo sprawnie. Przy dobrych wiatrach zdążę jeszcze z zaplanowanymi lagerami przed końcem sezonu - prognozy długoterminowe nie przewidują temperatur wyższych niż 10°C ciągu dnia, więc utrzymam 10-15°C w fermentowni. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) 22. Coś po Porterze Karmelowym, gr000by Fermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 16Brzeczka nastawna w litrach: 14 Słody i dodatki cienkusz 2,5 BLG po poprzednim CDC – około 9l warka 15 BLG CDC po chmieleniu Marynką – około 0,5l cukier topiony do złotej barwy 0,5kg cukier 0,6kg Drożdże Fermentis Saflager S-23 2 paczki (gęstwa i osad po Porterze Karmelowym – 7 z 12l, 10 BLG) Gotowanie około 3h, do uzyskania 7l 16 BLG (cukier wrzucony w ostatnich 20 minutach gotowania) Fermentacja 7 dni burzliwa, 12-15°C Ponieważ przy zlewaniu Porteru Karmelowego na cichą zostało mi 12l osadu (zlałem tylko 13l piwa), postanowiłem coś jeszcze z tego osadu odzyskać. Po burzliwej prawdopodobnie połączę klarowną część #19. i #22., co pozwoli zbić ekstrakt początkowy i końcowy porteru (obecnie 24 -> 10 BLG). Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Zlałem dzisiaj #22. Coś do fermentatora z #19. Porterem. Wyszło 20,5l o BLG około 8,5. Zlewałem wcześniej, żeby zaciągnąć trochę drożdży (aczkolwiek #22. już było wyklarowane) i mieć możliwość zlania 19-22. jeszcze raz przed butelkowaniem - prawdopodobnie w ten weekend. W smaku jest dość palony, podobnie jak #21. CDC. Więcej słodów palonych (czekoladowy 1200) ze Strzegomia nie biorę, mają zbyt silną nutę przypalenizny po zatarciu/ekstrakcji wodą. CDC miało około 5,5 BLG, a klasyczny porter #20. około 9 BLG - idą jak burza, mimo 10-12°C w fermentatorni. A co do przypalenizny jeszcze - próbuję doszorować keg zacierno-warzelny po dość upierdliwym przypaleniu (prawdopodobnie podczas zacierania Porteru Czekoladowego) i nawet skrobanie szpachelką nie pomaga. Zalałem go na noc 2l wrzątku z 2 tabletkami do zmywarek - może to pomoże, a jak nie to zostaje mi gotowanie kreta/proszku do prania przez kilka godzin. Nie chodzi tu już o przenoszenie smaku/zapachu przypalenizny (bardzo cienka warstewka, która już się wygotowała i nie zasmradza), tylko o to, że takie coś ułatwia przypalanie kolejnych zacierów i warek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 (edytowane) 19-22. Porter Karmelowy, gr000by Fermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 21,5 Brzeczka nastawna w litrach: 20,5 Mieszanie 19. Porter Karmelowy (BLG 10) – 13l 22. Coś po Porterze Karmelowym (BLG 8,5) – 7,5l Fermentacja 10 dni cicha, 10-12°C Rozlew BLG końcowe 9, zabutelkowałem 19,5 litra. Refermentacja cukier 7g/l. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 (edytowane) 23. Polski Chmiel Power (PCP), gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 12,5Brzeczka nastawna w litrach: 27 Słody i dodatki słód pilzneński 6,0kg Chmiele Iunga 50g Marynka 40g Sybilla 80g Lubelski 40g Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 1 paczka Zacieranie - całość wsypana do 20l wody 50ºC - 50 minut w 64-66ºC - 20 minut w 71-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie 24l wody 75ºC w 4 porcjach + wysładzanie 14l wody 75°C na cienkusz Chmielenie Czas gotowania 75 minut - 60 min 50g chmielu goryczkowego Iunga - 40 min 40g chmielu goryczkowego Marynka - 20 min 50g chmielu aromatycznego Sybilla + płaska łyżka mchu irlandzkiego - 1 min 40g chmielu aromatycznego Lubelskiego + 30g chmielu aromatycznego Sybilla Fermentacja 21 dni burzliwa, 10-12°C 7 dni cicha, 12-15°C Rozlew BLG końcowe 3, zabutelkowałem 25 litrów. IBU 90 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7g/l. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Porter Karmelowy wylądował dzisiaj w butelkach, za tydzień ten sam los czeka CDC. Jutro zleję jeszcze Porter Bałtycki na cichą. W fermentatorni dzisiaj rano było 8 stopni, więc jak będą jeszcze noce na minusie to sezon lagerowy skończę spokojnie, bez pośpiechu . PCP w wersji lagerowej zadałem drożdżami w 13 stopniach i przeniosłem do fermentatorni, IBU z obliczeń wg. Tinsetha wychodzi 90, więc będzie gorzko, bo Iunga tym razem była Iungą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 bo Iunga tym razem była Iungą . A wcześnej czym była? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Jakimś chmielem o niskiej zawartości alfa-kwasów - goryczki nie było praktycznie w ogóle czuć. Wyszło to na jaw właśnie po zrobieniu pierwszego PCP, które miało mieć około 65 IBU. Dostałem po prostu chmiel X w pudełeczku z naklejką informującą, że jest to Iunga - bywa, kiepska partia/pomyłka przy pakowaniu, było, minęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) 24. Porter Bałtycki Lekki, gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 18Brzeczka nastawna w litrach: 15 (A) + 18 (B) Słody i dodatki słód pale ale 5,0kg słód monachijski II 1,0kg słód caramunich II 1,0kg słód caraamber 1,0kg słód caraaroma 1,0kg słód czekoladowy 1200 0,1kg płatki jęczmienne błyskawiczne 1,0kg cukier 1kg Chmiele Marynka 70g Sybilla 40g Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 1 paczka (A) Fermentis Saflager S-23 2 paczki (gęstwa po poprzednim porterze bałtyckim) (B) Zacieranie - słód czekoladowy ekstrahowany 4x0,5l letniej wody, dodane do wody zaciernej - całość wsypana do 27l wody 58ºC (w tym 14l cienkusza 2 BLG po poprzednim PCP) - 15 minut w 55ºC - 45 minut w 64-66ºC - 40 minut w 72-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 10 min przerwy - wysładzanie 30l wody 78ºC, w 4 porcjach + wysładzanie 20l wody 78ºC na cienkusz Chmielenie Czas gotowania 70 minut - 60 min 70g chmielu goryczkowego Marynka - 20 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla + cukier + płaska łyżka mchu irlandzkiego Fermentacja 14 dni burzliwa, 10-12°C 14 dni cicha, 12-15°C (zlane razem) Rozlew BLG końcowe X,X, zabutelkowałem XX litrów. IBU 37 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7g/l. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) 25. Brązowe Porterowe, gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 14,5Brzeczka nastawna w litrach: 25,5 Słody i dodatki słód pilzneński 4,0kg Chmiele Marynka 50g Lubelski 30g Drożdże Fermentis Safale S-04 1 paczka Zacieranie - całość wsypana do 17l wody 60ºC (w tym 17l cienkusza 8 BLG po poprzednim porterze) - 50 minut w 64-66ºC - 15 minut w 71-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie 21l wody 78ºC w 5 porcjach Chmielenie Czas gotowania 75 minut - 60 min 40g chmielu goryczkowego Marynka - 15 min 10g chmielu goryczkowego Marynka + płaska łyżka mchu irlandzkiego - 2 min 30g chmielu aromatycznego Lubelskiego Fermentacja 14 dni burzliwa, 16-20°C 7 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 4, zabutelkowałem 23 litrów. IBU 30 (Tinseth) Refermentacja cukier 7g/l. Na razie to mój rekord czasowy - 4,5h od odpalenia palnika, do przelania piwa do zadania drożdży. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Z powodu poprawy warunków pogodowych, zakończyłem sezon lagerowy. Za tydzień butelkuję zlane na cichą PCP oraz Brązowe Porterowe, a za dwa tygodnie Porter Bałtycki Lekki. Z powodu braków czasowych kolejne warzenie zrobię dopiero w okolicy świąt, może uda się zrobić górniaka w dolnym zakresie temperatur (12-15 stopni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się