camilos Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Pompka do minikega chyba się nie sprawdzi - ona chyba wypycha piwa poprzez tłoczenie powietrza atmosferycznego do minikega (chyba ze się mylę i posiadacz takiej pompki mnie poprawi), gdzie pompa - beer engine - zasysa piwo. (przy okazji - na allegro pojawiły się typowe brytyjskie cask'i 40l, licytacje od 50zł+25zł wysyłki jeśli mnie pamieć nie myli) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Najmniejszy brytyjski cask ma cos kolo 20L. Nowe plastikowe wielorazowego uzytku mozna kupic od okolic 150zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Pompka do minikega chyba się nie sprawdzi - ona chyba wypycha piwa poprzez tłoczenie powietrza atmosferycznego do minikega (chyba ze się mylę i posiadacz takiej pompki mnie poprawi), gdzie pompa - beer engine - zasysa piwo. (przy okazji - na allegro pojawiły się typowe brytyjskie cask'i 40l, licytacje od 50zł+25zł wysyłki jeśli mnie pamieć nie myli) Z punktu widzenia trwałości piwa to bez różnicy - tak czy inaczej powietrze się dostaje do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 (edytowane) taka http://www.odchudzan...roducts_id/3119 działa na za zasadzie ssania i można ją wkręcić na butelkę pet 1l / 1,5l / 2l gwint jak butelka od coli tutaj wyglądająca podobnie: http://www.allstars.com.pl/index.php?p14,pompka-do-all-stars-amino-pro tylko ta jest na inne supple i nie wiem czy pasuje na w/w gwinty Edytowane 10 Czerwca 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 (edytowane) tu jest też ciekawa pompka http://allegro.pl/po...4289495546.html Edytowane 10 Czerwca 2014 przez frodulec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 (edytowane) i znalazłem inne źródło pomp do beer engine, trzeba szukać pod hasłem kran z pompa (pompką) ręczną. linka spróbuje dodać jak znów znajdę tyle że pisząc z telefonu nieco mi trudno. mam http://www.boatshop.pl/krany/kran-z-pompka-reczna,68.html Edytowane 11 Czerwca 2014 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 i znalazłem inne źródło pomp do beer engine, http://www.boatshop....-reczna,68.html nie jesteś odkrywczy już było Proszę bardzo: pompa ręczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 wiem że było, ale chodziło mi o inne źródło/źródła. Nie lubię kupować gdy mam tylko do wyboru jednego dostawcę. Ot taka niechęć do monopolistów;-) cały czas szukam innych sklepepów. na zachodzie sprzedawane są pod hasłem rocket pump (amazon) ale cena niewiele niższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 ale chodziło mi o inne źródło/źródła. Jakoś nie widzę różnicy w źródłach bo w obu przypadkach to sklepy żeglarskie Tego typu krany z pompką są od lat stosowane na małych jachtach żaglowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 nie wiem, nie znam się na jachtach ja bardziej górski jestem;-) ale teraz jak patrze to są też w sklepach z akcesoriami do carawaningu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Mild przelany w butlę 5l po wodzie z Biedronki. Pompka do wody - najzwyklejsza plastikowa taka jak do butli 5gal. - kupiona. W weekend zrobię perlatorek jak angole i za dwa tygodnie pewnie uda się coś przetestować. Na 5l dałem ok 20g cukru. Po 24h bardzo napuchło więc część gazu upuściłem bo się bałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 20g na 5l to może być trochę za dużo. Możesz mieć problem z pienieniem się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Do podobnych piw dawalem okolo 50g na 20l. Naprawde mozna przyzwyczaic sie do tak niskiego nagazowania. Edit Do kilku piw dodalem nawet po 30g na 20l i tez bylo ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Ja do swojego stouta pod pompe dałem 55g na 22l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keysym Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Ja wlasnie w sobote prztestowalem rozwiazanie z pompka do wody na bitterze. Generalnie pije sie to bardzo dobrze, jednak mi nie udalo sie osiagnac zbyt obfitej piany, wine zwalam na sparkler zrobiony z samej koncowki perlatora. Dla porownania podawalem tego samego bittera z butelki i grono degustacyjne stwierdzilo, ze z pompki jest lepszy. Smak troche lagodnieje. Edytowane 18 Czerwca 2014 przez keysym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Ja wlasnie w sobote prztestowalem rozwiazanie z pompka do wody na bitterze. Generalnie pije sie to bardzo dobrze, jednak mi nie udalo sie osiagnac zbyt obfitej piany, wine zwalam na sparkler zrobiony z samej koncowki perlatora. Dla porownania podawalem. Tego samego bittera z butelki i grono degustacyjne. Stwierdzilo, ze z pompki jest lepszy. Smak trovhe lagodnieje. Natepnym razem dodaj tak z 10% zasypu pszenicy, powinno poprawic piane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keysym Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Źle się wyraziłem, nie chdziło mi o pianę jako taką, bo z reguły dodaję płatki owsiane i one "robią robotę". Chodzi mi o 'kremowość', nie było aż takiego efektu jak przy draftach. Nie mniej eksperyment z pompką do wody uważam za udany. Teraz pora pchnąć to na poziom wyżej i skorzystać z tych pompek żaglówkowych, a jako pseudocask chce będę stosował balon/damę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 A taka pompka do wody to przepuszcza gaz ? Bo wpadłem na taki pomysł aby po dodaniu cukru do refermentacji do butelki 5l. To nie zakręcić nakrętko a tylko od razu zakręcić pompko do wody. Co o tym sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keysym Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 To raczej nie ma sensu, bo pompka nie jest szczelna, wiec bedzie sie ulatnialo, a poza tytm jest ryzyko, ze piwo Ci wyjdzie., co2 je wypchnie. Podmiana nakretki na na pompke trwa chwile i nie ryzykujesz powyzdszych wtedy. Pomijajac kwestie dostania sie syfu z zewnatrz do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Mi to się wydaje, że będzie to jak z 2 litrową butelką pepsi: pierwsze dwie szklanki pycha, super gazowane, z każdą kolejną gazu coraz mniej, na końcu pijesz sam płyn. Taki baniak 5 litrowy tym bardziej słabo nagazowany (ok 30g glukozy), będzie po dwóch kuflach bez gazu. A może by tak dosypywać glukozy na koniec dnia? Edit: doczytałem, że 20g może być za dużo. Ja to sobie liczyłem tak: na warkę 20l - 150g, na 10l - 75g, na 5l wychodzi 37,5g. Tylko, że trzymam wtedy piwo w butelkach, a tu plastik. Edytowane 19 Czerwca 2014 przez eresz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Do kegów daje się mniej cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) dziś w auchan akurat Mikołów kupiłem składany pojemnik na wodę, coś jak wcześniej podany z lidla, pojemność 10litrów. cena niecałe 6zł, jedynie minus to dziwny system odkręcania-zakrętka z takim niby kurkiem. Myślę, że da się zaadoptować jakąś zakrętke z wody demineralizowanej albo płynu do spryskiwaczy. // A gdyby ktoś chciał nalewać z "worka" grawitacyjnie, to znalazłem kraniki z zakrętką: http://www.jula.pl/wypoczynek/camping-i-wypoczynek/kanister-na-wode/ Edytowane 21 Czerwca 2014 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawith Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zwiedzając allegro trafiłem jeszcze na coś takiego -> http://allegro.pl/as31-nalewak-do-napojow-gazowanych-fizz-saver-hit-i4329646477.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Ciekawe, 2l to raptem 4 piwa. Tylko jakoś nie wierzę w zapewnienia, że leje do końca, Jak spadnie ciśnienie to nie będzie miało co wypychać piwa. Ale wykorzystanie butelki po coli ma swoje plusy. One wytrzymują spore ciśnienie. Ktoś się orientuje jaki poziom nagazowania ma cola? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzzd1 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Witam Ten chyba leje do końca... http://www.lekkikoszyk.pl/nalewak_do_napojow_gazowanych_fizz_saver_2/p1103431 pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi