Undeath Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Kraj pochodzenia: DE Odmiana: aromatyczna Średnia zawartość alfakwasów: 5-7% Krótki opis: Niemiecka wersja amerykańskiej odmiany chmielu, polecany do chmielenia piw górnej fermentacji, na aromat i także na zimno, lecz często stosowany też w lagerach. Posiada on aromat kwiatowo-owocowy, z akcentami cytrusów i truskawek. Myślę, że ten chmiel zasługuje na osobny temat, bo zaczyna zalewać nasz rynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Czy Cascade De różni znacząco się od Cascade USA ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 No właśnie ponoć dość spore są różnice między nimi. Niemiecki jest bardziej aromatyczny na pierwszy rzut, a na dalsze testy nadejdzie jeszcze czas Sporo osób go ostatnio zamówiło więc liczę na dużo opinii o nim. Sam mam w zamiarze single hop na nim zobaczymy jak wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Mam w planach Single Hop Dark Cascadian Ale z mocnym naciskien na aromat. Dam znac jak wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Na niemieckich stronach znalazłem min. taki opis: "Hallertauer Cascade wprowadze charakterystyczne kwiatowe i pikantne aromaty. Nawet duże dawki chmielu wprowadzają delikatną goryczkę. Pochodzenie: Hallertau/Niemcy (wychodowany w USA) Aromat: Liczi, kwiatowy, grejpfrut, owoce tropikalne Zawartość kwasów alfa: 5,6% Zawartość olejków eterycznych: 0,7 - 1,4 ml/100g Szczególnie polecany do: American Ale, Barleywine, IPA, Witbier, Porter Możliwe zamienniki: Amarillo, Centennial, Summitę" "Spalt Cascade" opis jak wyżej jedynie kwasów alfa więcej - 6% Edytowane 8 Maja 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Jutro zamierzam warzyć single hopa na tym chmielu, na pewno dam znać jakie będą efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Mi fermentuje pszenica na tym chmielu, tyle tylko że poszedł na 60min. Żadnej porcji na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 tak jak pisałem w wątku o VicSecret, myślę że w tych wątkach powinniśmy pisać o efektach chmielenia żeby nie było sytuacji że ktoś wchodzi do wątku żeby się czegoś dowiedzieć o chmielu i na dzień dobry dostaje 20 postów o tym że ktoś dopiero planuje go użyć cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 tak jak pisałem w wątku o VicSecret, myślę że w tych wątkach powinniśmy pisać o efektach chmielenia żeby nie było sytuacji że ktoś wchodzi do wątku żeby się czegoś dowiedzieć o chmielu i na dzień dobry dostaje 20 postów o tym że ktoś dopiero planuje go użyć a często gęsto się zdarza, że Ci co mają w planach po uwarzeniu nic nie napiszą o efektach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 (edytowane) Dziś spróbowałem swojej pszenicy chmielonej głównie na goryczkę tym chmielem, detale warki Jeśli chodzi o goryczkę to strasznie nieprzyjemna, w tym konkretnym piwie kojarzy mi się z ouzo (którego jakoś nie bardzo dam radę przełknąć ale miło pachnie), taka goryczka ciężka do przełknięcia(mimo że IBU dość niskie) a finisz jakbym przełykał anyżówkę, może to kwestia źle dobranego stylu dla tego chmielu? nie wiem. Ale sugestia z amerykańskiej wersji jakoby dało się to dać na goryczkę - tutaj chyba nie ma przełożenia. Kilka butelek poszło w ludzi, może potwierdzą lub wykluczą moje spostrzeżenia. Edytowane 30 Maja 2014 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysioo Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 a często gęsto się zdarza, że Ci co mają w planach po uwarzeniu nic nie napiszą o efektach... widzę, że dokładnie tak się skończyło jak kolega wyżej przewidział więc pozwolę sobie odświeżyć temat ktoś może napisać jak wrażenia aromatyczne z niemieckiego cascade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Mogę napisać Zapomniało się o temacie... Ogólnie chmiel bardzo fajny, nadaje się zarówno na Single Hop jak i na mieszanki z innymi chmielami, użyłem go do AIPA i zrobiłem też SH, którego opis mam w notatkach taki: "Piwo mnie zaskoczyło wysoką pijalnością i fajną aksamitną goryczką, do tego idealnym balansem, z trzech singl hop to mi zdecydowanie najlepiej wyszło. Od początku, piwo nalewa się z kega z ładną kremistą pianą, kolor bursztynowy, opalizujące mętne, w aromacie ananas, mango i dojrzałe owoce, lekki karmel. W smaku idealny balans słodowo-chmielowy, goryczka nie zalegała i nie była ściagająca, piwo lekko słodkie, to samo co w aromacie też występuje. Ogólnie bardzo fajnie, keg znikł bardzo szybko z tym piwem, spokojnie można robić SH na tym chmielu, ale jednak wydaje mi się w mieszankach daje najlepsze efekty." Daje on dość dużo ananasa, trochę dojrzałych owoców i nutkę tropikalna nie koniecznie wymienione to wyżej mango Goryczka trochę z niego jest łagodna, ale w dużych ilościach jak przy większości chmieli aromatycznych daje lekkie trawiaste posmaki. Ogólnie jak będzie się utrzymywał taki poziom tego chmielu to chętnie do niego będę wracał. Szwed i krzysioo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Jak rozumiem ma zupełnie inny profil niż amerykański cascade? Nie ma nic cytryny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 No do amerykańskiego go nie ma co porównywać nawet, to są dwa różne chmiele. Inne aromaty inna goryczka, cytryny w nim nie ma w ogóle tylko dość mocny ananas i owoce tropikalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się