Jugulator Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Pytanko brzmi, jak refermentować w butelce przy schemacie fermentacji - burzliwa Sacharomyces, cicha Bretty? Po ustabilizowaniu się blg na cichej dodać odpowiednią dla stylu bazowego ilość roztworu glukozy? A może rozwiązaniem będzie siarkowanie piwa aby ubić Bretty i dodanie świeżej dawki Sacharomyces z dodatkiem roztworu glukozy? Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 To zależy od piwa jeżeli piwo ma długo leżakować (lambik, dubel, braggot) - to dodaję zmniejszoną dawkę cukru, bo Bretty tak na prawdę nigdy nie kończą fermentacji. jeżeli piwo będzie do wypicia szybciej (IPA, AIPA) - to daję normalną dawkę. Nie wiem po co chcesz siarkować piwo, poza tym w po siarkowaniu normalne s.cerevisiae mogą nie ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 bo Bretty tak na prawdę nigdy nie kończą fermentacji. Na czym opierasz taka teze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 na obserwacji po 12 miesiącach fermentacji (blg już nie spadało) lambik wlany do butelki testowej bez środka do refermentacji nagazował się, czyli nadal coś tam jedzą. Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jugulator Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Temat siarkowania przewinął się na blogu madfermentationist stąd nawiązanie do tego sposobu. Możliwe, że jest tak jak mówisz a jest to sposób jedynie w przypadku nasycania co2 w kegu. Planuję zatrzeć pale ale na słodko. Możliwe, że zwiększę udział słodów/słodu cara (jeszcze nie siedziałem nad recepturą stąd ogólnikami piszę) bo nie chciałbym zbyt wytrawnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Tak ale do lambikow zwykle uzywa sie blendow z Pedio i Lacto. Czyli niekoniecznie za to gazowanie moze odpowiadac brett, patrzac zero-jedynkowo... Czytam sporo amerykanskich zrodel na na ten temat i w sumie pierwszy raz spotkalem sie z taka ciekawa obserwacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 No właśnie teraz mam zagwozdkę, chyba muszę zweryfikować moją tezę, bo faktycznie CO2 może być produkowane przez bakterie, a nie drożdże. Niedługo będę robił kilka piwa z dodatkiem Bretów to dam znać co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 jeżeli piwo ma długo leżakować (lambik, dubel, braggot) - to dodaję zmniejszoną dawkę cukru, bo Bretty tak na prawdę nigdy nie kończą fermentacji. A jaką ilość dajesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 2-3g/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 2-3g/l o to naprawdę niewiele - ja gazowałem 4g/l mojego RISa... wychodzą mocno nagazowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 wychodzą mocno nagazowane? nie są mocno nagazowane, ale jakoś strasznie mi na tym nie zależy - tak na prawdę testy trwają, zobaczymy jak lambik poleży kilka lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Leszczu, jak doczekam to zamawiam jedną butelkę . Trzeba mieć cierpliwość do takich specjalistycznych trunków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 wpisuję na listę Ja nie mam problemu z cierpliwością. Mam słabą pamięć, nalewam do butelek i zapominam. Przypomnienie w telefonie nastawione, żeby za dwa lata spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się