darek4x4 Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Witam , zabrałem się za pierwsze warzenie piwa padło z przypadku na Real Ale z Coopersa . Do brewkitu dodałem 1,7 kg płynnego jasnego słodu bruntal i uwodnione drożdże z zestawu całość przefermentowana przez 8 zlana do drugirgo pojemnika i stoji już 5 dni z 2 do 4 dni butelkuje ale niewiem ile cukru dodać do refermentacji , ściągnołem program do obliczenia ale niewiem jaki wybrać styl piwa i jaki poziom nasycenia ? Osobiście wole piwa średnio nagazowane bez przesady w żadną stronę ,myślałem o nasyceniu coś w granicach 2,5 - 2,9 ale niewiem czy dobrze kombinuje . Dodam że szukałem informacji odnośnie tego brewkitu ale nie znalazłem żadnych konkretów więc przpraszam jeśli było coś na ten temat . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 (edytowane) Osobiście wole piwa średnio nagazowane bez przesady w żadną stronę ,myślałem o nasyceniu coś w granicach 2,5 - 2,9 IMO, średnio to jest 2,1-2,3 Jako styl bazowy możesz wybrać dla tego piwa np. English Pale Ale. Edytowane 26 Maja 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek4x4 Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 (edytowane) Dodam że program to refermv21 i nie mogę tam znaleść English Pale Ale znalazłem tylko American Pale Ale nada się ? Edytowane 26 Maja 2014 przez darek4x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Nic nie musisz wybierać, ta lista to tylko wyznaczniki dla stylu. Po prostu wpisz 2,1 v/v i pozostałe dane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 http://www.wiki.piwo.org/Extra_Special/Strong_Bitter_%28English_Pale_Ale%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek4x4 Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Mam jeszcze pytanie czy jest sens na te cztery dni chmielić na zimno ? mam 50g granulatu citra . Jeśli tak to ile dać ? można chmielić w siatce do gotowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 jest sens bo chmieli się max 5 dni. Lepiej sypać luzem. Najlepiej syp wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Przy zlewaniu załóż wygotowaną pończochę na wężyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek4x4 Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 (edytowane) Może głupie pytanie ale czy po takim chmieleniu będzie faktycznie odczuwalna różnica w smaku i aromacie ? czemu nie używać siatki ? Edytowane 26 Maja 2014 przez darek4x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 czemu nie używać siatki ? Podobno granulat się zbryla i efektywność chmielenia jest dużo niższa. Różnica w smaku mniej, w aromacie na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się