scooby_brew Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 (edytowane) Budujemy kegerator z mini-lodówki. Mój stary kegerator trafił szlag. Więc buduję nowy. Kupiłem taką używaną mini-lodówkę, $50 na Craigslist (tutejsza Alegro). Objętość w środku jest 4.4 stóp2, na zewnątrz w inczach 32*21*19. Typ lodówki to Magic Chef MCPR445S1. Do budowy użyję kolumny i drip-tray z mojego poprzedniego kegeratora. Z lodówki trzeba będzie usunąć półki w drzwiach bo zabierają za dużo miejsca, tzn. usuwam cały plastik z drzwi. Trzeba będzie też usunąć zamrażalkę bo corniliusy są za wysokie. Muszę też odmontować regulator temperatury aby móc obniżyć element chłodniczy. Po usunięciu drzwi z zamrażalki, zginam element chłodniczy (dół zamrażalki) tak aby prawie dotykał tylnej ściany. trzeba uważać, żeby nie złamać albo nie zablokować rurki która doprowadza freon do elementu chłodniczego. W tym momencie kegerator jest gotowy jeżeli chcesz używać tylko kranika piknikowego. Edytowane 2 Czerwca 2014 przez scooby_brew MichalW, Lary i xfranek 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. scooby_brew Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 (edytowane) Ja mam jednak kolumnę z poprzedniego kegeratora, więc będę wiercić otwór od góry. Najpierw muszę się upewnić że na górze lodówki nie ma linii z freonem. Na początku smaruję górę lodówki mieszanką alkoholu i skrobi kukurydzianej. Teraz włanczam lodówkę żeby się oziębiła. Jeżeli na górze biegnie linia z freonem. powinna się ujawnić (?). Jednak ja nie widzę nic, więc wiercę i mam nadzieję że nie przewiercę rurki z freonem. ... i kegerator jest gotowy! Edytowane 2 Czerwca 2014 przez scooby_brew Chemik, MichalW, moon i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalz21 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 "Teraz włanczam lodówkę" a jak wyglada ten wlancznik ? nie moglem sie powstrzymac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 nie moglem sie powstrzymac A należało się powstrzymać, lub chociaż przez chwilę zastanowić się przed napisaniem tego postu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Mnie natomiast ciekawi ten sposób wykrywania freonu czy też czynnika chłodzącego. Jakieś logiczne i naukowe wyjaśnienie na jakiej zasadzie ma nam pomóc skrobia z alkoholem? Człowiek uczy się całe życie i nigdy nie wiadomo kiedy ta wiedza będzie przydatna a sam sposób mnie zaciekawił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 nie moglem sie powstrzymac jakbyś tyle lat w hameryce mieszkał to nie tylko o polskich literach byś zapomniał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Mnie natomiast ciekawi ten sposób wykrywania freonu czy też czynnika chłodzącego. Jakieś logiczne i naukowe wyjaśnienie na jakiej zasadzie ma nam pomóc skrobia z alkoholem? Człowiek uczy się całe życie i nigdy nie wiadomo kiedy ta wiedza będzie przydatna a sam sposób mnie zaciekawił Wygląda na to, że się pomyliłem i niektóre modele takich mini-lodówek mają na górze gorącą linię z freonem do kondensatora a nie zimną linię z freonem. I ta pasta chyba działa tak, że wysycha szybciej nad tą linią. BTW, wygląda na to że rozwiązałem pewien kłopot, który miałem z tą kolumną: w kolumnie zbierało się cieplejsze powietrze i chyba przez to piwo się bardzo pieniło. Myślałem, żeby zainstalować jakiś wiatraczek, ale w końcu rozwiązałem to w ten sposób, że w kolumnę wsadziłem rurkę miedzianą, a drugi koniec rurki wsadziłem za element chłodzący. Rurka jest wyraźnie zimniejsza od otoczenia w dotyku i pomaga mi trzymać piwo w linii w kolumnie zimne. Edytowane 13 Września 2014 przez scooby_brew MagicznyJanusz i FurioSan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Dzięki za wyjaśnienie. Aczkolwiek gdyby ja miał robić to chyba poszukałbym jakiejś specyfikacji technicznej lodówki. Może tam udałoby się znaleźć to co nas interesuje. No ale nie ma co schodzić z tematu, gratulacje za ładny kegerator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Ile tak orientacyjnie kosztował taki Kegerator i czy ktoś by się podjął? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Mój kosztował 600zł Edytowane 18 Czerwca 2017 przez jac007 INTseed i redlum 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Mój kosztował 600zł WP_20170502_18_51_48_Pro.jpg WP_20170213_17_28_38_Pro.jpg A to chyba sama lodówka ja mówię o całym osprzęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 A to chyba sama lodówka ja mówię o całym osprzęcie Lodówka z przesyłką 200 zł nalewak 200zł płyta meblowa uchwyty i kółka 200zł.Swojej robocizny nie liczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi