kantor Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 ATP - FES Wyczytałem w zapiskach, że to pierwsze piwo ATP, to zobaczymy jak wyszło W: czarne, piana brązowa, nietrwała, A: średni alkohol, średni rozpuszczalnik, spora owocowość, lekka czekolada S: średni alkohol, lekki chmiel, lekki rozpuszczalnik, czekolada, owocowość, lekka taninowość, finisz czekoladowy, minimalny aldehyd po ogrzaniu G: średnio-wysoka, trochę szorstka O: pełnia średnio-niska, wysycenie niskie, Chyba temperatura uciekła albo za mało drożdży było W aromacie trochę wadliwe, w smaku lepiej, odczucie w ustach dobre, piwo nisko wysycone, dobrze odfermentowane, jak na pierwsze piwo nawet nieźle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 ATP - FES Wyczytałem w zapiskach, że to pierwsze piwo ATP, to zobaczymy jak wyszło W: czarne, piana brązowa, nietrwała, A: średni alkohol, średni rozpuszczalnik, spora owocowość, lekka czekolada S: średni alkohol, lekki chmiel, lekki rozpuszczalnik, czekolada, owocowość, lekka taninowość, finisz czekoladowy, minimalny aldehyd po ogrzaniu G: średnio-wysoka, trochę szorstka O: pełnia średnio-niska, wysycenie niskie, Chyba temperatura uciekła albo za mało drożdży było W aromacie trochę wadliwe, w smaku lepiej, odczucie w ustach dobre, piwo nisko wysycone, dobrze odfermentowane, jak na pierwsze piwo nawet nieźle Całkiem miło coś takiego przeczytać. Myślę że i uciekła temperatura (20-22°C, od trzeciej warki mam miejsce gdzie mam 17-18°C) i miałem jedną paczkę sucharków do 17l 18,3 blg Dziś zawitałem do depozytu: Zostawiłem: 2x Session IPA SH Pekko (moim zdaniem mocno średnio wyszło, jednak przy częstowaniu jakoś ludziom smakuje i też fermentowało jak pierwsza warka) Wziąłem: 1x AIPA - felippe 1x Historic Brown Stout - kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 AIPA - felippeWygląd - ciemnobursztynowe, mocno mętne, solidna, głównie drobnopęcherzykowata piana. Całkiem niezły lacing.Aromat - mocna żywica, trochę cytrusów. Sporo zostało od czasu butelkowania.Smak - wyraźna, zalegająca goryczka z cytrusowym finiszem i niezłą kontrą słodową. Czuć trochę alkohol. Dobre, lubię coś takiego. Odpowiednio wysycone, całkiem pełne.//PS. Uprzejmie proszę o niewieszanie psów na tym session IPA, obiecuję poprawę, chciałbym tylko konstruktywnej krytyki i wskazania wad, bo coś mi w nim nie pasuje, jednak jako piwo "orzeźwiające" po pracy się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Historic Brown Stout - kantorWygląd - przede wszystkim na dzień dobry piwo wyszło na spacer. Ciemnobrunatne, lekko mętne, beżowa piana solidna, drobnopęcherzykowata. Błyskawicznie opada i nie pozostawia żadnego śladu na szkle.Aromat - jak ktoś próbował kiedyś czekolady z kawą, to to jest dokładnie ten sam aromat na pierwszy rzut, przy następnych wdechach kawa zaczyna dominować. W tle majaczą się korzenno-cynamonowe nuty.Smak - wyraźna kawa zbożowa, świetna stoutowa goryczka, zaakcentowana, ale w żaden sposób nie dominująca czy zalegająca. Wyraźna paloność. Piwo jest niestety nadmiernie wysycone, moim zdaniem to kompletnie nie pasuje, bo aż szczypie w język i podniebienie. Bardzo pełne i treściwe. Rewelacyjny stout, jeśli masz jeszcze to chętnie kupię/przygarnę. Resztę która mi została w butelce naleję i poczekam aż się odgazuje nieco i powinno być perfekt. Chapeau bas. Edytowane 16 Lutego 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Mam jeszcze prawie skrzynkę tej warki, piwo powoli się układało, jednak 40% brown robi swoje mogę podrzucić jeszcze do depozytu, jak nagazowanie w innych butelkach będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Na pewno potrzebna jest rotacja widząc pszenice z czerwca/lipca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Aktualizuję stan depozytu: imidlajwe - APA Tadzik - SH Exuinox x2 Profil - Wee Heavy BrPr - APA x2 Newcomer - Dunkel Weizen Browar Łopata - American Stout Kantor - Smoked Wheat Stout, ESB, Oat APA Tjujku - Coffee Pale Ale, American Wheat x2 Sam podorzucam coś od siebie ale musi się cholerstwo nagazować, a to u mnie trwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Browar Łopata - American Stout Bardzo dobrze się prezentuje. No lacing to po prostu wzorcowy. W aromacie lekko palone, gdzieś przez chwilę czułem czekoladę ale raz dwa umknęło. Akcentów chmielowych brak. W smaku delikatnie palone, wytrawne z lekko kwaśnym finiszem. Goryczka niska. Wysycenie idealnie trafione, piwo dobrze się pije. Niemniej dla mnie trochę za wodniste, czegoś w smaku brakuje. No i nie ma deklarowanej Ameryki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majk Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Zostawiłem 1x APA od majk i piozym Zabrałem 1x American Wheat (Tjujku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Zostawiłem:2x Australian WeizenWziąłem:AIPA SH Equinox (tadzik)Dunkelweizen (Newcomer)AIPA (tadzik)Aromat: Myślałby kto, że po rozlewie we wrześniu uleciał. Dość intensywne słodkie cytrusy, jagody, trochę słodkiego mango.Wygląd: W zasadzie jest pomarańczowe. Piana drobnopęcherzykowata, licha, szybko opada.Smak: Silna goryczka, mocno ściągająca, lecz krótka i niezalegająca. Potem nadchodzi trochę cytrusów, na finiszu czuć zielony pieprz. Wytrawne, całkiem nieźle pijalne.Ogólnie, smaczne, jednak czuć że już trochę leżało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Newcomer - DunkelweizenAromat: Guma balonowa z goździkami. Bananowość jest gdzieś z tyłu. Nieco przyprawowe.Wygląd: Wiśniowe, piana bardzo licha, w zasadzie nie istnieje.Smak: Goryczka nie istnieje. Piwo jest leciutko kwaśne, mocno przyprawowe i słodowe w smaku. Przyjemnie bananowo-waniliowe.Nie jestem fanem stylu, ale ogólnie rzecz ujmując, jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 @ATP dzięki za recke. Ja Equinoxa nie lubię, właśnie dlatego uwarzyłem żeby ostatecznie się z nim "rozprawić". Jak dla mnie daje cebulą. O dziwo jednak wypiłem już dawno wszystkie egzemplarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Ok, wrzucam i ja 2x Milk APA z dodatkiem kokosa i wanilii. Zabrałem APA od BrPr i APA od majk i piozym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Przetestowałem zabrane piwa niestety z pewnym rozczarowaniem. BrPr APA (#4) Przepiękna klarowność i bursztynowa barwa. Piana w postaci grubego krążka, lepka. Aromat mocno utleniony, głównie miodowy, chmielu mało co się ostało (rozlew 02.01.2016). W smaku dość pusto, goryczka drapiąca, lekko metaliczna. Całość wyraźnie kwaskowa, możliwe, że od przegazowania. majk & piozym APA Mocno zmętnione, słomkowe niczym witbier. Potężna piana jest głównie efektem bardzo mocnego przegazowania – otwierałem przy ok 8C i był minimalny gushing. W aromacie po trzykroć banan. Jeśli tu było Simcoe i Citra to nie wiem gdzie się podziały w 1,5 miesiąca od rozlewu. W smaku przede wszystkim mięta – taka jak w paście do zębów. Trochę nut zbożowych, poza tym wodniście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 BrPr APA (#4) Przepiękna klarowność i bursztynowa barwa. Piana w postaci grubego krążka, lepka. Aromat mocno utleniony, głównie miodowy, chmielu mało co się ostało (rozlew 02.01.2016). W smaku dość pusto, goryczka drapiąca, lekko metaliczna. Całość wyraźnie kwaskowa, możliwe, że od przegazowania. . Dzięki za opinię, mam nadzieję że uda mi się wyciągnąć odpowiednie wnioski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Zostawiłem:2x Espresso StoutWziąłem:APA (BrPr)Coconut Vanilla Milk APA (Tadzik) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) APA od BrPrFotki nie ma sensu wrzucać, wygląda dokładnie tak samo jak u Tadzika.Bardzo mocno utlenione. W aromacie miód, iglaki i przejrzałe mango. Dość wytrawne, goryczka jak z Witnicy, straszne żelaziwo niestety. Lekko kwaskowate. Na pewno nadaje się jako nowofalowe piwo nad którym nie trzeba się zastanawiać Coconut&Vanilla Milk APA (Tadzik) - wziąłem to piwo nieco z przekory, jest w nim dokładnie to czego nie lubię, czyli kokos, a po zeskanowaniu kodu QR wychodzi na to, że jest w tym chmiel, za którym nie przepadam, czyli Centennial. Do tego jeszcze mój organizm niezbyt lubi się z laktozą.Aromat: Wszystko zbiło się jakby w jedną całość. Na czele jednak jest kokos i aromat, który BARDZO kojarzy mi się z jogurtem morelowym, który strasznie lubię.Smak: Goryczka bardzo gładka i zgrywa się z laktozową słodkością, jednak zostawia wyraźny, szorstki (to in plus) posmak na podniebieniu. Finisz kokosowo-waniliowy. W smaku jest sporo ziołowości i cytrusów. Wysycenie idealne do takiego stylu. Nie myślałem, że to piwo będzie mi aż tak smakować. Chylę czoła Edytowane 30 Marca 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Dorzuciłem x2 Lychee Dark APA Zabrałem Wee Heavy Profik i Oat IPA od Kantora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Z Oat APA to uważaj przy otwieraniu bo ja już dawno tego piwa nie mam i nie wiadomo czy coś złego się z nim nie zrobiło Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zostawiłem: - American Pale Ale SH Cascade 14,7 Blg, - American Stout 16 Blg, - Oatmeal Milk Stout 15 Blg. Zabrałem: - Australian Weizen (ATP), - American Stout (Browar Łopata), - Lychee Dark APA (Tadzik). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Dało by radę robić za każdym razem aktualna listę tego co jest w depozycie, odejmując od listy to co zabieramy i zapisując to co przynosimy? Byłoby łatwiej ogarnąc co jest aktualnie do zabrania ze skrzynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Chcesz żebym wrzucał całą listę za każdym razem jak ktoś coś w niej wymieni? Wg. mnie rotacja jest taka, że jak zaktualizuję ją co 2 tyg to będzie spoko. Swoją drogą jest trochę tak, że zabieracie to co świeże albo "bardziej atrakcyjne". Kilka pozycji gnije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 To może zrób listę wyjściową, a za jej uzupełnienie będzie odpowiedzialny każdy wymieniający? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Nie no bez sensu, po prostu robisz liste dzisiaj tego co jest, i jak ktoś zabiera z depozytu to uzupelnia liste juz sam o to co zabrał i wkleja nową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 A co napisałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się