profik Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 To tyczylo sie tadzika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 No Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skos Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zostawiłem: 1) PIPA 18 Blg -> 4 Blg, warzone 13.12.2015, butelkowane 12.01.2016, gęstwa mangrove jack M07 british ale pale ale strzegom 5kg, 0,6 wiedenski strzegom 64C - 45min, 73C - 1h, 79C - 5min 50g magnum sz. 60 min 30g marynka sz. 20 min 25g iunga g. 5 min 25g iunga g. 0 min 19l 2) Sweet Stout 15,5 Blg -> 5 Blg warzone 16.01, butelkowane 14.02 drożdze breferm top 2x6g (nie miałem nic innego pod ręką) wiedenski 1,95kg, monachijski I 1kg, czekoladowy jasny 0,5kg, czekoladowy ciemny 0,4kg, karmelowy ciemny 0,3kg, pszeniczny 0,3kg 64C - 1h, 74C - 30min, 79C - 5min 11g magnum sz. 60 min 15g lubelski sz. 10 min 0,5 kg laktozy 20,5 l Zabrałem: 1) Australian Weizen - ATP 2) Espresso Stout - ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Update skrzynki - jeśli chcecie tak jak pisaliście, możecie sami po wymianach ją aktualizować tu. Buber - Oatmeal Milk Stout, APA, American Stout Tjujku - Coffe Pale Ale, American Wheat Tadzik - Coconut & Vanilla APA, Lychee Tea Dark APA, SH Equinox IPA ATP - Espresso Stout Imidlajew - APA Kantor - Smoked Wheat Stout, ESB Skos - Pipa, Sweet Stout Razem 14 piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Lychee Tea Dark APA to domowy prototyp strzały ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Można tak powiedzieć. Ale to jednak dwa zupełnie inne piwa, łączy je jednak mocne liczi. Moje APA bardziej gorzkie i ciemniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 American Stout "Skaut" 10,5 Blg 3,5 proc. (browar Łopata) Skład wg etykiety: woda, ekstrakt słodowy płynny(Bruntal jasny, ciemny), chmiel East Kent Golding, Citra,drożdże S-04 Aromat: gdybym nie wiedział, jak pachnie Citra, za nic w świecie bym jej nie wywąchał. I to tylko z butelki. Później aromatu zero. MOże to efekt butelkowania 11.12.2015 r. Piana: nalewałem jak każdego innego stouta i piana wyszła górą, mimo zdawało się niewielkiego nasycenia, gruboziarnista, zostawia kożuszek, osadza się na ściankach. Kolor: nie jest to czerń, pod światło widać, że na granicy przejrzystości. Smak: Woda, woda, woda... Goryczki nie zauważono. Z ekstraktów wyciągnąć można dużo, dużo więcej. Ciekawostka: stylizowane na koncernowe hasło "Nigdy nie piję po alkoholu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skos Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Australian Weizen (od ATP) Info z butelki: 13,2Blg, 5,1% alc, 22 IBU słód: pszeniczny, jęczmienny drożdże: Mauribrew Weiss Y1433 chmiel: Galaxy dodatki: skórka czerwonej pomarańczy nie ma daty butelkowania aromat: cytrusy, banan, guma balonowa, trochę żywicy (nie wyczułem goździków) wygląd: żółty-słomkowy, zamglone piana: biała, ładna ale szybko opadająca, lacing minimalny smak: podobnie jak aromaty, mocne połączenie cytrus-owoce-banan, trochę żywicy, jest dosyć słodko goryczki prawie brak wysycenie niskie, dosyć pełne w smaku baaardzo pijalne i smaczne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonkeyKong Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zabrałem : Buber - Oatmeal Milk Stout, Tadzik - SH Equinox IPA, Kantor - Smoket Wheat Stout, Skos - Sweet StoutZostawiłem : 2x AIPA 15,5blg z bergamotką, 2x Stout Owsiany 15blgBuber - APA, American Stout Tjujku - Coffe Pale Ale, American Wheat Tadzik - Coconut & Vanilla APA, Lychee Tea Dark APA ATP - Espresso Stout Imidlajew - APA Kantor - ESB Skos - PipaSeb0 - 2x AIPA, 2x Stout Owsiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Australian Weizen (od ATP) Info z butelki: 13,2Blg, 5,1% alc, 22 IBU słód: pszeniczny, jęczmienny drożdże: Mauribrew Weiss Y1433 chmiel: Galaxy dodatki: skórka czerwonej pomarańczy nie ma daty butelkowania aromat: cytrusy, banan, guma balonowa, trochę żywicy (nie wyczułem goździków) wygląd: żółty-słomkowy, zamglone piana: biała, ładna ale szybko opadająca, lacing minimalny smak: podobnie jak aromaty, mocne połączenie cytrus-owoce-banan, trochę żywicy, jest dosyć słodko goryczki prawie brak wysycenie niskie, dosyć pełne w smaku baaardzo pijalne i smaczne piwo. Przejrzałem notatki, butelkowane 20.02.2016r. Buber - APA, American Stout Tjujku - Coffe Pale Ale, American Wheat Tadzik - Coconut & Vanilla APA, Lychee Tea Dark APA ATP - Espresso Stout Imidlajew - APA Kantor - ESB Skos - Pipa Seb0 - 2x AIPA, 2x Stout Owsiany DonkeyKong - 2x AIPA z bergamotką, 2x Stout Owsiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonkeyKong Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Buber - APA, American Stout Tjujku - Coffe Pale Ale, American Wheat Tadzik - Coconut & Vanilla APA, Lychee Tea Dark APA ATP - Espresso Stout Imidlajew - APA Kantor - ESB Skos - Pipa Seb0 - 2x AIPA z bergamotka, 2x Stout Owsiany Zmieniłem Nick na forum, zapomniałem o tym, moje piwa sa opisane Nickiem Seb0. Nastepnym razem opisze juz dobrze, przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skos Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Espresso Stout (od ATP) Info z etykietki: 13,5 Blg, 5,3% alk, 19 IBU słody: pale ale, pszeniczny, karmelowy 30, jęczmień palony, czekoladowy chmiele: magnum, fuggles drożdże: US-05 + espresso aromat: palony, trochę kawy i czekolady, jest też coś co określiłbym jako roślinno-łodygowy - nie jest intensywny ale łatwo wyczuwalny kolor: czarny, na brzegach ciemno-brązowy, zgaszony piana: praktycznie brak, to co się pojawiło zniknęło w kilka sekund smak: palony, tostowy, kawowy, trochę łodygi goryczka mała/nikła, niezalegająca, nasycenie bardzo niskie skąd się wzieła ta łodyga? chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Espresso Stout (od ATP) Info z etykietki: 13,5 Blg, 5,3% alk, 19 IBU słody: pale ale, pszeniczny, karmelowy 30, jęczmień palony, czekoladowy chmiele: magnum, fuggles drożdże: US-05 + espresso aromat: palony, trochę kawy i czekolady, jest też coś co określiłbym jako roślinno-łodygowy - nie jest intensywny ale łatwo wyczuwalny kolor: czarny, na brzegach ciemno-brązowy, zgaszony piana: praktycznie brak, to co się pojawiło zniknęło w kilka sekund smak: palony, tostowy, kawowy, trochę łodygi goryczka mała/nikła, niezalegająca, nasycenie bardzo niskie skąd się wzieła ta łodyga? chmiel? Hmm, dobre pytanie. To może być wina chmielu. Fugglesa jeszcze mam ze zbioru 2014. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Też bym go obstawiał. Chyba, że zacierasz na strzegomiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Też bym go obstawiał. Chyba, że zacierasz na strzegomiu Zacieram, a raczej zacierałem na strzegomiu, ale w innych piwach tego nie było. skos tego w weizenie nie wyniuchał. Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zabrałem: 1 x Seb0 - AIPA z bergamotka, 1 x Tadzik Lychee Tea Dark APA Zostawiłem: 2 x Whiskey Stout lezakowany z platki debowymi macerowanymi w whiskey Buber - APA, American Stout Tjujku - Coffe Pale Ale, American WheatTadzik - Coconut & Vanilla APAATP - Espresso StoutImidlajew - APAKantor - ESBSkos - PipaSeb0 - AIPA z bergamotka, 2x Stout Owsiany Ibrahim - 2x Whiskey Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skos Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Też bym go obstawiał. Chyba, że zacierasz na strzegomiu Zacieram, a raczej zacierałem na strzegomiu, ale w innych piwach tego nie było. skos tego w weizenie nie wyniuchał. w weizenie tego nie było. btw. jakies 90% słodów, które używam to strzegom i nigdy nie miałem problemów artykuł z beer and brewing: Some amount of grassiness is to be expected from certain hop varieties. Fuggle, Mosaic, Tradition, and Boadicea hops, among others, can lend grassy notes, especially when employed as late-kettle or dry hops. I once drank a commercial beer that was dry hopped with Fuggle and served from a firkin, and all I could think of was wet hay. If the hops variety isn’t the culprit, then the issue may come down to ingredient storage. Both malt and hops can take on musty, moldy, and grassy notes if they’re improperly stored or simply stored too long. aromat roślinny w fuggles to najwidoczniej nic dziwnego. do tego chmiel jest z 2014 r. ATP - gdzie przechowujesz chmiel? lodówka? zamrażarka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Chmiel trzymam w zamrażarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Tadzik Warzy Dark APA 11°blg 5% Alk Barwa: Brąz nieprzejrzysty, pod światło głęboko czerwone (jak kompot babci ) Piana: bujna przy nalewaniu/ redukuje się do dywanika, drobno do sredniopęcherzykowa, ładne koronkowanie Aromat: Cytrusy na pierwszym planie, w tle lekka czekolada/ palone słody Smak: Cytrusowa goryczka połączona z goryczą pochodzącą od palonych słódów, wytrwane, smak herbaty na pograniczu autosugestii/ wyczuwalności Ogólne wrażenia: Bardzo dobre piwo, bierze sie łyk za łykiem, herbata słabo wyczuwalna dla mnie ale nigdy nie piłem czerwonej herbaty z liczi więc "cytrusowy" smak może pochodzić też od niej. Jedyne do czego mogę się przyczepić to nazwa Dark APA to dla mnie po prostu American Brown Ale Po tej degustacji czekam na bitwy piwowarów żeby spróbować American Wheat od "Tadzik Warzy" Seb0 AIPA ze skórką bergamotki Barwa: Pomarańczowa, lekko mętna Piana: Obfita przy nalewaniu, drobno do średniopęcherzykowa, z czasem redukuje się do dywaniku Aromat: Cytrusy, swieże białe owoce, słodki Smak: Pełne, goryczka średnia, lekko zalegająca, troche taka ziołowa/ piołunowa Ogólne: Również bardzo pijalne, dobre piwko choć brakuje tu troche jakiegoś "pazura", ale ogólnie nie ma sie do czego przyczepić Pozdrawiam Ibrahim Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez ibrahim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 ibrahim no popatrz, Ty mówisz Brown Ale, ja APA a kantor stwierdził, że to Bitter/ESB i komu tu wierzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Picie piwa to nie kwestia wiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 a kantor stwierdził, że to Bitter/ESB Ja pisałem o komercyjnej wersji, domowa może być inna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 ibrahim no popatrz, Ty mówisz Brown Ale, ja APA a kantor stwierdził, że to Bitter/ESB i komu tu wierzyć? Tadzik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Haha zgadzam sie z Furiosanem! "Trust no one" A wracajac do tematu to chodzi mi bardziej o nazewnictwo niż określenie stylu, ale to tylko moja subiektywna opinia Nie lubię nazywać piwa oksymoronami wlaśnie jak Black IPA itp Bo znając wesołą twórczość naszych kraftowców niedługo AIPY będą nazywać Jasnymi Black IPAmi albo pilsy - jasnymi Tmavymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciothebest Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Witam . zabralem Buber APA . Tadzik Coconut Vanilla APA . Kantor ESB i SebO AIPA z bergamotka , zostawilem RIS 2x i Milk-Sweet Stout 2x Buber - American Stout Tjujku - Coffe Pale Ale, American WheatATP - Espresso StoutImidlajew - APASkos - PipaSeb0 - 2x Stout Owsiany Ibrahim - 2x Whiskey Stout guciothebest - 2x RIS , 2x Milk-Sweet Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się