Skocz do zawartości

Ferulikowa, beta-glukanowa


Krzyko

Rekomendowane odpowiedzi

Będę robił pszenicę ze słodów:

pszeniczny - 2,5 kg

pilzneński - 1,5 kg

karmelowy jasny - 0,2 kg

 

Mam taki schemat zacierania:

46oC - 15'

63oC - 25'

72oC - 40'

78oC - 10'

 

I teraz wątpliwość:

wg Wiki w 46oC przebiega przerwa beta-glukanowa, a pszenica to chyba bardziej ferulikowej potrzebuje, czyli ok. 40oC. To w jakiej, Waszym zdaniem, temp. tę pierwszą przerwę lepiej zrobić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stary błąd na wiki, który dobrze byłoby w końcu poprawić - tam jest podana optymalna temperatura 40°C. Na Twoim miejscu pierwszą przerwę zrobiłbym w 44°C, ale dłużej niż 15 minut.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co pamiętam dyskusje na forum to właśnie wielu doświadczonych piwowarów pisało, że ferulikową powinno się ustabilizować na 40 a nie 44C. Więc nie zmieniajcie tak pochopnie na podstawie kilku wypowiedzi.

 

PS. Chyba, że były jakieś nowsze dyskusje na ten temat, których już nie obserwowałem ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co pamiętam dyskusje na forum to właśnie wielu doświadczonych piwowarów pisało, że ferulikową powinno się ustabilizować na 40 a nie 44C. Więc nie zmieniajcie tak pochopnie na podstawie kilku wypowiedzi.

 

PS. Chyba, że były jakieś nowsze dyskusje na ten temat, których już nie obserwowałem ;)

Ale mówimy tu o optymalnej temperaturze w której podczas zacierania wytwarzany jest kwas ferulikowy - zarówno w literaturze jak i wypowiedziach doświadczonych piwowarów możemy przeczytać, że to 44°C. Piwowarzy, którzy obniżają temperaturę przerwy ferulikowej do 40°C, zazwyczaj dążą do tego, by ta długa przerwa nie pokryła się z optimum działania endo-B-glukanazy, co może mieć wpływ jakość piany. Innym sposobem radzenia sobie z tym problemem jest robienie przerwy ferulikowej (44°C) tylko dla słodu pszenicznego - pozostałe słody dodajemy podczas przerw scukrzających.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I to jest racja, tylko że temp. ferulikowej dobrze jest zacząć od 44C i doprowadzić do 40C, a nawet poniżej i najlepiej podczas dekokcji. Mowa o całości zasypu, bo pilzeński też "produkuje" to co nas interesuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.