Adam Szymanek Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum i jednocześnie jestem w trakcie warzenia pierwszego piwa. Niestety ale najwyraźniej nie doczytałem i gdzieś popełniłem błąd (podejrzewam że przy wysładzaniu). Otóż z 17L + 3L dodanych w czasie wysładzania wyszło mi obecnie (po chmieleniu - właśnie stygnie) przed drożdżami około 6-7L... Podpowiedzcie czy w ogóle jest sens kontynuować proces warzenia czy odpuścić i zacząć od nowa po dokształceniu się. Z góry dzięki za wszelką pomoc! Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Adam Szymanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Mierzyłeś Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Szymanek Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Mierzyłem po wysładzaniu i było ok. 16 Blg. Potem alkoholomierz się zepsuł (pękł z mojej winy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Chwila, chwila... To ile litrów miałeś przed gotowaniem? Jeśli 17 dałeś do zacierania, a potem wysładzałeś tylko 3 litrami, to tak z 14-15 powinno iść do gotowania. Wygotowałeś tyle że zredukowałeś to o połowę? Co to za piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Szymanek Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Nie jestem w stanie powiedzieć ile miałem przed gotowaniem, wygotowałem około 25% tak na oko... Piwo miało być z tej receptury: http://www.wiki.piwo.org/Maibock_(Majowy_Ko%C5%BAlak),_Adam_Wr%C3%B3bel_(pieron) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 kolega chyba za mało poczytał zanim się wziął do pierwszego warzenia i potem wychodzą takie ciekawe tematy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Ja bym się w takiej sytuacji ubrał, poszedł do sklepu, kupił jedną albo dwie 5 litrowe butelki wody mineralnej lub źródlanej i rozcieńczył. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Szymanek Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 kolega chyba za mało poczytał zanim się wziął do pierwszego warzenia i potem wychodzą takie ciekawe tematy Toto na pewno, niby człowiek oglądał filmiki, czytał ale gdzieś umknęły jakieś informacje. Pytanie tylko co teraz zrobić - wywalić czy kontynuować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Alkohomierz włóż do szuflady i zainwestuj w balingomierz. Uwzględniłeś suchy ekstrakt? Dlaczego wysładzałeś tylko do tych 10 litrów? Te 7 litrów bym nie wywalał, w końcu to też piwo . A normalnie to wysładzam do objętości ok. 22l Edytowane 15 Czerwca 2014 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Szymanek Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Okej, spróbuję dolać 2x5L wody i zobaczymy. Dzięki panowie, na pewno się poprawie na następny raz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 A ja bym normalnie zadał drożdże do tego co otrzymałeś, ładny mocarz będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 A ja bym normalnie zadał drożdże do tego co otrzymałeś, ładny mocarz będzie Też tak na początku myślałem, ale tam potencjalnie może być coś koło 30 blg. Było 20 litrów wody, a w młócie powinno zostać nie więcej niż 6 litrów. Czyli przed gotowaniem teoretycznie powinno być około 14 litrów. Barleywine na dolniakach to trochę hardkor jak na pierwszą warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zależy ile zostało w młócie. Ale mocne piwa muszą leżakować, a pierwsze ma tendencję do szybkiego znikania. A na marginesie, pierwsze piwo jest żeby ogarnąć cały proces, to błędy są rzeczą naturalną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Na pewno bym tego nie wyrzucał . To Twoja praca i pieniądze . Kup balingomierz , przelicz to , dolej wody , zagotuj , zadaj drożdże i czekaj . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Każdy uczy się na błędach, będziesz miał swoiste doświadczenie na przyszłość ^^ Jak koledzy wyżej już pisali, nie wyrzucaj tylko walcz o to. Poszukaj odpowiedzi na pytania w tym temacie (przyda się przy warzeniu kolejnej warki): http://www.wiki.piwo...acierania_słodu Edytowane 16 Czerwca 2014 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 A może po prostu pomiar Blg i dolanie wody do jakiegoś sensownego rozcieńczenia? Na pewno nie ma co wylewać - na pewno jakieś piwko się z tego ukręci! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się