korzen16 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 służy jako kontrola koloru i stopnia sklarowania Świetny pomysł (+) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcynek Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Przy poprzedniej warce miałem z 4-5 piw w zieloniaczach. Wydawało mi się, że chroniłem butelki przed słońcem. Wprawdzie stały na balkonie, ale były przykryte czarnym materiałem. Najwyraźniej to nie wystarczyło bo aromat skunksa był ewidentny. Miałem Heineken PA ;]. Co do samego aromatu skunksa to nie dziwie się, że ludzie potrafią to lubić. Samemu zdarzało mi się wpadać w tą pułapkę za moich ciemnych czasów, bo coś przynajmniej czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 A ja zajechałem dzisiaj do browaru Jagiełło zapytać czy nie sprzedaliby butelek. Nie było żadnego problemu. Kupiłem transporter za 5pln i 20 nowych, czystych, bez etykiet butelek 0,33l (te akurat mają wysoki kołnierz a jestem posiadaczem Grety) po 0,40pln. Przy okazji widziałem rozlew i palety z cukrem na hali. Piwo ochydne ale butelek nie żałowali wiec mam mycie i odklejanie etykiet z głowy. Polecam piwowarom z okolic Chełma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Dają cukier do refermentacji? A drożdże? Nie pasteryzują piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Cukier do kotła dla podbicia Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 No nie wiem czy Kolega miał na myśli refermentacje;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Cukier do kotła dla podbicia Blg no tak... tańszy od słodu.... Co w konsekwencji ma dać większego tak zwanego "voluma" czy "volta"? Słowem "piwo" dla obszczymurków. zastanawiam się czy butelki od wody mineralnej mogą być dobre. Czy szyjki pasują do kapsli. Jest u nas w K-gu rozlewnia wody "Perła Bałtyku" która występuje w szkle. Mają też czasem brązowe butelki. Może od nich kilka odkupię. Są one jednak inne niż te od piwa. Węższe i wyższe. ale wyglądają na mocne... Muszę dorwać jakąś i zobaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Właśnie wpadł do mnie sąsiad z piwami w dłoni (Łomża Export) i okazało się że pije tylko to i mógłby mi mase tych butelek sprezentować. Będę w przyszłym tygodniu potrzebował dużo butelek i proszę o opinie jak to naprawde jest z tym zielonym szkłem? Piwa fermentuję w piwnicy gdzie jedynem źródłem światła jest żarówka (rzadko włączana bo poza piwem nic tam nie mam do roboty) a poźniej leżąkuję w podziemnej, ciemnej i zimnej piwnicy (tam poki co jedyne światło to latarka, z którą wchodzę). Brać zielone czy kupić sobie brązowe tak jak to robiłem przy poprzedniej warce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 (edytowane) Brać zielone Tylko uwaga z tą latarką, żebyś się nie zabił w tej ziemiance Edytowane 6 Lipca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Brać zielone Tylko uwaga z tą latarką, żebyś się nie zabił w tej ziemiance A jak bede z tej ziemianki wyjmowal to bardzo mam sie z nimi cackac? Nie ukrywam ze gdybym mial znajomych czestowac to wolalbym pozbyc sie najpierw tych zielonych a nie chcialbym zeby w transporcie tego slawnego skunksa spladzali :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Nie tak szybko. Droga z piwniczki do przełyku na pewno mu nie zaszkodzi. Zawsze możesz czymś nakryć takie butelki, w przypadku ryzyka działania na nie przez dłuższy czas światła słonecznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Gdzieś nie mam zielonego pojęcia już gdzie wyczytałem że wystarczy niekiedy już 30minut wystawienia na mocne, bezpośrednie promienie słońca zielonego szkła żeby pojawiły się już specyficzne aromaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Nie zamierzam w ogóle wystawiać piwa na słońce a jak mi sąsiad sprezentuje 40 butelek to zawsze jedna warka do przodu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Wczoraj pojechałem do Czech, bo od znajomego dostałem 40 butelek po ichnich piwach i wszystkie zielone. Pani w budach oglądała je jak jakaś g.....a pytanie zadałem co tak ogląda to powiedziała że polskich nie bierze, ale wzięła wszystkie znaczy ich. Zapytałem o ich te patentowe to niestety nie miała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Mam dodatkowe pytanie: Szkło po kapslowanej wodzie gazowanej lub innych napojach będzie nadawać się do piwa, czy to są już jakieś inne butelki i nie wytrzymają ciśnienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) Kapslowałem kiedyś kilka sztuk brązowych butelek 0,3l po oranżadzie i wszystko było ok. Edytowane 17 Lipca 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się