damian_ia4 Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Czy 12-sto letnie butelki jeszcze do czegos sie ndają. Bo mam ich około 150 sztuk, nie wiem czy warto ryzykowac??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 No pewnie, że się nadają. Sam mam jeszcze kilka starych butelek, takich z krótką szyjką. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Czy 12-sto letnie butelki jeszcze do czegos sie ndają. To zależy jak były przechowywane, bo jak stały przez dłuższy czas na słońcu to szkło mogło stać się kruche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 To zależy jak były przechowywane, bo jak stały przez dłuższy czas na słońcuto szkło mogło stać się kruche. Jest to możliwe? Prawdę mówiąc pierwszy raz w życiu słyszę coś takiego, no ale ja młody jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 PAKO chyba trochę przesadził. Jk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Może zachowały się jakieś ciekawe etykiety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Mam w piwnicy butelki z lat 70 od piwa ,albo od oranżady i są w dobrym stanie jeszcze do niedawna były w nich soki wiśniowe , ale gumki z zamknięć są już sparciałe.Konserwowałem je gliceryną jakoś do tej pory się sprawdzały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) Mam w piwnicy butelki z lat 70 od piwa ,albo od oranżady i są w dobrym stanie jeszcze do niedawna były w nich soki wiśniowe , ale gumki z zamknięć są już sparciałe.Konserwowałem je gliceryną jakoś do tej pory się sprawdzały. Gumki są w BA http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Uszczelki_gumki_do_zamkniec_patentowych_10_szt&przedm=507819&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165992&sortuj=cena sam sobie wymieniłem na nowe po sprowadzeniu butelek kilka lat temu. Edytowane 25 Lipca 2009 przez mark33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Czy 12-sto letnie butelki jeszcze do czegos sie ndają. To zależy jak były przechowywane' date=' bo jak stały przez dłuższy czas na słońcu to szkło mogło stać się kruche.[/quote'] Butelki przechowywane były w starej szopie pod obfitą warstwą kurzu Może zachowały się jakieś ciekawe etykiety Tak. Jest duzo etykiet łomzy niektore swiateczne, z zającem wielkanocnym, naprawde bardzo ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 (edytowane) http://img258.imageshack.us/i/dscf6799.jpg/ http://img40.imageshack.us/i/dscf6800z.jpg/ http://img258.imageshack.us/i/dscf6798.jpg/ Kilka zdjec butelek. Jedna najstarsza wydaje mi sie ze z 1989r Edytowane 27 Lipca 2009 przez damian_ia4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Czy 12-sto letnie butelki jeszcze do czegos sie ndają. To zależy jak były przechowywane' date=' bo jak stały przez dłuższy czas na słońcu to szkło mogło stać się kruche.[/quote'] Mam niejasne wrażenie że wszystkie butelki stały przez dłuższy czas w słońcu, bo nie spotkałem jeszcze nie kruchego szkła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Mam sporo takich butelek. Sprawdzają się bardzo dobrze. Bardziej bałbym się tych współczesnych bezzwrotnych z cienkiego szkła. Szkło na słońcu staje się kruche. Czy ktoś z Was próbował przecinać stare szyby z okien? Takie szyby pękają wszędzie tylko nie tam gdzie chcemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Mam niejasne wrażenie że wszystkie butelki stały przez dłuższy czas w słońcu, bo nie spotkałem jeszcze nie kruchego szkła Tak szkło jest kruche . Ale tak jak pisze apolloks szkło pod wpływem słońca staje się jeszcze bardziej kruche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Słyszałem, że szkło w nieużywanym balonie do wina też staje się kruche, dlatego też jeśli ma stać bezczynnie to z wodą w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Pytanie po jakim okresie ma być ta zwiększona kruchość ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Mam niejasne wrażenie że to miejska legenda, podobna do byczej żółci w piwach przemysłowych Ale to moje prywatne zdanie nie poparte wiedzą fachową. W końcu średniowieczne witraże są eksponowane na światło od kilkuset lat i nic im się nie dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Witraże na pewno nie bo nikt w nich nie robi refermentacij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Dwa lata temu temu dostałem w sklepie 2 skrzynki ciemnych butelek z datą produkcji 1995-97. Ciężko było toto domyć, ale kształt mi się bardzo podobał, więc wyszorowałem je. Nieświadom faktu że szkło kruszeje z wiekiem zabutelkowałem w nich pszeniczne... i nic się nie stało. Zero granatów. Kilku z tych butelek używam do dziś. Resztę rozdałem. Tak więc lej śmiało piwo w Twoje butelki i nie bój się nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 15 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Tych butelek już dawno nie mam rozdałem, wyrzuciłem itd Poza tym że były baaaaardzo brudne, nie miałem z nimi żadnych problemów, zero granatów, pod gretą też się nie kruszyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Słyszałem, że szkło w nieużywanym balonie do wina też staje się kruche, dlatego też jeśli ma stać bezczynnie to z wodą w środku. Czy to aby nie jest myślenie magiczne, a właściwie przeniesienie na szklane balony wiedzy o beczkach drewnianych które się rozsychają Damianie oczywiście zauważyłem że to stary temat, ale mam cichą nadzieję że wypowie się tu jakiś fizyk, chemik albo technolog. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Kurcze, nie wiem jak zwykłe szkło, ale kryształy podobno trzeba czasem umyć. Bez wody potrafią się rozsypać. To wiedza przekazana przez mamę i babcię. Być może mają hopla na punkcie czystości kryształów. A może jest w tym ciut prawdy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Mama ma w domu takie ozdobne pucharki mają 30 lat i nic im się nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi