Dr2 Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) Wszyscy chwalą American Wheat więc chciałbym zrobić coś właśnie w takim stylu. Co by na grilla było co wypić. Nawiedzony wieloma opisami (i nadchodzącym latem) postanowiłem ponownie popełnić takowe piwko. Wymyśliłem sobie teraz taki schemat na warkę 29l docelowo ok. 12 blgl: - zasyp 3,10 kg Pszeniczny (3,5 EBC) 2,10 kg Pale Ale (5,5 EBC) 0,45 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) 0,05 kg Acid Malt (6,0 EBC) Zacieranie temperaturowo "na wytrawnie" 40/20 min Chmielenie: 40,00 g Iunga [10,00 %] - Gotowanie 60,0 min 35,00 g Amarillo Gold [8,20 %] - Gotowanie 0,0 min 35,00 g Citra [12,10 %] - Aromatyczny Moczenie 30,0 min 25,00 g Amarillo Gold [8,20 %] - Aromatyczny Moczenie 30,0 min 35,00 g Amarillo Gold [8,20 %] - Aromatyczny Moczenie 30,0 min Chmielenie na zimno: 35,00 g Mosaic [11,10 %] - Chmielenie na Zimno 6,0 Dni 50,00 g Chinook [11,60 %] - Chmielenie na Zimno 6,0 Dni 25,00 g Mosaic [11,10 %] - Chmielenie na Zimno 1,0 Dni 50,00 g Chinook [11,60 %] - Chmielenie na Zimno 1,0 Dni Fermentacja US-05 (w dolnej granicy temperatur(ok 18 st. C). Pytanie moje, czy to ma rację bytu w tym stylu? EDIT: - zmiana chmielenia bo mi się źle z BS przepisało, ale ta różnica chyba niewiele w piwie by zmieniła Edytowane 4 Lipca 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Za dużo tego chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 e tam za dużo. ja lubię AW mocno chmielone i sam wale do gara ile wlezie. nie ważne, że opis stylu mówi co innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Jesteś przehopheadem po prostu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Chmielu jak na Imperial IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinp Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Z mojego (nie za wielkiego) doświadczenia mogę polecić delikatną zmianę chmielenia - zostaw wszystkie chmiele prócz Citry.. w magazynie. Citra do gara, na zimno nic. Z moich prób najlepiej podeszła jak do tej pory single hop Citra - nie mam przy sobie notatek ale chyba coś ok 40 g / 24 l poszło. To co podałeś to przepis na IPA z dużym udziałem słodu pszenicznego. Jeśli masz ochotę na walnięcie chmielem to nic nie zmieniaj - może będzie urywało d.. i nowy styl stworzysz - pszeniczna IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) Za dużo chmielu, za dużo karmeleu, zmień słód pale na pils. Na 30 L zrobił bym tak: American Wheat 30L: 3 kg pils 3 kg pszeniczny 0.5 kg monachijski 30-45 g Cascade 60 min (ok. 20-25 IBUs) 45 g Cascade 5 min Zacieranie 66°C / 60 min US-05 Serwuj z plasterkiem pomarańcza Edytowane 4 Lipca 2014 przez scooby_brew Nowakiusz i Dr2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Serwuj z plasterkiem pomarańcza ciekawa propozycja muszę spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) e tam za dużo. ja lubię AW mocno chmielone i sam wale do gara ile wlezie. To wtedy masz IPA/APA nie AW. AW to fajne, leciutkie piwko na upały i/lub do żarcia, np. z rybką Edytowane 4 Lipca 2014 przez Mariusz_CH Dr2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Podpisuję się pod tym co pisze scooby_brew. Zasyp na american wheat powinien być 50/50 pilzneński i pszeniczny, ewentualnie 5% karmelowego. Zacieranie 66-67 st. Jak lubisz mocniejsze chmielenie to daj chmielu do 40IBU w 2-3 dawkach, dochmiel też na zimno jakieś 100g i będziesz miał pijalne, aromatyczne piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Ja do mojej wrzuciłem trochę żyta. Na cichą nie daje chmielu tak aby aromat słodów też był wyraźny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) - poprawiłem wpis o chmieleniu bo mi się źle z BS przepisało Teraz wygląda to tak: Wymyśliłem sobie teraz taki schemat na warkę 29l docelowo ok. 12 blgl: - zasyp 3,10 kg Pszeniczny (3,5 EBC) 2,10 kg Pale Ale (5,5 EBC) 0,45 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) 0,05 kg Acid Malt (6,0 EBC) Zacieranie temperaturowo "na wytrawnie" 40/20 min Chmielenie: 40,00 g Iunga [10,00 %] - Gotowanie 60,0 min 35,00 g Amarillo Gold [8,20 %] - Gotowanie 0,0 min 35,00 g Citra [12,10 %] - Aromatyczny Moczenie 30,0 min 25,00 g Amarillo Gold [8,20 %] - Aromatyczny Moczenie 30,0 min 35,00 g Amarillo Gold [8,20 %] - Aromatyczny Moczenie 30,0 min Chmielenie na zimno: 35,00 g Mosaic [11,10 %] - Chmielenie na Zimno 6,0 Dni 50,00 g Chinook [11,60 %] - Chmielenie na Zimno 6,0 Dni 25,00 g Mosaic [11,10 %] - Chmielenie na Zimno 1,0 Dni 50,00 g Chinook [11,60 %] - Chmielenie na Zimno 1,0 Dni Fermentacja US-05 (w dolnej granicy temperatur(ok 18 st. C). Moim celem jest zrobienie dobrego American Wheat, a nie IPA/IIPA. Proszę o dalsze uwagi, a na koniec skompiluję właściwą recepturę. Z zapisanych już wypowiedzi wynika, że chyba wychodzi z tej receptury piwko dość mocno chmielone, a czy taka amerykańska pszeniczka ma taką być? Edytowane 4 Lipca 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) Moim celem jest zrobienie dobrego American Wheat, a nie IPA/IIPA Według stylu amerykańskiej pszenicy nie chmieli się na zimno, niektórzy również pomijają chmielenie na aromat, w tym piwie pierwsze skrzypce powinien grać słód pszeniczny. Jak dowalisz chmielu na zimno to będzie to już wariacja na temat tego stylu, wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Jedyne czego bym się wystrzegał do zbyt wysokiej goryczki, która tutaj kompletnie nie pasuje. Z drugiej strony z tym stylem to też troszkę dziwna sprawa, bo American Wheat, który wygrał w swojej kategorii w Żywcu był dość solidnie chmielony na zimno Edytowane 4 Lipca 2014 przez Bzdzionek Mariusz_CH i Dr2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) 100 % racji. Dzisiaj IPAs wygrywają w kategorii American Wheat Edytowane 4 Lipca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Na moim blogu znajdziecie trochę informacji i moich przemyśleń na temat American Wheat. Też jestem przeciwnikiem mocnego chmielenia szczególnie na goryczkę. Dr2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Robiłem dwie wersje american wheat. Jedna, w której raczej chciałem trzymać się stylu, czyli goryczka do 30IBU, bez chmielenia na zimno, tylko z whirlpoolem, druga z większą goryczką ok. 40 IBU z chmieleniem na zimno. To drugie piwo bardziej mi smakowało, miało bardzo dobry aromat chmielowy, sporą goryczkę. To pierwsze bardziej w smaku przypominało lagera. Delikatnie chmielowo-zbożowy aromat, goryczka umiarkowana. To zależy od tego, czego oczekujesz. Jak nie wysyłasz na konkurs rób tak, żeby Ci smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Za dużo chmielu, za dużo karmeleu Według stylu amerykańskiej pszenicy nie chmieli się na zimno, niektórzy również pomijają chmielenie na aromat, w tym piwie pierwsze skrzypce powinien grać słód pszeniczny. Jak dowalisz chmielu na zimno to będzie to już wariacja na temat tego stylu, wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Jedyne czego bym się wystrzegał do zbyt wysokiej goryczki, która tutaj kompletnie nie pasuje. Jedna, w której raczej chciałem trzymać się stylu, czyli goryczka do 30IBU, bez chmielenia na zimno, tylko z whirlpoolem, druga z większą goryczką ok. 40 IBU z chmieleniem na zimno. To drugie piwo bardziej mi smakowało, miało bardzo dobry aromat chmielowy, sporą goryczkę. itd.. No OK, z Waszych wypowiedzi (i innych też) oraz z opisów dori na jej blogu wynika, że trzeba by zmienić dość radykalnie podejście do chmielenia w tym piwie, żeby to był American Wheat? Bo rozumiem, że w tej postaci to jednak będzie APA/AIPA czy co tam innego, a nie pszeniczka amerykańska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Polecam spojrzeć na jedno z moich ostatnich piw Jak nigdy wyszedł mi niesamowity balans pomiędzy goryczką i słodowością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Moim skromnym zdaniem, American Wheat i IPA to dwa różne bieguny. IPA jest wytrawna, z mocnym aromatem i porządną goryczką. Tu chmiel jest na pierwszym miejscu. AW powinno być lekkie, sesyjne, gdzie główną rolę odgrywa pszenica, słodowość. Igorrodz i Dr2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 No tak, chmielu dużo no ale spójrzcie na wyżej wspomnianą recepturę zwycięzcy KPD Birofilia- tam sędziowie (których kompetencja została w jakiś sposób potwierdzona) uznali piwo równie mocno nachmielone za najbardziej stylowe i najlepsze spośród 90 nadesłanych na konkurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 1. Zależy na kogo trafisz. 2. Skąd teoria, że mocny aromat chmielowy (np. przykrywający pszenicę), był oceniony jako zaleta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) No słodowy na pewno nie bo raczej był przykryty i to mocno Edytowane 6 Lipca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) zastanawiam się czy sędziowie pili komercyjne przykłady skoro ocenili tak wysoko tak mocno nachmielone na zimo american wheat to samo zastrzeżenie miałbym przy CDA... Edytowane 7 Lipca 2014 przez cml Mariusz_CH i Serpiente 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 zastanawiam się czy sędziowie pili komercyjne przykłady skoro ocenili tak mocno nachmielone na zimo american wheat to samo zastrzeżenie miałbym przy CDA... ..pewnie nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Dziękuję wszystkim za wpisy i rady. Jak nic skorzystam. Najważniejszą korzyścią okazało się potwierdzenie faktu, że chyba nadal jestem normalny w materii warzenia piwa i jak ma być American Wheat to ma to piwko spełniać opisane walory tego stylu. Niestety przedstawioną recepturę w 100% oparłem na zwycięskiej z Birofilii popełniając wręcz zamierzony plagiat. Nie przeczę iż piwo wg rzeczonej receptury jest/było zacne, jednak osobiście tez uważam iż sędziowie chyba aż nadto ulegli "magii" i wręcz pomylili style piwne, które oceniali. Cieszy mnie więc, iż jednak wielu nie daje się aż tak "zakręcić" by do wszystkiego bezkrytycznie walić chmiel łopatami. Zgodnie z radami (i swoim przekonaniem) zastosuję następnym razem w recepturze takiego piwa radykalne cięcia w chmieleniu (czyli pozostanę przy tym co do tej pory robiłem ). BTW, thx scooby Serwuj z plasterkiem pomarańcza rada została przetestowana i polecam ją wszystkim Mariusz_CH i dori 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się