azbest Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Planuję uwarzyć takie coś i proszę o ocenę receptury Zależy mi na wytrawnym, ciemnym piwie ale bez dużej paloności. Chmielone po amerykańsku Słody: pale ale - 4kg pszenica prażona - 400 g biały cukier - 200 g Chmielenie: 60' - 15g Amarillo + 25g Cascade chmielenie whirpoolowe - 10g Amarillo + 25g Cascade na zimno - 25g Amarillo + 25g Citra Drożdże: US-05 Planuje ok 20L o ekstrakcie 12 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Z tego zasypu by mi wyszło na pewno więcej niż 12 blg. Chmielenie wygląda ok, ale imho szkoda amerykańców na 60' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) Z tego zasypu i chmielenia wynika ze nie będzie to zbyt dobre piwo. Jakoś mi to nie gra. Już lepiej by było darować sobie i zrobić tylko na pale ale i ewentualnie z cukrem. Ale to tylko moja teoria. Edytowane 8 Lipca 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 RobertJ - bo? Co sprawiło, że wyciągnąłeś wniosek, że "to nie gra" i "lepiej by było darować sobie"? PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Może wyjść coś jak Summer Black Ale z Widawy. Tak jak pisze wyvern szkoda amerykańców na goryczkę. Na 60' daj jakiś magnum lub iungę a tego cascade i amarillo przesuń na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 RobertJ - bo? Co sprawiło, że wyciągnąłeś wniosek, że "to nie gra" i "lepiej by było darować sobie"? PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Ostatnio się trochę obrazilem na ciemne piwa z amerykańskim chmielem. W dodatek brak karmelowego i cukier pogłębiajacy wytrawnosc, a do tego ten ciemny słód. Dla mnie niepijalne. Ale napisałem. TO TYLKO MOJA TEORIA. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Dla mnie niepijalne. No to trzeba było tak od razu, a nie twierdzić, że to jakieś "teorie" i zniechęcać azbesta... Przecież zakładającemu wątek nie chodziło o to jakie Ty osobiście masz gusta, tylko o porady odnośnie receptury. To trochę jakby ktoś się pytał o przepis na Rauchbiera, a Ty byś napisał, że to strata czasu bo nie smakują Ci piwa wędzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Chodzi raczej o to ze to hybryda. Ciemne piwo i amerykański chmiel mi nie pasuja. Nie porównujemy tego do klasyków taki jak rauchbiery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 mi nie pasuja To już ustaliliśmy, że Tobie nie pasują. I jak rozumiem nie będą pasować nawet jeśli receptura będzie znakomita i piwo znakomicie uwarzone. Nie wiem więc dlaczego krytykujesz recepturę i to w tak mocny sposób, skoro jedynym jej mankamentem jest fakt, że Tobie akurat takie piwa nie przypadły do gustu i nie potrafisz zrozumieć, że inni mogą takie piwa uwielbiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 A doczytales w moim pierwszym poście dopisek, ze to tylko moja teoria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Ale jaka znowu "teoria"? Chyba zupełnie co innego rozumiemy pod pojęciem "teoria". Jakoś w "nie będzie to zbyt dobre piwo. Jakoś mi to nie gra. Już lepiej by było darować sobie" żadnej teorii dopatrzyć się nie mogę. Co najwyżej wygłoszoną protekcjonalnym tonem, niczym niepopartą krytykę, która nic nie wnosi. Z mojej strony EOT bo chyba się nie zrozumiemy, a tylko zaśmiecamy niepotrzebnie wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) Chodzi raczej o to ze to hybryda. Ciemne piwo i amerykański chmiel mi nie pasuja. Jest już taki styl, nazywa się American Stout A co do receptury to jak chcesz coś niezbyt mocno palonego to zmniejszyłbym pszenice prażoną do 200-300g i przy takim blg to darowałbym sobie też ten cukier. Edytowane 8 Lipca 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 200 gramów cukru to nie tragedia, będzie wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 A nie lepiej zamiast cukru dodać więcej słodu? I jak dodajesz pszenice? Do zacierania czy pod jego koniec? Wiem że wątek już może być nieaktualny, ale jednak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się