Szalas85 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) #208 Dagobah System (American Wild Saison) ~ 13,5 Blg Data: 2018-12-16Surowce na 12L: Pils - 2,5kg Płatki Owsiane - 0,5kg Płatki Pszenne - 0,5kg Drożdże: Brett Saison Blend II (The Yeast Bay) - dwustopniowy starer. Najpier 300ml, po dobie dodane 700ml. W sumie 4 doby. Zacieranie 12,5L + 4L (wysładzanie) 67°C - 40min 72°C - 20min Gotowanie 65min 50g Nelson Sauvin - Hopstand Dodatki na cichą: Nelson + Hallertau Blanc OG: 13,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11L Fermentacja: Fermentacja: 2 miesiące - 18°-23° Uwagi: Czas pracy 4h Szybki start fermentacji po około 20h. 28.01 - dodałem chmiel na zimno, baza pachniała bardzo fajnie. 50g Nelsona i 30g Hallertau Blanc. 31.01 - piwo trafiło do lodówki na Cold Crash. 4.02 - przelane do butelek. Edytowane 11 Lutego 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 ile Ci odparowuje przez 65min ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 3 godziny temu, Fenris napisał: ile Ci odparowuje przez 65min ? Nigdy tego nie zmierzyłem, ale tak z 3-4 litry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 kurde to czegoś nie kapuję. Jak masz w sumie 16,5l wody 4l idzie Ci w eter coś zostaję z chmielinami i osadem, i część zostaje w młócie. To jakim cudem wychodzi 11l piwa ?? Beersmith do takiego zasypu podaje prawie 22l wody. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 15 minut temu, Fenris napisał: kurde to czegoś nie kapuję. Jak masz w sumie 16,5l wody 4l idzie Ci w eter coś zostaję z chmielinami i osadem, i część zostaje w młócie. To jakim cudem wychodzi 11l piwa ?? Beersmith do takiego zasypu podaje prawie 22l wody. ? Coś pewnie źle zanotowałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) #209 Kylo Ren (Flanders Red Ale z Owocami) ~ 13,7 Blg Data: 2018-12-29Surowce na 21L: Pils - 3,5kg Monachijski Barke (Weyermann) - 1,5kg Pszeniczny - 0,5kg Special B - 0,4kg Drożdże: Wyeast 3763 Roeselare - Litrowy starter 17 dób, wcześniej 30h puchła paczka. Starter nie mieszany z ekstraktu suchego. Zacieranie 26L + 6L (wysładzanie) 67°C - 45min 72°C - 45min Gotowanie 65min 30g Fuggles - Na wyłączony palnik Dodatki na cichą: 3kg Czarnej Porzeczki, Płatki Dębowe Mocno OG: 13,7°BlgFG: ??°BlgObjętość: 21L Fermentacja: Fermentacja 1: 3 miesiące - 18°-21° Fermentacja 2: 3 miesiące - 18°-24° - z dodatkami Uwagi: Czas pracy 4,5h Piwo wyszło o ton za ciemne, za dużo Special B. Drożdże zadane w temperaturze 23 stopni i zniesione do piwnicy, gdzie temperatura otoczenia to około 18 stopni. Drożdże bardzo szybko ruszyły. Po 20h od zadania, burzliwie fermentowały w okolicach 20,5 stopnia. 13.01 - Wcześniej piwo fermentowało w szklanym słoju i plastikowym wiadrze. Teraz dopełniłem pod korek słój i pozostałe 5 litrów przelałem do szklanego balona. Odfermentowane do 4blg. Charakter piwa belgijskiego, z naciskiem na słód Special B i delikatną dzikością w tle. Kojarzyło się ogólnie z winem. Edytowane 14 Stycznia 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 W jakim celu robiłeś starter z Wyeast 3763? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 W dniu 30.12.2018 o 17:07, MistrzSuspensu napisał: W jakim celu robiłeś starter z Wyeast 3763? W celu rozruszania drożdży i ich namnożenia?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 31 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Godzinę temu, Szalas85 napisał: W celu rozruszania drożdży i ich namnożenia?! Pytam, bo producent tego nie zaleca, ponieważ zaburza to proporcje organizmów znajdujących się w mieszance. Ciekawe co z tego wyjdzie. Podobno piwo na gęstwie z np. Wyeast 3278 jest kwaśniejsze. Nigdy nie próbowałem, ani startera, ani używania gęstwy, ciekawe co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 17 godzin temu, MistrzSuspensu napisał: Pytam, bo producent tego nie zaleca, ponieważ zaburza to proporcje organizmów znajdujących się w mieszance. Ciekawe co z tego wyjdzie. Podobno piwo na gęstwie z np. Wyeast 3278 jest kwaśniejsze. Nigdy nie próbowałem, ani startera, ani używania gęstwy, ciekawe co wyjdzie. Ale czym się różni fermentacja w litrowej brzeczce od 20 litrowej? Miałoby to znaczenie przy mieszadle, bo wtedy drożdże namnażają się szybciej niż pozostałe organizmy, a tak nie ma to znaczenia. Wszyscy "wielcy" (np. Andrzej Miller, Czesław) polskiego piwowarstwa domowego zalecają fermentować lambici z niemieszanego starteru. Te mieszanki są przystosowane do fermentacji brzeczki od początku do końca, nie ma potrzeby wcześniej fermentować "normalnym" szczepem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 (edytowane) #210 Baby Rancor (Milkshake IPA) ~ 14,5 Blg Data: 2019-01-01Surowce na 15L: Pils - 3,3kg Płatki Owsiane - 1kg Laktoza 300g - Dodana po odlaniu 5 litrów niechmielonej brzeczki do lambica. Drożdże: Hazy Daze - ok 75ml gęstwy. Zacieranie 19L + 4L (wysładzanie) 67°C - 40min 72°C - 20min Gotowanie 65min 30g Mosaic - na hopstand po uprzednim zlaniu 5L do lambica. Dodatki na cichą: 2L soku Ananasowego + 90g Sorachi Ace OG: 14,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 10L Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 19°-21° Cicha: 7 dni - 18° Uwagi: Czas pracy 4,5h Zadałem drożdże wbrew wszelkim zasadom Temperatura drożdży 10 stopni, brzeczki 23, piwo zniesione do piwnicy 16 stopni. Wyszło 2,5blg z laktozy Około 0,7L strat. 5L przed chmieleniem i przed dodatkiem laktozy zlane do lambica. Szybki start po 6h. Po 18h temperatura fermentacji ustaliła się na 17,5 stopni. 08.01 - Rano dodane 30g Sorachi Ace 2017 13.01 - Przelane na cichą przy 3,7blg 14.01 - Dolane 2L soku ananasowego NFC marki Auchan. 16.01 - Dodałem 60g Sorachi Ace 20.01 - Przeniosłem piwo do lodówki na Cold Crash 23.01 - Przelałem do butelek, refermentacja przez dodanie 400ml soku (48g cukru). Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Szalas85 Spiewaczek1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 (edytowane) #211 Dagobah System (Alderaambic) ~ 12 Blg Data: 2019-01-16Surowce na 24L: Pils - 4kg Pszniczny - 1kg Płatki Owsiane - 1kg Drożdże: Podział na dwa wiaderka. W jednym zadana gęstwa rozruszana na starterze po warkach #134 i #135. W drugim litrowy starter z Melange Blend od The Yeast Bay. Zacieranie 24L + 8L (wysładzanie) 67°C - 60min 72°C - 20min Gotowanie 65min 30g Fuggles - Na wyłączony palnik Dodatki na cichą: Owoce OG: 13°BlgFG: ??°BlgObjętość: 2x12L Fermentacja: Fermentacja 1: 9 miesięcy - 18°-24° Fermentacja 2: 9 miesiące - 18°-24° - z dodatkami Uwagi: Czas pracy 4,5h Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Jaka masz opinie o Nelson Sauvin?? jak najlepiej użyć ten chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 15 godzin temu, DonBeer napisał: Jaka masz opinie o Nelson Sauvin?? jak najlepiej użyć ten chmiel? Ostatnimi czasy mój ulubiony chmiel. Warka numer #204, single hop dostała się do finału Kuźni Piwowarów. Osobiście lubie go nawet solo, ale daje sporo aromatów naftowych, więc dla niektórych może to być nie do zniesienia. Odpowiadając na pytanie... jeżeli wrzucisz na koniec gotowania, lub na hopstand, dostaniesz sporo słodkich, ciepłych i tropikalnych aromatów w stylu mango i stosunkowo mało nafty (choć wciąż więcej niż przy mosaicu czy equinoxie). Na zimno daje więcej nafty, sporo mango i trochę białych owoców, brzoskwiń, trochę skojarzeń z białym winem. Dobrze jest go sparować z czymś co przyćmi trochę tą nafte i wpasuje się w tropikalny klimat, czyli Citra, Galaxy, Enigma. Myślę też, że pozostałe chmiele z Nowej Zelandii mogą fajnie z nim grać, ale osobiście nie próbowałem jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 10.10.2018 o 09:32, Szalas85 napisał: #200K Wampa (Brut IPA) ~ 12,5 Blg 22.10 - Przelane na cichą przy 2blg. Dodałem 2ml glukoamylazy na cichą i chmiel. Jak zeszło na cichej po dodaniu tego enzymu? Edytowane 1 Lutego 2019 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Godzinę temu, Wuuu napisał: Jak zeszło na cichej po dodaniu tego enzymu? Do zera. Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) #212 Rathar (New England Pale Ale) ~ 12,5 Blg Data: 2019-02-02Surowce na 10L: Pils - 2,25kg Pszeniczny - 0,75kg Płatki Owsiane - 0,5kg Drożdże: WLP644 - dobowy starter Zacieranie 16L (bez wysładzania) 67°C - 60min 72°C - 20min Gotowanie 65min 50g Nelson Sauvin - na hopstand. Dodatki na cichą: chmiel OG: 12,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 10,5L Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 17°-25° Cicha: 7 dni - 18° Uwagi: Czas pracy 4h 13.02 - wieczorem przelane na cichą przy 1,5blg. Chmielony na zimno - 30g Vic Secret i 30g Galaxy. 28.02 - Rozlany do butelek. Edytowane 28 Lutego 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) #213 Dagobah System (Brett Saison) ~ 12,5 Blg Data: 2019-02-02Surowce na 9,5L: Pils - 2,25kg Pszeniczny - 0,75kg Płatki Owsiane - 0,5kg Drożdże: Brett Saison Blend II (The Yeast Bay) - gęstwa 200ml Zacieranie 16L (bez wysładzania) 67°C - 60min 72°C - 20min Gotowanie 65min 50g Nelson Sauvin - na hopstand. Dodatki na cichą: 80g Nelson Sauvin OG: 12,5°BlgFG: 0°BlgObjętość: 9,5L Fermentacja: Burzliwa: 21 dni - 23°-24° Cicha: 21 dni - 16° Uwagi: Czas pracy 4h 28.02 - Przelany na cichą przy 0blg. Dodałem 80g Nelson Sauvin. Edytowane 28 Lutego 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) #214 Dagobah System (Brett Ale) ~ 12 Blg Data: 2019-02-02Surowce na 8,5L: Pils - 2,5kg Płatki Owsiane - 0,2kg Płatki Pszenne - 0,2kg Drożdże: Amalgamation I (The Yeast Bay) - gęstwa 150ml Zacieranie 14L (bez wysładzania) 67°-76°C - 120min Gotowanie 60min 50g Mosaic - na hopstand. Dodatki na cichą: Po 30g Mosaica i Galaxy OG: 12°BlgFG: ??°BlgObjętość: 8,5L Fermentacja: Burzliwa: 21 dni - 23°-24° Cicha: 21 dni - 16° Uwagi: Czas pracy 4h 28.02 - Poszło na cichą przy 0,5blg. Dodałem po 30g Mosaica i Galaxy. Edytowane 1 Marca 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 1 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 (edytowane) #215 Emperor (Imperial IPA) ~ 18,5 Blg Data: 2019-03-01Surowce na 10L: Pils - 2,8kg Pszeniczny - 2,6kg Płatki Owsiane - 0,4kg Drożdże: WLP644 - gęstwa 150ml Zacieranie 18L (wysładzanie 2L) 69°C - 60min 72°C - 20min Gotowanie 65min 50g Nelson Sauvin - na hopstand. Dodatki na cichą: 60g Galaxy / 30g Vic. Secret OG: 18,5°BlgFG: 2,7°BlgObjętość: 10L Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 20°-26° Cicha: 14 dni - 22°-4° Uwagi: Czas pracy 4h Pierwsze dwie doby w piwnicy w temperaturze otoczenia 17 stopni. Potem przeniesione do mieszkania, gdzie panuje około 21-22 stopnie. 16.03 - Przelane na cichą z dodatkiem 60g Galaxy i 30g Vic Secret. Zeszło do 2,7blg. Edytowane 17 Marca 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 (edytowane) #216 Obi Wan Kenobi (You're My Only Hop) ~ 13 Blg Data: 2019-03-17Surowce na 22L: Owsiany (Fawcett) - 5kg Pszeniczny - 3kg Drożdże: 11L - WLP644 - gęstwa 150ml / 11L - Hazy Daze (The Yeast Bay) dobowy, litrowy starer. Zacieranie 24L (wysładzanie 12L) 67°C - 60min 72°C - 60min Gotowanie 90min 50g Sabro - na hopstand. Dodatki na cichą: po 75g Sabro na wiadro OG: 13°BlgFG: ??°BlgObjętość: 2x11L Wydajność wg. Brewness: ??% Fermentacja: Burzliwa: 11 dni - 17°-24° Cicha: 10 dni - 23°-4° Uwagi: Czas pracy 5,5h Słód owsiany zmielony na mąkę, łuska została cała. Dosypałem też łuski ryżowej, więcej niż zwykle, może nawet 200g. Filtracja bez problemu, nawet zbyt szybkie wysładzanie. Do zacieru dodane 3ml kwasu mlekowego, woda do wysładzania zakwaszona 2ml kwasu mlekowego. Po filtracji w garze było 29,5L brzeczki. Odebrałem 23 litry brzeczki o ekstrakcie 13plato, 2,5L strat. Edytowane 17 Marca 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 13 godzin temu, Szalas85 napisał: Data: 2019-03-17Surowce na 22L: Owsiany (Fawcett) - 5kg Pszeniczny - 3kg 8kg zasypu i tylko 22l 13blg? Nie walnąłeś się tu gdzieś przy przepisywaniu? Czy ten owsiany tak ma? A w ogóle to szacun za zasyp. :) :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 16 godzin temu, Stasiek napisał: 8kg zasypu i tylko 22l 13blg? Nie walnąłeś się tu gdzieś przy przepisywaniu? Czy ten owsiany tak ma? A w ogóle to szacun za zasyp. ? Nie walnąłem się, miałem jakąś tragiczną wydajność i do końca nie wiem z czego to wynika. Częściowo taka specyfika Klarsteina, że wydajność jest niższa, ale tutaj doszedłem do ekstremalnej sytuacji. Zamierzam przy następnym warzeniu zrobić dwie równoległe warki z takim samym zasypem po 6kg Pilsa. Jeden w Klarsteinie drugi w normalnym garnku i zobacze jakie są różnice i gdzie tkwi problem. Bo z gorszą wydajnością borykam się od jakiegoś czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 55 minut temu, Szalas85 napisał: Nie walnąłem się, miałem jakąś tragiczną wydajność i do końca nie wiem z czego to wynika. Częściowo taka specyfika Klarsteina, że wydajność jest niższa, ale tutaj doszedłem do ekstremalnej sytuacji. Zamierzam przy następnym warzeniu zrobić dwie równoległe warki z takim samym zasypem po 6kg Pilsa. Jeden w Klarsteinie drugi w normalnym garnku i zobacze jakie są różnice i gdzie tkwi problem. Bo z gorszą wydajnością borykam się od jakiegoś czasu. Co prawda dysponuję BrewMonkiem, ale to chyba to samo. Ja poprawiłem wydajność poprzez spuszczenie brzeczki przedniej do wiadra, następnie zalewam wodą do wysładzania młóto i tak cyrkuluję 30min do 1h. Mam przez to stałą wydajność od dłuższego czasu i do tego normalną. Siada dopiero przy gęstym zacierze, ale jest przynajmniej stała i da się przewidzieć ekstrakt brzeczki nastawnej. Niestety ale wysładzanie przy wyciągniętym koszu sprawia, że wydajność jest nie do przewidzenia. Raz wysładza szybciej, raz wolniej, albo się zatka, albo przeleci bez oporu przez złoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 też mam problem wydajnością ale nie mam tak kiepskiej jak u Cb. W podobnej objętościowo warce z 4,4kg słodu dostałem 21L o ekstrakcie 13°Blg. Przy normalnej warce mogę zakręcić sie między 60-65%, przy małych 10-12L norma to 55-60. Pomogło zakwaszanie brzeczki i wody do wysładzania. Przy ciemnym piwie wydajność jest większa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się