Wormo Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Mam pytanie jak policzyłeś te 100 IBU , bo też korzystam z brewness i tam z tym ibu jest średnio ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Mam pytanie jak policzyłeś te 100 IBU , bo też korzystam z brewness i tam z tym ibu jest średnio ? Policzyłem Brewnessem, nie konfrontowałem tego z innym programem tym razem, ale na oko wydaje się być ok. Czemu sądzisz, że średnio? EDIT: Dobra przerobiłem 5 różnych kalkulatorów, wychodzi na to, że rzeczywiście Brewness zaniża wartości dość mocno. Każdy kalkulator pokazuje zupełnie co innego Więc w sumie można sobie to IBU tak na oko strzelić, ale zmieniłem nieco czasy gotowania. Dzięki za zwrócenie uwagi. Edytowane 14 Listopada 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) #105a Battle of Hoth (Saison) ~ 13,5 Blg, 23 IBU #105b Dagobah System (Brett Saison) ~ 13,5 Blg, 23 IBU Data: 2016-11-19 Surowce: Pale Ale - 4,6kg Abbey - 0,5kg Pszeniczny - 0,5kg Płatki Jęczmienne - 0,6kg Drożdże: Startery: A: Yeast Bay: Saison Blend I, B: Brett Saison. Zacieranie 14L: 65°C - 1h 72°C - 30m Gotowanie 75 minut: 60' - Iunga 25g 15' - Soraci Ace 15g 0' - Soraci Ace 15g Dodatki na cichą: OG: 13,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 27LRefermentacja: ??Wydajność: 78% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 6 dni - 17°-16°, 4 dni - 22° Cicha: 7 dni - 15°-13° Uwagi: Czas pracy 5h Obydwa startery ruszyły z kopyta po kilku godzinach. Pierwsze 5 dni w 17 stopniach. 25.11 (Saison Blend, Brett Blend) - Wiadra przeniesione do mieszkania do 22 stopni. 30.11 (Saison Blend) - Przelane na cichą. Świetne efekty pracy drożdży. Miałem użyć tylko do tego piwa, ale już kombinuje gdzie użyć gęstwy 1,5Blg. 10.12 (Saison Blend) - Rozlane do butelek. 5 litrów poszło na drugą cichą z dodatkiem: 8g mięty suszonej, 6g Cedrelli i 4g Kaffiru. 16.12 (Brett Blend) - Przeniosłem do piwnicy na 15-16 stopni. 18.12 (Saison Blend) - Rozlana do butelek wersja miętowa. 26.01 (Brett Blend) - Poszło w butelki przy 0,5 blg. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) #106 Battle of Naboo (Witbier) ~ 11,2 Blg, 13 IBU Data: 2016-11-19 Surowce: Pale Ale - 1kg Płatki Pszeniczne - 1kg Słód Pszeniczny - 0,4kg Drożdże: MJ21. Zacieranie 8,4L: 65°C - 1h 72°C - 30m Gotowanie 75 minut: 25' - Iunga 10g 5' - Zest z limonki, dwóch pomarańczy i zielone grejpfruta, 10g mielonej kolendry, 5g Liści Kaffiru i 15g Suszonych Płatków Dzikiej Róży. Dodatki na cichą: Płatki róży 10g, Kaffir 5g. OG: 11,2°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11LRefermentacja: 68g na 10,5LWydajność: 64% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 13 dni - 17°-22° Cicha: 7 dni - 15°-13° Uwagi: Czas pracy 5h Szybki start fermentacji, po kilku godzinach od zadania. 30.11 - Przelane na cichą przy aż 4 blg, ale od dwóch dni fermentor zamknięty szczelnie i nawet pokrywa nie napuchła. Dodałem 10g róży i 5g kaffiru. 10.12 - Przelane do butelek z dodatkiem 68g cukru. Mega różane, ale jednocześnie z tyłu ma charakter witbiera, orzeźwiające. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) #107 Jabba the Hutt (Lapsang Apa) ~ 13,5 Blg, 35 IBU Data: 2016-12-03 Surowce: Pale Ale - 5kg Pszeniczny - 1,2kg Abbey - 0,4kg Drożdże: US-05 z torebki. Zacieranie 23L: 65°C - 55m 72°C - 35m Gotowanie 65 minut: 60' - Iunga 25g 5' - Equinox i Chinook po 30g 0' - Equinox i Chinook po 30g Dodatki na cichą: Herbata Lapsang OG: 13,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 16LRefermentacja: ??Wydajność: 77% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 16°-21° Cicha: 7 dni - 12° Uwagi: Czas pracy od 7:00 do 11:07 + sprzątanie 17.12 - Przelane na cichą przy 1,5 blg. Zniesione do piwnicy do 12°. 25.12 - Do 11 litrów dodałem po 25g Equinoxa i Chinooka oraz 50g herbaty Lapsang, 2 dni później rozlew. 25.12 - Do 4,5 litra dodałem: 6g trawy cytrynowej, 6g Kaffiru, 6g mięty i 5g Werbeny Cytrynowej. Do tego chmiel: 12g Chinnoka i 13g Equinoxa. 27.12 - Przelane do butelek obie wersje. Obie mają za wysoką goryczkę, a wersja z herbatą jest spotęgowana ściąganiem od herbaty. Poza tym świetny aromat w obydwu wersjach. Oznaczenia na kapslach: 7 - Lapsang, 7H - Herbal. #107(B) Battle of Hoth (American Saison) ~ 13,5 Blg, 35 IBU Data: 2016-12-03 Surowce: Pale Ale - 5kg Pszeniczny - 1,2kg Abbey - 0,4kg Drożdże: The Yeast Bay Saison Blend I - ok. 120ml Zacieranie 23L: 65°C - 55m 72°C - 35m Gotowanie 65 minut: 60' - Iunga 25g 5' - Equinox i Chinook po 30g 0' - Equinox i Chinook po 30g Dodatki na cichą: ?? OG: 13,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 13LRefermentacja: ??Wydajność: 77% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 16°-21° Cicha: 7 dni - 15°-13° Uwagi: Czas pracy od 7:00 do 11:07 + sprzątanie 26.12 - Przelane na cichą z dodatkiem 45g Cascade'a i resztką Cascade PL - 8g. 29.12 - Przelane do butelek z dodatkiem 61g cukru. Bardzo fajny aromat, trochę zbyt wysoka goryczka. Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) #108 Stout Trooper (Stout Owsiany) ~ 14 Blg, 28 IBU Data: 2016-12-03 Surowce: Słód Owsiany (??) - 1 kg (31.2%) Pale Ale (Malteurop) - 0.8 kg (25%) Płatki owsiane - 0.6 kg (18.7%) Abbey (Castle) - 0.2 kg (6.2%) Czekoladowy 900 (Castle) - 0.2 kg (6.2%) Brown (Fawcett) - 0.2 kg (6.2%) Kawowy (Castle) - 0.1 kg (3.1%) Jęczmień palony (Castle) - 0.1 kg (3.1%) Zacieranie 23L: 68°C - 85m 76°C - 10m Gotowanie 65 minut: 55' - Iunga 15g 5' - Saaz 15g Dodatki na cichą: Mięta OG: 14°BlgFG: ??°BlgObjętość: 12LRefermentacja: ??Wydajność: 70% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 16°-18° Cicha: 7 dni - 15°-13° Uwagi: Czas pracy 4h Zakażenie, prawdopodobnie spowodowane złym zdezynfekowaniem wiadra po poprzednim zakażeniu. Soda kaustyczna nie dała rady. Wylane w kanał. Edytowane 17 Grudnia 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Pytanie o drożdże Funktown Pale Ale,w jakimś piwie określiłbyś charakter tej mieszanki ? Chodzi o profil drożdżowy, co tak faktycznie dają z deklaracji producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) #109 Lando (RauchDoppelbock) ~ 23,6 Blg, 27 IBU Data: 2016-12-11 Surowce: Steinbach Wędzony 3 kg (48%) Strzegom Wiedeński 1.5 kg (24%) Strzegom Monachijski typ I 1.5 kg (24%) Caraamber 0.25 kg (4%) Drożdże: Munich Lager - gęstwa około 150ml Zacieranie 17L: 50°C - 10m 64°C - 40m - dekokt 5,5 litra, 10 minut w 72 stopniach, 20 minut gotowany. 72°C - 40m Gotowanie 120 minut: 60' - Iunga 20g 20' - Saaz 30g Dodatki na cichą: brak OG: 23,6°BlgFG: ??°BlgObjętość: 12LRefermentacja: ??Wydajność: 64% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 28 dni - 8°-10° Cicha: ok. 75 dni - 4°-0° Uwagi: Czas pracy 6h Pierwszy lager fermentowany w lodówce do chłodzenia wina. W nocy z 3 na 4 dzień fermentacji była przerwa w dostawie prądu i temperatura podskoczyła w lodówce do 14 stopni. 25.12 - Pierwsze 2 tygodnie fermentacji w 8-9 stopniach. 26.12 - Przesadziłem z temperaturą w lodówce i temperatura skoczyła do 11 (przy 8 na lodówce). Obniżam o jeden stopień. 01.01 - Podniosłem wieczorem temperaturę do 12 w fermentorze. Na 3 doby, potem zbijam jak najniżej, żeby drożdże zbiły się ładnie. 04.01 - Ustawiłem w lodówce 4 stopnie rano. 06.01 - przelewam na lagerowanie. 06.01 - Przelane na cichą, bez pomiaru. Wstawiłem do lodówki na - 3 stopnie. 05.04 - Nie zanotowałem kiedy rozlew. Szacuje, że mniej więcej około 25.03. Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 (edytowane) #110 Master Yoda (Rye Wine) ~ 27 Blg, 96 IBU Data: 2016-12-17 Surowce: Pale Ale (Malteurop) 3 kg (47.6% Żytni (Strzegom) 1,6 kg (25.4%) Wiedeński (Strzegom) 0,6 kg (9.5%) Monachijski typ I (Strzegom) 0,5 kg (7.9%) Płatki Żytnie Błyskawiczne 0,4 kg (6.3%) Special B Malt (Castle) 0,2 kg (3.2%) Drożdże: Us-05 - gęstwa Zacieranie 18L: 48°C - 23m 64°C - 1h 72°C - 30m Gotowanie 120 minut: 60' - Tomahawk 40g 15' - Green Bullet, Citra, Nelson Sauvin po 15g 0' - Green Bullet, Citra, Nelson Sauvin po 15g Dodatki na cichą: brak OG: 27°BlgFG: 6°BlgObjętość: 10LRefermentacja: 42g (9,5L)Wydajność: 65% wg Brewness Odfermentowanie: 78%Fermentacja: Burzliwa: 21 dni - 15°-18° Cicha: 24 dni - 15° Uwagi: Czas pracy 6h Filtracja gładko, 25 minut i po sprawie. Nie byłem w stanie odfiltrować osadów białkowych, było tego tyle, że poszło na fermentację razem z brzeczką. 26.11 - Temperatura w ciągu pierwszego tygodnia nie przekroczyła 17,5 stopnia. Zostawiam na kolejne dwa tygodnie w górnej założonej granicy. 07.01 - Przelane na cichą przy 6,5 Blg. Wyszło 9,5 litra, dodałem 25g płatków po beczkach z burbonem, które taplałby się w Czarnym Jasiu ze 3 miesiące. 08.02 - Rozlane do butelek z dodatkiem 42g cukru na około 9,5 litra. Zeszło do 6blg, jest wytrawne. Edytowane 9 Lutego 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) #111 Utinni! (Quadrupel) ~ 24 Blg, 38 IBU Za "Czesław Warzy" - Próba zrobienia porządnego "mózgotrzepa". Lubie czasami stworzyć sam recepturę, na czuja, na podstawie opisu sensorycznego stylu i potem zderzyć to z recepturami dostępnymi w internecie. Tą poniżej zderzyłem z recepturą Czesława i w sumie jest bardzo zbliżona Dysponuję gęstwą Saison Blend z Yeast Bay, która schodzi bardzo nisko, dlatego dodaje trochę płatków jęczmiennych, żeby zbudować kremowość i odczucie pełni. Herbatnikowość od Abbey będzie pięknie pasować do tego piwa, wiec nie żałowałem i sypie prawie 10%. Ciemne owoce i ich złożoność zamierzam zbudować, przez przygotowanie cukru z DAPem i słód Special B. Mam też 250ml kupnego Candi Syropu, ciemny Belg wydaje się idealny, żeby go użyć. Chmielę tylko na goryczkę, standardowo Iungą. Bardzo prawdopodobne, że na cichą użyję płatków dębowych, dla pełni i może dla delikatnych beczkowych aromatów. Data: 2016-12-28 Surowce: Pale Ale (Malteurop) - 3 kg (57.1%) Płatki Jęczmienne - 0.8 kg (15.2%) Abbey (Castle) - 0.5 kg (9.5%) Candi Syrup (własnej roboty) - 0.5 kg (9.5%) Candi Syrup (kupny) - 0.25 ml (4.8%) Special B Malt (Castle) - 0.2 kg (3.8%) Drożdże: The Yeast Bay - Saison Blend I - gęstwa Zacieranie 12,6L: 65°C - 50m 72°C - 40m Gotowanie 90 minut: 60' - Iunga 35g Dodatki na cichą: brak OG: 24°BlgFG: 2,4°BlgObjętość: 11LRefermentacja: ??Wydajność: 67% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 11 dni - 15°-19°, 7 dni - 21°-23° Cicha: 28 dni - 12° Uwagi: Czas pracy 5h Start drożdży po około 16 godzinach. Pierwszy dzień w 15 stopniach. 07.01 - Przeniosłem fermentor do mieszkania do 21 stopni. 25.01 - Przelane na cichą przy 2,4blg. W aromacie pachnie jak jasny belg, w smaku ma się co układać, bo piwo daje wódą No i mocno mętne. Dodałem 50g Płatków po beczkach z whisky, moczone krótko dla dezynfekcji. Może coś z tego za rok będzie 25.02 - przelane do butelek. Degustacja: 21.04 - Otworzyłem pierwszą butelkę. Wciąż bardzo mocno alkoholowy, nie wiem czy to się ułoży. Oprócz tego aldehyd, całkiem silny. Na dzień dzisiejszy słabe piwo. Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Po ostatnim próbowaniu piw na Saison Blendzie z Yeast Baya powiem, że bardzo morelowe piwa dają, myślę, że fajny wybór do Quada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Po ostatnim próbowaniu piw na Saison Blendzie z Yeast Baya powiem, że bardzo morelowe piwa dają, myślę, że fajny wybór do Quada Wybór był pomiędzy Saison Blend, a Saison Blend Szczerze mówiąc w ogóle nie planowałem wcześniej tego piwa, ale te drożdże zrobiły na mnie piorunujące wrażenie, więc uznałem, że szkoda byłoby zrobić na nich tylko jedno piwo Dlatego ugotowałem drugiego Saisona i teraz gotuje Quadrupla Morele rzeczywiście w profilu są, więc razem z ciemnymi owocami, powinny stworzyć bardzo bogaty aromat Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Candi Syrup (kupny) - 0.25 kg (4.8%) Wiem, że browar to nie apteka, ale ten cukier kandyzowany z Brewfermu to 250 ml, ale waga jego to 325 g Szalas85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) #112 Darth Vader (Smoked Baltic Porter) ~ 22,2 Blg, 40 IBU Data: 2017-01-06 Surowce: Steinbach Wędzony 5.5 kg (55.6%) Strzegom Monachijski typ I 1 kg (10.1%) Strzegom Monachijski typ II 1 kg (10.1%) Płatki Jęczmienne 0.8 kg (8.1%) Special B Malt (Castle) 0.5 kg (5.1%) CaraMunich (Weyermann) 0.5 kg (5.1%) Czekoladowy (Fawcett) 0.2 kg (2%) Pszeniczny Czekoladowy (Fawcett) 0.2 kg (2%) Carafa Special I (Weyermann) 0.2 kg (2%) Drożdże: Wyeast - Munich Lager - 200ml gęstwy Zacieranie 30L: 67°C - 80m 72°C - 40m Gotowanie 120 minut: 60' - Iunga (2016) 25g 30' - Iunga (2016) 25g Dodatki na cichą: brak OG: 22,2°BlgFG: ??°BlgObjętość: 22,5LRefermentacja: ??Wydajność: 73% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 30 dni - 8°-12° Cicha: 30 dni - 2° Uwagi: Czas pracy 6h Odrobinę za jasne chyba wyszło, ale tylko odrobinkę. Temperatura w lodówce podczas fermentacji jest o około 2 stopnie niższa niż w fermentorze. 14.01 - Temperatura na lodówce przesunięta z 6 na 7 stopni (z 8 na 9 w fermenotrze). 20.01 - Temperatura na lodówce przesunięta na 8 stopni (z 9 na 10 w fermenotrze). 27.01 - Temperatura na lodówce przesunięta na 9 stopni (z 10 na 11 w fermenotrze). 03.02 - Temperatura na lodówce przesunięta na 4 stopnie, celem sklarowania piwa. Za 2 dni przelanie na lagerowanie. 17.02 - Przelane na lagerowanie w podziale na 3 wiaderka.1 - 10L - bez niczego2 - 5L - 25g płatków bourbon3 - 5L - 35g płatków sherry 09.04 - Wszystkie wersje przelane do butelek. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) #113 Royal Guard (Milk Stout) ~ 15 Blg, 24 IBU Próba stworzenia maksymalnie czekoladowego piwa z samych słodów. Przy okazji przetestuje 3 szczepy drożdży, których wcześniej nie używałem. Oprócz podstawowego Pale Ale daje Słód Owsiany dla gładkości i trochę płatków (jakieś resztki się nawinęły). Mam nadzieję uzyskać trochę ciemnych owoców ze Special X (który jak mniemam jest odpowiednikiem Caraaroma) i z Kawowego (pachnie dość intensywnie śliwkowo). Na czekoladę daje zestaw słodów ... czekoladowych Pale Chocolat z Fawcetta ma bardzo dobre opinie, ja nie używałem. Czekoladowy 900 z Castle, też nie używałem, ale samym Fawcettem nie uciągnąłbym barwy, więc daje też ciemniejszy czekoladowy. Standardowo Pszeniczny Czekoladowy, bo moim zdaniem daje najwięcej czekolady i Extra Black na dobicie koloru. Nie używam Palonego Jęczmienia, myślę, że od takiej ilości ciemnych słodów i tak będzie paloność w smaku. Warka mocno testowa, w zasypie pewnie przekombinowana, z czego doskonale zdaje sobie sprawę Ale może będzie dobrze. Na cichą coś może jeszcze pokombinuje z dodatkami kawy i płatków dzikiej róży. Data: 2017-01-15 Surowce: Pale Ale (Malteurop) 4 kg (45.5%) Słód Owsiany 1 kg (11.4%) Laktoza 1 kg (11.4%) Special X (Bestmaltz) 0.5 kg (5.7%) Kawowy 500 (Castle) 0.4 kg (4.5%) Czekoladowy 900 (Castle) 0.4 kg (4.5%) Pale Chocolate (Fawcett) 0.4 kg (4.5%) Pszeniczny Czekoladowy 0.4 kg (4.5%) Płatki Owsiane 0.3 kg (3.4%) Extra black 0.2 kg (2.3%) Płatki Żytnie 0.2 kg (2.3%) Drożdże: 1. MJ36 Liberty Bell Ale, 2. MJ42 New World Strong Ale, 3. Wyeast London Ale III Zacieranie 30L: 67°C - 90m 72°C - 20m Gotowanie 65 minut: 60' - Iunga (2016) 30g Dodatki na cichą: brak OG: 15°BlgFG: ??°BlgObjętość: 3x11LRefermentacja: ??Wydajność: 89% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 15°-18° Cicha: 7 dni - 15° Uwagi: Czas pracy 5h MJ42 - wystartowały po około 6h. 19.01 - Mam za niską temperaturę w piwnicy 15 stopni i nie chce wskoczyć więcej. MJ42 - wygląda, że po 3 dniach jest po fermentacji. MJ36 - później wystartowały, ale spokojnie sobie pierdzą. London Ale III - leniwe skurczybyki, powolutku do przodu. 28.01 - Wszystkie wersje przelane na cichą, wszystkie odfermentowały do 7blg. W sumie będzie 6 wersji z różnymi dodatkami:13B (MJ36) - czysta, 13R - 10g płatków róży, 13A (MJ42) - czysta, 13P - 25g Sherry, 13L (London Ale III) - czysta, 13K - kawa (dodana później) 03.02 - Wszystkie wersje oprócz tej z płatkami zabutelkowane 25.02 - Wersja z płatkami Sherry przelana do butelek. (13S) Edytowane 25 Lutego 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) #114 Rathar (New England IPA) ~ 15 Blg, 48 IBU Po średnio udanych próbach na blendzie Funktown Pale Ale, spróbuje zrobić prawdziwe soczyste New England IPA. Amerykańskie receptury zazwyczaj gęstość i gładkość piwa próbują zapewnić przez płatki owsiane, ja wspomogę to jeszcze słodem żytnim i płatkami żytnimi, które dają więcej gładkości, a mniej kisielowatości. Oprócz Owsa i Żyta, daję też całkiem sporo Pszenicy, żeby dodać piwu trochę rześkości. Rolę uzupełnienia i słodu podstawowego będzie pełnił słód Pale Ale. Chmielił będę w 3 etapach: Na koniec gotowania i do whirpoola, na burzliwej i na cichą. Użyję następujących chmieli: 1. Nelson Sauvin - moim zdaniem stworzony do tego stylu, daje aromat bardzo soczystego mango, trzeba tylko uważać z jego ilością, bo przy większym udziale, aromaty naftowe dominują piwo. 2. Galaxy - chyba mój ulubiony chmiel, którego w zeszłym sezonie nie wiedzieć czemu nie używałem, a tak się składa, że jest jednym z niewielu, które są dostępne ze zbioru 2016. Spodziewam się aromatów cytrusowych - grejpfrut i mandarynka. 3. Cascade AUS - poprzedni zbiór z Nowej Zelandii był świetny, mam nadzieje, że i ten będzie dobry. Spodziewam się cytrusów, które w połączeniu z Nelsonem da wrażenie picia soku 4. Iunga - na uzupełnienie goryczki, chociaż korci mnie żeby wrzucić też na cichą, bo chmiel pachnie z paczki obłędnie. 5. Amarillo - zostało mi trochę Amarillo ze zbioru 2015, więc wykorzystam go na fermentację burzliwą, w którą średnio wierze Spodziewam się owoców tropikalnych, gładszych i mniej agresywnych niż w przypadku Nelsona. Brzeczkę podzielę na pół, jedno wiadro zaszczepię Conanami, drugie, polecanymi na forach amerykański - London Ale III. Postaram się wystartować w okolicach 16-17 stopniach i szybko bo w okolicach 4 dnia dociągnąć do temperatury 21-22 stopni. Myślę, że tyle wystarczy, żeby naprodukować estrów, które mają współgrać z chmielami. Data: 2017-01-29 Surowce: Pale Ale (Malteurop) 3 kg (44.1%) Płatki owsiane 1.2 kg (17.6%) Pszeniczny (Viking Malt) 1 kg (14.7%) Żytni (Viking Malt) 0,6 kg (8.8%) Płatki żytnie 0,6 kg (8.8%) Abbey (Castle) 0.4 kg (5.9%) Drożdże: 1. London Ale III, 2. Conany Zacieranie 24L: 66°C - 90m 72°C - 20m Gotowanie 65 minut: 60' - Iunga (2016) 15g 10' - 30g Galaxy, po 25g Nelson (Szyszka) i Cascade (AUS) 0' - 30g Galaxy, po 25g Nelson (Szyszka) i Cascade (AUS) Dodatki na cichą: Chmielenie na burzliwej - Amarillo Chmielenie na cichej - 30g Galaxy, po25g Nelson i Cascade (AUS) OG: 15°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11L i 11,5LRefermentacja: ??Wydajność: 65% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 18°-22° Cicha: 7 dni - 15° Uwagi: Czas pracy 5h 30.01 - Conany rano już ładnie bulkały, w Londonach zepsuta rurka ale coś tam widać się zaczęło. Szybki start fermentacji w 16 stopniach. 31.01 - Rano w obydwu wiadrach po 18 stopni. 11.02 - Przelane na cichą i zniesione do piwnicy celem obniżenia temperatury do 15, potem chmielenie w dwóch etapach. 12.02 - Dodane po 30g Galaxy do obydwu wiaderek. 15.02 - Dodane: 30g Cascade i 30g Amarillo - do obydwu wiaderek. Rozlew 18.02. 18.02 - Rozlane do butelek. Edytowane 18 Lutego 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) #115 Greedo (Gose) ~ 12,4 Blg, 5 IBU Gose, jak Gose. Zasyp sprawdzony w warce #48 i #72. Będę zakwaszał bez gotowania od razu po filtracji. Budowa starteru na podstawie artykułu w piwowarze: 500ml wody 40g suchego ekstraktu 10g glukozy 1g pożywki 1g węglanu wapnia 3 kapsułki probiotyku Swanson W sumie 4 dni w bardzo mocno wahającej się temperaturze od 21 do 38 stopni Podgrzewane gorącą wodą z kranu jak mi się przypomni Piwo bazowe zostanie podzielone na cichej na 4 małe wiaderka z dodatkiem różnych owoców: Gruszek, Mango, Marakui i Papai. Data: 2017-01-29 Surowce: Pale Ale (Malteurop) 2,2 kg (50%) Pszeniczny (Viking Malt) 1,6 kg (36,4%) Płatki owsiane 0,6 kg (13,6%) Bakterie: L. Plantarum Drożdże: M42 New World Strong Ale (taką akurat mam gęstwę) Zacieranie 14L: 68°C - 90m Gotowanie (po zakwaszaniu) 65 minut: 5' - 26g mielonej kolendry i 22g soli niejodowanej himalajskiej, 10g Iungi. Dodatki na cichą: 1 - Gruszka, 2 - Mango, 3 - Marakuja, 4 - Papaja. OG: 12,4°BlgFG: ??°BlgObjętość: 20LRefermentacja: ??Wydajność: 75% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Zakwaszanie: 3 dni - 42°-27°- Starter zadany w temperaturze 41 stopni, brzeczka wcześniej zakwaszona do pH 4,7.- Drugi dzień rano - 31 stopni. Wieczorem - 28.- Trzeci dzień rano - 25 stopni. Wieczorem - 24. pH zmierzone na poziomie 3,4. Brzeczka pachnie żurkiem i kukurydzą podobnie do DMSu. Dość mocno kwaśna, ale na razie skontrowana słodyczą, więc odczucie kwaśności pewnie się podwyższy po fermentacji.- Czwarty dzień i gotowanie - ostatecznie wyszło 3,1 pH. Burzliwa: 10 dni - 16°-18° Cicha: 7 dni - 15° Uwagi: Czas pracy 5h 01.02 - Przegotowane godzinę, schłodzone do 18 i zadane drożdże. Nie zmierzyłem ekstraktu po gotowaniu, więc obliczyłem go na podstawie odparowania. 09.02 - Przelane na cichą z dodatkiem owoców. 1 - 500g Marakuja (mrożona pulpa) - 5L2 - 500g Papaja (mrożona pulpa) - 5L3 - 500g Mango (mrożona pulpa) - 5L4 - 450g Gruszka (świeża, obrana i pokrojona w kostkę) - 4,5L 19.02 - Rozlane do butelek z dodatkiem po 20g cukru na wiaderko.1 - Marakuja (15MR) rozpieprza system. Bardzo intensywny aromat, bardzo intensywny smak, do tego super kwas i super słonośc. Najlepsza wersja, ale jednocześnie najbardziej ekstremalna.2 - Papaja (15P) - Zostawiła po sobie siarkę i swój delikatny, trochę mulący aromat, słabo.3 - Mango (15M) - Najbardziej ułożone i zbalansowane. Słodycz kontruje kwas i słoność, aromat mango stonowany.4 - Gruszka (15G) - Nic nie wniosła do piwa, nie sądzę, żeby ktoś zauważył jej aromat. Degustacja: Papaja i Gruszka - Owoce nie przebijają się w smaku, dodatkowo owoce zestresowały nieco drożdże i wyprodukowały trochę siarki. Oprócz tego piwo w aromacie jest mocno słone, lekko kwaśne i kolendrowe. Mango - W aromacie mango, albo raczej skórka z mango, dalej sól, kwaśność (ale nie kapusta), owocowo, słodko. W smaku bardzo soczyste, mango bardziej wyczuwalne, mocno kwaśne - kwas czysty. Marakuja - Bomba aromatyczna, bardzo czuć wpływ owocu. W smaku bardziej wytrawne niż pozostałe wersje, ale prawdopodobnie przez wyższą kwaśność, która dominuje nad słonością i słodkością, które w pozostałych wersjach były mocniejsze. Najlepsza wersja. Edytowane 21 Marca 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) #116 Dagobah System (Brett Ale) ~ 13 Blg, 21 IBU Data: 2017-02-12 Surowce: Pale Ale (Malteurop) 4 kg (65,6%) Płatki Jęczmienne 0,8 kg (13,1%) Pszeniczny (Viking Malt) 0,7 kg (11,5%) Abey 0,6 kg (9,8%) Drożdże: 1. Blend (Brett Saison: gęstwa 75ml, Saison Blend I: gęstwa: 75ml, Lochristi: stara gęstwa 50ml), 2. Lochristi Blend (Starter 1L) Zacieranie 20L (+1,5L wrzątku pzy 72 stopniach): 68°C - 53m 72°C - 30m Gotowanie (po zakwaszaniu) 65 minut: 5' - Tomahawk 62g + Equinox 31g 0' - Soraci Ace 35g Dodatki na cichą: ?? OG: 13°BlgFG: ??°BlgObjętość: 27LRefermentacja: ??Wydajność: 75% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 35-56 dni - 16°-22° Cicha: 0 dni Uwagi: Czas pracy 5h Zużyłem resztki chmielu z zeszłego sezonu. Soraci Ace, z paczki, zaskakująco intensywnie pachniał kokosem. Blend Brettów - bardzo szybki start, Lochristi brak oznak fermentacji. Lochristi nie wystartowały w ogóle, poszło w kanał z chlorofenolem 02.04 - Przelane do butelek przy 1blg. Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) #117 Rathar (New England IPA) ~ 14 Blg, 36 IBU Data: 2017-02-12 Surowce: Pale Ale (Malteurop) 1,4 kg (43.7%) Płatki owsiane 0,8 kg (25%) Płatki pszenne 0,8 kg (25%) Abbey (Castle) 0.2 kg (6,3%) Drożdże: Vermont Ale Zacieranie 24L: 68°C - 50m 72°C - 50m Gotowanie 65 minut: 7' - 30g Galaxy 3' - 30g Galaxy 0' - 30g Galaxy Dodatki na cichą: Burzliwa - Galaxy 30g Galaxy 30g - 5dni Cascade AUS 30g - 2 dni OG: 14°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11LRefermentacja: ??Wydajność: 56% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 7 dni - 18° Cicha: 5 dni - 15° Uwagi: Czas pracy 5h Jakaś dramatyczna wydajność, chyba od płatków. Za każdym razem jak używam dużej ilośći płatków to wydajność jest niska. 17.02 - Wrzuciłem 30g Galaxy na burzliwą. 21.02 - Wieczorem przelane na cichą z dodatkiem 30g Galaxy. 24.02 - Dodane 30g Cascade AUS. 26.02 - Poszło w butelki. Edytowane 5 Marca 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 (edytowane) #118 T-Fighter Gasoline (Black IPA) ~ 16 Blg, 68 IBU Od jakiegoś czasu chodzi za mną dobre Black IPA, a jako że mam resztki amerykańskich chmieli ze zbioru 2015, postanowiłem je zużyć do tego piwa. Chcę uzyskać piwo gęste i pełne stąd aż 23% to płatki żytnie. Jednocześnie mam nadzieję, że płatki w przeciwieństwie do słodu żytniego nie dadzą pikantnych smaków. Wrzucam też standardowo trochę słodu Abbey, tutaj mam nadzieję, że ewentualnie skontruje nuty palone od Extra Black. Jako baza oczywiście Pale Ale, a na kolor najciemniejszy ze słodów jaki mam czyli Extra Black. Ten ostatni mielę na mąkę, żeby oddał jak najwięcej koloru i wrzucam na ostatnie 20 minut zacierania. Zacieram na wytrawnie w 64 stopniach. Chmielenie trochę przypadkowe z resztek zbiorów 2015, ale mimo to powinno wszystko razem dać dość sporo ciemnych owoców takich jak czarne porzeczki. Z mojego doświadczenia wynika, że chmiele, które w jasnym piwie dają Mango, w ciemnym idą bardziej w stronę właśnie ciemnych porzeczek. Kluczowe znaczenie pewnie będzie miała Citra na zimno. Goryczkę uzupełniam standardowo Iungą, już z 2016 zbioru, który wydaje się być bardzo dobry. Fermentacja nisko, startując od 14 stopni do max 18. Data: 2017-03-12 Surowce: Pale Ale (Malteurop) - 2 kg (57.1%) Płatki żytnie - 0.8 kg (22.9%) Extra black - 0.4 kg (11.4%) Abbey (Castle) - 0.3 kg (8.6%) Drożdże: FM52 Amerykański Sen (1 dniowy starter 500ml) Zacieranie 12,5L: 64°C - 40m 72°C -40m Gotowanie 62 minut: 60' - 20g Iunga 5' - 20g Nelson Sauvin i 20g Citra 0' - 14g Amarillo i 21g Cascade AUS Dodatki na cichą: 50g Citra OG: 16°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11,5LRefermentacja: ??Wydajność: 72% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 16°-18° Cicha: 7 dni - 14° Uwagi: Czas pracy 4h 26.03 - Przelane na cichą - 5,5 blg. 29.03 - Dodane 50g Citra 01.04 - Rozlane do butelek. Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) #119 Greedo (Gose) ~ 10,6 Blg, 5 IBU Gose, zakwaszane bezpośrednio po filtracji przez 3,5 doby L. Plantarum, prosto z kapsułek, bez starteru. Data: 2017-03-15 Surowce na 22L piwa: Pale Ale (Malteurop) 2,2 kg (50%) Pszeniczny (Viking Malt) 1,6 kg (36,4%) Płatki owsiane 0,6 kg (13,6%) Bakterie: L. Plantarum Drożdże: FM50 Kłosy Kansas (75ml) Zacieranie 14L: 66°C - 40m 72°C - 40m Gotowanie 15l (po zakwaszaniu) 70 minut: 5' - 10g mielonej kolendry i 10g soli niejodowanej himalajskiej. 10g Sorachi Ace Dodatki na cichą: 500g Mango i 500g Marakui OG: 10,6°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11,5LRefermentacja: ??Wydajność: ?/% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Zakwaszanie: 3 dni - 40°-26° Burzliwa: 10 dni - 16°-18° Cicha: 7 dni - 15° Uwagi: Czas pracy 4h Pomimo małej ilości drożdży, piwo zaczęło pracować całkiem szybko ... w mniej niż 24h. 26.03 - Przelane na cichą z dodatkiem 0,5kg mango i 0,5kg marakui. Bez pomiaru, ale była jeszcze piana drożdżowa, zlałem razem z drożdżami, żeby miało co dojeść cukry z owoców. Edytowane 28 Marca 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) #120 Speeder (Sour Lemon Ice Cream Ale) ~ 12,6 Blg, 5 IBU Trochę spontanicznie, ale wracam do koncepcji Ice Cream Ale'a. Efekt który chciałbym uzyskać to smak zbliżony do kwaśnych lodów cytrynowych. W zasypie z pewnością jest za mało płatków owsianych, powinno ich być ze dwa razy więcej, ale decyzję co zrobić z tym piwem podjąłem już w trakcie zakwaszania. Postaram się więc gęstość i lepkość piwa nadrobić laktozą, dodam jej tyle, żeby podbić ekstrakt o 2-2,5blg. Bazową brzeczkę pod Gose wstępnie zakwasiłem (starter z 3 kapsułek), w sumie przez 5 dni. Chmielił będę jakąś resztką Soraci Ace tylko do Whirpoola, a na sam koniec gotowania dodam starty zest z 5 cytryn na 11,5L gotowego piwa. Żeby nie zmarnować cytryn, wleję również sok do gotującej się brzeczki. Fermentacja za pomocą drożdży Danny's Favourite 1450 - mam trochę gęstwy i będzie sie ona świetnie nadawać do tego piwa, bo zostawia dość pełne piwa, a przy okazji namnożę na niej drożdże do innego piwa. Data: 2017-03-17 Surowce na 22L piwa: Pale Ale (Malteurop) 2,2 kg (50%) Pszeniczny (Viking Malt) 1,6 kg (36,4%) Płatki owsiane 0,6 kg (13,6%) Bakterie: L. Plantarum Drożdże: Wyeast 1450 (50ml) Zacieranie 14L: 66°C - 40m 72°C - 40m Gotowanie 15l (po zakwaszaniu) 70 minut: 5' - Skórka i sok z 5 cytryn (66g zestu + 285g soku) 0' - 10g Sorachi Ace Dodatki na cichą: 0,5kg Laktozy OG: 12,6°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11,5LRefermentacja: ??Wydajność: ?/% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Zakwaszanie: 5 dni - 40°-24° Burzliwa: 10 dni - 16°-18° Cicha: 7 dni - 15° Uwagi: Czas pracy 4h 02.04 - Przelane na cichą Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) #121 Carbonite (Vienna Lager) ~ 12,6 Blg, 22 IBU Nigdy wcześniej nie warzyłem tego typu piwa, czyli lagera nastawionego tylko i wyłącznie na słodowość, więc nie ma w tym doświadczenia. Zasyp na lager wiedeński powinien składać się ze słodu ... wiedeńskiego i ewentualnie monachijskiego. Olewam Monachijski, a zamiast niego daje całkiem sporo Abbey, jak ma być słodowo to będzie się idealnie do tego nadawał. Może nie daje dokładnie tego co powinien nieść za sobą Lager Wiedeński, ale trochę podbije pełnie i doda drugiego dna w postaci herbatników. Zacieram dekokcyjnie, co prawda nie jest to wymagane w tym stylu, ale pasuje do profilu piwa. Chmielenie symboliczne właściwie tylko na goryczkę. Piwo planuję fermentować przez 3 tygodnie i dokładnie tyle samo lagerować. Refermentacja w około 12 stopniach. Data: 2017-03-19 Surowce na 11L piwa: Wiedeński (Castle) 2,3 kg (88,5%) Abbey (Castle) 0,3 kg (11,5%) Drożdże: Wyeast 2633 Octoberfest Lager Blend (Starter - 2 dni w pół litra, potem dolane kolejne pół litra na dwa dni) Zacieranie 14L: 65°C - 60m- Po 30 minutach odebrane 3,5 litra zacieru na dekokt- Dekokt trzymany 10 minut w 72° i potem gotowany przez 13 minut. 72°C - 30m Gotowanie 14l (po zakwaszaniu) 64 minut: 60' - 7g Iunga 20' - 7g Saaz Dodatki na cichą: brak OG: 12,6°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11,5LRefermentacja: ??Wydajność: ??% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 21 dni - 8°-10° Cicha: 21 dni - 0° Uwagi: Czas pracy 4h 9.04 - Przelane na lagerowanie, wstawione do lodówki do (-2) stopni. 01.05 - Przelane do butelek przy 2,8blg. Bardzo mi smakowało do momentu ogrzania, wyszedł diacetyl. 03.05 - Do 5L dodane 30g Green Bullet (2015). 06.05 - Rozlana wersja z chmieleniem na zimno. Pachnie głównie rodzynkowo, ciekawe. Edytowane 6 Maja 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) #122 Dagobah System (Brett Saison) ~ 14,1 Blg, 20 IBU Do uzupełnienia Data: 2017-04-06 Surowce na 30L piwa: Wiedeński 2.7 kg (36.5%) Pale Ale 2 kg (27%) Pszeniczny 1.5 kg (20.3%) Płatki owsiane 0.6 kg (8.1%) Płatki pszeniczne 0.6 kg (8.1%)dni) Drożdże: 15L - Autorski Blend Brettów Zacieranie 23L: 65°C - 50m 72°C - 30m Gotowanie 20l (63 minuty): 55' - 15g Soraci Ace 0' - 35g Cascade (AUS) i 35g Nelsona w szyszce Dodatki na cichą: brak OG: 14,1°BlgFG: ??°BlgObjętość: 17LRefermentacja: ??Wydajność: ??% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 30 dni - 18°-21° Cicha: 0 dni - 0° Uwagi: Czas pracy 4h Bardzo szybki start drożdży, wychodzą przez nakrętkę, za dużo nalane. 16.04 - Zdjąłem nakrętkę od słoja żeby ją wyczyścić i odkazić, bo drożdże mocno powyłaziły i zapaskudziły cały słój. Zmierzyłem blg - 3,5. Także jeszcze trochę pracy przed brettami. 11.05 - Przelane na cichą. Podzieliłem na 3 części. Do jednej dodałem 15g Simcoe, do drugiej 25g płatków moczonych w whisky, trzecia czysta. 15.05 - Wersja czysta i chmielona na zimno poleciała w butelki. Nagazowanie na 2,8vol. Obie fajne, mam wrażenie, że fajnie zbalansowane, choć sędziom pewnie zabraknie konia. Wersja z simcoe fajniejsza, bardziej rześka. Edytowane 27 Czerwca 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) #123 Dark Alley of Mos Espa (English Porter) ~ 12,8 Blg, 25 IBU Do uzupełnienia Data: 2017-04-06 Surowce na 11L piwa: Pale Ale (Malteurop) 1.3 kg (46.4%) Płatki jęczmienne 0.6 kg (21.4%) Abbey (Castle) 0.3 kg (10.7%) Brown (Fawcett) 0.3 kg (10.7%) Pale Chocolate (Castle) 0.3 kg (10.7%) Drożdże: Wyeast 1450 - 75ml gęstwy Zacieranie 9L: 65°C - 50m 72°C - 30m Gotowanie 15l 64 minut: 45' - 10g Fuggles 30' - 10g Fuggles Dodatki na cichą: brak OG: 12,8°BlgFG: ??°BlgObjętość: 12LRefermentacja: ??Wydajność: ??% wg Brewness Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 11 dni - 14°-19° Cicha: 0 dni - 0° Uwagi: Czas pracy 4h 15.04 - Przelane na cichą, bez pomiaru. 28.04 - Do 7L dodałem ok. 40g herbaty Lapsang, jutro rozlew wersji czystej i tej z herbatą. 30.04 - Rozlana do butelek cała warka, nie zmierzone końcowe Blg. Do wersji z Lapsangiem dodałem jeszcze 3x espresso z kawy ciasteczkowej aromatyzowanej Ale Lapsang raczej przykrył wszystko w tym piwie. Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się