bielok Posted July 29, 2009 Share Posted July 29, 2009 Witam. Zainspirowany ostatnia warką Dori, tez od jakiegoś czasu myślę o uwarzeniu piwa w tym stylu. Zastanawiam się jednak na jakich suchych drożdżach widzielibyście przefermentowanego tego piwa, do wyboru mam: - Danstar Nottingham - US-05 - S-04 Zależało by mi na mocnym odfermentowaniu tego piwa, dlatego chciałem zahartować drożdże wstępną warką 12 blg. Jakie są wasze typy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted July 29, 2009 Share Posted July 29, 2009 Mój typ: nie ma to większego znaczenia . Wszystkie są OK - drożdże g.f. do piw brytyjskich. Jeśli zależy Ci na głębokim odfermentowaniu to zadaj sporo drożdży w dobrej kondycji i mocno natleń brzeczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 29, 2009 Author Share Posted July 29, 2009 Cześć. Jeśli zależy Ci na głębokim odfermentowaniu to zadaj sporo drożdży w dobrej kondycji i mocno natleń brzeczkę. Brzeczka z portera będzie wlewana do fermentatora z którego chwilę wczesniej będzie zlane piwo z burzliwej - tak to planuję. Myślę że ilośc drożdzy po fermentacji burzliwej da radę mocno odfermentować portera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mark33 Posted July 29, 2009 Share Posted July 29, 2009 Moja kolejność po odczytaniu charakterystyk : 1. - Danstar Nottingham - dedykowane do Stouta 2. - US-05 - raczej do piw jasnych 3. - S-04 - miejsce ostatnie z powodu tendencji do niskiego odfermentowanie Wybór należy do Ciebie, choć myślę, że zaliczysz mi zadanie domowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted July 29, 2009 Share Posted July 29, 2009 Ja bym użył S-04, bo bardzo sobie chwalę stouty na tych drożdżach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 29, 2009 Share Posted July 29, 2009 Ja bym użył US-05, są najbardziej odporne, powinny najgłębiej odfermentować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted July 29, 2009 Share Posted July 29, 2009 Jak dla mnie "żarłacze szare" czyli Danstar Nottingham fermentowane możliwie najniższej temp. o tej porze roku. Prawie czysty smak słodów, ładnie sklarowane i wdzięczne drożdże. Widzisz że życie jest ciężkie, co piwowar to to inne zdanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 30, 2009 Share Posted July 30, 2009 Jeśli masz zamiar warzyć w przyszłym tygodniu to w sobotę mogę dać Ci gęstwę London Ale, fermentującą teraz moje bożonarodzeniowe uwarzone wczoraj. Drożdże jeszcze nie wymęczone bo to dopiero ich druga warka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted July 30, 2009 Share Posted July 30, 2009 S-04 nie da rady wystarczająco odfermentować, piwo będzie zbyt słodowe jak na russiana, dla mnie to wada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 30, 2009 Author Share Posted July 30, 2009 (edited) Cześć Dziękuję wszystkim za opinie i pomoc. Prawdę mówiąc od samego początku skłaniałem się ku danstarom lub us-5, s-4 prawie wogole nie brałem pod uwagę. Dori co do gęstwy dogadamy sie w sobotę Edited July 30, 2009 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now