Jump to content

RUSSIAN IMPERIAL STOUT

bielok

Recommended Posts

Witam.

Zainspirowany ostatnia warką Dori, tez od jakiegoś czasu myślę o uwarzeniu piwa w tym stylu.

Zastanawiam się jednak na jakich suchych drożdżach widzielibyście przefermentowanego tego piwa, do wyboru mam:

- Danstar Nottingham

- US-05

- S-04

Zależało by mi na mocnym odfermentowaniu tego piwa, dlatego chciałem zahartować drożdże wstępną warką 12 blg.

Jakie są wasze typy?

Mój typ: nie ma to większego znaczenia :). Wszystkie są OK - drożdże g.f. do piw brytyjskich.

Jeśli zależy Ci na głębokim odfermentowaniu to zadaj sporo drożdży w dobrej kondycji i mocno natleń brzeczkę.

Cześć.

Jeśli zależy Ci na głębokim odfermentowaniu to zadaj sporo drożdży w dobrej kondycji i mocno natleń brzeczkę.

Brzeczka z portera będzie wlewana do fermentatora z którego chwilę wczesniej będzie zlane piwo z burzliwej - tak to planuję. Myślę że ilośc drożdzy po fermentacji burzliwej da radę mocno odfermentować portera.

Moja kolejność po odczytaniu charakterystyk :

1. - Danstar Nottingham - dedykowane do Stouta

2. - US-05 - raczej do piw jasnych

3. - S-04 - miejsce ostatnie z powodu tendencji do niskiego odfermentowanie

Wybór należy do Ciebie, choć myślę, że zaliczysz mi zadanie domowe :)

Jak dla mnie "żarłacze szare" :) czyli Danstar Nottingham fermentowane możliwie najniższej temp. o tej porze roku. Prawie czysty smak słodów, ładnie sklarowane i wdzięczne drożdże. Widzisz że życie jest ciężkie, co piwowar to to inne zdanie :)

Jeśli masz zamiar warzyć w przyszłym tygodniu to w sobotę mogę dać Ci gęstwę London Ale, fermentującą teraz moje bożonarodzeniowe uwarzone wczoraj. Drożdże jeszcze nie wymęczone bo to dopiero ich druga warka :)

Cześć :)

Dziękuję wszystkim za opinie i pomoc.

Prawdę mówiąc od samego początku skłaniałem się ku danstarom lub us-5, s-4 prawie wogole nie brałem pod uwagę.

Dori co do gęstwy dogadamy sie w sobotę :)

Edited by bielok