bielok Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Witam. Zainspirowany ostatnia warką Dori, tez od jakiegoś czasu myślę o uwarzeniu piwa w tym stylu. Zastanawiam się jednak na jakich suchych drożdżach widzielibyście przefermentowanego tego piwa, do wyboru mam: - Danstar Nottingham - US-05 - S-04 Zależało by mi na mocnym odfermentowaniu tego piwa, dlatego chciałem zahartować drożdże wstępną warką 12 blg. Jakie są wasze typy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Mój typ: nie ma to większego znaczenia . Wszystkie są OK - drożdże g.f. do piw brytyjskich. Jeśli zależy Ci na głębokim odfermentowaniu to zadaj sporo drożdży w dobrej kondycji i mocno natleń brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Cześć. Jeśli zależy Ci na głębokim odfermentowaniu to zadaj sporo drożdży w dobrej kondycji i mocno natleń brzeczkę. Brzeczka z portera będzie wlewana do fermentatora z którego chwilę wczesniej będzie zlane piwo z burzliwej - tak to planuję. Myślę że ilośc drożdzy po fermentacji burzliwej da radę mocno odfermentować portera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Moja kolejność po odczytaniu charakterystyk : 1. - Danstar Nottingham - dedykowane do Stouta 2. - US-05 - raczej do piw jasnych 3. - S-04 - miejsce ostatnie z powodu tendencji do niskiego odfermentowanie Wybór należy do Ciebie, choć myślę, że zaliczysz mi zadanie domowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Ja bym użył S-04, bo bardzo sobie chwalę stouty na tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Ja bym użył US-05, są najbardziej odporne, powinny najgłębiej odfermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Jak dla mnie "żarłacze szare" czyli Danstar Nottingham fermentowane możliwie najniższej temp. o tej porze roku. Prawie czysty smak słodów, ładnie sklarowane i wdzięczne drożdże. Widzisz że życie jest ciężkie, co piwowar to to inne zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Jeśli masz zamiar warzyć w przyszłym tygodniu to w sobotę mogę dać Ci gęstwę London Ale, fermentującą teraz moje bożonarodzeniowe uwarzone wczoraj. Drożdże jeszcze nie wymęczone bo to dopiero ich druga warka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 S-04 nie da rady wystarczająco odfermentować, piwo będzie zbyt słodowe jak na russiana, dla mnie to wada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) Cześć Dziękuję wszystkim za opinie i pomoc. Prawdę mówiąc od samego początku skłaniałem się ku danstarom lub us-5, s-4 prawie wogole nie brałem pod uwagę. Dori co do gęstwy dogadamy sie w sobotę Edytowane 30 Lipca 2009 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się