funekp Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 witam tak jak w temacie myśle o uwarzeniu witbira i teraz takie pytanie odnaśnie pszenicy, mam sporo pszenicy o zastosowaniu bardziej paszowym i pytanie czy taki surowie nadaje się?? Czy nie wniesie do piwa jakiś dziwnych smaków typu paszowego czy coś innego nie porządanego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 jaki to smak typu paszowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 (edytowane) Takie szczegół ale wypada być poprawnym - Witbier. Możesz użyć tej pszenicy, nie wniesie smaków paszowych a raczej zbożowe. Edytowane 14 Lipca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 coś jak karma dla zwierząt głównie chodzi mi o to czy taki surowiec się nadaje. Jak wiadomo słoduje się ziarna specjalnych odmian browarnianych, pszenica oczywiście będzie kleikowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 aha ok heh teraz dopiero zobaczyłem jakiego "BYKA" zrobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Cały dowcip właśnie jest w tym, że dodaje się pszenicę "normalną", a nie "browarnianą" (o ile taka jest). Paszowa - to pewnie coś takiego jak "sól drogowa" Czyli to samo co pszenica która jedzie do młyna, tylko bez ścisłej kontroli jakości. Ja bym nie dawał - kto wie co normy "paszowe" zakładają, nie wiem czy na pewno nie będzie żadnych pleśni czy innego świnstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iryda Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Skoro jestesmy przy witku to sie podepne... bede warzyla wg receptury Dori ale dodam do tego drozdze s33 i rodzynki. Pytanie jak osiagnac kolor "soku pomaranczowego"? zmetnienie bedzie ok ale co dolozyc aby uzyskac taki rasowy pomaranczowy kolor? widzialam gdzies wywiad Kopyra gdzie udzialajacy popijal piwko wlasnie bardzo metne, super pianka a do tego kolor byl rewelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 pszenica ładna bez pleśni właśnie z pola przyjechał nie wiem dokładnie ale ta co na młyn idzie musi mieć odpowiednią zawartość glutenu a tu nikt nie sprawdza nic bo po co zaryzykuje to się dowiem co wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 kolor zmieni słód karmelowy lub troszke barwiącego ale to wszystko w odpowiednich proporcjach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Kupuję pszenicę na bazarach, zwykłe stoisko z ziarnem w workach, pasza dla gołębi, kasza dla ludzi, psów... Istotne aby pszenica była czysta, domieszka syfków może zepsuć cel zastosowania w piwowarstwie domowym. W razie niepewności do czystości oczyść powietrzem, sitem itp. Ja stosuję do kiełkowania i suszenia dymem w wędzarni więc wcześniej ją płukam. Możliwe, że podczas kleikowania na wierzch wypłyną paprochy, sitkiem sprzątniesz☺ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Ja stosuję do kiełkowania i suszenia dymem w wędzarni więc wcześniej ją płukam. Nie wiem jaką czynność na pszenicy wykonuje GB..., ale ja zwykle przed słodowaniem ziarno płuczę/przepłukuję/spłukuję/wypłukuję spławki/*. Czasami pukam się w czoło, ale chyba nie o to chodziło. * niepotrzebne skreślić Na słód pszeniczny jak również do witbiera stosuje się pszenicę ozimą, najlepiej odmiany chlebowe o niskiej zawartości białka - do 12,5%. Kupując na bazarach trudno się tego dowiedzieć, ale może rolnik ma wyniki badań robionych podczas skupu i wie coś więcej o swojej pszenicy (jeżeli kupujemy bezpośrednio z gospodarstwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się