amorph Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Mam piwniczkę z takim zakresem temperatur i zastanawiam się co ciekawego mogło by fermentowac w takiej temperaturze? Gorniaki to zwykle 18-22°C do dolniaków bez lodowki nie podejde więc może jest cos ciekawego pomiedzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Jakieś alty, koelsche? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Każde piwo górnej fermentacji, które ma posiadać czysty profil - większość piw w tym sezonie tak (lub jeszcze niżej) fermentowałem i jestem zadowolony z uzyskanych efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Koelsch to to piwo z Koloni? Bede musial jakiegos sprobowac i moze akurat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Każde piwo górnej fermentacji, które ma posiadać czysty profil - większość piw w tym sezonie tak (lub jeszcze niżej) fermentowałem i jestem zadowolony z uzyskanych efektów. Co masz na mysli pisząc "czysty profil"? O jakie górniaki chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Czysty profil to mało estrów/fenoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Dry Stouta np. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Czysty profil to mało estrów/fenoli Dokładnie tak. Lubię takie piwa, więc głównie fermentuję w okolicach 12-14°C (na koniec burzliwej podnoszę temperaturę do 20-22°C celem dojedzenie resztek, bo można wyprodukować granaty) - po takiej fermentacji w aromacie nie masz estrów i fenoli, a jedynie aromaty pochodzące od słodów i chmieli i oczywiście alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Wyeast 1728 ... Chyba to będą twoje ulubione drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Wyeast 1728 ... Chyba to będą twoje ulubione drożdże. Tych jeszcze nie używałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Temperature Range: 55-75° F (13-24° C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 15-16 to jest dobra temperatura do większości górniaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Warto zaczynać od 15 - 16 C i stopniowo zwiększać temp. do 20 C dla piw o czystym profilu smakowym, gdzie chcemy uwydatnić nutu chmielowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Generalnie wszystkie gatunki, których atutem nie są aromaty produkowane przez drożdże - saison odpada ipy, apy, aipy, risy, stouty, koelsche dają radę. Aipę zrobiłem nawet na us-05 w 12 stopniach - nie robi to wielkiej różnicy, skoro i tak główne skrzypce gra chmiel i słody. generalnie z tego co widzę, piwo które będzie za mało "drożdżowe" będzie zdecydowanie lepsze niż te, które będzie za bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 generalnie z tego co widzę, piwo które będzie za mało "drożdżowe" będzie zdecydowanie lepsze niż te, które będzie za bardzo Oj w ten sposób bym nie generalizował, są gatunki piw przede wszystkim belgi, w których to drożdże grają główne skrzypce, choćby wspomniany przez Ciebie saison. Bez wyraźnych fenoli i estrów te piwa tracą na wartości. Wiem, że teraz na topie jest wrzucenie amerykańskich chmieli do wszystkich gatunków piw (sam zresztą też to robię), ale nie zapominajmy o korzeniach, te chmielowe aromatyzowanie to tylko wariacja na temat stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 generalnie z tego co widzę, piwo które będzie za mało "drożdżowe" będzie zdecydowanie lepsze niż te, które będzie za bardzo Oj w ten sposób bym nie generalizował, są gatunki piw przede wszystkim belgi, w których to drożdże grają główne skrzypce, choćby wspomniany przez Ciebie saison. Bez wyraźnych fenoli i estrów te piwa tracą na wartości. Wiem, że teraz na topie jest wrzucenie amerykańskich chmieli do wszystkich gatunków piw (sam zresztą też to robię), ale nie zapominajmy o korzeniach, te chmielowe aromatyzowanie to tylko wariacja na temat stylu. Tak, wiem, to bardzo duże uproszczenie wysnute na tle dzisiejszej mody na chmielowe bomby stąd też zarzuciłem saisonem jako chyba najlepszym przykładem na to, że aromaty "oddrożdżowe" są też potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Sam muszę przyznać, że mam trochę "dość" tych amerykańców. AIPY mi się po prostu przepiły... toteż zweryfikowałem swoje plany piwowarskie. Zamiast American Wheat poleci drugi Hefe-weizen (z korektą błędów z pierwszej warki), po nim Koelsch, a potem przesiadka na coś belgijskiego (na pewno Blond Ale + coś jeszcze). Ale to taka dygresja odnośnie "piwnej mody". U mnie np. US-05 nie miały najmniejszych problemów w 16C. Weź pod uwagę fakt, że jeżeli w piwniczce masz 15-16C, to temp. fermentacji będzie nieco wyższa (pewnie ~17C), a więc, tak jak zauważyli koledzy wyżej, będzie de facto idealna dla szczepów ejlowych piw o czystym profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 AIPY mi się po prostu przepiły.. Zamiast American Wheat poleci drugi Hefe-weizen Gordon Strong to ze mnie nie jest ale AIPA i AW to ZUPEŁNIE INNE PIWA. AW został stworzony jako coś na wzór kontr-rewolucji - to piwo jest lekko chmielone, słodowe tak samo AAA - mimo że American w nazwie nie znaczy że ma być nachmielone na pizdylion IBU Oczywiście style i interpretacje ewoluują i zdarzają się mocniej nachmielone, ale to jest trochę nie stylowe ( choć czasem wygrywa konkurs ) American nie zawsze znaczy 'ładuj chmiel łopatą' ! alechanted 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Teraz jest taki trend - jak nie naładujesz kilku łopat chmielu do piwa to nie jest piwo. Acha, koniecznie amerykański chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) Gordon Strong to ze mnie nie jest ale AIPA i AW to ZUPEŁNIE INNE PIWA. AW został stworzony jako coś na wzór kontr-rewolucji - to piwo jest lekko chmielone, słodowe tak samo AAA - mimo że American w nazwie nie znaczy że ma być nachmielone na pizdylion IBU Oczywiście style i interpretacje ewoluują i zdarzają się mocniej nachmielone, ale to jest trochę nie stylowe ( choć czasem wygrywa konkurs ) American nie zawsze znaczy 'ładuj chmiel łopatą' ! Tak, ale ja wcale nie mówię, że wszystko co "american" musi mieć tony chmielu. Chodzi mi raczej ogólnie o amerykańskie chmiele i ich charakterystykę, a nie tylko o ilość. Nawet ich nieduże dawki są mocno dominujące - jeżeli chodzi o przywołany przeze mnie American Wheat to weźmy pod lupę chociażby American Weizen od Doctor Brew. Jest to piwko raczej niezłe, zbiera sporo dobrych recenzji. Mimo tego uważam, że te aromaty chmieli i goryczka są dosyć intensywne - nie uświadczysz tam tej delikatności, którą masz w niemieckim HW. Nawet pomimo tego, że nie porównasz AIPA z AW, to mimo wszystko oba style mają wspólną cechę - są pochodną mody na amerykańskie chmiele. PS. Spójrz na pierwszą z brzegu recepturę na AW (de facto jedyną na wiki, aczkolwiek zwycięską): http://www.wiki.piwo.org/American_Wheat,_Tomasz_Maci%C4%85g_%28pociag%29 Nadal powiesz mi, że tam nie ma dużo chmielu (jedyne 200g)? Jak to się ma do HW, gdzie średnio dajesz z 25g goryczkowego? Na moje oko, w kontekście piw pszenicznych, w AW wylądowała właśnie na przysłowiowa "tona". Edytowane 15 Lipca 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Nawet pomimo tego, że nie porównasz AIPA z AW, to mimo wszystko oba style mają wspólną cechę - są pochodną mody na amerykańskie chmiele. Tyle, że NIE! Poczytaj co pisze o AW scooby - w wielu komercyjnych przykładach (tych hamerykańskich!) w ogóle nie używają cytrusowo-grejpfrutowych chmieli, tylko pochodne tzw "noble hops". Główna różnica pomiędzy AW a weizenem ma polegać na użyciu drożdży o czystym profilu, czasem nawet lagerowych. No bo w końcu po co dodawać do zasypu pszenicę jeśli jej smak zupełnie przykrywa się chmielem? Może to być dla niektórych sporym zaskoczeniem, ale w Ameryce też mają chmiele o klasycznym smaku i aromacie. A zacytowana receptura z Żywca, jak i polskie przykłady komercyjne często są przegięte w stronę chmielu i niereprezentatywne dla stylu. Albo może raczej tworzą nowy styl - Polish American Wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) pod lupę chociażby American Weizen od Doctor Brew. Jest to piwko raczej niezłe, zbiera sporo dobrych recenzji. Mimo tego uważam, że te aromaty chmieli i goryczka są dosyć intensywne - nie uświadczysz tam tej delikatności, którą masz w niemieckim HW. Tak dopieprzone amerykańcami piwo może być naprawdę dobre, super hiper i wogóle mieć recenzje nadzwyczajne, lecz z jednym zastrzeżeniem - nie mieści się w ramkach stylu i tyle. Nie wiem skąd to przyporządkowanie do niego skoro tak znacząco odbiega od opisu. Spójrz na pierwszą z brzegu recepturę na AW (de facto jedyną na wiki, aczkolwiek zwycięską): http://www.wiki.piwo...Maciąg_(pociag) Nadal powiesz mi, że tam nie ma dużo chmielu (jedyne 200g)? Jak to się ma do HW, gdzie średnio dajesz z 25g goryczkowego? Na moje oko, w kontekście piw pszenicznych, w AW wylądowała właśnie na przysłowiowa "tona". Dlatego właśnie to nie jest AW. AW jest słabo chmielone.Tyle chmielu na kilkanaście litrów na cichej przykryje większość (jak nie całkowicie) zalet piwa pszenicznego, głównie aromaty i smaki chlebowe/zbożowe a to jest w opisie mocno podkreślane. Przez tego Pana także http://thebrewingnet...l-Show-08-27-07 Tutaj dochodzimy do jakże ułomnej moim zdaniem znajomości podstawowych informacji (choćby teoretycznej) o ocenianym stylu przez sędziów na konkursach. No bo w końcu po co dodawać do zasypu pszenicę jeśli jej smak zupełnie przykrywa się chmielem? No właśnie to mnie najbardziej śmieszy w takim mocno chmielowym podejściu do AW. Edytowane 15 Lipca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) American Wheat to weźmy pod lupę chociażby American Weizen od Doctor Brew że ośmielę się się zacytować siebie Oczywiście style i interpretacje ewoluują i zdarzają się mocniej nachmielone, ale to jest trochę nie stylowe ( choć czasem wygrywa konkurs ) Spójrz na pierwszą z brzegu recepturę na AW poszukaj na forum co autor tej receptury o niej piszę. de facto jedyną na wiki byćmoże ale zobacz na recepturę http://www.piwo.org/...48-sunny-wheat/ znana, lubiana receptura i często powtarzana na co najmniej dwóch kontynentach. Polecam też poczytać Brewing with Wheat by Stan Hieronymus ( za namową kantora fragmenty czytałem - zamierzam więcej ) Nie rozumiem Twojej deklaracji "mam dość aipy - nie warzę american wheat" - gdzieś jak na moje zrozumienie brak połączenia logicznego. Ale jak to się mówi dla mnie EOT [usunąłem zdjęcie - wzbudzało zbyt dużo kontrowersji] Edytowane 17 Lipca 2014 przez FurioSan amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) Hmm to widocznie miałem styczność tylko z "American Wheat" na dopalaczach - na "prawdziwego" nie trafiłem, stąd też mój zaburzony osąd tego stylu. Swoją drogą sam ten fakt też jest wskaźnikiem panującej tendencji do przechmielania piw. Dzięki Mariusz_CH i Kościak za naświetlenie tematu - bardzo cenne info! Nie rozumiem Twojej deklaracji "mam dość aipy - nie warzę american wheat" - gdzieś jak na moje zrozumienie brak połączenia logicznego. Tak jak pisałem - ogólnie mam trochę dość amerykańskich chmieli i stąd to wynika. Mam ochotę teraz zmierzyć się i popróbować bardziej klasycznych piwek i stąd ta chwilowa niechęć do stylów zza oceanu. Użyłem dosyć niefortunnego porównania AIPA do mocno przegiętych przypadków AW (a tym tak na dobrą sprawę nie jest aż tak daleko do ton chmielu, co z resztą pokazałem na przykładzie). To, co koledzy napisali stawia sprawę w innym świetle i jednocześnie przekonuje mnie do tego, żeby jednak taką "lajtową" wersję AW, która de facto będzie właśnie tą najbardziej poprawną wersją, uwarzyć. PS. A kto tu się kłóci? Prowadzimy bardzo merytoryczną i owocną dyskusję, która może nie tylko mnie otworzy oczy na pewne style Edytowane 15 Lipca 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się