Jump to content

przegazowanie po kilku miesiacach....


Recommended Posts

Witam !

Może wyjdę na totalnego amatora ale zaczyna mnie to juz naprawde wkurzać.

Jedne z ostatnich warek - mianowicie dunkel weizen, red ale i pale ale przegazowaly mi sie.... ale.... co najciekwasze dopiero po około 3 miesiacach ( dunkel chociaz powinien byc wypity sporo wczesniej - mimo wszystko doczekal sie konsumpcji także po 3 miesiącach ). Na początku wydawało mi sie ze to nierówne rozprowadzenie roztworu glukozy, jednak teraz kazda butelka jest tak samo przegazowana. Dodam iż na 20l piwo praktycznie w kazdym stylu stosuję okolo 140g glukozy, a piwa butelkowalem, gdy miały temperature około 20-22C. Na dodatek często posługuję sie kalkulatrem The Beer Recipator Carbonation.

Dodam iż piwa te nie wykazują przegazowania po miesiącu czy dwóch, ale właśnie w okolicach trzech zaczyna sie problem z nalewaniem do kufla... butelka 0,5l nalewana jest 2 razy bo za 1 razem chociaż mocno schłodze piwo i zmocze kufel to piwa jest 1/4 kuflam, a reszta piana. Mam tego dość. Pamietam, że przy moich pierwszych 3-4 warkach dawałem sporo glukozy około 160-180 na 20l piwa i wychodziło czasami nawet niedogazowane. Czy jest tego jakaś przyczyna ? Następną warkę potraktuje znacznie mniejszą ilościa glukozy - jak znam życie - będzie ona niedogazowana....

Link to comment
Share on other sites

Może butelkujesz zbyt szybko, tzn. kiedy fermentacja cicha nie jest jeszcze definitywnie zakończona. Wystarczy 1 blg, żeby nagazować piwo, jeśli przyjmiemy, że dofermentowało 0,5blg + Twoje 140g i voila.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Hej,

Wątek w prawdzie dość stary ale odgrzeję temat bo u mnie to się dość często pojawia zwłaszcza w piwach pełnych, takich jak:

Porter Bałtycki (OG 22BLG - FG 7 BLG) - 40g cukru / 11l, 2.0 VolOfCO2

Pils Bohemski (OG 13BLG - FG 2 BLG) - 117g cukru /21l, 2.5 VolOfCO2

Ilośc drożdzy ok (stosuje startery),

Natlenienie pompką akwaryjną

Generalnie po kilku miesiącach obserwuję wzrost nagazowania (później lekki gashing) - nie są to napewno granaty.

Po 4 tygodniach nagazowanie nagazowanie zawsze jest takie jakie ma być docelowo.

Trochę podszedłem do tego, że to normalne ale może niekoniecznie.

Co myślicie?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki Kantor,

Wczoraj otworzyłem Porter Bałtycki i faktycznie jest nagazowane w punkt po 2/3 miesiącach. Odwołuje alarm i swoją teorię.

Czyli jak dla mnie, sposoby na uniknięcie problemu:

  • dobre natlenianie,
  • drożdże solidnie nakręcone i w dobrej ilości,
  • unikanie zakażenia, które powoduje przegazowanie piwa.

Z mojej strony to zamyka temat.

Dzieki i Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.