Karo0o Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) Jako że to mój pierwszy temat to chciał bym się ze wszystkimi przywitać. Teraz do rzeczy, przymierzam się do zakupu zestawu piwowarskiego i doszedłem do wniosku że tanich zestawów się raczej nie opłaca kupować. Jak sie myle to proszę wyprowadzić mnie z błedu. Zastanawiam się nad tymi 2 opcjami: 1: Moj faworyt, brakuje tylko filtratora który zrobie z linku pod zestawem http://www.homebrewi...bpro-p-190.html 2: http://www.browamato...6&przedm=187642 Jeżeli uważacie że jest jakaś lepsza opcja to chętnie jej wysłucham. Tak na marginesie przeczytałem sporo tematów odnośnie zestawów startowych i w wiekszości była mowa własnie o tych najtańszych. Drugie pytanie czy słody, drożdze i chmiel można kupować z zapasem czy się po jakimś czasie psuje i piwo smakuje gorzej? I czy jak się kupuje większe ilości w internetowych sklepach to są jakieś rabaty? Jak tak to w których? Pozdrawiam Karol Edytowane 28 Lipca 2014 przez Karo0o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Jak na pocztek to wedlog mnie może być. Ale jeżeli będziesz chcial robic piwo ze slodow to spore inwestycje przed toba.. W sklepach inernetowych morzesz kupic wszystko. Ja osobiście korzystam z browaatora i problemów z nimi nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karo0o Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) Dziekuje za tak szybka odpowiedz. Czytajac inne tematy natknołem się na informacje ze na Browamator sie długo czeka na przesyłke. Jak tak posumowałem wszystkie wydatki gdzie uwzglednilem worek slodu 25 kg i kilka po 1 kg dla urozmaicenia np. karmelowy albo czekoladowy, drożdze do górnej i dolnej fermentacji po 10 kg worki i 2 rodzaje chmielu po 1 kg w granulkach razem z zestawem wyszlo kolo 360 zl. Edytowane 28 Lipca 2014 przez Karo0o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Jeżeli masz gar i grzanie, to minimum niezbędne w procesie zacierania to: 1. dwa wiadra (polecam przeźroczyste, nie będziesz musiał otwierać pokrywy, żeby zaspokoić ciekawość), w tym jedno z kranikiem; daruj sobie rurki bulkałki, w przeźroczystych widać wszystkie etapy fermentacji; 2. cukromierz; 3. termometr - coś porządniejszego, co nie rozleci się po dwóch warkach - jest kilka tematów o tym; 4. ze dwa metry węża do transferu brzeczki i do filtracji (zakładasz na kranik żeby nie chlapało i tworzył się dodatkowo słup cieczy wspomagający filtrację); 5. na początek filtrator ze sraczwężyka, zajrzyj tu - zamontujesz go do wiadra z kranikiem; 6. kapslownica - jeżeli ręczna, to dobre opinie chodzą o eternie, ponoć nie jest taka destrukcyjna dla butelek; 7. mieszadło - w ADG można trafić na duże łychy drewniane - moim zdaniem lepsze niż z tworzywa; 7. przydałaby się chłodnica, ale bez niej też można na początku przeżyć; 8. rurka do rozlewu - pomocna, ale nie bezwzględnie potrzebna; tak z grubsza to chyba wszystko - z każdą kolejną warką będzie przybywało Ci sprzętu. Całą chemię, kapsle, słody, chmiele możesz zamówić dodatkowo, więc z zasadzie zestaw startowy minimum. to punkty od 1do 6. Zaleta samodzielnego złożenia zestawy jest taka, że kupujesz to, czego naprawdę potrzebujesz i Ci jeszcze brakuje. Karo0o 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karo0o Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Czytajac poprzednie tematy ludzie polecali kupować w zestawach bo wychodzi taniej, rownież polecali te droższe zestawy zeby własnie nie bawić się w dokupywanie. Ale dziekuje za pomoc, pożniej znajde chwilke to podlicze jak to wyjdzie cenowo. Jeszcze był bym wdzieczny jak by ktoś powiedział czy można kupować chmiel, drożdze i słody z nadmiarem zeby nie tracić na przesyłke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) Jeszcze był bym wdzieczny jak by ktoś powiedział czy można kupować chmiel, drożdze i słody z nadmiarem zeby nie tracić na przesyłke? Tak, nie są to składniki, które wyjątkowo szybko by się psuły. Chmiel i drożdże do lodówki, a słód do ciepłego i suchego - przez kilka miesięcy możesz przetrzymać, a słody nawet dłużej. A tak a'propos polecam poczkomat - kilka sklepów już ma w ofercie Edytowane 28 Lipca 2014 przez korzen16 Karo0o 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) Daruj sobie zestawy. Niby są tańsze niż kupowanie wszystkiego osobno, ale zawierają sporo niepotrzebnych rzeczy, typu miarka do cukru, siateczka do chmielenia, termometr ciekłokrysztaliczny na fermentor i beznadziejne grety,... Zrób sobie listę sprzętu i potem porównaj ceny w sklepach: http://cml.dokuro.org/beer/ ja tak zrobiłem i skompletowałem lepszy zestaw niż oferowany przez sklepy i za niższą cenę. Od razu zamów więcej kapsli i słody na co najmniej 2 warki. Edytowane 28 Lipca 2014 przez wizi Karo0o 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karo0o Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Słod mam plan kupić worek 25 kg + jakies 5-7 smakowe bo 25 kg worek kosztuje kolo 95 zł na homebrewing.pl. Drożdze lepsze sypane czy plynne? Sypane też do lodówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Moim skromnym zdaniem, idziesz od d... strony. Może najpierw zrób sobie listę piw, które chciałbyś uwarzyć, a potem dokup odpowiednie surowce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karo0o Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) Ale ja właśnie nie chce robić jakiś specjalnych piw, moim planem jest eksperymentowanie. Pierwszy, no może pierwsze dwa zrobie według przepisu żeby wiedzieć jak i tyle. Edytowane 28 Lipca 2014 przez Karo0o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Jeśli twoim celem jest eksperymentowanie, to tym bardziej nie brałbym większych ilości tych samych słodów specjalnych czy chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karo0o Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Słód Pilzneński mam zamiar tylko w wiekszej ilości brac, reszte to tak po 0,5 -1 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Moja lista to 2 wiadra na fermentacje/filtrację. Balingometr Termometr Łyżka drewniana Gar (ja mam aluminiowy 30 litrów ale aluminium trzeba przygotować do pracy z piwem) Kapslownicy nie brałem, mam sto butelek z patentem. Wężyki - zainwestuj w silikonowe Rurka grawitacyjna do zlewania. To da mnie minimum. I tak kupiłem trochę więcej gratów Karo0o 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Teraz to ma ręce i nogi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Z uwagi na to ze spijam pszeniczne litrami to kupiłem towaru na 5 warek wiec też źle nie jest . Na inne piwa przyjdzie czas jak ogarnę dobrze mojego ulubionego weizena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Zapasy się skończą szybciej niż myślisz . A warzenie piwa uczy cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karo0o Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 A te wężyki i rurki muszą być jakieś specjalne czy wystarczą z pierwszego lepszego budowlanego? I mniej wiecej jakie średnice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Teoretycznie do zacierania powinny być silikonowe, bo igielitowe wytrzymują do 60 °C . A średnica taka, jakie masz kraniki do filtracji. W Homebrewing.pl są oba typy. Karo0o 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karo0o Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) Wyżej zadałem jeszcze pytanie drożdze lepsze w proszku czy plynne? W proszku też do lodówki? Edytowane 28 Lipca 2014 przez Karo0o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Zamów silikonowe 9x13mm te pasują na kraniki na 1000% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Suche tez do lodówki. W suchych masz więcej komórek drożdżowe ale musisz bawić się w uwodnianie wiec jak wolisz. Każde drożdże charakteryzują się czymś innym. Wybór należy do Ciebie. Ja wolę suche. Dłużej można przechowywać Karo0o 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) A te wężyki i rurki muszą być jakieś specjalne Muszą posiadać atest do kontaktu z produktami spożywczymi zawierającymi alkohol. Generalnie to rozlewu najpopularniejsze i najtańsze są wężyki igielitowe, średnica 8mm, długość 2m, cena 2,5zł/mb. Do transferu gorącej brzeczki konieczny jest wężyk silikonowy. Najpopularniejsze są o średnicy 10mm, gdyż idealnie pasują do kranika. Co do drożdży to wszystko zależy od tego jakie piwa chcesz robić. Poczytaj trochę o tym na forum, za dużo informacji na jeden post. Edytowane 28 Lipca 2014 przez wizi Karo0o 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Drożdże suche są dobre, wiele ludzi warzy na nich piwo. Większy wybór, więc i większa różnorodność jest w przypadku drożdży płynnych. Dla drożdży płynnych dobrze jest zrobić starter, który zwielokrotni liczbę drożdży z paczki. A odpowiednia liczba drożdży skutkuje prawidłową fermentacją bez niepożądanych posmaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 lepsze w proszku czy plynne Na początek lepsze suche - i tak nie jesteś w stanie wyczuć różnicy. Zrób sobie jakąś listę kilku piw do uwarzenia i zamów na to składniki. Kupowanie w ślepo donikąd nie prowadzi i pojawiają się później tematy typu "zostało mi 0,5kg pilzneńskiego co mogę z tego zrobić?" Planuj, a potem warz, a będziesz szedł do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Ja kupiłem po 10kg pilzenskiego i pszenicznego. Resztę kupi się z czasem. I tak nie mam teraz warunków na inne piwa. Brak chłodziarki, zimnej piwnicy etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się