ktoZjarany Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Mam, a właściwie będę miał problem natury technicznej. Do tej pory fermentacje przeprowadzałem w temp. pokojowej, potem butelki znosiłem do piwnicy (ok. 18-19°C) na kilka tygodni, ale niedługo wylatuję z domowego gniazdka, gdyż stałem się świeżo upieczonym studentem. Mieszkanie, w którym mam zamieszkać nie ma żadnej komórki ani piwnicy. Dlatego też chciałbym się was zapytać jakie będą najlepsze piwa do warzenia przy stałej temperaturze pokojowej. I mam tu na myśli stałą temperaturę i przy fermentacji i przy leżakowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Temperatura pokojowa nie będzie stała bo jest zależna od pogody. Wg mnie za duże wahania bedą do fermentacji. Pozostaje lodowka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Zawsze możesz warzyć style, które lubią wyższe temperatury (np. belgi) aczkolwiek oczywiście mieszkanie nie zagwarantuje Ci stałej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Istotne jest jaką temperaturę będziesz miał w tym pokoju, ogólnie to górna fermentacja Ci została a jak temperatura będzie wysoka to głównie belgi. Jednak jak wystarczy Ci żeby piwo było w miarę poprawne, to bez problemu da się takie zrobić nawet przy dziennych wahaniach temperatury, czy temperaturze trochę wyższej, ewentualnie jakaś skrzynia fermentacyjna czy lodówka się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Może się nie znam, ale właśnie piwa belgijskie po fermentacji burzliwej trzeba trzymać w niskich temperaturach. A styropianowe pudło wchodzi w grę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Skoro fermentowałeś dotychczas w temperaturze pokojowej, to nie do końca rozumiem w czym problem. Chodzi ci o to, że piwo będzie leżakowało w wyższych temperaturach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Wiele osób warzy (i fermentuje w blokach). Już styropianowa lodówka pozwala na spokojne utrzymanie temperatury ok 18 stopni, ale znam takich co im dobry porter wyszedł w takich warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Fermentowałem w temp. pokojowej, tzn 21°C - w pomieszczeniu gospodarczym. Nie zauważyłem tam prawie w ogóle wahań temperatury (może +- 0,5°C). Głównie chodziło mi o leżakowanie. A styropianowa lodówka to spore utrudnienie, bo więcej miejsca zajmuje niż sam fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Belgijskie ales, pszeniczne, saisons etc. Pewnie amerykanskie ales tez. Wydaje mi sie ze Stone Brewery fermentuje w 22°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się