Konus Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) różnica może wynosić +/- jeden stopień ze względu na błąd termometru, dużą pojemnością cieplną zacieru itp itd, stawiam, że zacier powyżej tego 70-71 nie wykroczył Edytowane 8 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 No to jesteś cudotwórca, prawie zero maltozy, a zeszło Ci do 2°Blg ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) przyznaje, że nie mogę tego sprawdzić bo w zeszycie warzenia mam 72-70 stopni a blg stanęło na 2...może gdzieś jest błąd, poczekam na ocenę piwa przez jednego z użytkowników forum zobaczymy co powie EDIT: Zgadza się, wkradł mi się błąd do zapisków nie wiem jak to się stało, temperatura zacierania 65-63 stopnie. Dzięki za czujność. Edytowane 24 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) Warka #13 Whisky Stout "Zguba Durina" 15 blg Zasyp: wędzony torfem 30-45ppm Castle 5kg jęczmień palony 0,2 kg Carafa I 0,1kg Czekoladowy ciemny 0,15kg Chmiele: Marynka, granulat, 45 gr-60 minut Sybilla, szyszka, 30g 60minut Drożdże: Danstar Nottingham-suche Zacieranie: 60minut 65-62 stopnie 15 minut 72 stopnie dodane ciemne słody Wyszło 24l 15blg. Zadane uwodnione drożdże w temp 16stopni. Edit:Drożdże ruszyły, temperatura fermentacji 14 stopni. Edit:05.12.2014 Piwo po 2 tygodniach odfermentowało do 4,8blg, zostaje jeszcze na 4 tygodnie, zapach tak jak można się było spodziewać podkłady, stajnia. Smak moim zdaniem obłędny! Edit:19.12.2014 Piwo na cichej zeszło do 4blg. Jutro butelkowanie. Edit: 20.12.2014 Piwo zabutelkowanie z 60g cukru, wyszło 46x0,5l. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Warka #14 Polish Imperial Stout "Dusza Guldan'a" 27 blg Zasyp: Pale Ale Sufflett 5kg Monachijski Sufflett 3,5kg Special B 0,7kg Caramunich 0,5kg Caraaroma 1kg Pszeniczny wędzony dębem Weyerman 1,3kg Pilzneński 0,7kg Pszeniczny 0,5kg Jęczmień palony 0,6 kg Carafa I 0,5kg Chmiele: Marynka, granulat, 100 g-80 minut Sybilla, szyszka, 100g 20minut Drożdże: Safale S-04 gęstwa Zacieranie: Zacierane na 2 razy zasypy po połowie (7,1kg) 60 minut 65-62 stopnie 15 minut 72 stopni podgrzane do 76 stopni Gotowanie: 90 minut Wyszło 20l 27 BLG. Edit:Zastosowano nowoczesną metodę oddzielania szyszek od brzeczki. Sitko średnicy 10-12cm trzymane przez osobą trzecią tak aby około 2cm boki wystawały ponad powierzchnię brzeczki, następnie do sitka wkładamy wężyk, pociągamy brzeczkę i czekamy aż brzeczka w garze się skończy. Tadam! (specjalne podziękowania dla brata-osoba trzecia) Edit: Zadane 700ml gęstwy S-04 po Irish Red Ale w temperaturze 16stopni. W piwnicy 12-13 stopni mam nadzieję, że grzyby dadzą radę. Edit:Drożdże ruszyły, temperatura fermentacji 14 stopni. Edit:05.12.2014 Piwo po 2 tygodniach odfermentowało do 11,6 BLG, jeszcze 2 tygodnie zostaje w wiaderku. Edit:19.12.2014 Po 4 tygodniach odfermentowanie na poziomie 11blg, poszło do cieplejszego pomieszczenia jakby miało ewentualnie ruszyć. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Warka #15 Foreign Ekstra Stout "Dusza Hellscream'a" (wysłodziny po PIS (strasznie lipny skrót)) 17 blg Zasyp: Pale Ale Sufflett 5kg Monachijski Sufflett 3,5kg Special B 0,7kg Caramunich 0,5kg Caraaroma 1kg Pszeniczny wędzony dębem Weyerman 1,3kg Pilzneński 0,7kg Pszeniczny 0,5kg Jęczmień palony 0,6 kg Carafa I 0,5kg Chmiele: Sybilla, szyszka, 40g 60minut Drożdże: Safale S-04 gęstwa Zacieranie: Zacierane na 2 razy zasypy po połowie (7,1kg) 60 minut 65-62 stopnie 15 minut 72 stopni podgrzane do 76 stopni Gotowanie: 60minut Wyszło 17l 17 BLG. Edit: Zadane 400ml gęstwy S-04 po Dry Stoucie w temperaturze 16 stopni. W piwnicy 12-13 stopni mam nadzieję, że grzyby dadzą radę. Edit: Ograniczyć do minimum zakupy słodów Castle, katastrofalna jakość.] Edit:Drożdże ruszyły, temperatura fermentacji 14 stopni. Edit: 05.12.2014 Piwo po 2 tygodniach odfermentowało do 6,8 BLG, jeszcze 2 tygodnie zostaje w wiaderku. Edit: 19.12.2014 Piwo zeszło do 5blg jak się nie nie zmieni w poniedziałek pójdzie w butelki. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #16 Czekoladowy Weizen "Dusza Ilidana" 15 blgZasyp:Pszeniczny Litovel 5kgSpecial B 0,3kgCaramunich 0,2kgCzekoaldowy Ciemny 1100-1300 EBC 0,4kgPszenica Prażona 0,2kgChmiele:Sybilla, szyszka, 30g 60minutDrożdże:WB-06 gęstwaZacieranie:Całość wsypana w temp, 67 stopni.50 minut 65-63 stopnie10min 72 stopniemash-out 78stopni Gotowanie: 60minutDodane 100g łuski kakaowej (teraz jestem pewien, że za dużo) na ostatnie 15 minut gotowania. Wyszło 22l 15 BLG. Edit: Zadane ok.100 ml WB-06 (wielkie dzięki za gęstwę dla pepka84) w temp 19stopni.Edit: Po dwóch tygodniach fermentacji blg na poziomie 5. Jeżeli będzie bez zmian w poniedziałek butelkowanie. Edytowane 20 Marca 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #17 Wędzony Stout "Wiatry z Mordoru" 16 blg Zasyp: Monachijski wędzony (własna wędzarnia) 3kg) Pale Ale wędzony (własna wędzarnia) 2kg Caramunich 0,3kg Jęczmień palony 0,3kg Carafa 0,2kg Chmiele: Sybilla, szyszka, 70g 60minut Drożdże: Danstar Nottingham, gęstwa Zacieranie: Całość wsypana w temp, 67 stopni. 50 minut 65-63 stopnie 10min 72 stopnie mash-out 78stopni Gotowanie: 60minut Wyszło 20l 20 BLG. Dolane 4l przegotowanej wody. Uzyskano 24l około 17blg Edit: Zadane ok.250 ml Danstar Nottingham po Whisky Stoucie (15blg) Edit: Po dwóch tygodniach zeszło do 5blg, poszło do cieplejszego pomieszczenia na dofermentowanie. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #18 New Zealand Cascadian Dark Ale "First Time" 18 blgZasyp:Pale Ale 6kgCarafa 0,2kgCzekoladowy Ciemny 1100-1300EBC 0,2kgPłatki owsiane 0,6kgChmiele:Pacific Jade 30g, Pacific Gem 30g-60 minutPacific Jade 10g, Pacific Gem 10g-30 minutPacific Jade 10g, Pacific Gem 10g, Wai-iti 25g-5minutDrożdże:Danstar Nottingham, gęstwaZacieranie:Całość wsypana w temp, 67 stopni.60 minut 65-63 stopniemash-out 78stopni, wsypane ciemne słodyGotowanie: 60minutWyszło 22l 22 BLG. Dolane 4l przegotowanej wody. Uzyskano 26l około 18blgEdit: Zadane ok.250 ml Danstar Nottingham po Whisky Stoucie (15blg)Edit: Po dwóch tygodniach zeszło do 7blg, poszło do cieplejszego pomieszczenia na dofermentowanie. Edit: Dodane 25g Wai-iti na cichą, planowany rozlew na Sylwestra. Edytowane 28 Maja 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Po sprawdzeniu trochę martwi mnie słabe odfermentowanie RIS'a. Poza tym piwa naprawdę smakują dobrze, słabawe jest 16# trochę zbyt czekoladowe ale chyba taki był cel, nigdy w życiu też nie widziałem takiej piany, bałem się, że to infekcja ale to prawdopodobnie tłusta piana związana z dodaną łuską kakaową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Warzyles w czasie burzy - wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 dokładnie, wszystko przez te listopadowe i grudniowe burze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #19 New Zealand Rye Brown Ale "" 12 blg 45IBU, 45ebc Warka #20 Polish Rye Brown Ale "" 11,5 blg, 40IBU, 45ebc Zasyp: Pale Ale 3kg Monachijski 2,5kg Żytni 1kg Carafa II, Carafa III, Pszenica Prażona 400g Płatki pszenne 600g Wyszło 24l 19blg podzielone na 2x12 l dolane po 12l wody uzyskano 48l 9,5blg Chmielenie 1: Waimea 15g (granulat)-60 minut Rakau 10g, Kohatu 10g (obydwa granulat)-20 minut Rakau 20g, Kohatu 20g (obydwa granulat)-5minut Chmielenie 2: Iunga 20g (granulat)-60 minut Sybilla 20g (szyszka)-20 minut Sybilla 20g (szyszka), 40g (granulat)-5minut Drożdże 1: US-05 (suche) Drożdże 2: S-04 (suche) Zacieranie: całość-45stopni-20 minut 66-62-60 minut podgrzane do 78 stopni Wyszło 20l 12 BLG oraz 21l 11,5blg. Filtracja w nawet niezłym tempie 0,4l na minutę, brzeczka kosmicznie nieklarowna. Identyczny zasyp i zacieranie w celu porównania drożdży US-05 i S-04 (odfermentowanie). Edit:I mam bardzo ciekawą sytuację warka numer 20# na sybilli na aromat pachnie truskawką (Polish Magic Hoops), warka numer 19# mango+morela Edit: do warki 20# dodano 50g sybilli na zimno na 6 dni, do warki 19# dodano po 20g Rakau i Kohatu Edit: warki zlane do butelek 14.02.2015 P.S. 20 Warek osiągnięte Edytowane 1 Lutego 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Niby jeszcze do końca roku pozostało nam kilka dni, ale najbliższe mają być dość pracowite między innymi z powodu prac w browarze (3 fermentory czekają na butelkowanie) z tego powodu czas na jakieś podsumowania pierwszego roku kalendarzowego jeżeli chodzi o warzenie. Jako świeżak i niedoświadczony piwowar rozpocząłem swoją zabawę z piwowarstwem w najgorszym chyba okresie czyli w lecie, dokładnie około 11 lipca. Na szczęście posiadam piwnicę, która niejako uratowała moje pierwsze piwa i wyszły na pewno pijalne, a zarazem dobre. Teraz czas, na krótkie podsumowanie tego co udało się osiągnąć w tym roku. 1# Grodziskie Do uwarzenia tego piwa jako pierwszego przyznam szczerze skusiła mnie niska cena zestawu, niska cena drożdży-jakby się coś spieprzyło to by nie było tak szkoda Niewiedza była jednak dość duża i nie wiedziałem, że piwa pszeniczne są dość trudne w filtracji, brak opanowania, brak technologi spowodowały, że przy pierwszym piwie miałem słabą wydajność zaledwie 18l 8blg ale nie zniechęcałem się, to przecież początki, fermentacja przebiegła pomyślnie, brak kwacha, piwo dofermentowało i jak się okazało wybór grodziskiego nie był złym pomysłem bo jak szybko zostało zrobione tak szybko znikło. Początek przygody z piwem uważam za udany. 2# Stout Owsiany Jak to przystało na początkującego piwowara w repertuarze musiał się znaleźć jakiś lekki stout, nie miałem do czynienia wcześniej prawie w żaden sposób z tym stylem więc był to niejako eksperyment, nowe drożdże, ciemne słody, płatki owsiane-czyli znowu lekkie wyzwanie dla początkującego piwowara. Mając już niejako swoją małą technologię warzenia poszło to sprawniej, wydajność lepsza, a i piwo wyszło smaczniejsze może za sprawą odkrywania upodobania do stoutów Niestety tak jak poprzednie piwo znikło za szybko i do dziś dnia zostały zaledwie 2 butelki do otwarcia na jakąś większą okazję (może na Sylwestra?) 9# Porter Bałtycki (Imperialny?) Warką numer 3 został porter bałtycki-lato-lager te dwa słowa niejako się wykluczają dowiedziałem się o tym jednak dość dużo później, może i dobrze się stało. Ponad 7kg zasypu wydawało mi się ogromnym wyzwaniem filtracyjnym, nic bardziej mylnego, wszystko poszło sprawnie i w miarę szybko. Smutek spowodowany tym, że będę miał 15l dobrego piwa (na tyle przewidziany był zestaw) doprowadził do tego, że odebrałem 20l brzeczki i żeby podbić ekstrakt wsypałem 1kg cukru białego co po gotowaniu dało 24blg. Dość długo przed warzeniem główkowałem jak rozwiązać sprawę utrzymania stałej temperatury i oto co wymyśliłem:gar 50l, w nim umieszczony fermentor, do gara wlana woda i ustawiona na niewielki przepływ dla stałej wymiany i utrzymania temp. woda z kranu około 10stopni. Pierwsza fermentacja cicha przebiegła nieźle. Niestety zbyt wiele nie przetrwało, ponieważ już zielone zyskało ogrom fanów. 3 # 4# 5# To kolejne odsłony Grodziskiego, które zasmakowało wszystkim znajomym-sprawowało się świetnie w ciepłe letnie dni-został tylko zmieniony zasyp zestawu i już jako własna receptura uwarzyłem 3 wersje, jedna z kolendrą, która na szczęście po pewnym czasie znikła (nie pasuje mi jednak kolendra w piwie) 6# Bezstylowiec to takie typowe piwo nowego piwowara, który lepiej niż wszyscy wie co będzie dla niego dobre. Cóż wyszło nawet niezłe piwo, chociaż tutaj zadziałała typowa "Kana Galilejska", tak czy inaczej od tego momentu zacząłem trzymać się zasady teoria->praktyka. 7# Szkockie Ale-7 warka, proces warzenia dopracowany co zaskutkowało wzrostem wydajności w porównaniu z warkami wcześniejszymi. Planem było uwarzyć coś nowego nieznanego czego nie widziałem w sklepach. Piwo dobre, lekkie ale świata nie zawojuje, zresztą niewiele go zostało. 8# Imperialne Grodziskie to efekt warzenia pokazowego i niejako eksperymentu związanego z dodawaniem cukru trzcinowego-wychodzi, że za drogi i niepotrzebny. Piwo wyszło pijalne jednak moim zdaniem bardziej stylowe były te o mniejszym ekstrakcie. 10# to pierwszy w "karierze" kwas, ale było mi go tak szkoda wylać, że zabutelkowałem je jak tylko zobaczyłem, że rozwinęła się jakaś infekcja. Na dzień dzisiejszy uważam, że była to świetna decyzja ale muszę zasięgnąć opinii kolegów aby uzyskać informacje czy jest to pijalne czy to tylko moje entuzjastyczne podejście 11# IRA-piwo niczym się nie wyróżnia ale jest dobre, ja nie znalazłem w nim jakichś wielu wad. 12# Dry Stout pierwsze piwo, które na prawdę, moim zdaniem wyszło bardzo dobre, nie do końca stylowe, trochę zbyt estrowe. Na szczęście udało się zachomikować kilka butelek żeby sobie poleżakowały. Pozostałe piwa od 13# do 20# są zbyt świeże żeby móc je ocenić. Jedynie co mogę powiedzieć na tę chwilę: 13#-śmierdzi strasznie podkładami 14# leżakuje w baniaku szklanym 15# sprawdzony poziom nagazowania, piwo rokuje bardzo dobrze 16# na razie dość dziwne, nie potrafię za bardzo opisać tego piwa 17# eksperyment z wędzeniem/dymieniem słodu uważam za udany, zobaczymy co wyjdzie jak piwo dojrzeje 18# zapach na razie świetny, do zlania w środę, 4 dni z chmielem na cichej 19# i 20# zobaczymy, fermentacja trwa. Pierwsze warzenie z użyciem chmieli z Nowej Zelandii-bardzo mocny aromat mango i morela. Warzenie z żytem wcale nie jest takie straszne jak to malują. Jeżeli chodzi o czas warzenia to chyba szybciej już nie dam rady średni czas około 3,5h, starczy powiedzieć, że udało mi się zrobić 3 warki jednego dnia-chociaż był to niezły maraton. Poza tym pierwszy rok przyniósł około 420l piwa najbardziej nurtuje pytanie-"Kto to wypił?" Chciałem bardzo z tego miejsca podziękować kolegom: pepkowi-za pomoc merytoryczną, surowcową i ocenę produktów oraz możliwość spróbowania jego piwa Rycerzowi Karmelowemu-za pomoc merytoryczną, surowcową, możliwość spróbowania jego piwa Kantorowi-za ocenę oraz kreatywną krytykę kolegom z czatu (wybaczcie, że nie wymienię was wszystkich)-za pomoc merytoryczną, ciekawą rozmowę i za szyderę i hejt forumowiczom-za pomoc w trudnych sprawach Edytowane 28 Grudnia 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Po pół se lej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Po pół se lej góra pół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Po pół se lej góra pół jesteście śmieszni Pany, od dzisiaj pije pisiont Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 oho, nawet konus założył notatnik Browar: Rozbójnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Film o piwie -coś na rozluźnienie atmosfery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #21 Dry Stout "Otchłanie Morii" 12 blg 28l 28IBUZasyp:Pale Ale 3,75kgjęczmień prażony 0,1 kgCzekoladowy Strzegom 0,3kgChmiele:Waimea 20g na 60 minutDrożdże:US-05 gęstwaZacieranie:60minut 63-61 stopniWyszło 23l 15blg dolano 5l wody co dało 28l 12blg. Zadane 150ml gęstwy w temp 17stopni.Edit: Piwo zeszło do 2blg po 4 tygodniach, klarowne, drożdże opadły na dno, intensywny aromat orzechowo-kawowy.Edit:Edit:Edit: Edytowane 13 Czerwca 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #22 Oatmeal Stout "Pod Górami Mglistymi" 14 blg 25l 40IBUZasyp:Pale Ale 3,75kgjęczmień prażony 0,3 kgCzekoladowy Strzegom 0,1kgPłatki owsiane błyskawiczne 0,6kgChmiele:Sybilla 60g na 60 minutDrożdże:US-05 gęstwaZacieranie:60minut 63-61 stopniWyszło 25l 14blg. Zadane gęstwą drożdżową około 150ml w temp 18 stopni. Temp otoczenia 15 stopni.Edit: Piwo zeszło do 3,5blg po 4 tygodniach, klarowne, dość mocny aromat gorzkiej czekolady, wyczuwalny dodatek owsianki.Edit:Edit:Edit: Edytowane 8 Maja 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #23 Pils "Bitch Pils" 12blg 24l 50IBUZasyp:Pilzneński 4kgChmiele:Sybilla 60g na 60 minut Sybilla 20g na 20minut Sybilla 20g na 15 minutSybilla 20g na 10minut Sybilla 20g na 5minutDrożdże:Gozdawa HybridZacieranie:60minut 63-61 stopniWyszło 25l 12blg. Zadane drożdżami w temp 14 stopni, temp otoczenia 15 stopni. Jutro pójdą do 11-12 stopni dzisiaj już mi się nie chciało pchać się przez zaspy.Edit:Piwo zeszło do 2 blg, lekko zmętnione, aromat dziwny,prawdopodobnie jakaś infekcja-chlebowo/miodowy,w smaku niewyczuwalnaEdit:Edit:Edit: Edytowane 1 Maja 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #24 Americzańska IPA "Rewolucja u Janosika" 14blg 25l 60IBUZasyp:Pale Ale 4,5kgChmiele:Waimea 40g na 60 minut Citra 15g na 20minut Citra 20g na 15 minutCitra 25g na 10minut Citra 20g na 5minut Citra 30g na 0minutDrożdże:Gozdawa IPAZacieranie:60minut 63-61 stopniWyszło 25 l 14blg. Zadane drożdżami w temp 17stopni temp otoczenia 15 stopni. Edit: zeszło do 4blg, aromat bardzo wyraźny głównie multiwitamina, klarowne. Edit:Edit:Edit: Edytowane 1 Maja 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zasyp: Pale Ale 3,75kg jęczmień prażony 0,3 kg Czekoladowy Strzegom 0,1kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,6kg Chmiele: Sybilla 60g na 60 minut Drożdże: US-05 gęstwa Zacieranie: 60minut 63-61 stopni Wyszło 25l 14blg Czym kolega dokonuje swoich pomiarów bo z takim zasypem to można uzyskać 25l ale raczej 11blg a nie 14. Warka #23 Pils "Bitch Pils" blg l 40IBU Zasyp: Pilzneński 4kg Chmiele: Sybilla 60g na 60 minut Sybilla 20g na 20minut Sybilla 20g na 15 minut Sybilla 20g na 10minut Sybilla 20g na 5minut Nie myśl, że się czepiam ale jeśli wg tego zasypu wyjdzie koledze także 25l to z takim chmieleniem temu piwu bliżej do 60 IBU niż do 40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 On ma tam Kanę GalilejskąKonus, miałeś po pół se lać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się