Konus Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) Przerwa z warzeniem na dłuższy czas. Edytowane 12 Lipca 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) Warka #54 Amber/Brown Ale "Triss Merigold" 21l 13blg 40IBU Zasyp: Monachijski Strzegom 2kg Pszeniczny Malteurop 2kg Special W Weyermann 0,4kg Caraaroma 0,2kg Chmiele: Iunga 25g na 60 minut Citra 35g na 20 minut Drożdże FM-12 W szkocką kratę Zacieranie: 60 minut 64 stopnie Nowy kibel zacierny sprawił się świetnie, 0.5 stopnia utraty temperatury w ciągu 60 minut. Start Fermentacji: Fermentacja: Butelkowanie: Ocena piwa: Edytowane 23 Marca 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Warka #55 Resztki "" l blg IBU Zasyp: Pszeniczny Malteurop 7,6kg Monachijski Strzegom 1kg Karmelowy 300 Strzegom 0,5kg Karmelowy Żytni Strzegom 0,5kg Karmelowy 150 Strzegom 0,4kg Caraaroma Weyermann 0,4kg Chmiele: Iunga 60g na 60 minut Dodatki Cukier biały 1kg na ostatnie 10 minut gotowania Drożdże US-05 Zacieranie: 60 minut 64-62 stopnie Start Fermentacji: Fermentacja: Butelkowanie: Ocena piwa: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) American Stout zabutelkowany z 80g cukru. Wyszło 36 butelek 0,5l. Zabutelkowane również 4l warki numer 46# leżakowanej z wiśniami z nalewki-100ml na 4l piwa. Wyszło mniej zdominowane niż wcześniejszy porter imperialny, wiśnie ładnie wyczuwalne. Następnym razem zwiększenie ilości wiśni do 200-250ml na 4l piwa. Edytowane 23 Lutego 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Warka #51 Wędzony Żytni RIS "Rumcajs" 17l 33blg 90IBU Zasyp: 5kg Monachijski Strzegom 2,5kg Ale Malteurop 2kg Żytni Strzegom 1,5kg Pszeniczny Malteurop 0,6 kg Karmelowy 600 Strzegom 0,5kg Żytni karmelowy Strzegom 0,2kg Caraaroma Weyermann 0,3kg Karmel 150 Strzegom 0,2kg Carafa II special Weyermann 0,1kg Karmelowy 300 Strzegom 0,1kg Carafa III special Weyermann Chmiele Magnum 120g na 60 minut (szyszka) Drożdże US-05 300ml gęstwy po American Stoucie #49 Zacieranie: 120 minut 68-64 stopni Wysłodków nie odbierałem z lenistwa Start Fermentacji: Fermentacja: Butelkowanie: Ocena piwa: Edytowane 26 Lutego 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Mysz przegryzła fermentor Rauchpilsem całe piwo na podłodze, warzenie portera bałtyckiego się rypło bo miał być na drożdżach z pilsa Jednak nawet myszy przechodzą na kraft! Dawid Szatan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Warka #53 Smoked Ale 1 "Cerber" 25l 10blg Smoked Ale 2 5l 10blg (warka testowa/starter) Smoked Ale 3 5l 10blg (warka testowa/starter) Zasyp: 5kg Pilzneński Strzegom wędzony drewnem bukowym i dębowym około 6h Chmiele: Iunga 55g na 60 minut Drożdże 1: FM 52 Amerykański sen starter 1l Drożdże 2: FM 11 Wichrowe Wzgórza prosto z fiolki Drożdże 3:FM 31 Bawarska Dolina prosto z fiolki Zacieranie: 60 minut 68 stopni Start Fermentacji 1 : Fermentacja: Butelkowanie: Ocena piwa: Start Fermentacji 2 : Fermentacja: Butelkowanie: Ocena piwa: Start Fermentacji 3 : Fermentacja: Butelkowanie: Ocena piwa: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popow Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Warka #45 Polskie Sour Ale "Zagara" 25l 12blg 15IBU Zasyp: 3kg Ale Malteurop 1kg Monachijski Stregom 0,5kg Pszeniczny Malteurop Chmiele Magnum 30g (chmielenie zacieru) Sybilla 40g na 20 minut Lubelski 35g na 10 minut Lubelski 35g na 5 minut Lubelski 35g na 0 minut Drożdże S-04 Zacieranie: 60 minut 64-62 stopnie Po gotowaniu uzyskano 20l 15blg. Dolano wody żeby uzyskać 25l 12blg. Start Fermentacji: Oznaki fermentacji po około 8 godzinach. Fermentacja: Piwo złapało infekcję, smakuje jak cydr Butelkowanie: Ocena piwa: Czego użyłeś do zainfekowania piwa? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Powrót do warzenia po kolejnych kilku latach. Warka 1# Owsiany Stout 23l 12 blg 40IBU Zasyp: 4,3kg Pale Ale Viking 700g Caraaroma 500g płatki owsiane 300g Czekoladowy CM Chmielenie: Iunga 25g - 60 minut Zacieranie: 60 minut 65-62 Drożdże: WLP 007 - Dry english ale Fermentacja 25dni, start od 17 stopni podnoszone powoli do 20 BUTELKOWANIE: 42 BUTELKI 0,5L Z 90G CUKRU Warka 2# Amber Lager 20l 14blg 30IBU Zasyp: 4,7kg Pale Ale Viking Malt 400g Karmel 300 Viking Chmiel: Iunga 20g - 60 minut Rody Hodowlane 50g - 10 minut Zacieranie: 60 minut 65-62 Drożdże : WLP 833 German Lager Bock Fermentacja: 25 dni, drożdże zadane w 15 stopniach i schłodzone do 10 stopni, po 2 tygodniach piwo przeniesione do 18* BUTELKOWANIE: 38 BUTELEK 0,5L Z 85G CUKRU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Liczysz od początku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) Warka 3# Imperial Stout 19l 23blg 60IBU Zasyp: 6,5kg Pale Ale 1kg Caraf Cafe 1kg Karmel 600 750g Caraamber 1kg Cukier Biały 400g Carafa Special II 300g Carafa I 300g Jęczmień palony Zacieranie: 66-63 stopnie - 60 minut Chmielu: Iunga - 90g 60 minut Drożdże: WLP 007 - Dry English Ale Fermentacja: 36 dni, początek w temperaturze 17 stopni, powoli podniesione do 20 Butelkowanie: 36 butelek 0,5l z 80g cukru Warka 4# Imperialny Porter Bałtycki 19l 28blg 30IBU Zasyp: 4,8kg Pale Ale 2kg Monachijski Ciemny 1kg płątki owsiane 1kg Special W 1kg Cukier Biały 750g Caraamber 400g Carafa Special II 200g Czekoladowy Zacieranie: 64-62 stopnie - 60 minut Chmielu: Iunga 30g - 60 minut Drożdże: WLP 833 - German Lager Bock Fermentacja: 42 dni, drożdże zadane w temp. 15 stopni, powoli obniżone do 10 stopni, po 3 tygodniach temp. podniesiona do pokojowej Butelkowanie: 36 butelek 0,5l z 80g cukru BLG końcowe - 4BLG Warka 5 # Imperial Stout 22l 12blg 25IBU Wysłodki z Warek 4# i 5# wlane do jednego wiaderka i przefermentowane. Drożdże: WLP 007 - Dry English Ale Fermentacja: 36 dni, początek w temperaturze 17 stopni, powoli podniesione do 20 Butelkowanie: 36 butelek 0,5l z 80g cukru BLG końcowe: 2blg Edytowane 20 Stycznia przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) Warka 6# Polish Lager 30l 10blg25IBU Zasyp: 4,2kg Pale Ale 300g Abbey 200g Karmel 300 Zacieranie: 64-62 stopnie - 60 minut Chmielu: Iunga - 20g 60 minut Drożdże: WLP 833 - German Lager Bock Fermentacja: 36 dni, początek w temperaturze 14 stopni, obniżone do 10, po 3 tygodniach podniesione do temp. pokojowej Butelkowanie: 36 butelek 0,5l z 80g cukru BLG Końcowe- 2blg Edytowane 14 Lutego przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) Warka 7# Żytni Imperialny Stout 22l 32blg 60IBU Warka 8# Żytni Imperialny Porter Bałtycki 14l 28blg 20IBU Zasyp: 5,5kg Pale Ale 3kg Monachijski Ciemny 3kg Żytni 1kg Karmel 600 1kg Cara Cafe 1kg Cukier Biały 500g Carafa I 400g Jęczmień palony 300g Czekoladowy CM Zacieranie: 66-63 stopnie - 60 minut Chmiel 1: Iunga - 90g 60 minut Chmiel 2: Drożdże 1: WLP 007 - Dry English Ale Drożdże 2: WLP 833 - German Bock Lager Fermentacja 1: Fermenracja 2 : Butelkowanie 1" Butelkowanie 2: Edytowane 4 Lutego przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) Warka 9# Belgian Pale Ale 23l 12blg 20IBU Warka 10# Belgian Pale Ale 23l 12blg 20IBU Zasyp: 6kg Pale Ale 1kg Syrop Kandyzowany ciemny 1kg Carra Terra 750g Abbey 59g Cara Gold Zacieranie: 66-63 stopnie - 60 minut Chmiel: Rody Hodowlane - 50g 60 minut Drożdże 1: WLP 500 - Monastery ALe Drożdże 2: WLP 545 - Belgian Strong Ale Fermentacja: Obydwa piwa fermentowane w 18 stopniach 4 dni, następnie przeniesione do 22 stopni, fermentacja trwała 27dni. 12-1blg w obydwu przypadkach Butelkowanie: 36 butelek 0,5l i jedna beczka 3,6l piwo 9 44 butelki 0,5l piwo 10 Edytowane 4 Lutego przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 3 godziny temu, Undeath napisał(a): Liczysz od początku? Tak bo tutaj nie ma wszystkiego co robiłem i nie pamiętam ile jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 14 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego (edytowane) Warka 11# Belgian Golden Strong Ale 30l 24blg 30 IBU Zasyp: 8 kg Pilzneński Best 4 kg Wiedeński Best Zacieranie: 64-62 stopnie - 60 minut GOTOWANIE: Chmiel: Iunga - 40g 60 minut Syrop kandyzowany z 2kg cukru, kolor bursztynowy Drożdże 1: WLP 545 - Belgian Strong Ale Drożdże 2: WLP 500 - Monastery Ale Fermentacja: 4 tygodnie, start w 18, zakończenie w 23* , 545 odfermentowały do 2blg , 500 odfermentowały do 3 blg Butelkowanie: Edytowane 10 Marca przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 15 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego (edytowane) Warka 12# Quadrupel 20l 24blg 35 IBU Warka 13# Belgian Eksperyment 14l 14blg 20 IBU Zasyp: 6 kg Pilzneński Best 2 kg Monachijski ciemny Best 700g Cara Gold 500g Caraaroma Zacieranie: 64-62 stopnie - 60 minut GOTOWANIE 1: Chmiel: Iunga - 25g 60 minut Syrop kandyzowany z 1kg cukru, kolor bursztynowy GOTOWANIE 2: Chmiel: Iunga - 10g 60 minut Sok aroniowy 1l 60 minut Jabłka starte, 2kg, 5 minut Drożdże 1: WLP 545 - Belgian Strong Ale Drożdże 2: WLP 500 - Monastery Ale Fermentacja: Butelkowanie: Edytowane 15 Lutego przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 30 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Warka #16 Belgian Octa Imperial Stout 8l 40blg Zasyp: 4,5kg Pilzneński Best 800g Monachijski ciemny Best 800 g wiedeński 400g czekoladowy jasny 200g Caraaroma 200g Czekoladowy ciemny CM 200g Carafa II 50g Jęczmień Prażony Zacieranie: 64-62 stopnie - 60 minut GOTOWANIE 1: Chmiel: Iunga - 30g 60 minut Drożdże 1: WLP 545 - Belgian Strong Ale Fermentacja: Butelkowanie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się