ThoriN Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) Hmm zastanawiam się też nad inwestycją w płynne FM25/26, natomiast nie jestem przekonany co do sensowności tego, skoro i tak nie mam mieszadła magnetycznego. Nie wiem - ogólnie mam kilka rozterek i zobaczymy jak to rozwiążę - być może zrobię na tych sucharkach Belgian PA 12 i zobaczę jaki będzie efekt - wtedy zadecyduję co dalej. Edytowane 10 Lutego 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Hmm zastanawiam się też nad inwestycją w płynne FM25/26, natomiast nie jestem przekonany co do sensowności tego, skoro i tak nie mam mieszadła magnetycznego. Nie wiem - ogólnie mam kilka rozterek i zobaczymy jak to rozwiążę - być może zrobię na tych sucharkach Belgian PA 12 i zobaczę jaki będzie efekt - wtedy zadecyduję co dalej. Pierwsze płynne z FM zadawałem zanim kupiłem mieszadło, rozruszałem je na cienkuszu przez jeden dzień, mieszając możliwie często. FM deklaruje, że ilość drożdży w fiolce jest wystarczająca do zaszczepienia 20L brzeczki o gęstości 14Blg. Jestem przekonany, że jeśli zrobisz 12-14 Blg i drożdżaki wstępnie rozruszasz na jakimś cienkuszu to drożdże spokojnie rozpoczną pracę i nie będzie w piwie czuć oznak stresu drożdży. Zwłaszcza jeśli będą świeże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Zawsze można zrobić nieco większy "starter", np. 5 - 10l ok. 10 - 12Blg a później na gęstwie większe i mocniejsze piwa. Przy okazji będzie co wypić i sprawdzić efekty nieco szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 co do drozdzy Classic belgian Witbier to robiłem coś a la Białe Ipa to piwo wyszło trochę płaskie , zadnej pracy drożdzy niewyczułem może trochę przesadziłem z kolendra ( 20g na 20l). A tydzień temu warzyłem coś na typ belgian strong ale 18blg i użyłem drożdzy Gozdawa Bsfay i dziś przelewałem na cicha. Pod koniec gotowania dodałem skórki z cytryny i to ona jest najbardziej wyczuwalna w tym piwie. Estrów typowych dla piw belgiskich nie czuje. Może temperatura za niska aby mogły się na produkować - około 20C.Ogólnie sam niewiem czemu kupiłem te drożdże drugi raz. Pewnie dlatego, że sklep w mojej okolicy posiada je w ofercie jako jedynie "belgijskie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawasaki Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Ja nie ufam tym drożdżom. No bo jeżeli ktoś pisze w instrukcji, że piwo dolnej fermentacji można fermentować w 20C, to co to za drożdze? Jakies mutanty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 No bo jeżeli ktoś pisze w instrukcji, że piwo dolnej fermentacji można fermentować w 20C, to co to za drożdze? Jakie piwo dolnej fermentacji? Przecież to są Ale'owe drożdże... tak samo jak i piwo z resztą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawasaki Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Piałem ogólnie o drożdżach Gozdawa. Są i takie do dolnej fermentacji w 20C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Piałem ogólnie o drożdżach Gozdawa. Są i takie do dolnej fermentacji w 20C. Jeśli ktoś fermentuje w piwnicy to jest wtedy dolna fermentacji Jejski i mgrabow1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 A, jak fermentuje w piwnicy RISa na nottinghamach w trzynastu stopniach to też lager? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 A, jak fermentuje w piwnicy RISa na nottinghamach w trzynastu stopniach to też lager? To zwykła dolna fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Chłopaki, tyle lat tutaj a podstaw nie znacie. Górna to jak rozsypiesz drożdże na pianę, dolna jak wsypiesz na dno fermentora i zalejesz brzeczką Lary i Elvi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) A jak używasz gęstwy to fermentacja zmieszana Edytowane 1 Marca 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Ja dolną robię na podłodze, na górną wstawiam na regał . Co do samych drożdży, to przejechałem wszystkie górniaki (poza dwoma witkowymi) i zostałem przy West Coastach i Belgach. Pszeniczne za bardzo efektem przypominały mi WB-06, za którymi nie przepadam. Szkoda, że nie mają czegoś w stylu S-04. Bliżej lata zrobię test porównawczy dwóch witków, zobaczymy co drożdże mają do zaproponowania. Generalnie polecam. Anteks, 6666 postów w niedzielę, a niech Cię diabeł . Edytowane 1 Marca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Anteks, 6666 postów w niedzielę, a niech Cię diabeł . Udzieliłem sobie dyspensy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 . Pszeniczne za bardzo efektem przypominały mi WB-06, za którymi nie przepadam. Nie zgadzam się. W ogóle nie przypominają WB-06. Natomiast Kangury jak najbardziej. Nawet nie tylko przypominają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) No kurcze, może zrobię jeszcze jeden test, ale przez całą partię miałem wrażenie, że pije piwo jak na WB-06, których przyznaję bez bicia, nie lubię. Weizeny robię głównie na kangurach, ale ich bym się pod produktem Gozdawy nie spodziewał. Upierać się nie będe, zrobię w takim razie jeszcze jedno podejście . Nawet nie tylko przypominają Rozwiń temat . Edytowane 1 Marca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Szkoda, że nie mają czegoś w stylu S-04. Myślałem, że PAY7 dadzą podobny efekt? Sprawdzać jeszcze nie sprawdzałem, ale mam je w lodówce i czekają na lepsze czasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Szkoda, że nie mają czegoś w stylu S-04. Myślałem, że PAY7 dadzą podobny efekt? Sprawdzać jeszcze nie sprawdzałem, ale mam je w lodówce i czekają na lepsze czasy Faktycznie, z opisu charakterystyki wynika, że w wyższym zakresie temperatur mogłyby dać coś podobnego. Może jakiś test porównawczy? P.S. Czy tylko mi nie pasuje nowy model cytowania? edit elroy: uwagi techniczne najlepiej zgłaszać tutaj http://www.piwo.org/topic/12173-zmiany-poprawki-wszelakie-sugestie-na-2014-2015/unread/ Edytowane 1 Marca 2015 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Nawet nie tylko przypominają Rozwiń temat . Nie mogę wprost.. Ale mogę tak: Lesaffre nie pozwala na rebrandowanie. Poza tym zrobiłem na nich dwie pszenice, obydwie odfermentowały przyzwoicie, dając ciekawe piwo. Nie tak puste i jednowymiarowe jak WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Nawet nie tylko przypominają Rozwiń temat . Nie mogę wprost.. Ale mogę tak: Lesaffre nie pozwala na rebrandowanie. Poza tym zrobiłem na nich dwie pszenice, obydwie odfermentowały przyzwoicie, dając ciekawe piwo. Nie tak puste i jednowymiarowe jak WB-06. Ja tego weizena robiłem w większości na kaszy mannej zamiast pszenicy, bo ją akurat miałem na stanie. Może to mnie zwiodło w gotowym piwie. Namówiłeś mnie, zrobię opcję konwencjonalną i raz jeszcze ocenię. Co do faktycznej zawartości paczki, to OK, rozumiem o co chodzi . Edytowane 1 Marca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Polecam underpitching. 6-7g wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Polecam underpitching. 6-7g wystarczy. Obadamy . U mnie to jeszcze mniej, bo wareczki robię malutkie, całe 11 litrów . Natomiast, wracając do West Coastów, dogadałem się z gościem z Allegro na "zwykłą" przesyłkę. Biorę po kilka paczek, w sumie wychodzi mi ok. 5 PLN za sztukę. Naprawdę fajne drożdże do amerykańców, za naprawdę fajną cenę. Edytowane 1 Marca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Na West Coastach zrobiłem jakiegoś tam ale'a, refermentuje, ale ok. Na drożdże wlałem bezpośredno do wiadra takiego prawie że imperialnego wędzonego stouta i z 20 blg do 9 w dwa dni. Smakuje już wybornie. Może za wcześnie na oceny, ale ogólnie daje nadzieję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Jakie macie doświadczenia z Pure Ale Yeast 7, u mnie przy burzliwej mała piana, ktora szybko opadła. Fermentuje w 18 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Używalem z gozdawy drożdży do wita, bsafy i pay7 i stwierdzić mogę iż osad po refermatacji w butelce jest bardzo pylisty. Wystarczy podnieść butelkę i już wszystko lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się